Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malujte jako impresionisté a postimpresionisté

Impresionismus a postimpresionismus je nadčasový a trendy. Obrazy namalované v těchto stylech mají krásnou atmosféru a působí uklidňujícím dojmem. Pokud chcete do své domácnosti přinést trochu barviček a stylu, pojďte do toho s malováním podle čísel! Reprodukce nejslavnějších obrazů najdete právě u nás. 

miniatura_FB-impresioniste

Proč je impresionismus zajímavý?

Impresionismus patří k moderním uměleckým směrům a vznikl v druhé polovině 19. století. Ve své době šlo o revoluční styl, který se u zbytku umělecké scény setkal s velkým nepochopením. Byl totiž odvážný a vykročil úplně jiným směrem než tehdejší nazdobené a trochu kýčovité styly, na které byla městská smetánka zvyklá.

Impresionismus, později i postimpresionismus, se řadí mezi tzv. avantgardní umění, které si kladlo za cíl otřást starými pořádky. Přelom 19. a 20. století byla turbulentní doba plná společenských a ekonomických změn a nový styl byl odpovědí na překotné změny.

Impresionismus znamenal svobodu pro spoustu tvůrců, kteří se odmítali podřizovat starým pravidlům v umění a hledali vlastní, svobodné vyjádření. Opustili přesné linie a dogmatické proporce a vydali se vstříc novým, dosud neobjeveným kompozicím.

Ač to všechno může znít dost odbojně, impresionismus sám o sobě vůbec agresivní není. Ba naopak. Je typický snahou zachytit to nejkrásnější okolo nás, co je sice na první pohled obyčejné, ale přeci je v tom něco víc. Pro impresionismus jsou typické harmonické pohledy do přírody, na města či portréty křehkých dívek a tanečnic. 

Tento styl je podmanivý zejména díky hře se světlem. To se na obraze doslova mihotá. Stačí jeden pohled a impresionistická malba Vás okamžitě vtáhne do děje. Vypadá totiž, že je v pohybu, a to díky technice velice krátkých tahů štětcem. Úplně jako živá. A Vy se bojíte odvrátit, protože jakmile se znovu podíváte, krásná scéna může být navždy pryč. 

Pokud tedy hledáte výjimečné dílo do vaší domácnosti, které místnosti dodá neobyčejnou atmosféru a zaujme každého, kdo ho uvidí, máme přesně tip pro Vás.

Mistři impresionismus a postimpresionismu na Zuty.cz

V našem e-shopu jsme pro Vás připravili výběr nejslavnějších mistrů impresionismu a postimpresionismu, kteří by rozhodně neměli chybět ve Vaší sbírce. Proč se pustit do malování impresionistických děl podle čísel? Vyzkoušíte si velice zajímavou techniku, kterou jsme popsali v předchozí kapitole. 

Zjistíte, jak funguje kouzelná hra se světlem v praxi. A také jak do sebe pomalu zapadnou malé plošky různých barev. Kdo ví, je dost možné, že si impresionistický styl zamilujete natolik, že někdy zkusíte vytvořit malbu podle vlastní fantazie!

Nezapomínejte však, že ač malování podle čísel lze využít k proniknutí do malířských technik, jde především o zábavu a relaxaci. Neberte to jako přísnou výuku. Raději jako zábavu a volnočasovou aktivitu, díky které hodíte za hlavu veškerý stres. 

Claude Monet

Claude Monet se považuje za zakladatele impresionismu. Udělal na svou dobu odvážný krok a začal malovat přírodu tak, jak ji viděl. Tedy nikoliv podle pravidel a toho, jak umělecké instituce doporučovaly, aby se příroda malovala. 

Termín impresionismus vlastně vznikl podle jeho obrazu Imprese. Tehdejší kritikové začali nový směr nazývat podle tohoto drobného obrazu, avšak toto slovo vyslovovali s posměchem a opovržením. Monet se jimi zdolat nenechal. Už jako mladého ho otec prosil, aby s malováním přestal a raději dělal něco užitečného. On ale raději narukoval do války, než aby otci ustoupil. 

