Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Připravte se na Apríl, uvolněte se a dejte prostor legraci

Naše země je proslulá lidmi s obrovským smyslem pro humor. Umíme si dělat legraci ze všeho, zejména z toho, co jinak nemůžeme změnit. Milujeme různé žertíky i vtípky a nemáme daleko ani k sarkasmu. Proto si Apríl připadající na první duben určitě nenechte ujít a dejte prostor smíchu. Zlepší Vám náladu a prodloužíte díky němu život sobě i ostatním. 

clanek_001

Apríl přichází v období, kdy zima už definitivně předává svou vládu jaru. Lidé mají proto k radosti a veselí opravdu pádný důvod. Každoročně se prvního dubna ukazuje, že i dospělí lidé mohou být nespoutaní a hraví stejně jako malé děti. První zmínka o Aprílu pochází z roku 1690, kdy zápis pořídil pán jménem Bartoloměj Chrystellius. A jak jinak, byl to Čech a pocházel z Prahy. Tahle „veselá kopa“ proslavila tento jedinečný svátek, který u nás velmi rychle zdomácněl.

Co je vlastně Apríl 

Apríl připadá na první dubnový den, který je už od 16. století úzce spojený s žertíky, vtípky i zlomyslnostmi. I když původ Aprílu není přesně znám, je oslavou přelomu mezi smutnou zimou a veselým jarem, ale i poukázáním na to, jak si s námi dubnové počasí pohrává. První zmínka o aprílu je v Česku sice datována do roku 1690, svátek k nám však proniknul ze zahraničí. Ve Francii se například vystřihují ryby z papíru a připevňují nic netušícím lidem na záda. U nás ryby nahrazují lístky s vtipnými nápisy.

Uvolněte se prosím

Psychologové to vnímají zcela jasně. Vtípky a žertíky jsou nejlepším prostředkem k vyjádření se k situacím, které v reálném životě nemůžeme nijak ovlivnit. Pokud se cítíme bezmocní, tak si z dané situace děláme alespoň legraci. Sarkastický humor je nám bližší než košile. K české nátuře to prostě patří. Pokud máte už po několikáté chuť to po letošním roce plném odříkání prostě zabalit, je nejvyšší čas to hodit za hlavu, uvolnit se a udělat všechno proto, abyste se opravdu hodně nasmáli. 

Apríl je šance, jak porušovat hranice

Apríl je perfektní šance, jak si můžete udělat legraci z kohokoliv. Smutných, tíživých, tragických a vážných věcí máme v životě všichni víc než dost. Je čas to všechno odlehčit a začít se dívat na věci s nadhledem. Pokud bude Váš humor laskavý, nemůžete jím nikomu ublížit. Užijte si proto svátek s názvem Apríl jak se patří.

clanek_002

Poznejte hranice humoru

Humor umí léčit, ale i zraňovat. Snažte se vycítit, ke komu si to můžete dovolit. Některé žerty potěší, u jiných nás mnohdy mrazí v zádech. Dejte si pozor, ať se někoho nedotknete, i když to nemyslíte zle. Někdo má hroší kůži, ale jiný může být citlivý a zranitelný. Nechoďte do žertíků se zlým úmyslem a nechtějte ublížit. Umět pobavit lidi tak, aby se upřímně zasmáli, i když jsou plni bolesti, je k nezaplacení. 

Humor pro muže i pro ženy

Některé vtípky, kterým se muži od srdce zasmějí, ženy prostě neocení a funguje to i naopak, i když to není pravidlem. Můžete mít kolem citlivé muže a ženy protkané sarkasmem, i když by se mohlo zdát, že to musí být vždy naopak. Záleží vždy spíše na typu osobnosti než na pohlaví. Obecně jsou však muži více schopni se do sebe v rámci humoru bez okolků strefovat a ženy se tomu většinou naopak spíše vyhýbají. Vtip by proto neměl překračovat hranice etiky a slušnosti.

Odreagujte se a dejte šanci kreativitě

Ať už žertíky a vtípky milujete nebo ne, zkuste si věnovat prvního dubna chvilku pro sebe a své blízké, kdy se odreagujete, třeba díky malování podle čísel. Pak Vám i Vašim přátelům může viset na zdi pravý originál. Překvapte je a darujte jim předlohu. Na webu zuty.cz najdete přes 2 500 předloh s různými motivy. Co třeba veselý Pop-art anebo Opice se sluchátky? Darovat můžete i obraz podle vlastní fotografie. Darujte tím veselý zážitek či vzpomínku, kterou Vám bude obraz stále připomínat.

clanek_004

Pobavte se, ale nenechte se napálit

Na Apríla rozhodně nevěřte všem zprávám na internetu, i kdyby Vám je předkládali ti největší zpravodajští giganti. Právě oni rádi vymýšlí různé fake news a hoaxy. Doslova se předhání v tom, kdo vymyslí uvěřitelnější zprávy, které zase následující den vyvrací. V českém prostředí se například povedl vtípek v roce 2002, kdy byla odhalena pamětní deska Hliníkovi, nejznámějšímu přistěhovalci do Humpolce, inspirovaná filmem Marečku, podejte mi pero.

Mapy.cz i Google mapy

Z aprílu si dělá každoročně legraci i známý český server Seznam.cz. V roce 2017 vymyslel aprílovou verzi svých map, které obsahovaly velmi vtipné názvy měst a vesnic po celé České republice. I dnes si tuto verzi map můžete zobrazit pod názvem „Textová mapa“. Google mapy nezůstaly pozadu. Vybrané ulice na jeho mapách pokrylo žrádlo pro známou herní postavu Pacman a Vaším úkolem bylo stejně jako v této legendární počítačové hře prostě vše sežrat, aniž by vás dohnali zlí duchové.