Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Světový den oceánů

Světový den oceánů nám připomíná jejich důležitost. Pojďme se podívat na známá i méně známá fakta o mořích a oceánech. Povíme si také něco o tom, jak zasahují do našich životů a co pro ně můžeme udělat. Nejen, že jsou klíčové pro život jako takový. Navíc jsou plné inspirace a uklidňující modři. Pozvěte oceán do Vašeho života a nechte ho, ať Vám rozehraje domácnost všemi barvami modré. To vše díky malování podle čísel.

Letem světem oceánem

Oceány (z řeckého Okeanos) pokrývají 71  % zemského povrchu. Nachází se v nich naprostá většina veškeré vody na Zemi, a to 97  %. Poprvé se objevily před 4 miliardami let, když se zemský povrch ochladil a vodní pára z ovzduší se proměnila na enormní přívalové deště. Známe celkem pět oceánů:

  • Tichý
  • Atlantský
  • Indický
  • Jižní 
  • Severní ledový

Největší oceán je ten Tichý. Zabírá jednu třetinu z celkového zemského povrchu. Našli byste v něm 25 000 ostrovů. To je víc než ve všech zbývajících oceánech dohromady. Na opačné straně žebříčku se nachází Severní ledový, který je ze všech nejmenší.

clanek_001

Proč je mořská voda slaná

Mořská voda se skládá ze dvou hlavních složek – čisté vody a látek, které jsou v ní rozpuštěné. A právě tyto látky stojí za její slaností. Pochází ze dvou hlavních zdrojů. 

  1. Některé pochází z řek. Řeky protékají pevninou a během své cesty vymývají soli a minerály. Takto rozpuštěné soli a minerály se následně vlévají společně s řekou do moře či oceánů. 
  2. Druhá skupina pochází z nitra země. Tyto látky se do oceánů a moří dostávají ze sopek. Ty je nejprve vyloučí do atmosféry a z ní v podobě sněhu a deště padají opět do vody. V oceánech totiž dochází k té největší vulkanické aktivitě na zemi.

Nejnižší, nejrozsáhlejší a nejhlubší

Nejnižší bod na Zemi je Mrtvé moře v Izraeli. Leží 396 m pod hladinou moře. A proč Mrtvé? Je tak slané, že v něm nemohou žít žádné ryby ani rostliny. Daří se v něm jen pár odolným bakteriím. Díky vysokému obsahu soli má voda velkou hustotu. Nedá se v ní potápět, zato Vás nadnáší a můžete na jejím povrchu ležet jako na lehátku.

Věděli jste, že v oceánu se nachází nejrozsáhlejší pohoří na světě? Je jím Středooceánský hřbet. Nachází se pod hladinou vody a lidé ho zatím příliš neprozkoumali. Je pro nás velkou záhadou, avšak víme, že má hodně co do činění se zemětřeseními a vulkanickou činností. 

Nejhlubší místo na Zemi je prohlubeň Challenger. Tu byste našli v Tichém oceánu poblíž Mariánských ostrovů. Je hluboká 11 034 m. Pokud byste do ní umístili Mount Everest, stále by Vám zbývaly více jak dva kilometry ke dnu. 

clanek_002

Co jste o oceánech (možná) nevěděli

  • Na Antarktidě je tolik ledu, kolik je vody v Atlantském oceánu
  • Pod hladinou oceánu se nachází 50 až 80  % života na Zemi
  • Lidé doposud prozkoumali jen 10  % oceánů
  • Největší sopka na světě Tamu Massif se nachází v oceánu a má rozlohu Nového Mexika
  • Roku 1992 se v moři ztratilo 29 tisíc gumových kachen, do dnešního dne nebyly všechny objeveny
  • V zátoce Fundy u USA a Kanady jsou největší přílivy na světě, zvedají se do výšky 16 m

Světový den oceánů nám připomíná důležitost oceánů a moří

Světový den oceánů se slaví 8. června. Vyhlásilo ho OSN v roce 1992 na Konferenci o životním prostředí a rozvoji v brazilském hlavním městě Rio de Janeiro. Poprvé se na mezinárodní úrovni slavil až o něco později, a to v roce 2009. Ku příležitosti tohoto dne se ve školách a organizacích pořádají osvětové akce a programy pro děti i dospělé.

