Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Den, kdy slavíme kamarádství: Mezinárodní den přátelství

Přátelé jsou rodina, kterou si vybíráme my sami. Tak zní známe přísloví. Kolik máte opravdu blízkých přátel, na které nedáte dopustit? Blíží se Mezinárodní den přátelství – ideální příležitost k tomu dát Vašim kamarádům najevo, jak moc je máte rádi. Máme pro Vás několik tipů na to, jak tento den udělat jedinečným. Nezapomeňte také na nějaký pěkný dárek od srdce, například malování podle čísel.

Mezinárodní den přátelství

Počátky Mezinárodního dne přátelství byste našli už ve třicátých letech minulého století. První malé neoficiální oslavy přátelství se odehrály ve Spojených státech amerických. Lidé si na konkrétní den stanovili, že si společně s kamarády vymění dárečky a poděkují jim tak za vztah, který spolu mají. Nejčastějšími dárky byly pohledy, děkovné kartičky, květiny a také náramky přátelství.

Tato menší oslava se rychle ujala a o necelých 20 let později, v roce 1958, už se v jihoamerické Paraguayi oficiálně slavil Mezinárodní den přátelství. Ač je tento svátek celosvětový, každá země ho slaví v trochu jiný den. V České republice připadá na 30. července.

clanek_001

Pravých přátel je jako šafránu

Člověk je společenský tvor, a tak se neustále pohybujeme mezi ostatními lidmi. Ať už jsou to kolegové, bývalí spolužáci nebo sousedé, známých máme spoustu, avšak pravých přátel jenom pár. Ne nadarmo se říká, že pravý kamarád je mnohem cennější než povrchní známost. Dejte jim ku příležitosti Mezinárodního dne přátelství najevo, jak moc Vám na nich záleží.

Určitě se Vám také stalo, že jste měli blízkého přítele, avšak Vaše cesty se časem rozešly. To není nic neobvyklého a jde o docela přirozenou věc. Jak člověk dospívá, stěhuje se, odchází ze zaměstnání, mění se i vše okolo něj. Nebuďte z toho smutní, i v tomto případě můžete využít Mezinárodního dne přátelství a dát Vašemu starému příteli najevo, že jste na něj docela nezapomněli a že je Vám stále drahý.

clanek_002

Mezinárodní den přátelství je určený jak pro ty přátele, se kterými se vídáte každý den, tak pro ty, kteří jsou od Vás daleko. My osobně ho velmi rádi využíváme k tomu, abychom se setkali s přáteli z dětství. Není nic lepšího než se opět sejít a zavzpomínat na staré časy. Přineste jim na schůzku malou pozornost a zasmějte se nad společnou minulostí.

Kteří slavní jsou dobrými přáteli

Znáte přátelství mezi slavnými osobnostmi? Tak například slavné herečky Selma Hayek a Penelope Cruz jsou kamarádkami na život a na smrt. Znají se už více než 20 let. Jedna druhou oslovují huevo, což ve španělštině znamená vajíčko. 

Existuje přátelství mezi mužem a ženou? George Clooney a Julia Roberts jsou důkazem toho, že ano. Jsou nerozlučnými kamarády od roku 2011, kdy si spolu zahráli ve filmu Dannyho parťáci. A to nejen před objektivy fotografů, tak jako to mnoho celebrit rádo předstírá, ale i ve skutečném životě. Julia Roberts to v rozhovorech zdůraznila hned několikrát.

Určitě jste slyšeli o kontroverzním vztahu Kate Winslet a Leonarda DiCapria. Ti si spolu zahráli poprvé v Titanicu. Ač to na obrazovce není vůbec poznat, tenkrát mimo kameru nemohli jeden druhého vystát. Kate považovala Lea za hejska, který se neustále vytahuje. Avšak původní averze přerostla ve velmi vřelý vztah. Dnes platí za jedny z nejlepších přátel v Hollywoodu. 

