Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Valentýn se blíží – jste připraveni?

Někdo se těší, jinému je to jedno, ale opět se blíží 14. únor, a tedy svátek všech milenců – svatý Valentýn. Letos bude samozřejmě kvůli různým omezením výrazně jiný, než jsme si zvykli. Večeři v nějaké lepší restauraci si nezarezervujeme, lístky na koncert nekoupíme a ani tanec v nějakém podniku letos nepřipadá v úvahu. To ale romantickým chvilkám se svým milovaným partnerem nemusí zabránit. Máme pro vás pár tipů, jak si můžete i letos svátek zamilovaných užít naplno a přitom bezpečně.

clanek_CZ

Slavení svatého Valentýna jsme dlouho znali hlavně z amerických filmů. Ve Spojených státech má opravdu silnou pozici. U nás se z něj těšíme poměrně krátkou dobu i přesto, že sám svatý Valentýn pocházel z Evropy, konkrétně z Itálie. Existují o něm 2 legendy.

V první se říká, že oddával snoubence při křesťanském obřadu. Jelikož to bylo před čtvrtým stoletím zakázané náboženství, dal jej za to císař Claudius II dne 14.2. roku 269 popravit. Podle jiné verze vyléčil nemocného pomocí modlitby. To se zase nelíbilo významným Římanům té doby a opět následovala mučednická smrt. Valentýn se tedy stal patronem zamilovaných. Ale také mladých lidí obecně, pocestných a dokonce včelařů.

Ať už je to jakkoliv, dnes si každý rok vyhradíme 14. únor jako příležitost ukázat svému partnerovi, jak ho milujeme a jak nám na něm záleží.

Nebuďte na Valentýna sami

Doporučit někomu, aby na Valentýna zůstal sám, by bylo opravdu divné. Nikdo nechce být sám a na Valentýna už vůbec ne. Pandemie nás ale učí měnit rychle zažité zvyky.

Letos si prostě větší společnost než 2 neužijeme. Naštěstí právě na Valentýna to vlastně ani není zapotřebí. Jistě – ta večeře, případně návštěva nějakého jiného podniku bude chybět, ale vždy se dá něco vymyslet. Ona ta oslava svátku zamilovaných stejně směřuje k tomu, aby byli nakonec spolu jen ti dva. Takže nač velkou společnost! Romantický večer ve dvou s malým dárkem či překvapením může být přesně to pravé, co vaše přítelkyně či přítel ocení.

Pořiďte jí/mu pěkný dárek

K Valentýnu drobné dárečky patří. Je to milý způsob, jak své lásce říct: „Myslel jsem na tebe.“ Paleta možností je vážně nekonečná: od drahých šperků včetně zásnubního prstýnku, přes nějaké dárkové předměty převážně s motivem srdíčka, nějakou sladkost, až k ručně vyrobeným dárkům nebo několika veršům od srdce.

Dárek pro uměleckou duši

Patří vaše láska mezi nadšence do umění? Navštěvuje galerie a kochá se krásnými obrazy? Možná by chtěla mít doma na zdi nějaký originál. Překvapte ji a darujte předlohu pro malování podle čísel.

Na webu zuty.cz najdete přes 2500 předloh s různými motivy – krajina, květiny, postavy a osobnosti, slavné stavby, romantické motivy apod.

K Valentýnu se hodí nějaká romantika nebo vášeň. Jako srdce, milenci a romantická místa.

claneK_06

Výborný nápad je darovat obraz podle vlastní fotografie. Jak asi zapůsobí obrázek z vaší exotické dovolené, společná momentka, či vzpomínka na vaši svatbu?

malováním podle čísel darujete zážitek a vzpomínku, což je to nejcennější, co by dárek měl přinést.

Srdce, srdce a zase srdce

Nezapomeňte také na poněkud tradičnější dárečky, které také dost řeknou o tom, jak jeden druhého milujete.

Perníkové srdce

Naprostá klasika je srdce z perníku. Ti šikovnější ho mohou upéct sami. A nebojte se – nejspíš ho váš miláček ani jíst nebude. Důležité je ho krásně ozdobit nebo přidat třeba nějaký vhodný nápis.

