Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jízdní kola a Evropský den jízdních kol: Jak ho můžete oslavit?

Evropský den jízdních kol připadá na 3. června. Na počest tohoto geniálního dopravního prostředku jsme sepsali následující článek. Jste i Vy a Vaše rodina příznivci jízdních kol? V textu se podíváme na to, jak vůbec bicykl vznikl. Povíme si něco o tom, jak cyklistika změnila naše životy a co dobrého do nich přináší.  Na konec jsme připojili i tipy na to, jak si Evropský den jízdních kol užít. Udělejte si radost a vymalujte si obraz s tematikou jízdních kol. Malování podle čísel je tou pravou volbou!

Jak vzniklo jízdní kolo

Předchůdcem jízdního kola, tak jak ho známe dnes, byla tzv. drezína. Tu v roce 1817 vynalezl německý vynálezce Karl von Drais. Na drezíně byste si nejspíš příliš nezajezdili. Neměla totiž pedály ani brzdy. V mnohém se podobala odrážedlu. O vše jste se museli postarat vlastními chodidly, a to včetně brždění. Jednomu zůstává hlava stát nad tím, jak to všechno mohly běžné boty ustát.

Na drezíně se dalo jet nejrychleji jen nějakých 15 km za hodinu. To není nic moc. Jen si to vezměte. Pokud šlapete přiměřenou rychlostí, po rovině dosahujete bez problémů 20 km za hodinu. A to nemluvíme o pohodlí nebo bezpečnosti. Byla vyrobena pouze z dřevěných materiálů a vážila téměř třicet kilogramů. Neuvěřitelné, že? Nejlehčí silniční kola z karbonu dnes uzvednete na malíčku. Standard se pohybuje okolo sedmi kil. A ty nejtěžší, sjezdové, nemají zpravidla víc než 16 kilogramů. 

clanek_001

Cesta k současnému jízdnímu kolu, tak jak ho všichni známe, byla dlouhá. První velké změny přišly až s vylepšením řetězového převodu na konci 19. st. Časem se neustále zlepšovaly materiály a konstrukce. To proto, aby kolo vyhovovalo potřebám lidí. Brzy totiž všichni v bicyklu poznali úžasný a dostupný prostředek na cestování, který jim pomáhal překonávat velké vzdálenosti vlastními silami. 

Jízdní kolo změnilo naše životy i podobu okolí

Věděli jste, že kolo bylo do konce 50. let minulého století hlavním dopravním prostředkem? Mohl si ho dovolit téměř každý. Bicykl pomáhal nejen dospělým, aby se dostali včas do práce. Využívali ho i děti, aby si zkrátily cestu do školy. A také zamilovaní, když jejich drahá polovička bydlela ve vedlejším městě a oni museli překonat pěkný kus cesty na dostaveníčko. 

clanek_002

Konečně už nebyla potřeba spoléhat na veřejnou dopravu či kolesky. Zkrátka jste nasedli a jeli jste, a to kdykoliv jste potřebovali. Bicykl přinesl dosud nevídanou svobodu a pomohl šetřit čas. Nemluvě o tom, že měl, a stále má, pozitivní vliv na fyzičku a zdraví.

Jízdní kolo se podepsalo také na vzhledu měst a komunikací. Dnes už téměř všude narazíte na cyklostezky. Na cyklisty se myslí i při značení a často jim bývá vyhrazen speciální pruh na silnici. V Čechách toto příliš často neuvidíte, ale například v Belgii nebo Nizozemí je to zcela běžné. Bicykl pomáhá ulevit přeplněným centrům, kde stojí v zácpě jedno auto za druhým. A navíc je šetrný k životnímu prostředí. Je tedy jen dobře, že se na něj při plánování pamatuje. 

Nizozemský rekord

Holanďané kola milují. V této zemi, kde žije něco okolo 17 milionů obyvatel, najdete více než 22 milionů bicyklů. Díky tomu, že je většina komunikací v Nizozemí po rovině, jezdí se tam jedna radost. Do školy, do práce či na schůzku s přáteli – kolo je nerozlučným parťákem Nizozemců.

