Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Mezinárodní noc pro netopýry

Netopýři jsou jediní savci, kteří umí létat. Na světě byste našli více než 1400 druhů a z celkového počtu savců na planetě tvoří 20 %. Jde o obrovskou skupinu fascinujících zvířat, která jsou mnohými lidmi zcela nepochopena. Poznejte je lépe během Mezinárodní noci netopýrů a také v našem dnešním článku. A jakmile se stanete jejich fanoušky, nesmí Vám chybět jejich motiv z malování podle čísel. Vše najdete právě zde. 

Mezinárodní noc pro netopýry

Letos na podzim proběhne již 25. ročník Mezinárodní noci pro netopýry. Dříve se tato událost nazývala Evropská noc pro netopýry. Avšak od roku 2012 se jí účastní nejen evropské, ale i jihoamerické, africké a asijské země. Na netopýří noc tak narazíte například v Jižní Koreji, Libanonu nebo Egyptě, kde se netopýrům obzvlášť daří. V současnosti se zapojuje více než 40 zemí po celém světě. 

Jak asi tušíte, za touto akcí stojí vědci a ochránci přírody, kteří chtějí tato zvířata přiblížit široké veřejnosti. Většina lidí má totiž z netopýrů strach. To ale pramení především ze strachu z neznámého – ruku na srdce, co vlastně o netopýrech všechno víte? Jejich pověst je navíc kvůli koronaviru obzvlášť pošramocená. Přitom zcela neprávem. Osvětová Mezinárodní noc netopýrů by to měla napravit.

Pokud byste rádi prolomili ledy a seznámili se s tímto zvířetem, můžete se do této události zapojit i Vy. V Česku se totiž Mezinárodní noc pro netopýry pořádá na téměř 50 místech. Najděte takovou lokalitu v blízkosti Vašeho bydliště a poodhalte roušku tajemství, která netopýry obklopuje. S netopýry žijeme ve velmi těsné blízkosti. Využijte příležitosti a poznejte je trochu lépe.

clanek_001

Odborníci Vás seznámí nejen s jejich životem, ale i vědeckými výzkumy a s tím, jak jsou prospěšní i pro nás, lidi. V případě, že byste měli zájem, poradí Vám, jak se zapojit do jejich ochrany. Akce se konají pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

Jak vypadá rok českého netopýra

  • Leden: Zatímco my se s plným žaludkem moc dobře nevyspíme, u netopýrů je tomu naopak. Celou zimu prospí a sílu čerpají právě z tukových zásob, které si během teplých měsíců vytvořili. Všechny jejich životní funkce se zpomalí na minimum. To proto, aby z jejich faldíků tělo čerpalo minimum kalorií. Bez procesu hibernace by nepřežili – v zimě se pro ně nenajde nic k snědku.
  • Únor: Ještě stále spí. Jejich tukové zásoby už jsou ale téměř vyčerpané a někteří mohou vyhladovět. Jakmile to nemohou vydržet, počkají na teplejší noc a vydají se hledat něco k snědku. Záleží na tom, jak je zima dlouhá a krutá. A také jak velká byla tuková rezerva. 
  • Březen: Část netopýrů začíná pozvolna opouštět úkryty. Jakmile se trochu oteplí, vydávají se v noci ven a hledají potravu. Pokud se ale počasí zkazí a teploty opět klesnou, zalezou si do skrýše, a ještě si trochu pospí. 
  • Duben: V dubnu už je většina netopýrů vzhůru. Zimní spánek je oficiálně ukončený. Všichni jsou ale vyhládlí a zesláblí. Proto skoro každou noc tráví venku a loví. Často střídají úkryty, stěhují se a hledají místo, kde je pro ně nejvíc jídla. Někdy se v dubnu náhle ochladí. To si netopýři zase zalezou a počkají, až se oteplí. Během chladu nevystrčí ze skrýše ani špičku nosu.
  • Květen: V květnu jsou netopýři k vidění na spoustě místech. Krmení ale není vše, co je zajímá. Samičky se totiž začínají poohlížet po vhodných místech, kde by mohly vychovávat mláďata. Sdružují se s ostatními samičkami do kolonií a společně si připravují místo, kde vyvedou mladé. Nejčastěji se usazují na stromech nebo ve starých opuštěných budovách. Samci žijí odděleně. Někteří volí samotářský život, jiní se rovněž sdružují v koloniích. 
  • Červen: V červnu se rodí mláďata. Netopýří maminka má obvykle jen jedno mládě. Takový malý netopýr je pěkné škvrně – je velký jen něco okolo centimetru a půl. Je celý pokrytý hebkou a tenkou šedivou kožešinou. Živí se mateřským mlékem. Matky v tomto období proto potřebují ulovit obrovské množství hmyzu. Starají se totiž nejen o sebe, ale i o mládě.
  • Červenec: Matky stále kojí mladé. Ti už ale nejsou žádní prcci. Netopýři rostou neuvěřitelně rychlým tempem. A tak už je většina netopýřích miminek poměrně velká. Okolo tří týdnů stáří se učí létat. Pokud jste tedy někdy našli malého netopýra na zemi, pravděpodobně s létáním teprve začínal, a ještě mu to moc nešlo.
  • Srpen: Mláďatům je šest týdnů. Nejvyšší čas na to, aby se naučili lovit a přestali pít mléko. Začínají chytat hmyz a pomalu se osamostatňují. Právě včas – mateřské kolonie se totiž rozpouštějí. Splnily svůj účel a není jich déle potřeba. Dospělí netopýři se poohlíží po místě k páření a vhodném protějšku.

