Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Připravujeme se na Halloween: Jakou vybrat masku a jak doma vytvořit tu správnou atmosféru?

Halloween je za rohem! Chystáte se vyrazit na party, nebo hodláte nějakou uspořádat u Vás doma? Je to skvělý způsob, jak si užít zábavný večer s přáteli a rodinou. Základem je strašidelný a originální kostým. Přinášíme Vám hned několik tipů na masky, kterými zaručeně pobavíte, možná dokonce i vyděsíte. A co by to bylo za Halloween bez správné atmosféry. Vytvořte si ji u Vás doma, například s malováním podle čísel.

miniatura_FB

Nikomu se nechce utrácet tisíc korun za masku, kterou si na sebe vezme jen jednou za rok. Přitom to, co si na sebe na halloweenskou party vezmete, vůbec nemusí být drahé. Vytvořte si raději halloweenský kostým sami. Uvidíte, že to vůbec není těžké. A navíc Vás to bude stát minimum peněz. Zapojit můžete i děti a užít si společně spoustu legrace.

Pokud stále nad kostýmem a maskou přemýšlíte, v našem článku najdete spoustu tipů a nápadů, které buď spíchnete sami od píky, nebo si je vytvoříte pomocí levných kousků ze second handu a výprodejů. 

Základem je mít zásobárnu make-upu, nůžky, nějaké ty šicí potřeby, a především chuť k dílu. V následujících kapitolách se podíváme na různé druhy masek, a to včetně návodů, jak si je během jednoho odpoledne vytvořit.

Masky s tematikou lebek a kostlivců

Na Halloween jsou asi nejčastěji k vidění právě různí kostlivci a variace lebek. Chcete vybočit z řady a zaujmout? Máme pro Vás jak klasické verze, tak několik lehce netradičních variací, které se Vám určitě zalíbí. A nezapomeňte – fantazii se meze nekladou. Výsledek se dá vždy vylepšit různými nášivkami a fixami na textil.

clanek_001

Kostým kostlivce

Jak vyrobit domácí kostým kostlivce? Připravte si černé a bílé triko. Můžete buď sáhnout po nějakém starém (vůbec nevadí, že na něm jsou například skvrny, které nešly vyprat), nebo zajít do second handu a za pár korun si je pořídit. Černé tričko bude navrchu a bílé vespod. Do černého udělejte průstřihy, které napodobují žebra. Odhalí tak bílé triko pod tím, které bude vypadat jako odhalené kosti. Vytvořte si nášivku ve tvaru srdce a umístěte ho na hrudní koš. 

Průstřihy můžete udělat buď podle šablony nebo podle oka. Vždy si ale místo, které budete vystřihovat, předkreslete bílou křídou. Ať máte jasno a nevystřihnete špatný tvar. Tento proces můžete zopakovat i s černými a bílými legínami, na kterých si zase vytvoříte kosti na nohou. 

Co se obličeje týče, sáhněte po bílé barvě speciálně na obličej (nebo velmi světlém make-upu) a natřete ho s ní. Okolí očí a nos začerněte tmavými stíny. Na ústa můžete použít tužku na oči nebo černou rtěnku. Zkuste vytvořit iluzi rozšklebené pusy a velkých zubů, tak jako na opravdové lebce.

Smrtka Catrina  

Smrtku Catrinu, ve španělštině La Calavera Catrina, určitě znáte. Je původem z Mexika a jde o jeden ze symbolů mexické verze svátků Všech svatých a Dušiček, který znají pod jménem Día de los Muertos. Na Halloween se tato maska perfektně hodí, je barevná, veselá a přesto strašidelná. Zaručeně s ní vybočíte z řady. 

Budete potřebovat hodně make-upu, barev na obličej a ideálně i nějaké štrasové kamínky na tělo a umělé řasy. Podívejte se na tutoriál na YouTube, jak se správně nalíčit jako krásná smrtka. Co se oblečení týče, nejlépe se k této masce hodí elegantní oblečení. Výhodou je, že nemusíte jít pouze v černé. Naopak, vsaďte na barevné kombinace. Día de los Muertos je totiž svátek, který hýří barvami.

Marilyn Monroe

Patříte mezi fanoušky Marilyn Monroe? Převlékněte se za ni na halloweenskou párty. Základem je samozřejmě platinová blond paruka, pěkné oblečení a černé lodičky na podpatku, vše do černé barvy. Nezapomeňte na manikúru! Nehty by měly být rovněž černé.

Co se obličeje týče, sáhněte po velmi světlém make-upu nebo bílé barvě na obličej. Černými stíny vytvořte na pleti iluzi lebky – velké černé důlky, nos, vystouplé lícní kosti a samozřejmě okolí úst. Na ústa využijte černou rtěnku nebo tužku na oči. 

