Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Poprvé do školy? Připravte se se svým školákem!

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci. První školní den je za dveřmi. Čeká Vaši ratolest nástup do první třídy? Připravte se na to! V našem článku najdete spoustu tipů, jak to zvládnout v pohodě a s úsměvem na rtech. Důležité je nejen vést dítě k důslednosti, ale i mu všechnu tu dřinu zpříjemnit a namotivovat ho. Oslavte spolu jeho první úspěchy a udělejte mu radost, třeba díky malování podle čísel.

Nástup do školy je jednou z největších událostí v životě Vašeho dítěte. Tento krok ale není jenom na něm. Hádáte správně – velká část totiž spočívá na Vás. I Vy s ním tento moment sdílíte. A pro rodiče bývá příprava všeho okolo mnohem náročnější než pro samotnou ratolest. Jak to všechno zvládnout a „nezbláznit se“ z toho? Pojďme se na to podívat.

Přechod ze školky do školy zvládnete Vy i Vaše ratolest

Děti jsou plné nadšení a do každé výzvy se vrhají po hlavě. To je naše velké štěstí a výhoda. Protože ruku na srdce, kdo z nás by dnes šel dobrovolně ze školky do školy, když už víme, co tam všechno čeká? 

Budoucí prvňáčci jsou však v tom nejlepším věku, kdy je každé nové dobrodružství lákavé. Přesto pro ně přechod ze školky do školy není jen tak. Bezstarostné dětství končí, najednou začnou mít plno povinností, ke kterým se musí postavit čelem. 

Je důležité, abyste je v začátku plně podpořili, nabídli pomocnou ruku a trochu je v tom novém světě korigovali. Škola, to už bohužel není jen zábava, běhání na zahradě a spaní po obědě. Avšak díky Vám si ji mohou zamilovat docela stejně jako hraní ve školce.

Naštěstí si každý budoucí prvňáček projde přípravným rokem předškoláka. Ve školce se během něj s paní učitelkou naučil napočítat do deseti, podepsat se, pojmenovat různé tvary a také odlišit barvu od barvy jako pravý mistr. 

V předškolním věku se toho ale učí mnohem víc. Předškolní docházka je totiž jeden velký nácvik na opravdovou školu. Trénuje se při ní schopnost soustředit se a vstřebat, co paní učitelka předává. Vytváří se návyky, které za pár měsíců v první třídě dítě jako když najde. Během psaní navíc potrápí jemnou motoriku a ručičku už nemá tak křečovitě sevřenou, když drží tužku. 

8 tipů, jak se připravit na začátek školního roku

Jak vidíte, Vaše ratolest je na školní docházku plně připravená. Paní učitelky ve školce si všímají i případných zlozvyků, například když se špatně drží tužka. A hned v zárodku je napraví. Nemusíte se proto obávat, že by dítě nástup do školy nezvládlo. Je ale důležité, abyste mu trochu pomohli s učením a také s tím, aby si vytvořilo nové návyky. Máme pro Vás pár tipů na to, jak to celé zorganizovat.

clanek_001

Informujte se o škole, kam dítě chodí

Zjistěte si o škole, kam jste zapsali dítě co nejvíce informací. Jak tam probíhá výuka, jací jsou učitelé, zda se jezdí na školy v přírodě atd. Zkrátka vše, co Vás zajímá. Školu byste si měli proklepnout co nejdříve, abyste pak nebyli například zklamaní z toho, že je tam výuka málo interaktivní apod. Přestup během první třídy se dá naštěstí snadno zařídit, ale děti to nenesou příliš dobře. Především, pokud už si v kolektivu našly nějaké kamarády. 

Navažte kontakt s budoucí třídní učitelkou

Nezapomeňte třídní učitelku seznámit s tím, zda má Vaše dítě nějaké alergie, bere pravidelně léky, či jestli má nějaké jiné, speciální potřeby. Kromě toho je dobré informovat i o důležitých událostech v rodině jako třeba o narození sourozence či stěhování. Uložte si důležité kontakty, ať je máte v případě nouze vždy po ruce. Kromě e-mailové adresy a telefonního čísla na třídního učitele se vyplatí uložit také číslo do kanceláře hospodáře.

Připravujte děti na změnu režimu postupně

Během prázdnin si děti zvykly na volný režim – chodí spát později a ráno nemusí vstávat. Pokud je v tom necháte a 1.9. jim náhle změníte životosprávu, budou se s tím srovnávat jen s velkými obtížemi. Raději je na to začněte připravovat s předstihem, začněte chodit dříve spát a ráno vstávejte společně. 

Nakupte s předstihem vše potřebné a dejte věcem řád

Nakupte vše, co dítě do školy potřebuje s dostatečným předstihem. Nezapomeňte na krabičku na svačinu a lahev na pití. Školní potřeby prvňáčka zaberou spoustu místa. Všechny ty nové knihy, sešity, psací a rýsovací potřeby, výtvarné potřeby, penál atd.

Pro dítě je to vzrušující a bude z nových věcí nadšené. Najděte společně místo v pokoji, které vyhradíte pouze pro potřeby do školy. Vysvětlete mu, že je důležité v nich udržovat pořádek. A hned má na starosti první větší zodpovědnost spojenou se školou.

Vše si pečlivě naplánujte

Naplánujte si dopředu, jak proběhne následující den. Nezapomeňte dítěti připravit školní brašnu a zkontrolovat, že má vše, co bude potřebovat. Je dobré s dítětem o nadcházejícím dni promluvit. Povídejte si o tom, co ho čeká a jak se na to těší. 

