Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Den dětí: Jak vznikl a jak ho letos oslavit?

Na Mezinárodní den dětí jsme se jako malí vždy těšili. Nyní ho slavíme společně s našimi dětmi, které cítí stejnou radost, jako kdysi my. Víte ale, proč tento svátek vůbec vznikl a jaké je jeho poselství? Pojďme se mu společně podívat na zoubek. A pokud sháníte tipy na to, co letos pro Vaše ratolesti připravit za překvapení, i na to máme odpověď. Vyzkoušejte některou z 10 zábavných aktivit z našeho seznamu, například malování podle čísel!

Jak vznikl Mezinárodní den dětí

Mezinárodní den dětí není zdaleka jen českou záležitostí. Slaví se na mnoha dalších místech planety. Ač se u nás objevil poprvé až v padesátých letech minulého století, jeho vznik se datuje o několik desetiletí dříve. 

Vše začalo na Světové konferenci pro blaho dětí, která se pořádala ve švýcarské Ženevě v roce 1925. Na konferenci debatovali o dětské práci, chudobě či důležitosti vzdělávání. Později vydali deklaraci, která vyzdvihla nutnost děti ochraňovat a pečovat o jejich blaho.

V návaznosti na tuto konferenci vlády několika zemí zavedly den, který měl patřit jen dětem. Dětský den je tak nejen časem radosti a veselí, kdy se dětem dávají sladkosti a pořádají se pro ně programy. Má zároveň sloužit jako připomínka práv a potřeb dětí, které my, dospělí, musíme opečovávat. Během něj si uvědomujeme, jak jsou pro nás děti důležité. A jak nám záleží na jejich štěstí, radosti a zdraví.

clanek_001

Proč byl vybrán zrovna 1. červen není úplně jasné. Navíc, ne všechny země svátek slaví ve stejný den. Avšak více než 21 světových zemí si ho připomíná právě 1. června, stejně jako my. Vůbec poprvé se tento mezinárodní den slavil v roce 1925 v San Francisku.

Kde všude se slaví Mezinárodní den dětí

V kalendáři ho má zapsaných na 145 zemí světa. Jak už bylo řečeno, na 1. červen připadá v nějakých 20 zemích. Na Mezinárodní den dětí tak narazíte napříč celým světem, a i celým rokem. Tak například arabské země ho slaví v listopadu. OSN stanovilo jako Den dětí 20. listopadu. A tak si ho v tento den připomíná také spousta evropských zemí či Kanada. 

Ve Spojeném království nebo Španělsku jde o den, který připadá na druhou květnovou neděli, tak jako u nás svátek matek. V září ho zase slaví Němci a Rakušané. Paradoxně v USA, kde vznikl, se od něj upustilo a už se na celostátní úrovni neoslavuje. Jak vidíte, tento den se zem od země liší. Někde se dokonce slaví celý měsíc, a to v africké Guinei. V posledku však nezávisí na místě. Nejdůležitější je to, co tento den ztělesňuje a připomíná. A to je všude stejné. 

clanek_002

Co tento den znamená a jak vznikl, už víme. Nyní se pojďme podívat na to, jakým způsobem ho můžete oslavit. Máme pro Vás také skvělé tipy na to, jak si ho užít s Vašimi nejmenšími tak, abyste na něj jen tak nezapomněli.

Jak se slaví Mezinárodní den dětí

V České republice se tento den slaví se vším všudy. Organizace pořádají různé aktivity, soutěže a hry pro děti i rodiče. Nejčastěji na ně narazíte při Domech dětí a mládeže, popř. Sokolech a dalších volnočasových centrech, jako jsou základní umělecké školy atd. Ale ani školy nejsou pozadu, a tak často pro žáky připraví nějaké zpestření výuky. Jelikož nás ale doba covidová značně omezuje v našich aktivitách, o tradiční programy budeme nejspíš ochuzeni. Nic si z toho nedělejte! My jsme pro Vás totiž připravili 10 tipů, jak si ho užít naplno i letos.

