Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malování zvířat

Malba neživých předmětů je tou nejjednodušší disciplínou. Živé postavy či zvířata naopak tou nejnáročnější. Zachytit zvířata na plátno může být obtížné. Mají srst, peří, šupiny. Pohled očí jedním směrem také není snadné vystihnout. Zvláště začátečníci si musí projít spoustou pokusů a omylů, než porozumí tomu, jak prokreslit strukturu srsti, stíny, načechrané peří a pableskující světelné odlesky na krovkách brouka či v šupinách duhového pstruha. Sada malování podle čísel vám pomůže pochopit, jak to opravdoví malíři dělají.
 

blog_zvirata_uvod

 

Pořiďte si sadu pro malování podle čísel

Prvním krokem je rozhodnutí to zkusit. Následuje výběr motivu. I mezi obrázky se zvířaty lze najít různé stupně obtížnosti. Možná bude rozumné nezačínat hned s detailní hřívou lva. Ale máte-li už nějaké zkušenosti, směle do toho.

Máme samozřejmě širokou škálu motivů pro malování zvířat podle čísel. Můžete si vybrat domácí mazlíčky jako kočičky či pejsky. Nabízíme ale i obrázky divokých zvířat - lvi, tygry, žirafy či slony. Buď realistické či plné neskutečných barev. Pokud přijmete jako zvíře i hmyz, pak se třeba rozhodnete pro namalování pestrobarevného motýla.

Zvolte si správnou velikost obrazu. Vybírejte od nejmenší až po extra velké. Důležitým rozhodnutím je i to, zda chcete plátno dodat už profesionálně napnuté v rámu. To pochopitelně doporučujeme, aby pracně namalovaný obraz nedošel nějakého poškození při neodborném napínání do rámu.

Všechny sady pro malování podle čísel již obsahují štětce, předtištěné plátno s očíslovanými ploškami a veškeré barvy s odpovídajícími čísly, které budete pro dokončení obrazu potřebovat. Takže jediné, co potřebujete navíc, je voda na vymývání štětců, novinový papír na zakrytí podlahy a jiných ploch a trocha trpělivosti s vidinou cíle.

blog_zvirata_jak_malovat

Od většího k menšímu, zezadu dopředu

Většina malířů na svých obrazech nejprve nahrubo vymaluje velké plochy jako nebe, vodní plochu, travnaté plochy apod. Pak do těchto velkých ploch zakomponují různé objekty - budovy, stromy, postavy. Ty pak postupně opatří drobnými detaily jako jednotlivé lístky, vystínují obličej atd.

Postupujte stejně. Vyberte si jednu barvy a začněte nejprve u těch největších ploch. Pak pokračujte a vybarvujte menší plochy. Pokud totiž při malování větších ploch přesáhnete vyznačenou hranici, je pak jednodušší opravit to nanesením menšího množství odpovídající barvy.

Většina větších ploch také tvoří pozadí. Malíři přirozeně kreslí “zezadu”. Je snadnější do již namalovaného pozadí vložit objekt, který je blíž, než opačně. Děti většinou kreslí tak, že nejprve samozřejmě nakreslí třeba strom a poté jej pečlivě obkreslují modrou barvou nebe. Dělejte to jako mistři. Ačkoli u malování podle čísel na to myslet nemusíte, neboť plošky s čísly se nijak nepřekrývají, časem možná budete chtít pokročit ještě výš a troufnete si na malování bez čísel. Tam se vám to už bude určitě hodit.

Odshora dolů

Důležitý moment - nechcete si rozmazat už namalované plošky rukou či rukávem. Snažte se tedy postupovat shora dolů. Praváci začínají z levého rohu a leváci raději z pravého. Všechny již vybarvené plochy tak zůstávají před štětcem, a ruka nemůže nic rozmazat.

Trochu se to bije s předchozí radou o vybarvování nejprve větších ploch. Věříme ale, že si svůj styl najdete.

Od světlých barev k tmavým

Není nutné začít číslem 1 a postupovat vzestupně. Ve skutečnosti malíři většinou používají postup podle odstínů. Doporučujeme začít světlejšími odstíny a postupně se propracovat k těm tmavým.

Má to praktický důvod: i přes veškerou snahu se někdy nepodaří 100% vymýt štětec od předchozí barvy. Přimíchání zbytečku světlejší barvy do tmavšího odstínu ale není tak viditelné, jako opačný případ.

Také vás to bude učit vnímat barvy na plátně ne jako obrysy, ale hlavně to, jak se vzájemně skládají a ovlivňují. Při malování byste se vlastně měli úplně zbavit myšlenky na obrysové čáry. V reálném světě také nic takového jako obrys předmětu neexistuje.Učte se vnímat barevnou kompozici.


Trik pro jemné detaily

Při malování zvířat asi zjistíte, že i ten nejjemnější štětec je příliš hrubý pro vykreslení těch nejjemnějších detailů. Občas byste ocenili možnost vykreslit jeden vlásek či chloupek, ale i ten nejmenší štětec vytváří maximálně dredy? Zkuste si pomoci třeba párátkem, či jehlou a do ještě vlhké barvy udělat pár rýh.

Detaily pak krásně vyniknou. Nazastíráme ale, že to bude časově hodně náročné. Na druhou stranu vás výsledek ohromí - zvíře na plátně ožije.


Dodržujte pravidla, ale naučte se je porušovat

Život je rozmanitý. Řídí se sice pevně danými pravidly, ale pokud se vejde do nějakých mantinelů, klidně si dovolí je porušovat. Prostě kdo se přizpůsobí, ten zvítězí.

Základní pravidlo pro malování podle čísel zní: vymaluj plošku barvou s odpovídajícím číslem a nepřetahuj do další plošky. Takže až se toto pravidlo naučíte dodržovat, pochopíte, že je možné ho občas i porušovat.

Zkoušejte jiné postupy, hledejte, experimentujte. Kdo například říká, že nesmíte párátkem jemně přetáhnout hranici dané plošky a trošku tak promíchat barvy? Nebo nenechat barvy zcela zaschnout a dopustit, aby se okraje přirozeně trochu rozpily?

Jen proto, že instrukce říkají, že něco máte, případně nemáte dělat, neznamená, že to udělat musíte, či nesmíte. Jde přeci jen o vaše dílo!

Jste připraveni namalovat svůj první obraz se zvířetem? U nás najdete celé ZOO. Vyberte si své oblíbené zvíře, rozhodněte se jakou velikost by měl váš obraz mít, objednejte si svou sadu na malování podle čísel a do 2 dnů můžete začít.

Přejeme mnoho zábavy a pohody.