Na cyklisty se vždy pamatuje, a tak jsou pro ně všude připravené speciální pruhy na silnici, cyklostezky a místa k zaparkování. Jen v Amsterdamu byste našli 400 km cyklistických tras. Holanďan ročně najezdí v průměru okolo 1000 km. Kola jsou zkrátka v kurzu a pomalu vytlačují automobily. Tak například v Utrechtu na bicyklu cestuje na 40 % lidí. Najdete v něm také největší parkoviště pro kola na světě, na kterém může parkovat 12 500 bicyklů.

Jaké druhy jízdních kol známe

Na trhu existuje hned několik druhů jízdních kol. Seznamte se s nimi v následující kapitole. Dnes už naštěstí nemusíme jezdit na těžkopádné drezíně. Můžete si bez problémů vybrat přesně takové, s kterým se Vám i Vaší rodině bude jezdit jedna radost.

Nejčastěji prodávanou variantou jsou horská kola. Ty jsou ideální do náročnějšího terénu a do přírody. Setkáte se s variantou s pevným rámem a pevnou vidlicí, s odpruženou přední vidlicí či odpruženou přední vidlicí i rámem. Záleží na tom, do jak moc náročného terénu se chcete pouštět. Pokud máte rádi výzvy, určitě oceníte celoodpružené kolo, které minimalizuje otřesy. S tímto typem můžete bez problémů vyrazit i na silnice a na delší výlety.

clanek_003

Silniční kola neboli silničky jsou naopak vhodná pouze pro jízdu na silnici. Uvidíte je zejména při závodech a na uzavřených okruzích. Se silničkou byste do terénu určitě vyrážet neměli, jsou vyrobeny pro rychlost, nikoliv pro překonávání překážek. Stejně jako silniční, tak i trekkingová kola jsou určená pro silnice a také zpevněné cesty. Hodí se jako dopravní prostředek.

Takovou střední cestou jsou krosová kola. Ty jsou totiž vyrobeny pro jízdu jak v terénu, tak po silnici a po cestách. Po krosovém kolu sáhněte, pokud budete většinu času jezdit po polních či lesních cestách a zpevněných komunikacích. Do terénu s ním můžete vyjet také, ale jen krátkodobě. Díky těmto vlastnostem jsou krosová kola ideální pro cykloturistiku

Sjezdová kola jsou určena pro sjezdy z prudkých kopců v náročném terénu. Tzv. downhill je sportovní kategorie sama o sobě a je jen pro odvážné. S tímto kolem byste jen těžko ujeli delší vzdálenost, jelikož má robustní a těžkou konstrukci. Na závěr a pro úplnost zmiňujeme také BMX a freestyle kola. Ani tyto typy se nehodí na klasické ježdění, jelikož jsou vyráběné pro skákání a zdolávání překážek.

6 důvodů, proč je dobré jezdit na kole

Cyklistika prospívá Vašemu zdraví. Podporuje činnost trávicího traktu. A navíc snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky či některých typů rakoviny. Díky kolu budete zdraví jako řípa.

Udrží Vás ve skvělé kondici. Jelikož jde o sport aerobního typu, spalujete při něm tuky a budujete fyzičku. Pomůže Vám, abyste se udrželi v dobré formě, a to v jakémkoliv věku. A pokud Vás trápí pár kil navíc, kolo Vám pomůže se jich jednou pro vždy zbavit.

Posiluje imunitu. Badatelé na univerzitě v Severní Karolíně potvrdili, že 30 minut jízdy na kole pětkrát týdně zvyšuje odolnost imunitního systému vůči nemocem bakteriálního i virového původu. Stačí, když si zajedete na kole do práce a z práce a máte to v kapse. Na sluníčku navíc načerpáte vitamín D, který rovněž přispívá k obranyschopnosti.

clanek_004

Oddaluje stárnutí. Nevěříte? Je to tak! Díky jízdě na kole totiž dochází k prokrvení tkání. Vaše kůže se krásně okysličí a revitalizuje pomocí živin, které se do ní díky tomu dostanou. Stává se odolnější vůči UV záření a rychleji se obnovuje. Nejen, že se tak oddálí příznaky stárnutí, ale navíc budete vypadat zdravěji a vitálněji.