Oceány nejsou důležité jen coby „masa vody“. Jejich největší síla tkví právě v rozmanitosti života, který v tomto ekosystému najdete. Koexistuje v nich téměř 1 milion živočišných a rostlinných druhů, a ještě více bakterií a virů. To ale není všechno – až na úplné dno moří a oceánů jsme zatím stále nepohlédli. A tak, jak každý rok lidstvo pokračuje v objevování hlubin, nachází také tisíce a tisíce nových druhů. 

clanek_003

Proč je potřeba chránit oceány

Tato biodiverzita jako celek se zasluhuje o životodárné funkce oceánu. Jeden nefunguje bez druhého. I ta nejmenší rybička nebo zdánlivě nedůležitý korálový útes je součástí propracovaného systému, který vytvořila matka příroda. Ač se nám může zdát, že je oceán obrovský a naše zásahy ho nijak neovlivní, není tomu tak.

Pokud bude tato biodiverzita narušena, celý systém se zhroutí. Stane se nefunkčním a oceány a moře přestanou plnit funkci, pro kterou je my, lidé, bezpodmínečně potřebujeme. A to přesto, že v oceánech nežijeme a zdánlivě s nimi nemáme nic společného.

clanek_004

Jak oceán ovlivňuje naše životy

Proč jsou oceány tak důležité? Ač se nám, Čechům, může zdát, že nemají na naše životy žádný vliv, není tomu tak. Všichni jsme s oceány nějakým způsobem provázaní. Tedy i my, z malé zemičky ve vnitrozemí. Závisí na nich stabilita klimatu a zdraví všech živých bytostí. 

Přímo ovlivňují počasí, napomáhají k distribuci solární energie a čistí vzduch, jelikož pohlcují až 30 % emisí oxidu uhličitého. Ač se o deštných pralesech říká, že jsou plícemi planety, oceány jsou v této oblasti mnohem důležitější. Produkují totiž 70 až 80 % světového kyslíku. O tuto funkci se starají mořské rostliny, především řasy. Ve zkratce řečeno – život na Zemi se bez nich neobejde.

Oceány v ohrožení

Vlivem lidské činnosti dochází k vážnému ohrožení oceánů a moří. Největšími hrozbami jsou:

  • zvýšená produkce oxidu uhličitého vlivem spalování fosilních paliv
  • zvyšující se teplota oceánů
  • znečišťování
  • nadměrný rybolov

Lidé spalují fosilní paliva ve stále větším měřítku, a tak se zvyšují i emise oxidu uhličitého. Oceán se ho snaží pohlcovat, avšak už mu začínají docházet síly. Vlivem této činnosti totiž dochází k jeho okyselování. Změna kvality vody zase ovlivňuje celý mořský ekosystém a život v něm, především korály, korýše a plankton. Hrozí jejich vyhynutí, což odstartuje katastrofu jako domino. Tito živočichové totiž stojí na samém základu mořského potravinového řetězce. 

Se změnami klimatu souvisí i postupné oteplování oceánských vod, které má rovněž nepříznivý vliv na biodiverzitu a ohrožuje některé druhy. Ke znečišťování dochází nejen kvůli vyhazování odpadů, ale také lodní dopravou. Nadměrný rybolov zase hrozí vyhubením některých druhů – v současnosti jsou světové zásoby ryb vylovené ze 70 %.

clanek_005

3 tipy, jak se zapojit do ochrany oceánů

I vy můžete pomoci chránit oceány. A ani nemusíte žít v jejich blízkosti. V dnešním globálním světě jsme totiž všichni úzce propojení. V následující kapitole se podíváme na to, co můžete změnit, a zajistit tak lepší budoucnost pro Vaše děti.

