Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Zažeňte podzimní splín s malováním podle čísel

Jak se dny zkracují, mění se nám nálada a přichází podzimní splín a únava. Občas bychom nejraději zůstali celý den v posteli a tiše závidíme medvědům, kteří spí až do jara. My musíme podzimní dny, kdy vstáváme ještě za tmy do práce, ze které se vracíme opět už za šera, nějak přežít. Co pomůže? Nechte se inspirovat několika návrhy, jak bojovat proti podzimnímu splínu.

clanek_001

Malujte nebo tvořte umění

Možná jste už slyšeli o arteterapii čili léčbě uměním. Běžně se využívá při léčbě u psychiatrů a psychologů. Setkáte se s ní ale i v celostní medicíně. Není ale nutné hned navštěvovat odborníka, abyste se mohli cítit lépe.

S hlubokými depresemi návštěvu lékaře doporučujeme. Nicméně obyčejná smutná nálada se dá léčit třeba tím, že si naordinujete malování podle čísel. Někdy ale nemáte sílu ani na to, abyste sami něco tvořili. Můžete ale navštívit nějakou galerii nebo výstavu a obdivovat třeba krásné obrazy. Vždy je ale lepší přeci jen trochu síly najít a pustit se sami přímo do díla. Nejen, že dáte průchod svým emocím, ale navíc můžete vytvořit zajímavý umělecký kousek.

To, že nejste založením malíř nebo jinak nadaný umělec, vůbec nevadí. Jestli Vás nenapadá, co kreslit a nevíte ani jak na to, zkuste se nechat vést předtištěným očíslovaným plátnem. S malováním podle čísel dostanete předlohu včetně barviček a štětců. Stačí jen držet se jednoduchého návodu a očíslované plošky na plátně vybarvit odpovídající barvou se stejným číslem.

Nic náročného. Spíš takové omalovánky, ale o to přesně jde! Odpočinout si, na nic moc nemuset myslet, a přitom ještě dokázat namalovat krásný obraz štětcem akrylovými barvami na plátno.

clanek_002

Relaxujte, odpočívejte

Dostatek kvalitního spánku dělá zázraky. Chcete toho přes den hodně stihnout? Zkracovat kvůli tomu dobu pro spánek je velká chyba. Nejste-li odpočinutí, budete dělat více chyb, méně se soustředíte a stejně budete tak unavení, že občas usnete neplánovaně i přes den.

Naše biologické hodiny jsou v podzimním a zimním období načasovány trochu jinak. Je přirozené, že ve dnech, kdy je méně slunce, potřebujeme odpočívat o něco více. Ale nejde jen o spánek. Je dobré si najít „chvilku pro sebe“. Třeba si jen trošku pohovět u kávičky.

Když už jsme zmínili to malování podle čísel, i u něj se dá velmi dobře relaxovat. Nestresuje Vás totiž to, že malovat vlastně neumíte, a tak se můžete zbavit obav z výsledku a jen si užíváte, jak Vám pod rukama vzniká opravdový obraz. U malování nemusíte na nic jiného myslet. Prostě vypněte a jen relaxujte a odpočívejte.

Dodržujte pitný režim

V běžném shonu pracovního dne se občas zapomínáme napít. To je nejen chyba, ale dokonce to představuje vážné nebezpečí pro naše zdraví a život. Nervozita, bolesti hlavy, zapomětlivost, to jsou ty méně závažné důsledky. Může to jít až k ledvinovým a močovým kamenům, zánětům, dehydrataci, a dokonce selhání jater či ledvin.

Nechceme se ale vzájemně strašit tím, jaké následky má nesprávný pitný režim. Víme, co je správně – 2 až 3 litry tekutin denně. To ale neznamená, že po celém dni, kdy jsme nepili nic, si večer dáme najednou celou dvoulitrovou lahev Kofoly. I to by mohlo být nebezpečné.

Doporučujeme každou hodinu sklenku čisté vody, minerálky neslazené minerálky nebo čaje. Je dobré pít dříve, než pocítíte žízeň. Tělo totiž vysílá signál o žízni až tehdy, kdy už cítí vážný nedostatek tekutin.

