Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Mezinárodní den rumu

Mezinárodní den rumu se slaví 16. srpna. Pokud si čas od času rádi dopřejete sklenku rumu, nebo se dokonce řadíte mezi jeho vášnivé příznivce, nesmí Vám uniknout náš článek o tomto karibském pokladu. Seznámíme Vás nejen s historií, ale také s jeho výrobou. Máme rovněž pár tipů na to, jak rum správně pít. A fanoušci rumu, pirátů a dobrodružství zde najdou i malé překvapení od malování podle čísel.

Malá historie rumu

Přemýšleli jste někdy nad tím, kde se vlastně vzal rum a kdo ho poprvé namíchal? První alchymistické pokusy se třtinou se datují do 14. století, avšak Heureka! mohli alkoholový nadšenci zvolat až o sto let později. S objevitelskými cestami a kolonizací Ameriky Španěly a Brity se totiž do Ameriky dostala cukrová třtina. 

Ta v Americe předtím nerostla, dovezl ji sem až Kryštof Kolumbus. První plnohodnotný rum se začal pálit a připravovat v Karibiku, a to na Kubě, v Portoriku a Jamajce. Tato oblast je dodnes výrobou tohoto alkoholického nápoje vyhlášená a na své receptury jsou právem hrdí.

Rum byl původně pitím námořníků, pirátů a otroků. Námořníci ho dostávali na příděl, a to až do roku 1970. O své pitivo se s láskou starali. Schovávali ho na tajných místech a přidávali do něj tajné přísady a exotické koření, aby vylepšili jeho ostrou chuť. Spousta značek dodnes používá recepty, které pochází právě od námořníků, a to jejich nápojům propůjčuje osobitou a jedinečnou chuť. 

Piráti a rum, to je kapitola sama o sobě. Všichni dnes už díky filmu Piráti z Karibiku známe jejich slabůstku. Tento nápoj dostávali ale také otroci, kteří pracovali právě na třtinových plantážích. A taková zajímavost – dlouhou dobu se používal jako platidlo, dokonce až v Austrálii

Rum se záhy vyráběl téměř v celé střední Americe. Zkrátka všude tam, kde se dařilo cukrové třtině. Prvním velkým výrobcem rumu byla společnost Bacardi, kterou v 19. století v Santiago de Cuba založil podnikatel Facundo Bacardi.

Tento lahodný alkoholický nápoj si brzy získal celý svět. Nejvíc lahví směřovalo do Spojených států. Prohibice v USA během 20. let 20. století byla pro výrobce velkým zlomem. S rumovým trhem pěkně zamávala, alespoň zpočátku. A to z úplně jiného důvodu, než byste si na první dobrou mysleli.

clanek_001

Američané se totiž v žádném případě nehodlali omezovat, a tak odběr rapidně vzrostl. Kuba byla co by kamenem dohodil a rum se sháněl snadněji než whisky. Ač byl dostupný pouze na černém trhu a za nekřesťanské peníze, každý si ho rád dopřával. Prohibice netrvala věčně, avšak poptávka ani po jejím konci neklesla.

Korzáři a admirálové – rumové legendy

Určitě znáte rum Captain Morgan. Víte, po kom získal své jméno? Po neohroženém korzárovi Henry Morganovi, který žil v 17. století. Korzár, to byl v podstatě pirát, ale ve službách anglického krále. Guvernér Jamajky Morgana najal, aby přepadával lodě Španělů a dalších nepřátel koruny. Morgan a guvernér však byli příliš divocí a horliví, a tak si za své počínání vysloužili pobyt za mřížemi v chladné Anglii.

Jamajka ale byla tehdy bouřlivým místem, a tak se nakonec král rozhodl Morgana osvobodit a opět ho povolat do služby. Z korzára udělal skutečného rytíře a se všemi poctami ho poslal zpět do Karibiku, aby dal situaci do pořádku. Morgan zemřel jako hrdina v roce 1688. Tím ale jeho příběh nekončí.

clanek_002

Pověst praví, že během jeho pohřbu zasáhlo Jamajku děsivé zemětřesení. Domy se bortily a lidé nedokázali stát na vlastních nohách. Morganova rakev se uprostřed té paniky sesula a odporoučela se do burácejícího moře. A jelikož neměl správný křesťanský pohřeb, jeho duch od té doby bloudí, straší a hledá své ostatky. Morgan je dodnes oblíbenou postavou tamního folklóru. A na jeho počest byl také pojmenován jeden z nejslavnějších karibských rumů. 

