Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malování s dětmi a dalších 10 způsobů jak děti zabavit

V době, kdy děti tráví více času doma, protože nemohou do školy, řeší spousta rodičů zásadní problém: jak zabavit děti. Podělíme se s Vámi o několik tipů na společné aktivity, u kterých se děti zabaví, něco se možná i naučí a pomohou s domácími pracemi.

clanek_001

Malování s dětmi

Děti malování milují. Kolikrát i natolik, že když nenajdou prázdný papír, vezmou zavděk nějakou smlouvou nebo důležitou fakturou.

Způsobů a technik kreslení a malování je celá spousta – křídou na tabuli, pastelky, vodovky, tempery, foukací fixy atd. Nesmíme zapomenout ani na oblíbené omalovánky, pomocí kterých se děti učí, jak se kreslí třeba kočička nebo koník.

Malování podle čísel jsou takové moderní omalovánky pro děti i dospělé. Pokud chcete se svými dětmi trávit více času, můžete jim pořídit běžné omalovánky a pro sebe objednat nějaký z motivů na e-shopu zuty.cz. Společné chvíle u tvořivé činnosti vytvářejí zážitky na celý život.

Máte-li děti už trošku odrostlejší, můžete najít předlohu pro malování podle čísel, která bude vhodná i k jejich věku. V nabídce jsou obrázky s dětskými motivy a snadnou obtížností.

TIP: Pokud se zaregistrujete k odběru newsletteru na zuty.cz, dostanete v některých z nich možnost stáhnout si předlohy zdarma k vytištění.

Hra na schovku

Schovávaná je stále ještě velmi oblíbená dětská hra i v dnešní době. Zatímco hry jako Pan čáp ztratil čepičku, Honzo vstávej, Škatulata hýbejte se nebo Krvavé koleno naše děti už asi ani neznají, na schovku si zahrají rády. A jde to i v domácích podmínkách.

Když děti dostanou prostor schovat se kdekoliv v bytě, budete mnohdy překvapeni, jak vynalézavé jsou. Najdete je třeba v nepoužívané prázdné skříňce, v koši na prádlo, uvnitř gauče nebo dokonce v pračce. Děti jsou prostě skladné a vejdou se skoro všude.

Důležité je, že schovávaná je velké dobrodružství, celkem dost se při ní naběháte a opravdu si užijete legraci.

Hledání pokladu

Tahle hra vyžaduje trochu přípravy a nápaditosti, ale zaručujeme Vám, že děti opravdu chytne. Vytvořte krátký příběh o tom, kdo a proč u vás schoval poklad a zanechal stopy k jeho objevení. Například že stavitelé domu si ho u Vás ukryli, aby ho později vyzvedli.

Pokladem mohou být nějaké sladkosti, drobné mince, pouťové prstýnky apod. Úkrytem budiž třeba papírová krabička nebo plátěný pytlík někde v komoře nebo za lednicí.

Přichystejte si pár úkolů, které děti budou plnit, a tím získají další stopu a vodítko k pokladu. Například pár dřepů, oběhnout kuchyň, odpovědět na nějakou vědomostní otázku, trefit se míčkem do koše apod.

Po splnění úkolu přečtěte pokyn, který je dovede k dalšímu stanovišti. Hru je potřeba přizpůsobit věku dítěte. Úkoly by je měly bavit a neměly by být příliš náročné. Klidně dětem pomozte je splnit, když to bude potřeba.

Najdi to

Poschovávejte po bytě nějaké drobné předměty. Třeba hrací karty, pastelky nebo kapesníčky. Cílem hry je všechny je objevit. Kdo jich najde nejvíc, je vítěz.

TIP: Každý schovaný předmět by měl kousek vyčuhovat. Mělo by být možné je najít jen očima, aby se nemusely otvírat šuplíky a dvířka.

Imaginární výlet

clanek_002

U tohoto výletu nemusíme vůbec opustit byt. Postačí nám fantazie a stará papírová krabice. Rozhodněte se, jestli pojedete autem, lodí, nebo dokonce poletíte raketou.