Perníková srdce

Voňavé a hebké srdce

Malý polštářek ve tvaru srdce má tu výhodu, že může být po ruce i ve chvíli, kdy nejste spolu. Nemusí jít o žádné umělecké dílo. Stačí obyčejná látka, ze které vystřihnete dva stejné tvary srdce a sešijete je hrubým stehem k sobě.

Nejprve sešijte jen něco přes polovinu a vzniklou kapsu naplňte kousky nějaké látky, vatou či něčím podobným. Pokud přidáte i něco voňavého, bude efekt dokonalý. Pak jen dokončete šití a máte krásný dárek.

Polštářky ve tvaru srdce

Srdíčka kam se podíváš

Fantazii se meze nekladou. Můžete vyrobit srdce z papíru a napsat na něj milostné vyznání. Nebo i kdybyste jen koupili přání k Valentýnu a nějaké to srdíčko přikreslili, bude se to počítat.

Snídaně do postele

Moc pěkný tip, se kterým budete bodovat hned od rána – udělejte své drahé polovičce snídani do postele. Myslete jeden na druhého – co máte rádi? Toast a vejce? Nebo loupáček s kakaem? Jde o to, abyste jeden druhého potěšili.

Snídaně do postele

Vášnivá čokoláda

S čokoládou budete mít úspěch téměř zaručen. Ne nadarmo se právě čokoláda považuje za přírodní afrodiziakum. Samozřejmě že čím kvalitnější, tím líp.

A u čokolády máte tolik variant a nápadů, že jen jejich seznam by se nám sem nevešel. Například:

  • Kupte pár čokoládových pralinek a naaranžujte je na talířek.
  • Udělejte z kvalitní čokolády fondue a přidejte pár kousků ovoce, které si do čokolády budete namáčet.
  • Rozehřejte trochu čokolády a nalijte ji do různých formiček. Ještě teplou čokoládu posypte nějakým zdobením.
  • Udělejte horkou čokoládu do hrnku. Můžete i zvolit různé příchutě a udělat ochutnávkovou sadu – chilli, koňak, vanilka apod.
  • Upečte čokoládové brownies. Když se podaří, aby byl povrch pevný a po rozkrojení vytekla sladká čokoláda, budete za mistry pekaře.
  • Dokonce i bonboniéra udělá svou práci a vykouzlí úsměv na tváři partnera.

Čokoládové fondue

Láska prochází žaludkem

To je známá věc – nejkratší cesta k mužovu srdci vede přes jeho žaludek. Ale i dámy určitě uvítají, když romantický večer počítá s jídlem, které nemusely připravovat ony.

Pro slavnostní příležitosti se jistě hodí něco lepšího než gulášovka s chlebem. I když proti gustu …

Na druhou stranu snažit se o mušle svatého Jakuba s chřestem, když s tím nemáte zkušenosti, může skončit katastrofou.

Ale třeba na filé z candáta a teplou zeleninu si možná troufnete. Nebo pořádný steak s bramborem. K tomu samozřejmě nějaké vhodné víno, které navodí tu správnou atmosféru.

Netroufáte si uvařit? Ani v situaci, kdy mají restaurace zavřeno, není nic ztraceno. Určitě najdete takovou, která má rozvážku až do domu.

Květiny v každém případě

Ať už se rozhodnete naplánovat letos cokoliv, jedno nesmí chybět v žádném případě: květiny. Ty snad očekává každá žena.

Naprostou klasikou jsou růže. Tematicky červené či růžové. Nicméně každá dává přednost jiné květině – frézie, kopretiny, slunečnice. Měli byste vědět, jaké květiny má ráda vaše láska, a právě těmi ji potěšit.

Ať je Valentýn jen váš

Snad jsme vám trochu pomohli s plánováním letošního Valentýna. Pamatujte, že není důležitá cena večeře, okázalé dary a exotická jídla. Kdepak. To, co dělá každou oslavu jedinečnou je pocit, že na nás někomu záleží natolik, že třeba uvaří snídani, daruje nám kousek čokolády nebo srdce.