Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Vybarvování podle čísel

Chcete si vyzdobit byt obrazem, který bude opravdovým originálem? Tak co kdybyste si namalovali vlastní obraz akrylovými barvami na plátno? Že nemáte umělecké školy? Nevadí – je tu vybarvování podle čísel, se kterým zvládnete namalovat obraz jako pan mistr.

Není každý od přírody umělecky nadán. Každý ale může tvořit vlastní umění. Jako dětem nám vůbec nevadilo, když na naší kresbě nikdo z dospělých nepoznal toho krásného koně. Od malování nás to neodradilo. A který rodič doma nemá vystavené obrázky svých dětí? A jsou i tací, kteří si je nechají zarámovat, zasklít a pověsí je opravdu jako dekoraci na zeď.

clanek_002-vybarvovani

Namalovat ale obraz tak, aby se tvářil jako opravdové umění a pak jej pověsit na stěnu obýváku, na to si každý netroufne. Pokud se ale budete držet našeho doporučení, můžete si namalovat co vás napadne a vše, co vytvoříte, bude vypadat krásně.

Princip techniky vybarvování podle čísel

Vybarvování podle čísel je technika, která je už hodně stará. Například Leonardo da Vinci ji prý používal při výuce svých studentů. Případně zaúkoloval své studenty, aby mu pomohli s jeho dílem. Vyznačil prostě plošky na svém plátně, očísloval je a pak dal stejná čísla různým odstínům barev. A to je vlastně celé tajemství vybarvování podle čísel.

Pokud navštívíte nějaké knihkupectví, možná tam najdete pár knížek, připomínajících omalovánky. Jsou v nich předtištěné vzory různých obrázků – zvířata, postavy lidí, krajiny, známé stavby apod. Stejně jako u omalovánek jsou obrazy sestaveny z různě velikých ploch a opatřeny číslem. V legendě je pak ukázáno, jaká barva má které číslo.

A to je celý princip vybarvování podle čísel. Stačí si vzít pastelky s barvami odpovídajícími číslům a plošky prostě vybarvit.

Vybarvování podle čísel akrylovými barvami

clanek_001-vybarvovani

Na e-shopu zuty.cz nabízíme pokročilejší variantu těchto omalovánek. Nebudete používat pastelky a papírovou předlohu, ale malujete akrylovými barvami na opravdové malířské plátno. Tady už je srovnání s omalovánkami poněkud nepatřičné. Výsledkem vašeho malování totiž není kousek papíru, ale opravdický obraz, jaký se dá koupit v galerii. Je to pokaždé originál, vytvořený vaší rukou.

Vše, co budete k vybarvování podle čísel potřebovat, vám dodáme my. V každé sadě, kterou si na našem e-shopu vyberete a objednáte, najdete:

  • malířské plátno s předtištěnou šablonou
  • sadu akrylových barev v uzavíratelných kelímcích
  • základní sadu štětců pro malování větších i drobnějších plošek

Plátno si můžete nechat rovnou napnout do rámu. Je to praktické, jelikož se při malování nemusíte bát, že se vám plátno přehne nebo zkroutí. S plátnem v rámu se také lépe manipuluje a snadněji práci přerušíte do druhého dne.

Co budete potřebovat?

Tak samozřejmě v první řadě naši sadu pro vybarvování podle čísel. Na zuty.cz najdete doslova tisíce motivů. Každý z nich je navíc možné objednat v několika rozměrech. Výběr vám tedy možná bude chvíli trvat. Obrázky jsou ale zařazeny do několika kategorií, aby byl výběr přeci jen snazší. Nejoblíbenější kategorie jsou:

Máte-li malířský stojan, nebo můžete-li si jej pořídit, budete mít práci o dost snazší. Lze u něj nastavit sklon i výšku, má odkládací prostor na nepoužívané štětce nebo barvičky a dobře se u něj sedí. Je také snadné otočit jej tak, aby světlo dopadalo pod správným úhlem. Vyrábějí se i stolní malířské stojany.

Plátno si samozřejmě můžete položit i na stůl, ale teprve se stojanem je to ta správná tvůrčí atmosféra.

Mějte nějaký kelímek či sklenici s vodou. Tu budete potřebovat pro vymývání štětců. Akrylové barvy rychle schnou, takže jakmile přestanete štětec používat, nebo chcete změnit barvu, štětec vždy pečlivě vymyjte. Vodu občas vyměňte, ať je stále čistá.

Hodí se vám i nějaký suchý hadřík. Po vymytí štětce jej do hadříku utřete do sucha. Akrylové barvy se totiž nemusí ředit. Mokrým štětcem byste barvy nabírat neměli.

Tento základ by měl stačit na obrázky s menší náročností. U složitějších předloh, které mají občas opravdu malé plošky, využijete nějakou špejli s ostrým hrotem. U plošek, kde je i ten nejmenší štětec ještě stále příliš hrubý, použijete místo něj ostrý hrot špejle. Stačí ji namočit do barvy stejně jako štětec a malinkou plošku vybarvíte přesně a čistě.

S malými ploškami je spojen jeden problém – občas je číslo tak malé, že jej prostě nemůžete přečíst. To se pak hodí dobrá lupa. A když už budete investovat do lupy, doporučujeme koupit pořádnou – na stojanu a s osvětlením. Uvidíte, že se vám to vrátí v komfortu při práci na obraze.

Při práci na obraze může vzniknout nepořádek. Přeci jen pracujete s tekutými barvami – občas něco ukápne, uděláte štětcem šmouhu apod. Hodí se proto nějaká fólie nebo alespoň staré noviny jako podložka na stůl nebo pod stojan.

Začněte s vybarvováním podle čísel ještě dnes

Vybarvování podle čísel je hlavně zábava a relaxační technika. Výsledek, tedy namalovaný obraz, vlastně není tak důležitý. Jistě, že vás potěší, když na konci bude obrázek, za který sklidíte uznání a pochvalu. Určitě se bude krásně vyjímat na stěně vašeho bytu. Ale tím největším přínosem je samotný zážitek z tvorby uměleckého díla.

Ať už budete malovat vy sami, nebo jestli plánujete darovat předtištěné plátno někomu ze svých blízkých, připravte se, že vás vybarvování podle čísel zabaví, uvolní a potěší.