clanek_002

  • Září: Období páření začíná. Samci se snaží nalákat samičky všemi možnými prostředky. To ale není to jediné, co je teď pro netopýry důležité. Musí už myslet na zimu a na to, jak ji přežijí. Proto si začínají budovat tukové zásoby.
  • Říjen: Páření je v plném proudu. Stejně jako shánění potravy a vytváření tukových zásob. Ty budou pro nadcházející měsíce naprosto klíčové. Je to otázka života a smrti. Pokud by netopýr nedokázal před zimou dostatečně ztloustnout, zahynul by. Začínají první chladné noci, během kterých nejsou aktivní. Tehdy ztuhnou a oddávají se odpočinku.
  • Listopad: Noci, kdy netopýři pospávají, přibývá. Už tolik nelétají ven. Někteří začínají se zimním spánkem, a šetří si energii, aby jim později nechyběla. Navíc, potravy už v listopadu není tolik, a tak nemá cenu plýtvat silami. 
  • Prosinec: V prosinci už každý netopýr hibernuje. Nejraději zimují v jeskyních, ale i ve velkých stromech nebo opuštěných budovách, kde je nikdo nebude rušit. Přezimují buď sami nebo ve skupinách.

Netopýři ve světě i u nás

Na světě existuje více než 1400 druhů netopýrů. Předpokládá se, že spousta jich ještě čeká na objevení. Největší netopýři mají rozpětí křídel až 2 metry! Jsou velcí jako malý pes a váží okolo 1,5 kg. Tento druh se jmenuje kaloň malajský. Jejich opakem je tzv. netopýr nejmenší. Ti by se Vám vešli na špičku prstu, tak drobní jsou

Co takový netopýr vlastně jí? Ti v Evropě nejsou tak velcí a jsou převážně hmyzožravci. Ale jinde na světě byste našli i hladovější krky a mlsnější jazýčky, kterým chutná například ovoce, nektar z květin a pyl. Jiní zase hodují na žábách a rybách. 

clanek_003

Nejčastěji loví pomocí echolokace – vzdálenost kořisti určí pomocí zvuku. Netopýři totiž vydávají zvuk, který my, lidé, ani neslyšíme. Ten se odrazí od všeho, co je v jejich okolí. Podle toho poznají, zda jde o potravu, nebo jim v cestě stojí překážka, do které by mohli v letu narazit. Na obdobném principu funguje sonar, který používají ponorky. Ne všichni však echolokaci využívají. Někteří netopýři hledají potravu pomocí čichu a zraku.

