Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

8 užitečných rad, jak udělat učení pro děti zábavnější

Učení je mučení? Nemusí to tak být! Máme pro Vás 8 osvědčených rad, které Vám pomohou proměnit plnění povinností v oblíbenou část dne. Není nad správnou motivaci, hravý přístup a zaslouženou odměnu. Například malování podle čísel. To pomůže dětem rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti. A to je lepší než tisíc bonbonů.

clanek_001

Načasování je klíčem k úspěchu

Stejně jako dospělák i dítě je v určitých částech dne aktivnější, v jiných zase méně. Správné načasování je proto klíčem k úspěchu v učení. Není dobré začít s úkoly a studiem hned poté, co Vaše ratolest přijde ze školy. Potřebuje si chvilku vydechnout a odpočinout si. Taktéž není dobré zatěžovat hlavinku hned po obědě. Tělo na trávení potřebuje klid. Nechte dítě relaxovat nebo si hrát. 

Ani večer není zrovna nejlepší čas. Blíží se spánek a děti už jsou příliš unavené na to, aby přemýšlely s čistou hlavou. A protože jsou utahané, spíš udělají chybu. Na povinnosti proto vyhraďte odpoledne, ideálně mezi 15. a 17. hodinou. 

Začněte s lehčími úkoly a látkou, která děti baví. To nejtěžší si nechte nakonec. Jak dlouho se učit? Malé děti maximálně 45 minut. Čas si hlídejte – Vám jako dospělým to bude utíkat mnohem rychleji než maličkým. Sami uvidíte, že ke konci to s koncentrací bude na pováženou, a proto to nenatahujte.

Čtvrťáci a výš by měli zvládat delší časové intervaly, ale je to hodně individuální. Délku proto vždy přizpůsobujte dítěti. Nezapomínejte na přestávky! Trochu se spolu protáhněte, procvičte zápěstí, zaskákejte si. Takové malé odreagování umí zázraky.

clanek_002

Motivujte a chvalte 

Pokud vidíte, že je dítě vyloženě unavené a na učení nemá síly, raději ho nenuťte. Určitě mu nikdy nehrozte trestem, špatnou známkou nebo poznámkou od paní učitelky. Je klíčové, aby si k povinnostem nevytvořily odpor a nezahořkly. Chcete přeci zapracovat na tom, aby získaly správné pracovní návyky a smysl pro zodpovědnost. Mračením a hubováním toho nedosáhnete.

Důležitá je pozitivní motivace. Chvalte a podporujte dítě za každý malý úspěch. Díky Vám tak získá nadšení pro školu a důvěru ve vlastní schopnosti. Pochvala je snad to nejjednodušší, co pro Vaše nejmenší můžete udělat. A přitom na ně má obrovský vliv. 

Jak dítě namotivovat? Odpověď už určitě tušíte sami, Vy přeci znáte své ratolesti nejlépe. Máme pro Vás pár tipů – zabrnkejte na strunu, která na ně funguje. Mají rádi výzvy? Udělejte si z úlohy soutěž, kdo ji vyřeší dřív? Jsou hravé a rádi něco vyrábí? Zkuste učení hrou. 

Prvňáčci potřebují speciální přístup

Prvňáčci jsou stále jednou nohou ve školce. Přechod na školní režim jim trvá. Nejraději by si pořád hráli a učení nechali na „někdy později“. Důležité je nějak upoutat jejich pozornost a povzbudit tak, aby si k učení našly cestu a vydržely u něj. 

Zkuste se s nimi učit pomocí hraní, vystřihovat, lepit. Vyzkoušejte některou z her, které najdete v následující kapitole. Učení jim půjde o dost lépe, když jim s ním pomůže nějaký plyšový kamarád. Třeba maňásek nebo jiná oblíbená hračka.  

Počítejte s tím, že se s takto malými dětmi budete muset učit téměř každý den. Udělejte si z toho čas, na který se budete Vy i Vaše ratolest těšit. Rozcvičte se společně u oblíbené dětské písničky, učení proložte povídáním o Vašich školních létech, přečtěte jim něco z knížky. 

clanek_003

Učte se pomocí her

Edukativní hry jsou přesně to, co potřebujete. Když učení baví, v hlavince toho zůstane mnohem víc. Učení hrou v dětech probouzí zvídavost a předává jim důležité věci zábavným způsobem. Na trhu se dá pořídit spousta stolních her, které toho hodně naučí. Většinou ale posilují především schopnosti jako je logické myšlení atd. Nepomohou s domácím úkolem. V případě, že se chcete s dítětem naučit konkrétní látku, budete muset trochu experimentovat. Vyzkoušejte třeba tyto následující hry.