Pravidelně a zdravě jezte

Na téma zdravé stravy se toho dá říct opravdu hodně. Každý má na to, co je zdravé stravování, jiný názor. Jedni říkají, že je nutné jíst 5x denně, někdo říká, že stačí 3x. Pokud Vám to vyhovuje jinak, jezte tak často, jak Vám to dělá dobře. Důležité je nepřejídat se, ale ani netrpět hlady.

Vždy je dobrý nápad zahrnout více čerstvé zeleniny na úkor třeba smažených pokrmů nebo sladkostí. Žijeme naštěstí v době, kdy i mimo sezónu seženeme čerstvou zeleninu celkem bez problémů.

Dostatek vitamínů a minerálů je důležitý celoročně. Na podzim ale přidejte více vitamínu C a D, železo a vápník. Jestli je Vaše strava na tyto látky chudá, nestyďte se pořídit si nějaký výživový doplněk.

clanek_003

Dostatek pohybu pomáhá

Kdo chce žít zdravě, případně i trochu zhubnout, měl by se začít hýbat. A nemusíte hned začít běhat každé ráno 5 kilometrů. Ani permanentka do fitka není podmínkou pro zdravé cvičení. Popravdě řečeno – pokud jste celý život sportu moc nedali, chtít začít najednou podávat nějaké sportovní výkony může být i kontraproduktivní.

Prudké, náhlé a velké změny životního stylu většinou mají krátké trvání. Po pár dnech to začnete cítit jako zbytečné násilí a vrátíte se k nic nedělání. Raději postupujte zvolna, ale vytrvale.

Začněme s tím, že si ráno uděláte rozcvičku. Třeba jen 10 minut nějakých protahovacích cvičení, trocha jógy, tai-či, pár dřepů a kliků, cokoliv, u čeho se budete cítit dobře a zvládnete to. Během dne si udělejte pár přestávek v práci a opět se trochu protáhněte. Vážně to nemusí být žádné velké cvičení. Jde vám o získání návyku k pravidelnému pohybu.

Uvidíte, že se Vám takové cvičení zalíbí. Časem k němu úplně přirozeně přidáte občasnou návštěvu bazénu, delší procházku nebo vyjížďku na kole, občas necháte auto doma a na ten nákup si dojdete pěšky a vyjít do čtvrtého patra po schodech Vám už přijde samozřejmé a snadné.

Buďte s rodinou a přáteli

Sdílená radost je dvojnásobná a sdílená starost je poloviční. Praxe ukazuje, že pokud máte okolo sebe přátele či rodinu, zvládnete i těžší období mnohem lépe. Cítíte, že na Vás leze podzimní splín? Zalézt do své ulity by byla chyba.

Pozvěte své známé na malou party k sobě domů. Připravte něco dobrého. V souladu s radou o zdravém stravování třeba nějaký zeleninový salát a domácí limonádu. Zahrajte si spolu nějakou hru jako Aktivity nebo obyčejné člobrdo či karty.

Nejde ani tak o to, co bude k pohoštění nebo jakou hru si zahrajete. Hlavní je cítit podporu a přátelství. Splín a depka pak nemá šanci. A máte-li sílu jít ven, tak taková procházka s přítelem a pejskem podzimním parkem, to je balzám na duši.

clanek_004

Užijte si podzim bez splínu

Podzim má svoje kouzlo. Je tak kouzelně barevný a pestrý, až oči přecházejí. Sluníčko sice opravdu trochu začíná chybět, ale propadat sklíčenosti vážně nemusíte. Užijte si podzim bez splínu. Snad Vám k tomu trochu pomohly i naše postřehy.

A jestli Vám přeci jen bude trochu smutno, třeba Vás potěší některý z obrázků na zuty.cz s podzimním motivem. Přejeme pohodové podzimní malování.

Chalupa v podzimním lese

clanek_005



Podzimní procházka

clanek_006

 

Lavička a podzimní strom

clanek_007