Čeští netopýři jsou mírumilovní, živí se výhradně hmyzem a pavouky. Během noci jich spořádají až 1/3 své váhy. Díky tomu jsou velmi prospěšní – hodují totiž na komárech, pakomárech a dalším obtížném hmyzu. 

Rádi sídlí v jeskyních, ale také ve starých štolách a budovách. V posledních letech začali stavět úkryty i v panelových domech (např. ve štěrbinách mezi panely). Hledají teplo a úkryt před predátory. Pokud na ně narazíte, nevyhánějte je. Většina mýtů, která o nich koluje, je totiž nepravdivá.

Nebojte se netopýrů – tyto mýty jsou holé nesmysly

  • Netopýři pijí krev: Lež. Netopýři v České republice určitě krev nepijí. Krví savců se živí pouze upír obecný, a ten žije ve Střední a Jižní Americe.
  • Prokoušou se do bytu skrz zeď: Nic takového nedělají. Vyhledávají už hotové skulinky, které by mohli využít jako úkryt před nebezpečím a chladem. Do zdi by se navíc ani prokousat nedokázali.
  • Jsou plní parazitů: To také není pravda. Mohou však přenášet vzteklinu, a tak na ně nikdy nesahejte holýma rukama. 
  • Létají lidem do vlasů: Tuto scénu často vídáme ve filmech. V reálném životě se to ale nestane. Netopýr totiž používá echolokaci a hlídá si, kam letí. Do vlasů se Vám proto určitě nezamotá. 

clanek_004

Netopýři zajímavosti

  • Patří mezi nejrychlejší savce na zemi. Brazilští netopýři dokážou letět až 160 km za hodinu. Pro srovnání, gepard dokáže běžet rychlostí jen 130 km za hodinu.
  • Největší evropský netopýr žije v Bělorusku. Jmenuje se netopýr obrovský a v letu dokáže chytit a zabít ptáka. Rozpětí jejich křídel je půl metru. 
  • Ne všichni netopýři loví v noci. Někteří jsou aktivní ve dne. Především ti, kteří se živí rostlinami.
  • Netopýří trus je nejžádanější hnojivo na světě. Říká se mu guáno.
  • V Číně je netopýr považován za posvátného a nosí štěstí. Přesto ho Číňané jedí a prodávají na černém trhu. 
  • Netopýři žijí naprosto všude. Nenašli byste je pouze na Arktidě, Antarktidě a také na odlehlých ostrovech v Oceánii. 
  • Nejvíce netopýrů byste našli ve Střední a Jižní Americe, kde žije téměř třetina světové netopýří populace. 

Nebezpečí pro netopýry

Největším nebezpečím pro netopýry je člověk. Ničíme přírodní místa, které využívali jako úkryty. Bereme jim zdroje potravy. Netopýři jsou tak nuceni hledat potravu a obydlí stále blíž a blíž člověku. Nedělají to dobrovolně. Nic jiného jim nezbývá.

V našem zájmu je tento proces zastavit. Divoká zvířata by neměla žít bok po boku s lidmi. Není to dobré ani pro jednu stranu. Netopýři, stejně jako jiná divoká zvířata, v sobě mají bakterie a viry, které se mohou přenést na člověka. Jejich vybíjením se nic nevyřeší. Potřebují pouze vlastní prostor k životu.

clanek_005

Kromě cíleného lovu je ohrožují chemikálie v budovách, útoky koček, ale také světla na cestách a silnicích, které je oslepují, větrné mlýny, dokonce i mucholapky na půdách. Netopýr je užitečné a mírumilovné zvíře, které si zaslouží své místo na Zemi.

Dárek pro fanoušky netopýrů

Pokud máte rádi netopýry, máme pro Vás tip na roztomilý motiv z naší nabídky na e-shopu malování podle čísel. Vymalujte si obraz v hravých barvách s dvěma netopýry. Můžete jím udělat radost sobě nebo dětem. 

clanek_006

A pokud byste měli zájem, v naší nabídce najdete i další motivy divokých zvířat od majestátních lvů přes moudré slony až po bezstarostné želvy v oceánu. Vystavte si doma zvířata a vneste do Vaší domácnosti dobrou náladu a hravost!