Počítání s bublinkami

Určitě máte doma bublifuk. S ním se dají parádně procvičovat základní jednoduché počty do desítky. Vyfoukněte bubliny a nechte dítě, ať je spočítá. Zkuste si v tom dát závod, počítejte si body a poté vyhlaste vítěze. 

Sčítání a odčítání pro prvňáčky

Sčítání a odčítání se jen těžko učí z hlavy, děti totiž nemají dostatečně rozvinuté abstraktní myšlení. Proto jim pomáhá, když si mohou početní operace nějak znázornit. Vytvořte si společně papírovou ruku, na které si to všechno pěkně ukážete. S touto malou hrou proměníte domácí úkoly z matematiky v oblíbenou činnost.

Obkreslete společně Vaši ruku na barevný papír a vystřihněte ji. Nyní ji nalepte na jiný barevný papír. Ale pozor – prsty budete ohýbat, a proto je důležité, abyste ruku přilepili jen uprostřed dlaně. A jde se na to.

Začněte tak, aby barevná ruka byla sevřená v pěst – jako když se počítá na opravdové ruce. Tedy všechny prsty dole. Dávejte dětem příklady do 5 (2+3, 2-1 atd.) a nechte je, ať dávají prsty ruky nahoru nebo dolu, tak jak je to správně. 

Pexeso s anglickými slovíčky

Ne každý je odborník na jazyky a anglická slovíčka dokážou opravdu potrápit. Zkuste to dětem co nejvíce ulehčit. Pexeso s anglickými slovíčky je skvělý způsob, jak na to. Papír nařezejte nebo nastříhejte na stejné díly. Na jeden papírek patří české slovíčko a na druhý jeho anglický překlad. Hraje se úplně stejně, jako když hledáte dva stejné obrázky. 

Paměťový trénink

Tuto hru využijete například na přírodopis, zeměpis nebo třeba vlastivědu (rostliny, zvířata, města, státní znaky atd.). Na papírky nakreslete/napište 5 předmětů, které dáte Vaší ratolesti za úkol si zapamatovat. Vyhraďte na to krátký čas, jen nějakých 10 sekund. 

Poté dítě vyzvěte, ať předměty nakreslí na jiný papír (nebo napíše, to závisí na jejich povaze). Když je takto dvakrát zopakuje, spíše si je zapamatuje. Zde je kontraproduktivní dávat dítěti za úkol víc předmětů, chcete, aby si je uchovalo v paměti i poté, co hra skončí.

clanek_004

Diktát s magnety

Pravopis nemusí být nuda. Ne, pokud máte doma sadu magnetů. Lednice bude Vaším sešitem a magnetky písmenka, které do něj dítě bude psát. Složené slovo také nahlas vyhláskujte a přečtěte. Rázem vyřešíte dvě mouchy jednou ranou – procvičí si jak pravopis, tak čtení.

Kreslení s počty 

Pokud Vaši nejmenší mají kreativního ducha, učte se s nimi matematiku pomocí kreslení. Nakreslete společně ovocný sad a spočítejte úrodu jablek, která se Vám letos podařila. Nebo třeba dálnici, na které stojí spousta aut v koloně. Kolik jich je červených? A kolik celkem? Uvidíte, že takové počty budou ratolest bavit.

Výměna rolí

Oblíbená hra snad každého dítěte. Zahrajte si na školu, ovšem Vy budete žáček v lavici a Vaše ratolest kantor za katedrou. Ať Vám vymyslí nějaký úkol, například početní úlohy nebo malý diktát. A poté to po Vás pečlivě zkontroluje. Udělejte nějaké chyby. Hned bude mít radost z toho, že toho ví více než Vy, a dodáte mu tím na sebedůvěře.

Jak na starší děti

Se staršími dětmi na druhém stupni je to oříšek. Na hry, které jsme uvedli v předchozím oddíle, už jsou příliš velcí. Za to je zaujmete aplikacemi a edukativními hrami na PC a tablet. O těch si povíme v následující kapitole.