Další legenda je o admirálu Nelsonovi. Ano, přesně ten Horatio Nelson, národní hrdina Velké Británie, který u Trafalgaru porazil Napoleona a Španěly. V této bitvě bohužel padl. Těsně před smrtí ale vydal rozkaz, aby ho naložili do kádě s rumem. To proto, aby jeho tělo příliš rychle nezchátralo během dlouhé cesty zpět do Británie a on na svém pohřbu neděsil umrlčí vizáží.

Proč se rum jmenuje rum

Podle čeho se rumu říká rum? Tak v této věci nepanuje docela shoda. Jak už to tak bývá, setkáte se s více verzemi, které si to vysvětlují po svém. Pojďme se na ně pro pobavení podívat.

  • Rum pochází z anglického slova rumbellion, které znamená velký nepořádek nebo ruch. To proto, že pijáci po jeho vypití dělali nepořádek a rozruch. 
  • Druhá verze také pracuje se slůvkem rumbellion. Ale nápoj k němu přišel proto, že po vypití se ženy v Karibiku oddávaly divokým oslavám a tančily jak divé, zkrátka tropily rumbellion. Rum je tedy rumem proto, že ho tak pojmenovali milenci a manželé, kteří viděli, co s jejich družkami alkohol provádí.
  • Třetí verze praví, že rum pojmenovali otroci na Barbadosu, kteří pracovali na plantážích. Říkali mu rumbullion – pravděpodobně se tedy inspirovali u anglického slovíčka.
  • Čtvrtá verze není tak vzrušující, ale je pravděpodobně nejvíce logická. Název rum pochází z latinského jména cukrové třtiny, Saccharum officinarum

Jak se vyrábí rum

Výroba rumu je složitý proces. Každá značka má trochu odlišnou, vlastní recepturu, kterou si bedlivě střeží. Nejprve se zpracuje cukrová třtina. Některé lihovary využívají pouze melasu, jiné zase vyrábí ze šťávy. Dále se nechá produkt fermentovat, a to tak, že se do tekutiny přidá voda a samozřejmě kvasnice.

Poté už se nechá tekutina v klidu, aby pěkně pracovala. Kvašení zabere i několik dní a na vše se pečlivě dohlíží. Jakmile je proces hotový, následuje destilace. Po ní je na řadě tzv. staření rumu, což je vlastně zrání. Jako úplně poslední se tekutina pečlivě přefiltruje a projde blendingem

Blending neboli míchání (mixování) není jen tak. Starají se o nejdůležitější zaměstnanci celé destilérie, tzv. Masters Blenders. Jejich úkolem je, aby pokaždé namíchali stejný výsledek. Produkt se nesmí lahev od lahve lišit, vše má být identické. Jde o prestižní zaměstnání, které je královsky placené. Na tuto pozici jsou ale vysoké nároky. Mistr míchač musí mít vytříbenou chuť, nesmí kouřit, jíst kořeněná jídla, dokonce nesmí ani příliš holdovat alkoholu. 

clanek_003

Po míchání rum čeká už jen jedna věc, a to lahvování. Třikrát hurá – produkt je připravený k distribuci a putuje k zákazníkovi. Jak vidíte, lahev, kterou si koupíte v obchodě, má za sebou nejen dalekou cestu, ale také složitý proces. 

Důležité je pít ten správný rum 

Kocovina není nic příjemného. Proto je důležité kupovat kvalitní produkt. Nenechte se napálit a nezapomeňte na to, že musí být z cukrové třtiny. Některé značky titulují své produkty jménem rum, ale přitom s ním nemají nic společného. Na trhu najdete tři základní druhy:

  • Světlý rum: někdy se označuje také jako rum bílý. Zraje 6 měsíců, a poté se filtruje přes dřevěné uhlí. Přijde tak nejen o silné aroma, ale také o tmavou barvu ze sudu.
  • Zlatý rum: zraje déle než bílý rum, o něco výraznější. 
  • Černý rum: silné aroma a výrazná chuť. Svou tmavou barvu získá díky zrání ve vypalovaných sudech – neukazuje tedy na to, že by byl více doslazovaný, jak si spousta lidí myslí. 

Pokud se chcete v létě osvěžit, připravte si koktejl. Do těch je nejlepší právě světlý rum, který nemá tak výraznou chuť a se zbytkem ingrediencí si bude skvěle rozumět. Zlaté rumy už mají o něco plnější chuť, hodí se proto do koktejlů i na samostatné pití. Pokud patříte mezi rumové příznivce a rádi byste si vychutnali něco opravdu speciálního, sáhněte po černém. Hledejte mezi degustačními lahvemi, ty slibují ten nejlepší zážitek.