Zlepšuje náladu. Jízda na kole stimuluje tvorbu hormonů v čelním laloku a limbickém systému. Ty v těle vyvolávají pocit štěstí a spokojenosti. Tento sport zlepší náladu, přinese úsměv na tváři a pomůže Vám hodit starosti za hlavu.

Stimuluje paměť. Výzkumy na univerzitě v Illinois ukázaly, že cyklistika podporuje funkci hipokampu, který se stará o paměť. Po 30. roku bohužel začíná upadat do mírného útlumu. Nasedněte proto na kolo a probuďte ho! Doktor Kramer, který stál za výzkumem, tvrdí, že jízda na kole a další obdobné aktivity působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě.

Užijte si Evropský den jízdních kol

Evropský den jízdních kol se slaví již od roku 1998. Můžete ho oslavit pořádným cyklo výletem s celou rodinou. Ač letos 3. června nepřipadá na víkend, můžete si oslavu o pár dní posunout. Připravte velkou svačinu, zabalte s sebou deku a spojte výlet s piknikem v přírodě. V červnu bývá krásné počasí, tak toho využijte! Možná bude i dost teplo na koupání. Proč si tedy nezajet k nejbližšímu rybníku nebo pískovně?

clanek_005

Máme pro Vás ale ještě tip navíc. Pokud jste skutečnými srdcaři a cyklistika je to Vaše, udělejte si radost a pořiďte si obraz s motivy jízdních kol. V naší nabídce na eshopu malování podle čísel najdete hned několik variant, které Vás zaujmou. Ať už se rozhodnete, že je chcete pro sebe nebo Vaše blízké, 100% zabodujete.

Motiv Kolo lásky bude skvěle vypadat v ložnici. Rázem s ním vykouzlíte tu správnou atmosféru a každé ráno budete vstávat s úsměvem. Ten obraz by určitě neměl chybět v domově nikoho, kdo rád sedne na kolo a vyráží tam, kam ho srdce nese. Ať už je to romantické dostaveníčko nebo výlet s rodinou, kolo má zkrátka místo clanek_006

Na Kole je krásný snový obraz, který Vám bude připomínat, jakou svobodu nám jízdní kola dávají. Můžeme díky nim jednoduše zapomenout na všechny trable a hodit stres za hlavu. Stačí jen šlápnout do pedálu a rázem se můžete vydat za dobrodružstvím. Třeba i do zcela neprobádaných míst. Užíváte si jízdu v přírodě, podél řek a uprostřed polí? S tímto obrazem budete mít vždy na očích, co pro Vás kolo znamená a jak rádi na něm trávíte čas.

clanek_007

Hledáte vkusnou dekoraci do bytu s cyklistickou tématikou? Ať už potřebujete vyzdobit obývací pokoj, jídelnu nebo společenskou místnost, máme pro Vás skvělé řešení. Sáhněte po obraze Kolo s košíkem květin. Tento hravý motiv vnese do Vašeho domova svěží vůni květin a připomene Vám radost z pohybu při jízdě na kole. Jen ať všichni návštěvníci vidí, že máte rádi nejen útulnou a pěkně vyzdobenou domácnost, ale i cyklistiku!

clanek_008

Nezapomněli jsme ani na příznivce legračních, trochu bláznivých a netradičních motivů. Černá kočka a žluté kolo je přesně to, co hledáte. Má s sebou hrnek kávy, jelikož šlapat na kole může být někdy pěkná dřina. Především pokud jste kočka. Šála jí pěkně ladí s kolem, protože tato šelma je parádnice. Co asi bude dělat s dýní? Tento obraz vyvolává spoustu otázek, na které musí zvídavý pozorovatel najít odpovědi. Ozdobte Váš domov tímto motivem a budete mít o zábavu postaráno! Milují ho i děti.

clanek_009

Věříme, že si Evropský den jízdních kol užijete naplno. Ať už v sedle kola nebo za plátnem se štětcem v ruce. Oslavte tento skvělý jízdní prostředek letos s námi!