Piknik

Covid nám sice už více než rok znepříjemňuje všechny společenské aktivity, do přírody však stále můžeme. A tak toho využijte! Na 1. června bývá krásné počasí. Připravte si zdravou svačinku, džusy a pohodlnou deku, na kterou se vejde celá rodina. A oslavte den dětí na pikniku. Ten má přeci rád každý. Pokud ho uspořádáte s dětmi, hned vykouzlíte skvělé rodinné odpoledne, které všem udělá radost. Nezapomeňte dětem upéct jejich oblíbený koláč nebo buchtu, nebo je překvapit dortem z cukrárny.

clanek_003

Taneční party

Mají Vaše děti rády hudbu a tanec? Určitě ano – všechny děti jsou skvělými tanečníky a hudbu si umí užít na maximum. Taneční party je nejen originální. Tento nápad Vás navíc nebude vůbec nic stát. Stačí vyklidit obývací pokoj a udělat prostor pro taneční parket. Připravte playlist s oblíbenými písničkami a protancujte celý večer. A jakmile se děti unaví, přineste jim mističky s kopečky jejich oblíbené zmrzliny. Vytvoříte tak nezapomenutelný Den dětí, který vás stmelí dohromady.

clanek_004

Kempování pod hvězdami

Jste pro trochu dobrodružství? Vyrazte kempovat. Den dětí je především o zábavě. Postarejte se o to, že na něj budou dlouho vzpomínat a povídat kamarádům o tom, jak si ho užily. Kempování pod širými hvězdami v přírodě je skvělým způsobem, jak na to. Nezapomeňte zabalit svačinky a večer si můžete udělat oheň. Připravte si pro ně poutavé příběhy, které jim budete u ohniště vyprávět. Děti mají silnou představivost a vyprávění milují.

clanek_005

Filmový maraton

Kdyby se letos náhodou počasí nevyvedlo, nebo zkrátka Vaše rodina nemá náladu na výlety po venku, tak vyzkoušejte filmový maraton. Každé dítě má rádo pohádky nebo dobré filmy. Zorganizujte pro ně filmový maraton se vším všudy – oblíbenými snímky, popkornem a chundelatou dekou, pod kterou se všichni schováte. 

clanek_006

Pečení

Naplánujte si na odpoledne pečení. Zapojte děti do celého procesu. Uvidíte, že si to užijí ještě víc než výsledný produkt. Nechte je, ať Vám pomohou s přidáváním ingrediencí, mícháním těsta a zdobením Vašeho výtvoru. Nakupte pro ně jedlé ozdoby, ať se na Vaší společné práci pořádně „vyřádí“. Můžete upéct dort, vykrajovaná cukrátka, muffiny nebo cupcakes. A když budete hotovi, uspořádejte si malou oslavu na počest toho, jak jsou Vaši malý pekaříčci šikovní.

clanek_007

Honba za pokladem

Honba za pokladem je ideální hrou pro zvídavé děti. Využijí při ní jak smysl pro dobrodružství, tak fantazii. Poklad může být pytel sladkostí, nebo drobné dárečky. Nezapomeňte to před nimi držet v tajnosti a již od rána o pokladu mluvte. Udělejte z něj hlavní téma dne – děti budou nadšené a do hledání dají všechno. Zabavíte je tak na celý den.

clanek_008

Twister

Twister je klasika, která nikdy neomrzí. Ať už ji hrajete s kýmkoliv, vždy se u ní nasmějete a budete na ni dlouho vzpomínat. Vrhněte se na ni s dětmi během jejich dne. Nezapomeňte připravit ceny pro vítěze. Můžete ho hrát klidně celý večer. Ale pozor – snažte se to s hrou nepřehánět, ať si děti příliš nezamotají nohy a ruce!

clanek_009

Výlet na hory

Jedny z nejlepších vzpomínek jsou ty na impozantní východ nebo západ Slunce. Vyrazte si na nejbližší hory nebo kopec. Prohlédněte si přírodu a vyšlápněte společně nahoru. Na vrcholku si připravte piknik. Sledujte s dětmi, jak slunce zapadá či vychází. A poté se pomalu vraťte zpět. Nezapomeňte je po námaze odměnit zmrzlinou.

clanek_010

Maškarní párty

Maškarní je sázka na jistotu. Masky milují jak děti, tak dospělí. Převlečte se za Vaše oblíbené postavičky. Připravte hudbu, něco dobrého na zub a společenské hry. Užijte si společně bláznivé odpoledne. Nezapomeňte se u toho vyfotit, ať máte na co vzpomínat.

clanek_011

Párty s malováním

Děti jsou nevyčerpatelná studnice nápadů. Mají živou fantazii a kreativita je jejich druhé jméno. Právě proto tak zbožňují malování a kreslení. Zorganizujte pro ně párty s malováním. Pořiďte čtvrtky nebo plátna a zásobu barev. Mohou i vyrábět a malovat masky, které si večer vezmou k filmovému maratonu. Pusťte jim k tvoření jejich oblíbenou muziku nebo audio knihu dětských pohádek. Uvidíte, že tím povzbudíte jejich představivost. 

clanek_012

Lámete si hlavu s motivy a nevíte, jaké hlavní téma malovací párty určit? Můžete to nechat na dětech. Nebo to vyřešit tak, že vyzkoušíte malování podle čísel.