V jeho tvorbě najdete obrovské množství idylických krajinek, ale i krásné portréty žen. Byl fascinovaný neklidnou a pohyblivou přírodou a světelnými efekty v ní. Jeho oblíbeným motivem byla zejména vodní hladina. Až se budete z jeho obrazů kochat, nezapomeňte, že nejde o realističnost. Spíše o pocit a atmosféru daného místa, kterou se Vám svou specifickou technikou snaží ukázat. 

Lekníny

Mezi Monetova nejkrásnější díla patří bezesporu právě Lekníny. Z malby vyzařuje klid a harmonie jezera s lotosovými květy. Potřebujete zpomalit, vydechnout si a odpočinout? Po příchodu z práce domů je přesně tento motiv to, co potřebujete. Modrá barva evokuje klid a pohodu. A dokonce zpomaluje srdeční tep. Právě proto platí za jednu z nejlepších barev do ložnice.

clanek_001

Imprese, východ slunce

Imprese, východ slunce je perfektním příkladem malby, která zachycuje pomíjivý okamžik. Ano, právě Imprese se stala „vlajkovým obrazem“ impresionismu a ohlásila tento nový směr na umělecké scéně. Ponořte se do momentu, kdy slunce zapadá, a nasajte tuto neobyčejnou atmosféru s šálkem oblíbeného nápoje v ruce. 

Nyní můžete mít tento krásný motiv i u Vás doma. A už nikdy romantický západ slunce nepropásnete! Jen si představte, jak se bude vyjímat ve Vašem obývacím pokoji. A jak úžasnou energii do Vašeho domova přinese.

clanek_002

Paul Cézanne

Paul Cézanne byl za svého života považovaný za podivína a jeho tvorbu nikdo nepřijal. Proslavil se vlastně až po smrti. Dokonce inspiroval takové velikány jako Paula Gauguina a Pabla Picassa. Svými obrazy si tak tak vydělal na živobytí, což je šokující, když si uvědomíte, jak slavný dnes je.  

Řadí se nejen mezi impresionisty, ale i postimpresionisty, kteří do obrazu navrátili jasnější strukturu a linie. Obraz už díky tomu nepůsobí tak pomíjivě a dává vyniknout jiným přednostem kompozice.

Často maloval zátiší, ale také portréty. Rád si hrál s barvami a prostorem. Jeho obrazy jsou zvláštní právě výraznými odstíny. Portréty zase působí, že z nich hlavní postava brzy vystoupí. Cézannovy obrazy můžete zahlédnout i v Česku, jelikož jich několik vlastní Národní galerie Praha. 

Další možností je vymalovat si vlastní reprodukci Paula Cézanna a zažít impresionismus z první ruky. Protože jen tak skutečně proniknete do kouzelné atmosféry. Co jsme si pro Vás připravili?

Zátiší

Zátiší Vás naučí nově vnímat prostor a pracovat s barvami. S tímto obrazem objevíte, jak úžasná malba na první pohled obyčejného zátiší může být. Krásně Vás uklidní. Jak se budete soustředit na jednotlivé plošky, vytěsníte z hlavy vše ostatní. Pověste si Zátiší do obývacího pokoje nebo jídelny a podpořte chuť k jídlu a radost ze společnosti ostatních!

clanek_003

Gustave Caillebotte

Dalším ze slavných francouzských malířů je Gustave Caillebotte. Oproti Cézannovi, Caillebotte rozhodně věděl, jak si užívat života. Měl to štěstí a narodil se do bohatých poměrů. Mohl se tak naplno věnovat i své největší vášni – malbě. 

Stejně jako ostatní impresionisté, ani on za svého života nedošel příliš velkého uznání. V závěti dokonce odkázal svá díla státu, který je po jeho smrti ani všechna nechtěl přijmout. Za to dnes se o Gustava Caillebotte na aukcích svádí nelítostné souboje!