Maska zombie

Umrlci k Halloweenu neodmyslitelně patří. Pokud stále nevíte, za co se převléct, zombie je sázka na jistotu. Kostým i s tou správnou děsivou vizáží si vytvoříte během chvilky. Tato maska je totiž jedna z nejjednodušších.

Jak na zombie make-up

Základem je pobledlý vzhled a falešné, otevřené rány. Začněte nejprve tím druhým. Otevřené rány můžete buď namalovat pomocí make-upu či speciálních barev na obličej. Nebo zkuste tekutý latex na obličej a krev v tubě. Pomocí tekutého latexu vytvoříte nerovnosti, falešná krev v tubě zase dodá útvaru krvavý vzhled. Oboje seženete v obchodech s kostýmy a „taškařinami“, které se na tento typ věcí specializují. Pokud si nechcete zranění vytvářet, dají se tam koupit také už hotová.

Pokračujte s make-upem. Okraje falešného zranění a zbytek pleti sjednoťte jedním přípravkem, aby vše vypadalo realisticky. Oči zvýrazněte tmavým očním stínem nebo černou tužkou, vytvořte si kruhy pod očima. Co se rtů týče, tak ty také přetřete make-upem, aby vypadaly co nejsvětleji. Zkrátka bezkrvé a bezbarvé. Rtěnkou nebo stíny můžete vytvořit další jizvy a modřiny.

Jak vytvořit kompletní zombie kostým 

U zombie je velkou výhodou, že si na sebe můžete vzít v podstatě cokoliv. Pokud doma nemáte nic starého, co by se dalo využít, zajděte se podívat do second handu. Nejlepší je, pokud si vymyslíte vlastní příběh a zkusíte přijít s kostýmem, který o něčem vypráví. 

Například zombie policista, zdravotní sestřička, sestra z kláštera nebo malá školačka. Jestli Vás ale tlačí čas a nechce se Vám vymýšlet nic složitého, obyčejné džíny a staré triko splní svůj úkol úplně stejně.

Oděv ušpiňte umělou krví a trochu ho potrhejte. Umělá krev dobře drží i na legínách a silonkách, a tak si můžete vytvořit také rány na nohou a vypadat o to děsivěji. Nezapomeňte na různé rekvizity jako krvavý plyšák, pouta pro policistu nebo stříkačka pro sestřičku. 

clanek_002

Jak se namaskovat za démona

Démon není tak časté a okoukané strašidlo, o to víc si s ním můžete vyhrát. Raději než make-upem se vybavte především barvami na obličej, jelikož jsou výraznější. Nabarvěte si obličej a odhalenou kůži na červeno. Černou barvou nakreslete detaily – obočí a linii lícních kostí. Na ústa zvolte výraznou rtěnku a oči zvýrazněte černými stíny a tužkou na oči. 

Pokud Vám to finance dovolí, pořiďte si barevné čočky. Zkuste každou jinou. Černá a bledě modrá vypadají vážně strašidelně. Ve specializovaných obchodech pořiďte černý plášť s kapucí a Vaše maska je hotová!

Duch

Duch je naprostá klasika, která nikdy nezklame. Do starého prostěradla vystřihněte otvor pro oči a pod něj si oblékněte tmavé oblečení. Nejlepší jsou dlouhé rukávy a legíny, vše v černém. Děti mají tento kostým obzvlášť rády a pokud nechcete nad kostýmem strávit dlouhou dobu, tohle je asi nejrychlejší varianta halloweenské masky.

clanek_003

Hororová Červená karkulka

Červenou karkulku všichni dobře známe, a proto máte jistotu, že všichni hned uhádnou, za koho jdete. Začněte tím, že si pořídíte červený pláštík s kapucí. Dále se budou hodit také barevné čočky (klidně jen jedna, například bílá pro iluzi slepého oka), falešná zranění, bílý latex a falešná krev. 

Naličte se, přidejte klidně i umělé řasy. Nalepte falešná zranění, ideálně škrábance jako od vlka. Bílým latexem a krví můžete vytvořit další, menší rány, například na rukou. Make-upem a houbičkou sjednoťte okraje falešných ran s Vaší pletí. Přehoďte pláštík a můžete vyrazit. Nezapomeňte si s sebou vzít košík s ovocem a lahví vína jako rekvizitu. 

Sandy z Pomády

Na Halloween to nemusí nutně být samá krev a děs. Zkuste třeba kostým Sandy z kultovního filmu Pomáda. Černý top a černé lesklé legíny doplňte koženou bundou a červenými botami na podpatku. Co se vlasů týče, pořiďte si kudrnatou paruku. Nebo pomocí kulmy upravte Vaši vlastní hřívu. Výrazný make-up a červené nehty zajistí, že Vás na první pohled pozná úplně každý.

