Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak ozdobit velikonoční vajíčka: Připravte ty nejkrásnější Velikonoce pro Vaše blízké

Dnes pro Vás máme pořádnou dávku jarní inspirace. Připravili jsme si pro Vás nápady, jak vyzdobit velikonoční vajíčka. Kromě klasických postupů jsme shromáždili i návody na méně známé. Například na to, jak vajíčka nabarvit přírodní cestou nebo tipy na originální zdobení. Věříme, že si vyberete. A třeba s námi letos vyzkoušíte i něco lehce netradičního! Pokud jde o ruční práce, fantazii se meze nekladou. Pojďme na to.

miniatura_FB

Pro spoustu stylů zdobení je dobré mít nějaký základ. A pokud se necítíte na zdobení, nic nebrání tomu nechat vejce pouze jednobarevná. Ať už je to, jak chce, barevný základ získáte tak, že vajíčko obarvíte. To můžete udělat hned třemi způsoby:

  • potravinářskými barvami
  • přírodní cestou
  • lakem na nehty

Nesehnali jste bílá vajíčka? Je pravda, že před Velikonoci je po nich velká sháňka a rychle mizí. To ale nevadí, barvit se dají i světle hnědá. A pokud nemáte vajíčka od farmáře ale z obchodu a skořápku hyzdí razítko, nevěšte hlavu. Razítko odstraníte tekutým pískem a trochou vody. 

Tip: Velikonoční nálada zdaleka nestojí jen na nabarvených vajíčkách. Pokud jste tvořivá a kreativní duše, oslavte Velikonoce i jinou tvorbou. Co si takhle namalovat některý obraz z naší nabídky? Podle čísel pod vašima rukama ožije roztomilé kotě, které si hraje s velikonočními vajíčky, nebo kotě a kuřátko. Když už Velikonoční výzdoba, tak se vším všudy!

Jak obarvit velikonoční vajíčka potravinářskými barvami

Potravinářskými barvami se vajíčka barví jednoduše. Prodávají se buď jako tablety, v prášku nebo tekuté. Budete k tomu potřebovat horkou vodu a trochu octa. Vždy postupujte podle návodu na obalu. Novinkou jsou tekuté gelové barvy. Ty vytváří pěkný mramorový až chromový efekt. Záleží jen na Vás, jaké barvy zvolíte, dostupné jsou snad všechny. Výhodou tohoto typu barvení je, že vajíčka můžete bez obav jíst. Nemusíte je tedy vyfukovat, ale uvařte je pěkně natvrdo.

Tip: Pokud máte rádi velikonoční tradice a chystáte se nechat vajíčka jen jednobarevná, rozhodně byste neměli zapomenout na červenou barvu. Ta symbolizuje lásku, která je spjatá s jarem. Děvčata je vždy dávala chlapcům, do kterých byla zamilovaná.

clanek_006

Jak obarvit velikonoční vajíčko přírodní cestou bez chemie

U přírodního barvení máte jistotu, že vajíčka budou bez chemikálií a škodlivých látek, které mohou u některých chemických barev proniknout dovnitř skořápkou. Navíc jde o tradiční způsob, jak vajíčka obarvit. Přírodním barvením docílíte celé škály barev od světlejších odstínů až po sytě modré. Kromě barvicí potraviny budete potřebovat také lžíci octa a studenou vodu. K barvení můžete použít:

  • slupky cibule
  • kurkumu
  • červené zelí
  • borůvky
  • bazalku
  • červenou řepu

clanek_005

Jak na to? Vajíčka dejte do studené vody s octem a přidejte potravinu nebo koření podle výběru. Vajíčka musí být ponořená ve vodě. Přiveďte k varu a vařte deset minut. Pro výraznější barvu nechte odstát několik hodin nebo přes noc. Vajíčka vylovte a osušte. Pokud je chcete lesklá, pomažte skořápku sádlem. 

Rádi byste vytvořili jarní motivy s lístečky? Nasbírejte bylinky nebo lístky květin a společně s vajíčky je vložte do punčochy. Nebojte se, materiál punčošky vydrží i var. Výsledek pak bude vypadat jako na obrázku.

clanek_007

Barvení velikonočních vajíček lakem na nehty

Tento postup doporučujeme pouze pro vyfouknutá vajíčka. Takto nabarvené velikonoční poklady nejsou určené k jídlu, jelikož lak na nehty je plný chemikálií. Za to s nimi můžete vytvořit kouzelné barevné kombinace, které udělají dojem. Můžete na to jít dvěma způsoby.

  • Lakem na nehty vytvoříte základní barvu. Do vlažné vody přidejte lak na nehty a promíchejte dřevěnou špejlí. Do nádobky přidejte vajíčka a v tekutině je poválejte. Po skončení barvení je vyjměte gumovými rukavicemi a nechte zaschnout například v platu. 
  • Lakem na nehty vejce ozdobíte. Zdobení můžete provádět jak dřevěnou špejlí, tak samotným štětečkem od laku. Namalujte třeba proužky, vlnky, kolečka – je to jen na Vás.

clanek_003

Pokud chcete vytvořit efekt stříkanců, vezměte si na pomoc plochý štětec s hrubými štětinami. Do laku ho ponořte a rukou v rukavicích přejeďte po štětinách proti směru tak, aby barva stříkala na vejce. 

clanek_004

Zapojte do vytváření té pravé atmosféry i Vaše děti

Co na to jít trochu od lesa a vytvořit pro koledníky opravdu kreativní odměny? S Velikonoci je spjatý zajíček. Také máte rádi toto neposedné zvířátko? V našem e-shopu Zuty najdete hned několik obrazů, kterými si můžete udělat radost. Máme následující varianty:

Výhodou malování podle čísel je, že ho zvládnou i menší děti. Zatímco budete vytvářet originální vajíčka, Vaši nejmenší mohou přivolávat velikonočního zajíčka tím, že si ho nakreslí. On jim poté určitě schová nějaké dobroty.

Letos nám Velikonoce trochu překazila pandemie. Nenechte si zkazit náladu! Váš nadhled můžete vyjádřit vtipnými kraslicemi, jako jsou tyto.

clanek_002

Pro zdobení vajíček Vám postačí i obyčejná fixa. Co takhle roztomilé nevěsty, které se těší na koledníky? Korunku z jarních kvítků připevníte pomocí tavící pistole.

clanek_001

Jste romantická duše? Dejte to najevo delikátně ozdobenými vajíčky. Nám se moc líbí varianta s krajkou. Je to velmi snadné a přitom originální.

clanek_008

A jak barvíte vajíčka Vy? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti!