Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Svátek Všech svatých, Dušičky a Halloween: Tradice, historie a zvyky

Co mají naše Dušičky, svátek Všech svatých a Halloween společného? Je toho mnohem víc, než se na první pohled zdá! Přečtěte si něco o jejich historii, tradicích a zvycích, které je provází. A pokud už se nemůžete dočkat Halloweenského zdobení, máme pro Vás skvělou zprávu. Malování podle čísel má přesně ty motivy, které potřebujete.

miniatura_FB

Historie svátku Všech svatých

Jak vůbec všechny tyto svátky vznikly? Pojďme se na to podívat. My dnes nejvíce známe především Dušičky neboli Památku zesnulých, která připadá na 2. listopad. Den před nimi se ale slaví ještě jiný svátek, který se jmenuje svátek Všech svatých. 

Jak spolu tyto dva dny souvisí a jaká je jejich historie? Oba jsou to křesťanské svátky. Jejich počátky sahají až do 4. st., kdy se začal slavit svátek Všech svatých mučedníků. Tento univerzální svátek se vymyslel proto, že v křesťanské církvi bylo už tak velké množství svatých, že na ně nezbylo místo v kalendáři. Byl v tom hrozný nepořádek. Ale církev nechtěla žádného svatého urazit. A proto aby některý nebyl ošizený, vymyslelo se jedno datum pro všechny.

V katolické církvi tento svátek nakonec připadl na 13. května. Papež Bonifác IV. tehdy zasvětil Pantheon v Římě Panně Marii. Datum 13. května si vybral záměrně, aby překryl pohanský svátek lemurií, během kterého se zlí duchové nešťastně zemřelých objevovali mezi živými a sužovali je. 

Takto se vypořádat s pohanskými tradicemi bylo velmi chytré – nebyly zrušené úplně, ale zároveň dostaly nový, křesťanský obsah. Lidem to bylo vesměs jedno, v podstatě nic důležitého se pro ně nezměnilo a většina zvyklostí přetrvala.

clanek_001

Na Britských ostrovech se tento svátek začal slavit 1. listopadu. Církevní hodnostáři se tak rozhodli ze stejného důvodu jako papež v Římě s lemuriemi. Nelíbil se jim totiž pohanský svátek Samhain. Ten keltové slavili v noci z 31. října na 1. listopad. 

Během Samhainu ale nešlo jen o to, že se mrtví vraceli mezi živé a tropili neplechy. Slavil se také keltský nový rok, kdy plodiny přestaly nést plody a vše přešlo do zimního odpočinku. Hranice mezi smrtí a životem byla během tohoto večera velmi tenká, protože umírala sama příroda, aby se zase v únoru za svátku Imbolc probudila k životu. 

Mniši se rozhodli lidové představy trochu usměrnit a nabídli lidem místo toho křesťanskou verzi. Pro lidové vrstvy se toho opět mnoho nezměnilo a spousta zvyků se dochovala až do dnešních dní, především v Halloweenu.

Brzy se 1. listopadu začal slavit i ve zbytku katolické církve, a to především z pragmatických důvodů. Podzim byl totiž poněkud chudý na církevní svátky a papež se snažil zaplnit díru v liturgickém kalendáři. Datum nevybral náhodou, připadlo na výročí zasvěcení oratoře původní Baziliky svatého Petra v Římě všem svatým, apoštolům a mučedníkům. 

Jak a proč vznikly Dušičky

Jak je to s Dušičkami? Ty vznikly ještě o něco později. Zasloužili se o ně mniši z clunyjského kláštera ve Francii, a to až v 11. století. Klášter v Cluny byl tehdy kulturním a duchovním centrem západní Evropy. Místní benediktýni, a především vůdci řádu, opati, měli ve své době velkou moc a autoritu. Jak řekli, tak také bylo. A jeden z opatů, jmenoval se Odilon, rozhodl, že by bylo dobré ustavit další svátek, Památku zesnulých.

