Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Máj, lásky čas: Jak vznikl a proč se slaví?

Květen je měsícem lásky. Pro naše předky byl tento měsíc velmi důležitý. Byl spojený s oslavami beltainské noci. Ta měla hned několik významů. Beltaine se spojoval s očistou, láskou, plodností a magií. Ač už dnes tento svátek neslavíme v plné síle, budete překvapeni, že jeho zbytky přesto přetrvaly. Abychom pochopili význam máje, musíme se vrátit hluboko do minulosti. Využijte sílu tohoto období. Například při tvůrčí činnosti – vrhněte se do malování podle čísel

Naši předci, ač žili pod vládou křesťanských králů, stále dodržovali pohanské zvyklosti. Ty byly staré tisíce a tisíce let. Proč se je nedařilo vymýtit? Rok obyčejného rolníka byl zkrátka jiný než pána z bohatých síní. Čas vnímal především na základě střídání ročních období a zemědělských povinností. Byli byste překvapeni, jak dlouho vlastně obyčejní lidé dodržovali předkřesťanské zvyky.

To až reformy jezuitů v 18. st. odstartovaly velkou změnu. Najednou i z hlav toho nejprostšího člověka musela být vypáčena jakákoliv úcta k čemukoliv, co nekorespondovalo s katolickou věroukou. Přesto ale mnohé přetrvalo a v určité formě se slaví i dnes. Třeba takový 1. máj.

clanek_001

Beltaine a pálení čarodějnic

Jméno svátku Beltaine pochází ze staré keltštiny a znamená jasný a zářivý oheň. Slavil se v předvečer 1. května. Jak už asi tušíte, vychází z něj naše pálení čarodějnic. Během oslav se zapalovaly ohně a mezi nimi se s příchodem půlnoci vztyčila májka. 

Byl spojený s očišťováním od mrtvého a starého. Do ohňů se házeli panáci vyrobení ze slámy a jejich upálení mělo symbolizovat odchod temné zimy a smrti. Lidé skákali přes ohně, tančili a veselili se. Oslavenci se tímto rituálem očišťovali a otevřeli se nové energii a síle, která přichází s nadcházejícím obdobím.

clanek_002

O Beltaine se věřilo, že čarodějnice obchází domovy a kradou zásoby. Ty už tak byly velmi tenké po zimním období. Jaká to byla smůla, když nenechavá ruka čarodějnice ubrala ještě o něco víc! V tomto období se také odváděly poplatky pro vrchnost. Lidé tak tak vycházeli s jídlem. Proto se začátek jara považoval za nešťastný pro svatby.

Jak vidíte, všechny tyto motivy se zřejmě ozývají i v našem pálení čarodějnic. Nadpřirozeno a očista. Jak se ale z Beltaine stalo dnešní pálení čarodějnic? Zřejmě za tím stojí zásah církve. Ta se snažila učinit pohanskému rejdění přítrž. A tak tuto čarovnou noc doslova postavila na hlavu. Očistný element ale stále zůstal, stejně jako spousta zvyklostí s touto nocí spojených.

Jak vznikl 1. máj jako svátek lásky

Beltaine byl také svátkem lásky a plodnosti. Staré umíralo v plamenech a nové se rodilo v srdcích oslavujících. Milenci se mohli beztrestně setkávat, a to i přesto, že nebyli oficiálně sezdaní. Asi si dokážete představit, k čemu to vedlo. Lidé se oddávali lásce v polích a mohli uzavírat svatby „nanečisto“. Dítě, které bylo počato o této noci, bylo považováno za požehnání od měsíční bohyně.

Zřejmě je Vám jasné, že církvi a vrchnosti z tohoto zvyku vstávaly hrůzou vlasy na hlavě. Rozhodli, že oslavy Beltaine se musí zatrhnout. Z lidského podvědomí ale svátek nešel jen tak vykořenit. Láska se přeci musí slavit, stejně jako nový život, který díky ní vzniká. Pod drobnohledem přísné církve tak vypučel nový zvyk, a to líbání pod rozkvetlou třešní. Poněkud cudnější varianta dřívějšího veselí, že. 

clanek_003

Dívka se musí políbit, ideálně pod rozkvetlou třešní. Jinak uschne. A je jedno, zda je to od milence či od příbuzného. Určitě i Vy vidíte to spojení s Beltainem – životem, láskou a plodností. Oslavte příchod nového života a energie po temné zimě i Vy!  Pokud se letos pod žádnou rozkvetlou třešeň nedostanete, nic si z toho nedělejte. Přeci si ji můžete vytvořit i u Vás doma. Díky malování podle čísel si můžete vymalovat takovou, která bude kvést celý rok. Co takhle variantu s roztomilým ptáčkem?

clanek_004

Pokud jste romantická duše, která miluje atmosféru rozkvetlé Prahy, tak i pro Vás máme něco, co Vám udělá radost. Nechte pod Vašima rukama ožít nábřeží Vltavy, po kterém se prochází zamilované páry. A láska už Váš domov nikdy neopustí.

clanek_005

Čas magie a tvořivé energie

To ale není všechno. Beltaine byl spojený s magií a tvořivostí. Lidé kromě skákání přes ohně dělali spoustu dalších rituálů. Tvořili z dostupných materiálů a do tvorby vkládali vše, co tento svátek ztělesňoval. Toto období je doslova nabité energií. Je přímo stvořené pro to, abyste ho využili k tvůrčí činnosti. Lidé věřili, že bohyně Rhiannon, které byl Beltaine zasvěcený, v lidech během této noci rozdmýchávala nejen lásku, ale také kreativní sílu a tvůrčího ducha.

Milenci si měli do poháru dát jarní kvítek a společně ho vypít. Před dveře osamělých a opuštěných se nechávaly košíky s květinami. Pokud i Vy cítíte magii tohoto dne, nechte se prodchnout atmosférou Beltainu. Vrhněte se do malování podle čísel a nechte pod Vašima rukama rozkvést květy lásky. Například tuto kvetoucí třešeň.

clanek_006

Pro nenapravitelné romantiky máme v nabídce obraz z Paříže. Ta byla odedávna považována za město umění a lásky. Vymalujte si zamilovaný pár v Paříži. Udělejte si z malování malý rituál – dejte do něj veškerou Vaši lásku a naději. Uvidíte, že Vám bohyně Rhiannon posvětí nejen Vaši tvůrčí činnost, ale nechá zhmotnit i všechny Vaše sny. Kdo ví, příští rok se v Paříži možná budete líbat Vy!

clanek_007

O Beltainu se oslavovala probouzející se příroda. Pokud ji máte rádi, zajisté jste také fanouškem zvířat. A to i těch divokých. Určitě se Vám zalíbí obraz s jelenem, který má v paroží květy. Je elegantní a ve Vašem obýváku či ložnici přitáhne pozornost každého návštěvníka.

clanek_008

Přejeme Vám krásný 1. máj! Ať už se ho rozhodnete strávit bujarým veselím jako za starých časů nebo v klidu domova, nezapomeňte energii tohoto dne využít na maximum.