A co by to bylo za přátele mezi celebritami bez skutečných Přátel. Tento populární seriál si získal srdce diváků po celém světě. Asi Vás nepřekvapí, že i sami představitelé hlavních rolí jsou blízkými kamarády i v reálném životě. A to především Jennifer Aniston, která hrála Rachel, a Courtney Cox, seriálová Monika. Jedna bez druhé nedá ani ránu.

clanek_003

Jak se zdraví přátelé

Někteří přátelé mezi sebou mají speciální pozdravy. Jako malí jsme rádi vymýšleli různé tajné formy gest, kterými jsme se zdravili v jedné partě. V každé zemi je pro kamarády typické, že se zdraví určitými gesty. U nás je to polibek na tvář nebo potřesení ruky. Jak se zdraví přátelé v jiných zemích? Vypsali jsme pro Vás ty nejzajímavější případy. Letos můžete klidně některý z nich jen tak pro legraci s kamarády vyzkoušet.

  • Tibetu se zdraví tak, že na sebe vypláznou jazyk. To proto, že v 9. st. žil zlý král Lang Darma, který měl černý jazyk. Aby Tibeťané měli jistotu, že jejich blízký není jeho reinkarnací, musí ukázat jazyk.
  • Blízcí kamarádi a obchodní partneři se v Kataru, Jemenu, Ománu a Spojených arabských emirátech zdraví pomocí nosů. Lehce jimi do sebe narazí, ale pozor – nesmí se u toho nahlas čmuchat ani posmrkávat!
  • Nosy, a někdy i čela, o sebe opírají na Novém Zélandu. Této praktice se říká hongi a uvidíte ji u domorodých Maorů. Blízcí kamarádi a důvěrní známí během tohoto aktu tzv. sdílí dech. Hongi se používá také k uvítání váženého hosta.

clanek_004

  • Asi nejrozšířenějším pozdravem je potřesení rukou. Setkáte se s ním ve spoustě zemích, avšak ne všude je stejný. Přátelé na Blízkém východě se zdraví pouze pravicí, jelikož levou ruku považují za nečistou. V Evropě je zase levá ruka spojovaná s levotou. Upřímný pozdrav se provádí pouze pravou rukou. V Číně se kamarádi sice nejčastěji zdraví potřesením ruky, avšak nikdy ji netisknou tak silně, jako jsme zvyklí u nás. Zatímco u nás je to známka upřímnosti a srdečnosti, pro Číňany by to vyznělo jako měření sil a snaha je pokořit.
  • Zimbabwe a Mosambiku je pozdrav obzvlášť veselý. Kamarádi v Zimbabwe si běžně podávají ruce, a poté jeden tleskne jednou a druhý dvakrát. V severním Mosambiku zatleskají hned třikrát předtím, než si řeknou moni (ahoj v místním dialektu). 
  • Kambodži, Indii, Nepálu, Laosu, Thajsku a Japonsku se lidé jeden druhému uklání. Nejčastěji přitom mají sepnuté ruce, v Japonsku se však paže nechávají podél těla. Pozicí rukou nebo hloubkou úklonu se dává najevo, jak moc Vám na druhém člověku záleží. Tradiční uklánění v současnosti nahrazuje kývnutí hlavou. Mladí se dnes s přáteli nejčastěji pozdraví prostým pokývnutím. Úklony využívají během oficiálních událostí a jako vyjádření opravdové úcty.
  • Nejvíce se nám líbí pozdrav mezi blízkými v Malajsii. Jde o staré gesto, které je dnes považované za velmi formální. Avšak starší generace ho pořád používají, aby pozdravily ty, na kterých jim záleží. Jakmile se potkají, vezmou kamarádovu ruku do svých. Poté ji pustí a vlastní ruce položí na své srdce. Dávají tím najevo dobrou vůli a srdečnost. Protějšek pozdrav zopakuje. 

Jak oslavit Mezinárodní den přátelství

Rádi něco podnikáte? Zorganizujte výlet na místo, na které máte společné vzpomínky. Může to být třeba procházka parkem, kde jste se jako děti scházeli, rybník, kam jste se chodili koupat, nebo oblíbená vyhlídka. Až tam dorazíte, rovnou si udělejte piknik. Připravte oblíbenou lahev vína a něco dobrého na zub. Ještě že je tento svátek v létě! Počasí Vám určitě bude přát.

Pokud byste raději tento den strávili doma, můžete si udělat filmový večer. Pusťte si nějaký pěkný film o přátelství, například Malé ženy, Páni mají radši blondýnky s legendární Marilyn Monroe, Někdo to rád horké nebo Thelma a Louise. Můžete to spojit také s večeří v oblíbeném podniku. Nebo ji připravíte společně u Vás doma? To už je jen na Vás. 

