Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Rychlý návod na malování

Chce to trochu šikovnosti, ale malování podle čísel je hlavně zábava. Tvůrčí zábava a relaxace, kdy na konci jste odměněni krásným, vlastnoručně namalovaným obrazem. Zejména u složitějších obrázků se na první pohled může zdát, že jde o zmatek složení z čar a čísel. Mnohdy ani nerozpoznáte, co by na obrazu mělo být.
Jakmile se ale pustíte do práce, budete dodržovat instrukce a vytrváte až do konce, odměna vás nemine. Jakkoli vás na začátku může prázdný obraz děsit, postupujte krok za krokem a časem nejen že uvidíte jak začne váš obrázek z plátna vystupovat, ale získáte i zručnost a zkušenosti, které vám dovolí troufnout si časem i na složité a náročné dílo.

blog_rychly_navod_uvod


Zde je pár tipů a rad, které vám pomohou s malováním podle čísel:

  1. Pořiďte si sadu pro malování podle čísel na našem e-shopu. Vybírat můžete podle různých kritérií - podle námětu, velikosti či náročnosti. Nenechte se vést jen tím, že se vám motiv líbí. To samozřejmě musí, ale zkuste si ho představit i přímo na zdi ve svém bytě. Bude se tam hodit? Podpoří design bytu nebo ho naopak rozbije? Pokud se vám obrázek bude líbit a také bude dobře zapadat do stávající dekorace bytu, budete jej tím více chtít dokončit. A nebojte - vybírat je z čeho. Máme různá témata - zvířata, města a budovy, květiny, technika, auta, lodě...

  2.  Pořádek je základ. Ukliďte si pracovní prostor, abyste vždy měli po ruce to, co zrovna potřebujete. Při práci s barvami se nevyhnete tomu, že občas něco ukápne. Nebo neopatrným pohybem o něco otřete štětec s barvou. Je proto praktické “vystlat” si prostor okolo sebe třeba novinami, nebo pracovat na malířské folii. Ideální samozřejmě je, pokud se celá místnost může změnit v ateliér s omyvatelnou podlahou.

  3. Připravte si nějakou nádobu s čistou vodou. Misku, sklenici, kelímek od šlehačky; cokoliv, z čeho ale normálně nepijete. Nádobka by měla být určena jen na malování a měla by jít snadno umýt, nebo by vám nemělo být líto ji po použití vyhodit. Voda vám bude sloužit na vymytí štětců při změně barev.

  4. Hodí se mít po ruce roli papírových kuchyňských utěrek, případně několik suchých hadříků. Po vymytí štětce je totiž dobré jej ještě vysušit, aby se barvy kvůli zbytkům vody moc nerozředily. Mají pak tendenci se rozpíjet přes vyznačené hranice a míchat se s jinými barvami na plátně.

  5. Panuje obecné přesvědčení, že když selžou všechny pokusy, přečti si návod k použití. Lepší nápad ale je podívat se na instrukce předem. V každé sadě je dodáváme, tak jim věnujte alespoň chvilku ještě před prvním namočením štětce do barvy. Věřte nám - vyplatí se to.

  6. Prohlédněte si barvy v kelímcích a seznamte se s jejich odstíny. Kontrolovat, zda žádná nechybí, nemusíte. Ti pečlivější to samozřejmě udělají, ale v každé sadě jsou vždy všechny barvy, které potřebujete pro úplné dokončení obrazu.

  7. Doporučujeme vybarvovat obraz postupně jednu barvu po druhé. Trochu tím riskujete, že se omylem dotknete rukou či rukávem už vybarvené plošky, ale to se dá minimalizovat tím, že začnete shora z levého rohu (pokud jste pravák) nebo z pravého rohu v případě, že držíte štětec v levé ruce. Další odstín stejně začnete nanášet až ve chvíli, kdy jsou barvy na plátně už suché. Výhodou tohoto postupu je menší spotřeba barev (nemusíte jí tolik vymýt ze štětců) a také předejdete nechtěnému vysychání barev ve zbytečně otevřených kelímcích.

  8. Než přejdete na další barvu, nechte barvy na plátně řádně zaschnout. Mokré barvy totiž mají snahu se smíchat a pak vznikají odstíny, které na obraze mít nechcete. Akrylové barvy schnou celkem rychle. Můžete si mezi tím pořádně vymýt a vysušit štětec. Štětec určitě vymývejte i ve chvíli, kdy sice používáte stejný odstín, ale potřebujete třeba užší štětec pro menší plošky. Jakmile totiž odložíte nevymytý štětec, během pár minut na něm barva zaschne a pak se bude vymývat dost těžko. Hrozí dokonce jeho poškození.

  9. Pokračujte dál ve vybarvování obrázku dalšími barvami, abyste zaplnili celý povrch obrazu. Vždy nechte barvy zaschnout a vymývejte štětce. To je vlastně jedna z nejdůležitějších věcí, kterou prostě nelze odhalit nějakým pocitem.

  10. Pochlubte se tím, co jste dokázali. Vystavte si svůj obrázek doma či v kanceláři. Zaručujeme vám, že vzbudí zaslouženou pozornost. Klidně pak kolegům, či přátelům, doporučte náš e-shop a můžete malovat podle čísel spolu.