V této době totiž vykrystalizovala také nová víra, a to víra v očistec. Na rozdíl od ráje a pekla očistec není doslovně zmíněný v Bibli, přesto toto přechodné místo získalo v představách středověku důležité postavení. Do očistce odchází duše, které se musí před vstupem do ráje očistit. Dušičky se tedy staly připomínkou „lehkých“ hříšníků, kteří uvázli v očistci. V tento den se mohou navrátit mezi živé a ulevit si od nepohodlí v zásvětí.

clanek_002

Mniši z Cluny pro Dušičky vybrali 2. listopad, a tak se tento den spojil se svátkem Všech svatých. Pro církev to bylo velmi výhodné – tyto svátky totiž znamenaly přísun milodarů a peněz. Pokud chtěl někdo svým blízkým v očistci ulevit, udělal nejlépe, když obdaroval klášter, zaplatil pro zesnulého zádušní mši (modlitby mnichů totiž měly zázračné účinky a mrtvým pomáhaly víc, než modlitby obyčejných lidí), či rozdal almužny chudým a nemocným v jeho jméně. Dobré skutky žijících mohly mrtvým značně ulevit od posmrtných trestů a urychlit jejich přechod do ráje.  

Zvyky na Dušičky

Lidé věřili, že se na Dušičky mohou setkat se svými blízkými, kteří již zemřeli. Nejčastějším zvykem bylo, že se lampy naplnily máslem. Mrtví si rozehřáté máslo měli mazat na rány z očistce a vyléčit si je. Dalším, pro nás trochu zvláštním zvykem, bylo sypání mouky či pokrmů do ohně. Tyto dary měly vyhladovělé duše nakrmit. Očistec je totiž velmi nehostinné místo a duše v něm rozhodně nejsou na žádné „dovolené“.

Na vesnicích se běžně konala procesí ve strašidelných maskách. V domácnostech byste si zase všimli, že mají k večeři prostřeno o jedno místo navíc. To proto, kdyby se náhodou někdo z mrtvých rozhodl připojit ke sváteční tabuli. A běda, kdyby chtěla hospodyňka přes den zamést! To se v žádném případě nesmělo, duše by se totiž vyplašily. 

clanek_003

 

Na tyto zvyky už dnes nenarazíme. Pro nás je běžně, že se vydáváme zdobit hroby květinami a věnci. Naši předci by si ale klepali na čelo. Nic takového totiž neznali a takto zkrášlovat hroby by pro ně bylo velice výstřední. 

Hroby se začaly na Dušičky zdobit teprve během 19. století. Trvalo poměrně dlouho, než se nový zvyk ujal. Někteří současníci se mu dokonce vysmívali. Přitom je to dnes pro nás úplná samozřejmost, a kdo se 2. listopadu nevydá na hrob blízkým, alespoň pro ně zapálí svíčku v okně. S Dušičkami je totiž oheň spjatý stejně jako zapalování svíček. Všechno jsou to symboly očisty a ochrany. Zemřelým má navíc svíčka ukázat cestu k jejich blízkým a pomoci jim, aby se neztratili. 

Jak vznikl Halloween

Slovíčko Halloween vzniklo ze skotského All Hallow´s Eve. Tento svátek se odehrával v předvečer Všech svatých 31. října, kdy se konala vigilie za všechny zemřelé mučedníky a světce. V mnohém se podobá již zmiňovanému keltskému svátku Samhain a pravděpodobně se s ním prolnul v jedno. Má s ním mnoho společného. Například zálibu ve strašidelných maskách a převlecích. Zapalování svíček. Rovněž pochází z Irska a Skotska. A opět jsou hlavním motivem zemřelí a duše. 

Jak to, že se Halloween slaví v Americe, když je původně z oblasti Británie a Irska? Dostal se tam společně s migrujícími Iry a Skoty, kteří během 19. století houfně odcházeli do USA. A tak se do nové země dostal i Halloween. Díky zábavným zvykům, které zbožňují především děti, se začal brzy slavit po celé zemi.

clanek_004

Zvyky na Halloween

Během Halloweenu se děti převlékají za strašidla a berou si na sebe různé masky. Tento zvyk je velmi starý, i dříve se děti převlékaly za duchy a pobíhaly od souseda k sousedovi. Za prvé je masky měly ochránit před dušemi mrtvých, kteří je považovaly za jedny z nich, a proto je nechaly být. A za druhé si děti měly v maskách vykoledovat jídlo – to byla ta pravá zábava. Dnes už svátek ztratil něco z nadpřirozena, přesto je pořád populární a děti se předhání v tom, čí kostým je originálnější.

clanek_005

Koledníci se ohlašují pořekadlem „Trick or treat“, což se překládá jako „Koledu, nebo Vám něco provedu.“ Lidé je odměňují, nejčastěji sladkostmi. A běda, jak je někdo lakomý. Pro tyto případy mají děti vždy nachystanou nějakou neplechu. A proto pokud se někdo nechce do oslav zapojit, raději dělá, že není doma.