Do třetice doporučujeme vyrazit společně za kulturou. Ač letošek divadlu a hudbě nepřál, máme štěstí. Jelikož spousta divadel přes rok nehrála, v létě nebudou mít divadelní pauzu. Máte tak skvělou příležitost pořídit lístky na nějakou hru, operu nebo třeba balet. 

Jaký dárek vybrat pro kamaráda nebo kamarádku

Nezapomeňte na společné setkání přinést nějaký pěkný dáreček, kterým dáte příteli najevo, jak moc pro Vás znamená. Nejhezčí jsou dárky od srdce, kterými mu ukážete, že Vám na nich skutečně záleží a že je dobře znáte. Oblíbené jsou různé šperky přátelství, náramky s podobným zdobením či rozpůlené přívěsky.

clanek_005

Vyzkoušejte například upéct něco dobrého – dort, koláč, nebo třeba muffiny. Přidejte ingredience, o kterých víte, že je má kamarád rád (jsou to kešu ořechy, lesní ovoce nebo třeba jablka?). Nejste zrovna mistr cukrář a netroufáte si na nic složitého? Udělejte nepečenou dobrotu. A přineste ji na společné setkání! Na internetu najdete hromadu tzv. raw dezertů

Líbí se nám také nápad originálních krabiček a obalů. Na zakázku si můžete nechat vyrobit například dřevěnou krabičku na oblíbenou lahev Vašeho kamaráda s motivem, který má rád. Ať už je to třeba ze seriálu, filmu nebo s automobilem. Pro kvalitní dřevěnou krabičku navíc najde využití i později, a tak se nemusíte bát, že by šlo o zbytečný dárek.

Do třetice bychom Vám rádi doporučili malování podle čísel. Nebojte se, zvládne ho úplně každý. Ani nemusí umět malovat. Ve zkratce bychom mohli říct, že jde o omalovánky pro dospělé. Je to zábavná forma relaxace, se kterou Vašeho kamaráda překvapíte a potěšíte. Navíc, jakmile obraz dokončí, vyvěsí si ho u sebe doma. A tak mu bude neustále dělat radost. Vždy, když se na něj podívá, vzpomene si na Vás.   

clanek_006

Připravili jsme pro Vás spoustu motivů, mezi kterými najdete přesně to, co má Váš kamarád rád. Udělejte mu radost obrazem s jeho oblíbeným hercem nebo zpěvákem. Nebo je spíše fanouškem přírody, zvířat či knih a cestování? Máme také obrazy s mandalami nebo duchovní tematikou. Prohlédněte si kategorie na našem e-shopu. Snadno najdete ten pravý obraz.

clanek_007

Nabízíme také obrazy podle vlastní fotografie. Objednáte si u nás vyhotovení obrazu na zakázku podle fotky, kterou máte Vy i Váš kamarád rádi. Ať už je to třeba vzpomínka ze základní školy, společné dovolené nebo veselý moment z party u bazénu. Takový dárek má zaručený úspěch.

clanek_008

Citáty o přátelství

Přidejte k Vašemu letošnímu dárku na Mezinárodní den přátelství děkovnou kartičku nebo přáníčko s nějakým pěkným textem od srdce. Pokud Vám došly nápady a nemáte zrovna básnické nadání, využijte některý z citátů o přátelství. Připravili jsme pro Vás ty nejhezčí.

  • „Přítel je člověk, který zná melodii tvého srdce, který ti ji předzpívá, když ji zapomeneš.“
    Albert Einstein
  • „Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.“
    Neznámý autor
  • „Přátelství je součást lidského štěstí.“
    Jan Werich
  • „Přátelství je jediným tmelem, který kdy bude držet svět pohromadě.“
    Wilson Woodrow

O přátelství se musíme celoživotně starat. Bez oboustranné péče uvadne jako květina. Dejte Vašemu kamarádovi najevo, že ho máte rádi a že na něj myslíte! Překvapte ho letos na Mezinárodní den přátelství. Přejeme Vám, ať si tento den společně užijete a vytvoříte si nové vzpomínky, na které budete dlouho s úsměvem pamatovat.