Čarodějnice

Vytvořit si kostým pro čarodějnici není nic těžkého. Hodí se pro dospělé i pro děti. V obchodech s kostýmy si pořiďte špičatý klobouk a černý plášť. Na sebe si můžete vzít například sukni a síťované punčochy, blůzku nebo obyčejné černé triko. Ani s make-upem to nemusíte přehánět. U čarodějnice jsou důležité zejména rekvizity jako například koště, kniha kouzel nebo taška s lektvary, podle kterých ji každý zaručeně pozná.

clanek_004

Maleficent

Pro kostým Maleficent jsou nejdůležitější rohy a samozřejmě vysedlé lícní kosti. Rohy si vyrobíte z čelenky a papírového tubusu. Zde je návod:

  1. 2 papírové tubusy přidělejte lepicí páskou na čelenku.
  2. Omotejte je folií a vytvarujte je do stejného tvaru jako rohy Maleficent.
  3. Lepicí páskou zajistěte a utáhněte, aby tvar opravdu držel.
  4. Nastříkejte černou barvou ve spreji. Alternativou je použít černou lepicí pásku.
  5. Pokud chcete, můžete dozdobit latexovým nebo křídovým fixem.

Vysedlé lícní kosti vytvoříte pomocí make-upu. Stačí je zvýraznit pomocí tmavého stínu. Pokud si chcete s maskou opravdu vyhrát, sáhněte po latexu na obličej. Tato hmota se dá použít i na vytvoření „větších“ lícních kostí. Vše poté přetřete make-upem a sjednoťte tón pleti. Na sebe si vezměte černé šaty a výrazné doplňky.  

Kočička nebo pejsek

Pokud chcete Vy nebo Vaši nejmenší vyrazit v převlečení za zvířátka, vystačíte si jen s pár věcmi a kostým je na světě. Na obličej použijte tužku na oči a stíny. Využít se dají i barvy speciálně na obličej. Namalujte zvířecí čumáček, fousky a oči. 

Uši vyrobte z čelenky, drátků a černé lepicí pásky. Drátky připevněte na čelenku pomocí pásky, a poté vše zafixujte tak, aby připomínaly buď kočičí nebo psí uši. Ocas vyrobíte z kusu staré látky, kterou rovněž obtočíte černou lepicí páskou a přišijete k oblečení. Páska perfektně zafixuje tvar.

clanek_005

Vytvořte tu správnou halloweenskou atmosféru 

Halloween je období, které milují děti i dospělí. Ač se tento svátek u nás teprve postupně zabydluje, halloweenská výzdoba si našla své místo ve spoustě domácností. Pokud i Vy patříte mezi nadšené dekoratéry a rádi si zkrášlujete své království, nevynechte ani tuto příležitost.

Vydlabejte si dýni

Vydlabané dýně jsou naprostá klasika. Není to nic těžkého, stačí pořídit nějakou pěkně velkou, vydlabat a umístit do ní svíčku. Dá se použít jak venku, tak uvnitř. Zasoutěžte si s dětmi, kdo vytvoří děsivější obličej.

clanek_006

Vyzkoušejte malování podle čísel

Kromě dýní si domácnost tematicky vyzdobíte také s malováním podle čísel. V našem e-shopu najdete hned několik motivů s lebkami a podzimní atmosférou, které Vám budou dělat radost nejen na Halloween, ale i po zbytek roku.

clanek_007

Malování podle čísel je vhodné pro dospělé i děti. Obraz se dá pořídit také jako dárek. Nabízíme originální a zábavné motivy v několika náročnostech, a proto můžete bez problémů vzít do ruky štětec jak Vy, tak Vaše ratolesti. 

clanek_008

Kromě motivu Vám dodáme i profesionální štětce a barvy, které září jako nové i po letech. Ať už se rozhodnete pro obývací pokoj nebo ložnici, obraz Vám bude dělat radost dlouhá desetiletí pokaždé, když se na něj podíváte.

clanek_009

Umělé pavučiny a strašidelné ozdobičky

Z amerických filmů možná víte, že si domácnost zdobí umělými pavučinami a pavouky. Vše se dá sehnat ve specializovaných obchodech, kde prodávají kostýmy a žertovné předměty. Strašidelné ozdoby si ale vyrobíte i doma sami. Například z papíru, modelíny nebo slaného těsta. 

Také už se tak těšíte, až začne Halloween? Nachystejte si masku, vyzdobte domácnost a vyrazte na strašidelnou party. Přejeme Vám, ať si ho co nejvíc užijete!