Papírovou krabici proměníte v dopravní prostředek celkem snadno. Rozevřené víko mohou být křídla letadla, namalovaná světla ukážou, kde má auto předek, a koště s přivázanou utěrkou je bezva stožár s pirátskou vlajkou.

Při úpravách krabice budou děti určitě rády pomáhat. Možná to zabere i více času než pak samotná hra. Jakmile je dopravní prostředek hotový, stačí nastoupit a vyrazit. Třeba do Afriky, Karibiku nebo na Mars.

Co to držíš?

Trénujte dětskou představivost pomocí předmětů, které musejí rozpoznat po hmatu se zavřenýma očima. Jednoduše posbírejte předměty, které vaše ratolest běžně používá, včetně hraček, a nechte ji hádat, o jakou věc se jedná a k čemu slouží. 

Jde o skvělý způsob, jak dětem procvičit zábavnou formou nejen představivost, ale také paměť.

Ochutnávka naslepo

Další hra se zavřenýma či zavázanýma očima. V kuchařských soutěžích se s ní setkáte často a je to velmi oblíbená podívaná. Stačí k tomu pár běžných potravin a trocha odvahy.

Mějme ale stále na mysli to, že hrají děti různého věku. Potraviny by měly být snadno rozpoznatelné – hrášek, kousek chleba, jahoda, čokoláda apod. Bude fér, když budete hádat i Vy.

Čtení na přeskáčku

Čtou Vaše děti rády? Pokud ano, gratulujeme. Velká část dětí ale ke knížkám moc nesedá. Co takhle si s nimi zkusit dramatizované čtení?

Je to celkem snadné. Vezměte třeba příběh pejska a kočičky nebo jakýkoli jiný, který je přiměřený věku dítěte a rozdělte role. Maminka bude číst kočičku, tatínek pejska, synek zlého psa. Dítě tak udrží pozornost mnohem lépe, než když mu čtete jen tak. Navíc možná zjistí, že čtení je celkem prima věc a třeba začne číst i samo.

Postavte stan či bunkr

clanek_003

Málo co s sebou nese tak výrazný nádech dobrodružství než stan, bunkr či jiný typ úkrytu. Vzpomínáte, jak jste si ho stavěli doma Vy, když jste byli malí? Není to nic složitého.

Stačí přehodit deku či prostěradlo přes stůl nebo přes dvě křesla postavené zády k sobě. Nebo lze napnout šňůry na prádlo, využít koště jako stanovou tyč atd. Děti samy dostanou spoustu nápadů, jak postavit tu nejlepší skrýš.

Do bunkru si pak mohou vzít své hračky, polštáře a prostě to, co se jim tam vejde. Není výjimkou, že po takové práci, jako je stavba vlastního domečku, uvnitř spokojeně usnou.

Přines něco…

Velmi snadná hra, která vyžaduje nápaditost, postřeh a rychlost. Výhoda je, že se dá hrát dokonce přes internet s kamarády na on-line schůzce.

Vedoucí hry řekne třeba: „Přineste něco červeného.“ Hráči se rozběhnou po bytě a musí co nejrychleji přinést cokoliv, co má červenou barvu. Hrajete-li přes internet, ukážete to na kameru. Další zadání může znít: Přines:

  • něco ze dřeva,
  • lahev,
  • knihu,
  • lžíci,

Poslední, kdo se s požadovanou věcí objeví, má právo říct další úkol. Když zvolí chytře, bude mít oproti ostatním výhodu.

Příběh na pokračování

Tato hra se lépe hraje ve více než dvou lidech. Pokud se zapojí celá rodina a jsou třeba čtyři, bude zábava zaručena. 

Je potřeba navrhnout námět příběhu, který budete postupně tvořit a vyprávět. Například „Jak jsme jeli na výlet.“ První hráč začne a řekne první větu. Pak se slova ujme další v pořadí a řekne další větu. Postupně se střídají dokola a tvoří příběh.

Jelikož všichni znáte jen hlavní námět, nikdo na začátku neví, jak má příběh probíhat a co se v něm má odehrávat. Legrace je v tom, když vnesete do příběhu nějaké nečekané zvraty a nelogičnosti. Děti se brzy přidají se svou fantazií. Zábavu a smích zaručujeme.