Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Světový den štěstí

Klasik se ptá: „Štěstí! Co je štěstí?“ A hned si také odpovídá: „Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá.“ To v nás budí dojem, že štěstí je jaksi nedostižitelné a pomíjivé. Každý vidí štěstí v něčem jiném – blahobyt, láska, rodina, zdraví, bezpečí. Je ale pravda, že snaha o hledání štěstí je základem lidského snažení. A víte, že štěstí má od roku 2012 svůj Světový den? Je jím 20. březen.

clanek_001

Ověřené způsoby pro nalezení štěstí

Nejprve si řekněme, že je rozdíl mezi tím mít štěstí a být šťastný. Například když nabouráte autem do stromu a nic se Vám nestane, tak to jste měli štěstí. Ale budete v té situaci šťastní? To pravděpodobně ne. Zato když po zimě slunce začne hřát a Vám rozkvetou na zahradě petrklíče, to se pak klidně můžete cítit šťastní.

Pocit štěstí se dostavuje z různých důvodů a v různých situacích, ale většinou se nic z toho nedá vyčíslit v penězích. Hmotné věci mají totiž tu nevýhodu, že podléhají zkáze, entropii a rozpadu. To, co je opravdu důležité, je očím neviditelné. Pár ověřených rad, jak štěstí nalézt:

Tvořte, budujte, pracujte s radostí

Není lepší cesta, jak zažít štěstí, než smysluplná práce. Každý se rád pokochá vlastním dílem a také se rád pochlubí tím, co vyrobil, stvořil a vybudoval. I Bůh se na konci šestého dne ohlédl a viděl, že všechno, co vytvořil, bylo dobré.

Zkuste třeba něco uvařit nebo upéct a pozvat přátele na jídlo. Nebo postavte ptačí budku, mlýnek do potoka, dětem jednoduchý větrník z papíru. Opravdu stačí nějaká drobnost. Když se to povede, pocit štěstí, spokojenosti a radosti se dostaví okamžitě.

ZUTY například doporučuje tvůrčí činnost při malování podle čísel. U toho je skvělé, že vlastně nemusíte umět malovat, a přesto dokážete vyrobit obraz akrylovými barvami na plátno jako opravdový umělecký malíř. Vyberte si na našem e-shopu plátno s předtištěným obrázkem a začněte tvořit. Na výběr máte tisíce motivů v různých kategoriích.

Nejen, že malováním bojujete proti stresu, zlepšujete si jemnou motoriku, cvičíte mozek a soustředění, ale hotový obraz pak může zdobit Vaši stěnu a připomínat Vám chvíle strávené při jeho vzniku.

A pochlubit se s ním je samozřejmě také příjemný pocit.

clanek_002

Buďte vděční

Projevy vděčnosti jsou jako kouzlo pro vyvolání štěstí. Kdykoliv se cítíte smutní, v depresi, bez nálady, zkuste projevit někomu za něco vděčnost. Nebo lépe – nezkoušejte to; prostě to udělejte.

Napište třeba dopis někomu, kdo pro Vás něco udělal. Zavolejte mamince, že ji máte rádi. Řekněte si: „Dnes jsem vděčný za…“ Důvodů k vděčnosti je přeci tolik: 

  • že jsem se probudil,
  • že svítí slunce,
  • že mám zdravé děti,
  • že mě manžel miluje,
  • že mi žena udělala snídani,

Když nás rodiče učili slušnému chování, mluvili o „kouzelných slůvkách“. Jsou to třeba „děkuji”, „prosím”, „promiň”. Používejte je a život se Vám zlepší. Budete šťastnější.

Deníček vděčnosti a radostí

Jsou dny, kdy je obtížné najít důvody k radosti. Těžko se někdy hledá něco, za co být vděčný. To pak musí stačit to, za co jsem byl vděčný v minulosti a co mě činilo šťastným kdysi.

Zkuste si založit deníček, do kterého si budete zapisovat své důvody k radosti a za co jste vděční. Dejte si za cíl mít denně alespoň 3 důvody zapsané. V těžkých dobách to pro Vás může být jako záchranný kruh.

Buďte optimističtí

Optimismus je základ. Rány osudu se snášejí lépe, když si uvědomíte, že nesnáze jsou jen dočasné. Na všem špatném je i něco dobrého. Jeden pacient se třeba ptal sestřičky: „Co je dobrého na tom, že jsem měl infarkt?“ Víte, co mu řekla? „No že jste to přežil! Že jste tu pořád s námi!

Pomáhejte druhým

Proč je tolik dobrovolníků v neziskových organizacích? Proč se někdo vzdá části svého majetku ve prospěch potřebných? Proč se někdo ve svém volném čase namáhá, aby pomohl někomu, kdo to potřebuje? Ti všichni totiž pochopili jednu důležitou myšlenku: více štěstí je v dávání než v přijímání.

Zkuste třeba zazvonit na starší sousedy s nabídkou, že jim nakoupíte nebo pomůžete s jarním úklidem. Staré šaty nevyhazujte do popelnice, ale dejte si práci s nalezením kontejneru. Jste sami chudí a potřebovali byste spíš pomoct Vy? I tak můžete projevit laskavost. Usmějte se na někoho. Prohoďte pár milých slov s někým, koho neznáte. To může být pro někoho velká laskavost, a přitom Vás nic nestojí.

Udělejte si čas sami na sebe

O štěstí Vás úspěšně připraví stres, shon, přemíra práce a málo odpočinku. Na chvilku se zastavte. Naučte se odpočívat a třeba i meditovat. A nemyslete si, že meditace je vyhrazena asijským jogínům a zenovým mistrům. Zavřete-li na pár minut oči a budete-li myslet na něco pěkného, bude to naprosto stačit.

Pokud si potřebujete oddechnout déle než pár minut, sedněte si k plátnu a malujte. Malování působí jako lék. Někteří lékaři dokonce předepisují artterapii, čili léčbu malováním.

Potřebujete delší odpočinek? Udělejte si jeden volný den v práci. Nejen, že nepracujte, ale ani na práci nemyslete. Jděte se projít, tančete, nabídněte známým, že jim povozíte miminko. Najděte prostě jinou činnost, než kterou pravidelně děláte každý den.

Nezapomínejte ani na pořádnou dovolenou.

Ať už na Mezinárodní den štěstí budete dělat cokoliv, přejeme Vám, ať se Vám štěstí nevyhýbá.