Malování podle čísel je ideálním dárkem pro děti

Malování podle čísel fungují na podobném principu jako omalovánky. Motivy jsou ale mnohem rozsáhlejší. Představují větší výzvu, které děti tak rády překonávají. Nebojte se – rozhodně nejde o příliš náročnou činnost. Jak to celé funguje?

Obraz je rozdělený do jednotlivých segmentů. Ty mají přiřazená čísla. A ke každému číslu patří určitá barva. Na dětech poté je vybarvovat jednotlivé plošky na základě toho, jaká barva do nich patří. V balení najdete nejen nevybarvené plátno, ale i barevnou předlohu, profesionální akrylové barvy a také štětce. Nemáte doma kufřík s výtvarnými potřebami? Nevadí. Vše totiž koupíte pospolu.

Proč je malování podle čísel ideálním dárkem pro děti? Podporuje jejich samostatnost. Navíc pomáhá posilovat jejich sebevědomí. Pod rukama jim bude vznikat skutečné výtvarné dílo, které skvěle vypadá. A po skončení práce, až všechno hezky zaschne, si ho budou moci hrdě vystavit na stěnu ve vlastním domově.

Malování čísel u dětí rozvíjí schopnost rozhodování. Je jen na nich, jak si s prázdnou plochou poradí. Když uvidí, že se jim daří, získají důvěru ve své schopnosti a úsudek. A pokud se jim něco nepodaří, není důvod k slzám. Barvy se totiž dají jednoduše přemalovat. Vyčkejte až uschnou a vyzkoušejte to znovu, tentokrát se správnou barvou. Navíc, i malé přetáhnutí je k něčemu dobré. Děti se poučí ze svých chyb a potrénují se v trpělivosti. 

Tato kreativní činnost je také skvělou příležitostí pro to, abyste strávili čas dohromady. Můžete dítěti asistovat a při malování ho podporovat. Je jen na Vás, jak to celé pojmete. Zda z toho uděláte společnou práci, nebo se necháte překvapit tím, co dítě zvládne samo.

Malování podle čísel nabízí dětské motivy, které vykouzlí úsměv na tváři

Máme pro Vás připraveny obrazy v různých obtížnostech. Nemusíte se tedy bát, že by děti na malování podle čísel nestačily. Stačí zvolit obraz podle náročnosti. Pro menší děti volte raději jednodušší a nekomplikované motivy. Ty větší se ale určitě pustí do pořádné výzvy. Bez obav tedy pro ně můžete vybrat náročnější motiv z dětské kategorie.

Dětské kategorii najdete spoustu motivů, které si děti zamilují. Pokud máte doma průzkumníka přírody a neohroženého dobrodruha, určitě mu uděláte radost zvířecím motivem. Kromě domácích mazlíčků jsme pro Vás připravili i divoká zvířata. V případě, že Vaše dítě miluje huňaté pejsky a roztomilé kočičky, musíte mu takového kamaráda do pokoje pořídit. 

clanek_013

Děti zbožňují hru Minecraft. Podporuje tvořivost a dovoluje jim postavit svět, který je přesně podle jejich představ. Hrají Minecraft i Vaše děti? Potěšte je obrazem s motivy z tohoto populárního titulu. Jeho barvy jsou zářivé a hravé. V dětském pokoji udělá velkou parádu a děti budou moci hrdě ukazovat svým kamarádům, co dokázaly vytvořit vlastníma rukama.

clanek_014

Pro děvčátka jsme připravili hned několik motivů s princeznami z oblíbených pohádek. Ať už je Vaše princezna fanynkou nerozlučné dvojky Anny a Elzy z Ledového království, nebo jí učarovala Malá mořská víla, nyní může mít své hrdinky neustále na očích.

clanek_015

Pro starší děti, které mají rády superhrdiny, zase můžete vybrat motivy z Avengers. Při vybarvování se i ony budou cítit jako ti nejlepší hrdinové všech dob, kteří zachraňují svět!

clanek_016

Přejeme Vám krásný a pohodový Mezinárodní den dětí ve společnosti Vašich nejmenších. Věříme, že si ho letos užijete naplno!