Nerozhodujte se ale pouze podle barvy. V Česku máme zvyk hodnotit rumy jen podle ní. To je ale špatně – důležité je také přihlédnout ke stáří lahve, tedy době zrání. Některé bílé a zlaté rumy se v tomto vyrovnají černým. Zrání ovlivňuje nejen barvu, ale i plnost chuti a komplexitu aroma. 

Rumy se nechávají zrát v dubových sudech po jiných alkoholických nápojích. Nejčastěji je to bourbon nebo koňak. Tam zůstávají zpravidla 3, 5, 7 a 8 let. Nejdražší lahve v sudu stráví 12, 15 až 20 let. Čím starší nápoj je, tím vyšší bude cena. 

clanek_004

A co země původu? Kvalitní rum se nevyrábí pouze v Karibiku. Základní know how je známé po celém světě. Prvenství však drží Latinská Amerika, Karibik a také Filipíny. To proto, že sice můžete mít tu nejlepší recepturu, ale bez kvalitní třtiny to zkrátka nepůjde. A ta nejkvalitnější cukrová třtina roste jen ve specificky teplém a vlhkém prostředí.

Jak si rum co nejlépe vychutnat

Takový degustační rum, to není zrovna levná záležitost. Ale i ostatní typy lahví mohou vyjít pěkně draho. Máme pro vás pár tipů na to, jak si jejich pití opravdu užít a zbytečně nevyhodit peníze oknem. Nalijme si čistého vína. Příznivci rumu se nemohou shodnout, zda by se měl pít s ledem, s vodou nebo čistě bez ničeho. Každému vyhovuje trochu něco jiného. Dejte si ale pozor na jednu věc. Pokud je nápoj příliš vychlazený, otupí Vaše chuťové pohárky

Rum s vodou Vám možná nezní příliš zajímavě, ale opak je pravdou. Stačí jen pár kapek a textura nápoje okamžitě dostane sametový nádech. Alkohol se rázem stane jemnější, nebude chutnat tak ostře, ani štiplavě. Nebojte se však, že byste přišli o celkový zážitek. Voda totiž nechá vyniknout dalším složkám, a vy tak ucítíte všechny ty vůně a ochutnáte exotické chutě, na které jen tak nezapomenete.

A jak je na tom rum s ledem? Stačí jedna kostka a nápoj projde změnou. Ochladí se a zjemní se jeho sladké a citrusové tóny. Díky tomu naopak vystoupí dřevité a kořeněné akcenty. Z tohoto důvodu skuteční znalci preferují rum s ledem, jelikož dřevitost a kořeněnou vůni a chuť preferují před sladkostí. 

Něco pro fanoušky rumu, pirátů a karibských moří

V našem e-shopu najdete motivy s piráty, nespoutanou mořskou hladinou a oceánem. Pokud i Vy v sobě máte skrytého piráta a rum je pití podle Vašeho gusta, vyzdobte si jimi svou domácnost. Dobrodružství, sluníčko a slaná voda je z nich doslova cítit!

clanek_005

 

Pro fanoušky Pirátů z Karibiku máme v nabídce obrazy s Jackem Sparrowem. Tento darebák, který bez rumu nedal ani ránu, si získal srdce snad každého filmového diváka. Pověste si ho u sebe doma, ať Vám každý den zvedne náladu hned po ránu. S Jackem za zády si na Vás nikdo nepřijde.

clanek_006

Také jste někdy snili o tom, jaké by to bylo plavit se pod pirátskou vlajkou? Nebo jako korzár ve službě Jeho Veličenstva? Pokud máte srdce dobrodruha a svádí Vás moře a neznámé dálky, pořiďte si domů obraz s majestátní plachetnicí

clanek_007

Ke Karibiku neodmyslitelně patří nejen rum, ale také nádherné pískové pláže a křišťálově čistá voda. Pokud je to i Vaše vysněné místo pro odpočinek, proč se na něj nepřenést každý den? Díky obrazu Veslice na pláži budete mít tuto nádheru před očima každý den. Pozvěte do Vašeho domova pohodu a sluníčko.

clanek_008

Přejeme Vám, ať si Mezinárodní den rumu užijete. Nejlépe se sklenkou a štětcem v ruce!