S puberťáky už se nebudete učit každý den, ale rozhodně byste jim čas od času pomoct měli. Především, pokud mají s nějakým předmětem potíže. Sledujte jejich výsledky ve škole a nenechte se uspokojit tím, že Vám každý den řeknou, že se ve škole nic nedělo.

U starších dětí nevadí, pokud se učí v pozdějších hodinách. Přeci jen už jsou o něco vyspělejší a chodí později spát. Nastavte jim ohledně úkolů a povinností pevná pravidla, která budou dodržovat. Nezapomínejte je motivovat a chválit za každý úspěch, tak jako menší děti. A pokud uvidíte, že jsou v něčem opravdu dobří, popostrčte je, aby se tomu věnovali víc, například i ve formě kroužků. 

Elektronika je Vaším spojencem

Už Vám dochází nápady a dítě se nechytá? Vsaďte na elektroniku. Ač ji spousta rodičů proklíná, je to skvělý pomocník. Na internetu je ke stažení spousta her a aplikací, které jsou zaměřeny na rozvoj a vzdělávání. Některé se věnují jazykům, jiné zase matice nebo přírodovědě. Interaktivní výuka má u nejmenších velký úspěch, dejte jí šanci. Dítě se může učit jak z počítače, tak třeba tabletu nebo chytrého telefonu. 

Kromě her a aplikací existují také speciální online portály, kde najdete úlohy z počtů, geometrie, čtení nebo třeba pravopisu. Pokud Vám tedy dochází nápady na vlastní příklady či mini diktáty, stojí za to je omrknout. 

Svačinka dodá energii

Mozek potřebuje cukr pro to, aby pracoval na plný výkon. Děti by se proto měly učit po svačině. Nedoporučujeme cukrovinky, čokolády a další nezdravé pamlsky, které děti tak milují. Ty jsou zdrojem rychlé energie, která ale brzy upadne a příliš tedy s učením nepomůže.

Vsaďte na zdravé müsli nebo raw tyčinky. Nakrájené ovoce, zelenina, jogurt se sušeným ovocem – je jen na Vás, po čem sáhnete. Vyjděte z toho, co má Vaše ratolest v oblibě. Nakrájený banán si vezměte k samotnému učení a pomalu ho společně uzobávejte. Vysvětlete dítěti, že zdravé jídlo je důležitým palivem pro jeho mozek a pomůže mu s učením.

Za dobře odvedenou práci zasloužená odměna

Když dítě nosí domů dobré známky a opravdu se snaží, nezapomeňte ho za to odměnit. Odměna, stejně jako Vaše pochvaly, jsou tou nejlepší motivací. Sladkosti nebo předražené hračky nejsou příliš dobrou pákou. Zkuste něco, co kombinuje zábavu a zároveň dítě vzdělává. 

Malování podle čísel je přesně to, co hledáte. Rozvíjí dětskou kreativitu a představivost. Zároveň s ním pilují motoriku, přesnost a učí se samostatnosti. V nabídce máme spoustu obrazů s motivy zvířátek, postaviček z pohádek, filmů, knih, a dokonce i her na počítač. S malováním podle čísel se děti perfektně uvolní a zabaví na dlouhé hodiny. 

clanek_005

Najdete u nás motivy různých obtížností. Snadno tak dárek přizpůsobíte věku a šikovnosti dítěte. Systém malování je udělaný tak, aby ho zvládl naprosto každý. Funguje obdobně jako omalovánky, avšak ve větším formátu a s hezčími motivy! Vybarvují se očíslované plošky, ke kterým vždy patří konkrétní barva. 

clanek_006

Obraz si můžete vymalovat i společně! Nebo každý sám za sebe. A pokud si chcete chvíli odpočinout a mít chvilku jen pro sebe, Vaši nejmenší se na malování podle čísel vyřádí i bez Vaší pomoci. Prohlédněte si náš e-shop a vyberte si motivy, které se Vám budou líbit. Jakmile bude obraz hotový, vystavíte ho na čestné místo a každému se pochlubíte, jak jsou Vaše ratolesti šikovné.

clanek_007

Přejeme Vám hodně úspěchů a ať Vám společné učení přináší jen radost!