Zjistěte, jestli nemá nějaké obavy a pokud ano, pomozte mu je rozptýlit. Hodí se vést nějaký kalendář a společně do něj zapisovat důležité události (například testy, návštěvu lékaře atd.). Dítěti výrazně pomůže, když má nějaký konkrétní plán. Počítejte s tím, že se s ním budete muset každý den chvíli učit a dělat domácí úkoly. Vyhraďte si pro to dostatek času. A nezapomeňte, že by mělo mít prostor i na hraní. Jinak si povinnosti rychle znechutí.

První den buďte spolu

Pro budoucího prvňáčka je důležité, abyste si první den užili společně. Uvidí, že na to není sám a že Vám na něm záleží. Ukažte mu prostředí školy a představte ho budoucímu třídnímu učiteli. Najděte společně skříňku či šatnu, kde si bude nechávat věci. Zaveďte ho do třídy a pomozte mu najít místo.

Po konci prvního školního dne se vyptejte, jaké to bylo a jak se mu všechno líbilo. Udělal si první den nějaké kamarády? Oslavte spolu, že to všechno tak pěkně zvládl. Zajděte si třeba do kina nebo na zákusek do cukrárny.

Mějte i jiné aktivity

Začátek školy bude pro Vašeho prvňáčka náročný. Pomozte mu s přechodem. Kromě školy si naplánujte i jinou aktivitu. Něco, co dítě baví a uděláte mu tím radost. Je důležité, abyste mu ukázali, že jeho život není jen samé učení, povinnosti a škola. Jinak by mohlo tuto triádu začít chápat jako nudu a zahořknout nad ní. Nejlepším řešením je, když má dítě nějaké mimoškolní aktivity. Například sport, tanec, hraní na nástroj či keramika. Možností je spousta. 

Motivujte prvňáčka – odměňte ho za první úspěchy 

Baví Vašeho budoucího prvňáčka malování? Pak mu uděláte obrovskou radost dárkem malování podle čísel. V našem e-shopu najdete spoustu motivů přímo pro děti. Pro děvčátka například obraz z Ledového království. Pohádka o Anně a Else je jedním z největších hitů od Disney. Kromě toho u nás najdete i motivy se zvířátky nebo s akčními hrdiny jako jsou Avengers.

clanek_002

Malování podle čísel je ideálním zpestřením pro malého prvňáčka. Tato kreativní činnost děti povzbudí v tvoření a zároveň se odreagují od učení. Není to nic těžkého, v podstatě jde o vybarvování očíslovaných plošek. Takové omalovánky, ale s lepšími obrázky!

clanek_003

Malování podle čísel pomáhá dětem zlepšit motoriku a přesnost. Kromě skvěle stráveného odpoledne se tak vlastně budou připravovat i na školu. Vymalujte si obrázek spolu, nebo každý svůj. Zapojte se do této činnosti společně a uvidíte, že i Vy si krásně odpočinete a přijdete na jiné myšlenky. 

clanek_004

Co dělat, když přijdou první starosti

Škola s sebou přináší nejen radost, ale i spoustu starostí. Dětem většinou některé předměty jdou lépe a jiné zase hůř. Někteří prvňáčkové dobře čtou, ale počty jim dělají vrásky, u jiných je to zase naopak. Důležité je, abyste je podpořili v jejich silných i slabých stránkách a pomohli jim překonat nedostatky. Obrňte se trpělivostí a komunikujte spolu o všem, jak o tom příjemném, tak o věcech nepříjemných.

Pro některé děti je začátek školy spojen s nejistotou, stresem či strachem. To je zcela přirozené. Připravte se na to, že jeho reakce může být trochu nečekaná – například bude cítit nejistotu z toho, že nemůže mít věci plně pod kontrolou. Snažte se to pochopit a dejte prvňáčkovi najevo, že to společně zvládnete. Vzbuďte v něm důvěru a uklidněte ho. 

clanek_005

Tím se dostáváme ještě ke třetímu důležitému bodu. A tím je Vaše pohoda. Když jste klidní Vy, je klidné i Vaše dítě. Ratolesti jsou k emocím rodičů velmi vnímavé, a ač si často myslíme, že ničemu nerozumí, není to pravda. Snadno z Vás vycítí, když budete v napětí. A proto v tom před-zářijovém shonu nezapomeňte pečovat i sami o sebe a psychické zdraví

Co dělat, když dítě ještě není na školní docházku připravené

Co dělat, když dítě není připravené na školu? Pokud dítě nechce chodit do školy, pláče, je hysterické a sabotuje Vaše úsilí, zkuste tomu přijít na kloub. Naprostá většina dětí dělá zpočátku nějaké problémy. Během druhého pololetí už by si ale měly zvyknout. Zkuste přijít na to, proč se Vaší ratolesti do školy nechce, a nějak to společně vyřešit.

Pokud byste na tento problém nestačili, nebo trval výrazně déle než u většiny jiných spolužáků, doporučujeme se obrátit na poradce přímo v základní škole. Další možností je zajít do pedagogicko-psychologické poradny. V případě, že by uznali, že je Vaše dítě nezralé, může se z první třídy vrátit ještě na jeden rok do školky.   

Přejeme Vám, ať je přechod ze školky do první třídy pro Vaše nejmenší co nejjednodušší. Věříme, že Vám náš článek pomůže a vše v pohodě zvládnete. Držíme Vám palce!