Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Den matek – kdy, proč a jak se slaví?

Den matek je u nás takový méně známý bratříček slavnějšího Mezinárodního dne žen. Slaví se sice po celém světě, ale vlastně není určen žádný společný a jednotný den, kdy jej slavit. Každá země to má trochu jinak. Kdy se tedy slaví Den matek? Proč vůbec vznikl a jak a čím jsou maminky v různých kulturách obdarovávány?

clanek_001

Kde se Den matek vůbec vzal?

Svou maminku má každý. V naprosté většině případů je to ten nejbližší a nejmilejší člověk pro každého z nás. Všichni své maminky milujeme a ony zase nás. Je proto zvláštní, že jejich den se slaví teprve od roku 1908, kdy jej prosadila (prozatím jako americký svátek) Ann Marie Jarvisová.

Její maminka bojovala za práva matek sice už za občanské války severu proti jihu, ale v té době zatím veřejnou podporu nezískala.

Do Česka dorazil Mezinárodní den matek celkem brzy – slavil se poprvé už v roce 1923. Velkou propagátorkou tohoto svátku byla dcera našeho prvního prezidenta, Alice Masaryková.

Během sovětské a komunistické éry se na něj zapomnělo kvůli propagaci MDŽ, který sloužil jako demonstrace ženy budovatelky s náručí plnou snopů obilí a nezbytným srpem nebo s montérkami a masivním montážním klíčem.

Čím svou maminku potěšíte?

Každou maminku samozřejmě něčím jiným. Ale všechny společně tím, že jim projevíte lásku a uznání. Zavolejte jim. Nebo pošlete alespoň SMS či pohlednici s pěkným obrázkem. Věděli jste třeba, že například ve Velké Británii se v den oslav Dne matek zvýší počet telefonních hovorů až o 37 % oproti normálu? Britská pošta také musí doručit až 30 miliónů pohlednic.

Mezi nejčastější dárečky patří květiny, bonboniéra a bižuterie. Malé děti také rády vyrobí něco vlastníma rukama. Někdy se celá rodina domluví, a maminku na jeden den osvobodí od všech jejích povinností. Večer se pak třeba vydají všichni do nějaké restaurace na něco dobrého.

clanek_002

Možná, že letos to na návštěvu nějakého podniku opět nevypadá. Co tedy dopřát mamince klid doma, a aby se jen nenudila – když už za ní všechno uděláte – koupit jí nějaký pěkný obrázek, který by si v klidu mohla vymalovat podle čísel. Je to skvělá zábava a relaxace nezávisle na věku.

Na kdy připadá Den matek

Tradičně se slaví druhou květnovou neděli. Spolu s Velikonocemi je to další pohyblivý svátek. Začalo se tak slavit ve Spojených státech, odkud svátek pochází, ale ne každý se tomu podřídil.

  • V Česku se slaví rovněž druhou květnovou neděli. Letos to tedy vychází na 9. 5. 2021. Stejné je to v mnoha dalších zemích včetně Slovenska, poloviny zemí EU a mnoha dalších po celém světě.
  • V Polsku se rozhodli slavit vždy 26. května.
  • Ve Velké Británii a Irsku čekají na čtvrtou postní neděli. Svátek je tak svázán s Velikonocemi a letos se tam slavil 14. 3. 2021.
  • Nejdříve s oslavami Dne matek začínají asi v Norsku. Tam se slaví už druhou únorovou neděli. Letos to vyšlo na Valentýna čili 14. 2. 2021.
  • Někde, jako třeba v Rusku, Bělorusku a některých pobaltských zemích si to zjednodušili, a spojili MDŽ spolu s Dnem matek. Slaví se každý rok v jeden den – 8. března.
  • V řadě arabských států se Den matek slaví s příchodem jarní rovnodennosti, tedy 20. března.
  • Ve Slovinsku mají oslavy stanoveno pevné datum – 25. března.
  • Ve Španělsku, Portugalsku, Maďarsku a Lotyšsku vsadili na první květnovou neděli čili letos to bude 2. 5. 2021.
  • Ve Francii a některých dalších zemích, na které měla Francie historicky vliv, nejčastěji slaví poslední neděli v květnu, tedy letos 30. 5. 2021.
  • Jako poslední se asi přidává k oslavám Lucembursko, kde se slaví druhou červnovou neděli, takže letos to bude 13. 6. 2021.

Tipy na dárky ke Dni matek

Pokud se rozhodnete věnovat své mamince trochu relaxace a zábavy ve formě předlohy pro malování podle čísel, přinášíme několik tipů na pěkné obrázky.

Obraz podle vlastní fotografie

Jednoznačně nejlepší volba z naší nabídky. Zašlete nám svou fotografii s nějakým významným momentem, a my z ní vyrobíme plátno, které si pak maminka může vymalovat a oživit si své vzpomínky.

Samozřejmě ji můžete potěšit už vymalovaným obrázkem, na kterém bude třeba ona se všemi dětmi nebo třeba její vlastní maminka.

Elegance v klobouku

clanek_003

 

Květinové srdce

clanek_004

 

Šálek kávy

clanek_005