Omezte plasty. Velká většina jich totiž končí v oceánech. Je jich tam na stovky tisíc tun. Tvoří velký ostrov v Tichém oceánu, který už je tak velký, že se mu přezdívá Osmý kontinent. Odpadky najdete dokonce i v Mariánském příkopě. A pokud zrovna nekončí v oceánech, jsou plasty spalovány. I to je špatné, jelikož emise, které při jejich likvidaci vznikají, přispívají ke znečišťování ovzduší. Jak omezit plasty? Můžete začít následujícím:

  • Nakupujte s plátěnými taškami
  • Vyzkoušejte bezobalové obchody
  • Nekupujte balenou vodu, ale pijte z kohoutku

Pokud můžete, tak recyklujte. Recyklace je poněkud kontroverzním tématem a spousta lidí nevěří, že skutečně k něčemu dobrému je. Z recyklovaného plastu se však dají vyrobit například výplně do zimních bund, nové lahve a další. Už i velké módní značky jdou s dobou a vyrábí oblečení, obuv a doplňky z recyklovaného materiálu. 

Plasty rozhodně nejsou na odpis, ale dají se znovu využít. Vy se můžete snažit používat opakovaně nejen je, ale i další materiály. I ty totiž končí v oceánech. Hledejte nová využití pro zdánlivě odepsané věci ve Vaší domácnosti, a produkujte tak co nejméně odpadu

clanek_006

Milovníkům a ochráncům oceánu nesmí doma chybět kus moře

Pokud jste příznivci moří a oceánů, pak si vyzdobte domov motivy z nabídky malování podle čísel. Pořiďte si domů kvalitní bytovou dekoraci, která vydrží. Vždyť i to je v souladu s neplýtváním, a tedy ochranou tohoto klíčového ekosystému. Zapomeňte na nekvalitní a nicneříkající dekorace z velkých obchodních řetězců. Sáhněte raději po něčem, co má duši.

Věděli jste, že modrá barva má terapeutické a uklidňující účinky? Malování Vás bude bavit a vylepší Vám náladu. Stejně jako pohled na mořskou hladinu, tak i obraz s motivy moře ve Vašem domově vykouzlí konejšivou a příjemnou atmosféru. Je jen na Vás, zda se rozhodnete obraz vyvěsit v obývacím pokoji, jídelně nebo ložnici. 

Připomeňte si vzpomínky na dovolenou s obrazem Procházka kolem moře. Stačí se na něj podívat a hned si oživíte vše příjemné. Uslyšíte, jak vlny omývají písek na pláži a ve vzduchu křičí racci. Hoďte starosti za hlavu a relaxujte ve Vašem oblíbeném letovisku.

clanek_007

Oceán, to není jen klidná voda a odpočinek. Jeho vody jsou plné nespoutané energie a síly. Je svobodný a nenechá se ovládnout. Rozbouřené moře v sobě má něco magického, co odjakživa přitahovalo malíře i spisovatele. Nechte se jím každý den inspirovat i Vy.

clanek_008

Oceány a moře jsou rozlehlé, pro lidské oko téměř nekonečné. Jsou nevyzpytatelné, plné dobrodružství a nečekaných zvratů. Na jejich hladinách se odehrála spousta námořních bitev. Cestovali jsme po nich a učinili spoustu objevů a uzavřeli ještě více obchodů. Pokud jste fanoušci námořníků, dobrodruhů a objevitelů, vystavte si u Vás doma Plachetnici a moře. Představujte si, že i Vy jste na cestě za dobrodružstvím, které se zapíše do dějin.

 clanek_009

Plachetnice jsou hrdé královny moří. Proto jich v nabídce máme víc. Hledáte doplněk do Vaší pracovny nebo koutku, kde Vás nikdo nesmí rušit? Vyzdobte si ho obrazem Lodě na moři. Najdete na něm kombinace světle studených barev a bílé. Ty stimulují kreativitu, a tak Vám přinesou spoustu inspirace. Navíc posilují koncentraci. Rázem se Vám tak bude pracovat o poznání snadněji.

clanek_010

Pokud chcete udělat něco pro ochranu moří a oceánů, sdílejte tento článek s přáteli. Každý by měl vědět, jak jsou oceány důležité a jakou roli hrají i v jeho životě. Přejeme Vám krásný Světový den oceánů!