Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Oslavte svou lásku ke zvířatům. Mezinárodní den koní je za dveřmi

Poslední letošní květnová neděle patří zvířatům, která nás provázejí už od nepaměti. Mezinárodní den koní oslavuje přátelství, které jsme za tu dobu mezi sebou stihli vybudovat, a připomíná, jakým jsou koně půvabným, ladným a zároveň silným stvořením. 

miniatura_FB

Kůň jako námět v umění

Co se honilo hlavou lovci v pravěku, když za tlumeného světla ohně v jeskyni na stěny zpodobňoval figury mnoha koní? Mohlo jít o rituální obřad, úctu k přírodě nebo zdejší zvyk. To už se možná nikdy nedozvíme, ale i dnes takovou fascinaci můžeme pozorovat u milovníků koní, kteří stále obdivují jejich estetickou stavbu těla, ladný pohyb v běhu, a krásu rozličných plemen.  

Mezinárodní den koní je ideální příležitostí, kdy můžete využít své schopnosti stejně jako Vaši předkové, a s pomocí barev, chuti tvořit a úcty k jedinečnosti zvířete vytvořit dokonalý obraz koně podle Vašich představ. 

clanek_001

Nezoufejte, pokud nejste obdařeni malířským talentem. Výborným pomocníkem je v takovém případě malování podle čísel, při němž Vám stačí jen trpělivost a chuť tvořit. Šablona na plátně nese přesně vymezené zóny, označené čísly, která jsou spojena s určitými barvami. I s minimálními zkušenostmi tak můžete vytvořit jednoduše své umělecké dílo, a to na podobném principu, na kterém fungují dětské omalovánky. 

Zkrocení divoké povahy

Kdy se člověk změnil z divokého lovce na přítele zvířat? Když odezněla poslední doba ledová, teplota na Zemi výrazně stoupla a lidé měli konečně možnost se trvale usadit a okusit zemědělskou práci, díky které si vytvářeli zásoby. Kromě luštěnin, ovoce a zeleniny ale zatoužili také po živočišných výrobcích, jako je mléko, vlna nebo vejce. Součástí jejich obydlí se tak staly také výběhy pro zvířata, která se postupně domestikovala. 

Stáda koní, divoce uhánějící po východních stepích, zdejší obyvatele doslova učarovala. Obdivuhodná byla jejich elegance, síla a rychlost. Zdejší národy si proto brzy některé z nich přivedly blíže ke svému obydlí, a tam je používaly k usnadnění zemědělské práce. 

clanek_002

Takové magické momenty Vám připomene právě malba koně. V některých dobách byli spojováni také s mystickým jednorožcem, který je velmi čistým a trochu záhadným stvořením, což lze nejlépe vyjádřit pomocí barev a fantastického námětu. 

clanek_003

Kdy došlo na přátelství?

Chvíli trvalo, než se první odvážlivec usadil do sedla. Nyní již bohužel nevíme, kdo byl tak troufalý, ale z dobové literatury se dozvídáme, že se jízda na koni stala brzy velmi oblíbeným způsobem přepravy. 

Vzpomeňme například na Attilu, obávaného náčelníka kočovných Hunů, který se svými druhy děsil celou Evropu. Za hlasitého pokřiku přijížděli na koních celé skupiny, země se pod kopyty otřásala a evropské kmeny ve strachu utíkaly. Je až obdivuhodné, jak lidstvo dokázalo s koněm splynout a naučit se jej při jízdě ovládat tak, jako by byli jedním tělem. Mezinárodní den koní tento akt přátelství připomíná a oslavuje jej. 

Nezůstalo jen u těžké dřiny

Stejně, jako pravěcí lidé při tvorbě maleb v jeskyních, si také novodobý člověk začal uvědomovat, že kůň není jen prostředkem pro jednodušší práci. Tato zvířata se proto brzy stala součástí jezdeckých pomníků, jako v případě svatého Václava na Václavském náměstí nebo jezdeckých portrétů, kde kůň pyšně v sedle nesl například Napoleona nebo jinou významnou osobnost.  Práce s námětem koně se objevila také později v art terapii, kde vyvolává v účastnících pocit klidu, jistoty a bezpečí.

clanek_004

Staňte se na chvíli umělcem

Dnes je již umění tak rozmanité, že nezůstává jen u realistické malby, ale obrazy koní mohou být plné zářivých barev, abstraktních tvarů, fantazie, lidských figur, krajin a to vše v různých malířských stylech. Pokud toužíte po dekoraci pro svůj domov nebo jen chvíli relaxu při malbě, čeká na Vás spousta možností, ze kterých můžete vybírat. Pomocí malováním obrazů podle čísel se snadno naučíte, jak namalovat koně, vypnout při tom a relaxovat. Mezinárodní den koní je ideální příležitost, kdy si takovou radost udělat. 

clanek_005