Začínal malbou v tradičním stylu, později ho však ovlivnili jeho impresionističtí přátelé. Zajímavé na jeho tvorbě je, že se nikdy nenechal impresionismem zcela strhnout. Místo toho vytvořil vlastní, osobitou tvorbu, která je někde na pomezí mezi tradičním a novým stylem. Každý obraz je trochu jiný a svým způsobem výjimečný. Připravili jsme pro Vás reprodukci jedné jeho malby, která je pro Gustava Caillebotte typická.

Pařížská ulice v dešti

Pařížská ulice v dešti je obraz s pohledem na rušnou pařížskou třídu. Vžijte se do okamžiku a vydejte se na procházku v dešti s elegantními Pařížany! Kdy jindy budete mít tu příležitost? Tento vkusný obraz dodá Vaší domácnosti šarm a nadčasovost. I během samotného malování si s ním užijete. Stačí vzít štětec do ruky a nasát tu neopakovatelnou atmosféru. Také cítíte vůni deště?

clanek_004

Georges Seurat

Georges Seurat se považuje za zakladatele neoimpresionismu. Vynalezl techniku pointilismu, která obraz skládala z drobných teček štětcem. Díky této technice mají obrazy velice realistické barevné kompozice, které se dokonalostí často blíží skutečné fotografii. Stíny a barvičky do sebe totiž zapadají stejně tak dokonale jako puzzle.

Seurat rád maloval lidi při běžných denních činnostech, jako bylo koupání v jezeře, procházky, líčení se. Vytvořil ale i několik působivých pohledů do přírody a záběrů z měst. 

Nedělení odpoledne na ostrově La Grande Jatte 

Nedělení odpoledne na ostrově La Grande Jatte je obraz z celé série olejových skic, které vytvořil během svého výletu na prosluněném ostrově na řece Seině. Ponořte se do líné letní pohody společně se Seuratem a krásně oblečenými Pařížany a vychutnejte si, jak Vás sluníčko hladí paprsky po tváři.

clanek_005

Vincent van Gogh 

Vincent van Gogh měl široký záběr a rozhodně ho nemůžeme limitovat tím, že ho označíme pouze jako impresionistu. Ovšem k impresionismu měl rozhodně co říct a v mnohém z něj vycházel. Některé jeho obrazy jsou jím silně ovlivněné.

Vincent van Gogh dnes platí za jednoho z nejgeniálnějších umělců 20. století. Za svého života však paradoxně prodal zřejmě jen jeden svůj obraz. Dnes patří jeho obrazy k nejdražším dílům na světě. Tak například Kosatce se prodaly za 53,9 milionů dolarů a Portrét doktora Gacheta dokonce za 82,5 milionů dolarů. 

Na Zuty.cz však seženete van Goghovy reprodukce za velice příznivé ceny. Není potřeba chystat rodinné jmění na aukce ani pořizovat předražené a nekvalitní napodobeniny. S námi si vytvoříte vlastní reprodukci a pohlédnete do tajů van Goghova surreálního světa a reality. Vyzkoušejte si, jaké by to bylo malovat jako proslulý Vincent!

Hvězdná noc

Hvězdná noc patří mezi van Goghova nejznámější díla. Ponořte se do této podmanivé malby plné nočních světel a prazvláštních tvarů. Nechte se unést fantazií a zapomeňte na vše ostatní. A jakmile obraz dokončíte, pověsíte si ho na čestné místo. Uvidíte, že se Vás na něj bude každý ptát a obdivovat, jak jste šikovní. 

clanek_006

Souhlasíte s námi, že je svět impresionismu a postimpresionismu zajímavý a vzrušující? Objevte s námi svět malířských géniů 19. a 20. století. Nyní se jejich díla stanou součástí Vaší domácnosti a budou Vám i Vaší rodině dělat každý den radost. 

Věříme, že si u nás vyberete. Pokud byste měli jakékoliv dotazy, prohlédněte si sekci Poradna. Vypracovali jsme pro Vás spoustu textového materiálu i videonávodů, které Vám pomohou začít s obrazy podle čísel. Nenašli jste odpověď? Kontaktujte naši zákaznickou podporu na čísle 555 333 579. Nebo nám napište e-mail na info@zuty.cz