Na Halloween se, stejně jako na Dušičky, zapalují ohně a svíčky, tentokrát ale proto, aby zastrašily zlé duchy. Symbolem se stala vydlabaná dýně se svíčkou. Dříve tyto svícny pomáhaly koledníkům, aby se ve tmě neztratili. Čím byla dýně strašidelnější, tím lépe pro místní – grimasy totiž zaháněly zlé duchy.

Ač už dnes málokdo na skutečné duchy věří, Američané Halloween nepřestali milovat. Užívají si ho jako den, kdy se dívají na horory a chodí se trochu bát. V New Yorku se dokonce pořádá průvod, kde se účastníci oblékají do obzvlášť hororových a morbidních kostýmů, The Village Halloween Parade.

Dušičky nebo Halloween?

Jak vidíte, Dušičky a Halloween jsou si velmi podobné a mají skoro stejnou historii a kořeny. Mnoho lidí Halloween odmítá, protože je to něco cizího a „amerického“. Přitom je to skvělá příležitost k tomu užít si zábavu s rodinou, dětmi nebo přáteli.

clanek_006

Pamatujete, jak dříve všichni odmítali Santa Clause? Dnes už se nad tím téměř nikdo nepozastavuje. Dejte Halloweenu letos šanci. Uvidíte, že si užijete spoustu legrace. V následujícím textu se podíváme na to, co se dá během Halloweenu a Dušiček podnikat.

Halloween a malování podle čísel

Na našem e-shopu jsme si pro Vás připravili motivy s Halloweenskou tematikou, které si můžete vymalovat sami, nebo společně s dětmi. Naše obrazy perfektně doplní strašidelnou atmosféru u Vás doma. A jakmile Halloween přejde, budou Vám dělat radost i poté. Do dětského pokoje jsou jako dělané. Ale dobře vypadají i v obývacím pokoji. Vyberte si obraz přesně podle svého gusta! Naše nabídka je opravdu široká. 

clanek_007

K motivu Vám přibalíme také nylonové štětce a profesionální akrylové barvy, které i léta po vymalování stále září jako nové. V balení dále najdete vzorový obrázek. Ten Vám bude sloužit jako předloha. 

clanek_008

Vymalujte každý plíšek na obraze podle toho, jaká barva k němu patří, a zanedlouho Vám pod rukama vznikne hotové umělecké dílo. Že to zní až příliš snadně? Ono to tak opravdu je. Pokud nevěříte, podívejte se na článek Jak začít malovat. Najdete tam video, na kterém si vše prohlédnete.

clanek_009

Malování podle čísel zvládnou děti i dospělí a je to skvělá zábava na dlouhé podzimní večery. Obrazy dodáváme v různých obtížnostech, a tak si snadno vyberete jak pro sebe, tak pro Vaše ratolesti. Podívejte se na článek o rozdílech v náročnosti a hned budete mít jasno, jakou vybrat.

Jak si užít Dušičky a Halloween

Kromě toho, že si můžete společně vyrobit Halloweenský kostým a vyrazit na některou strašidelnou party, která se koná ve Vašem bydlišti, tematicky vyzdobená domácnost má také své kouzlo. Navíc, pokud máte malé děti, je tento svátek ideální k tomu něco s nimi vyrobit. Od vydlabávání dýní, přes vystřihování a lepení, až po nakupování a aranžování již vyrobených dekorací – Halloween je skvělá zábava.

V případě, že rádi pečete, vytvořte si s dětmi Halloweenské cukroví. Věděli jste, že se dříve na Dušičky také peklo speciální pečivo? Říkalo se mu všesvatový rohlík. Nakupte si vykrajovátka a zkuste vytvořit něco veselého, ale zároveň trochu strašidelného. Hlavně, aby to bylo dobré! Ze slaného těsta se zase vyrobí krásné dekorace, které můžete nalakovat a vyvěsit na záclony. Nebo z nich vytvořit magnetky na lednici.

Přejeme Vám příjemně strávené Dušičky a Halloween po boku těch, na kterých Vám záleží. Vyzkoušejte letos něco nového a nezapomeňte na pořádně strašidelnou výzdobu!