Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Vytvořte si s dětmi vlastní podzimní dekorace!

Podzim je tu! Příroda se obléká do krásných barev a v lese je spousta plodů a listů, ze kterých si můžete s dětmi vytvořit hotové poklady. Přečtěte si náš článek a vyzkoušejte společně nové dekorace. Kromě tvoření z plodů přírody doporučujeme i malování podle čísel. Vneste do Vašeho domova tu správnou podzimní atmosféru. Naše tipy a návody se hodí pro malé i starší děti.

Svícen z darů podzimu

Když už jsme u toho sbírání podzimních plodů, co si z nich vytvořit krásný svícen? Cestou ze školy si zajděte do nejbližšího lesíku a posbírejte, co se Vám bude nejvíc líbit. Plody (nejen šišky, ale i šípek a další bobule) dejte do větší, ideálně nějaké pěkné, sklenice a zalijte vodou. Dovnitř umístěte svíčku, která bude plavat na vodě, např. čajovou, kterou vyndáte z obalu. Večer zapalte a užijte si příjemnou atmosféru.

Lodičky ze skořápek

Nastává období nejen kaštanů, ale také ořechů. Vyzkoušejte si společně vytvořit lodičky ze skořápek. Pokud nebudete mít po ruce ořechy, klidně sáhněte po kaštanové skořápce. Vytvořte si malé plachty, například z papíru. Připevněte je lepidlem  na párátko a přilepte tavnou pistolí. U kaštanové slupky je výhodou, že nemusíte lepit. Je měkčí a párátko se do ní snadno zapíchne. Plachetnice jsou připravené vyrazit!

Pokud máte po ruce i nějakou tu malou šišku a žalud, vytvořte si malého rybáře, který vyrazil na moře chytat. Opět využijete tavnou pistoli. Šišku umístěte doprostřed skořápky a na vrch připevněte žalud. Šiška poslouží jako trup a žalud bude hlavička. Lihovým fixem dokreslete obličej. A pokud máte po ruce vylisované listy, udělejte z nich plachty ořechové lodičky.

clanek_001

Malování podle čísel

Malování podle čísel je zábavná kreativní činnost, do které se můžete pustit se svými dětmi. Je vhodná pro trochu starší děti, které už chodí do školy a rády malují. Připravili jsme pro Vás hned několik podzimních motivů, kterými si můžete vyzdobit domácnost.

Do malování podle čísel se můžete pustit společně. Nebo každý zvlášť. Je jen na Vás, zda si chcete s dětmi malování užít, nebo získat pár chvilek pro sebe, zatímco Vaše ratolesti budou s nadšením tvořit. Máme jak velmi snadné motivy, které zvládnou i malé děti, tak o něco náročnější. V sadě od nás dostanete jak prázdný motiv, který vymalujete, tak předlohu, akrylové barvy a nylonové štětce. Jak vidíte, nemusíte nic shánět – od nás dostanete kompletní balíček.

clanek_002

Obraz je rozdělený na jednotlivé plošky. Každá ploška má číslo a k číslu vždy patří konkrétní barva. Děti budou postupovat část po části a pomalu si vymalují celý obraz. Je to velmi podobné jako klasické omalovánky, avšak obrazy jsou větší a motivy zajímavější.

clanek_003

Malování podle čísel nejen krásně ozdobí Vaši domácnost. Dětem navíc pomáhá s rozvojem jemné motoriky a fantazie. V našem e-shopu najdete spoustu motivů, které Vaše děti potěší. Ale jelikož je podzim, sáhněte po takovém, který vystihne atmosféru tohoto krásného a barevného období. Například obraz Podzimní les nebo Kočka a podzimní počasí. Vaši nejmenší určitě milují zvířátka, a tak jim obrazem s roztomilou kočičkou uděláte radost.

clanek_004

Dekorace z podzimního listí

Listy jsou to, co máme na podzimu nejradši. Mají krásné barvy – tak proč je nevyužít při výrobě podzimních dekorací? Narazíte na ně úplně všude. Nemusíte je nijak sušit, použít se dají čerstvé (vylisované listy se drolí a špatně se s nimi pracuje). Dejte si ale pozor, aby nebyly mokré. Pokud jsou, trochu je prosušte na novinách u topení. Využijte je hned ten samý den, do druhého dne by Vám zvadly.

Zvířátka v lese

Nasbírejte si co nejvíce listí. Čím více barev, tím lepší. To platí i o tvarech. Když budou z různých stromů, bude se Vám lépe tvořit. Neměly by být příliš velké. Kromě listí si připravte také:

  • Nůžky
  • Tužku
  • Lepidlo 
  • Papír 
  • Oči a ústa z papíru, které poté na dětské výtvory přilepíte

Nejprve ostříhejte konce listů, při tvoření je nebudete potřebovat a překážely by. Na papír si načrtněte motiv, který chcete dělat. Například strom (stačí nakreslit kmen, korunu už nechte na fantazii) či torzo zvířete.

Nechte dítě, ať obrys vyplňuje listím (mladší děti budou potřebovat Vaši pomoc). To se bude na podkladový papír lepit pomocí lepidla. Příliš návrhy nekomplikujte, stačí jen jednoduše – hlava, trup a popř. nožičky. Listí můžete lepit celé, tak jak narostlo, nebo ho nastříhat, aby lépe zapadlo do návrhu. Jakmile bude hotovo, přilepte na výtvor oči a pusu. 

clanek_005

Tip: Oči nejlépe vyrobíte tak, že je vystřihnete z bílého papíru jako kolečko. Z černého papíru poté vytvořte panenku a nalepte dovnitř. Budou vypadat jako tzv. googly eyes, které znáte z hraček. 

Pokud máte doma hodně malé děti, nakreslete společně kmen stromu (např. temperou nebo barevnými tužkami) a nechte je, ať stromu nalepí korunu z listí. Ta může být jak ze stejných, tak z odlišných kusů. Nechte Vaše nejmenší, ať dají průchod vlastní fantazii. Výsledek si pověste u Vás doma. Barevné stromy a zvířátka přinesou krásnou podzimní atmosféru. 

Strašidýlka

Listí se nemusí jen lepit. Krásné dekorace vzniknou také tak, že s nimi něco natisknete. Tato aktivita je vhodná i pro malinkaté děti okolo tří let. Počítejte s tím, že jim budete muset trochu asistovat, ale většinu práce udělají samy. Stačí jim to jen ukázat. Budete potřebovat:

  • Barevné papíry (tmavší jsou lepší – černý, tmavě fialový, tmavě zelený atd.)
  • Tempery (světlé barvy – bílou, žlutou, vybírejte tak, aby byly kontrastní s podkladovým papírem, a tmavé na závěr)
  • Štětce 

Připravte si papír a tempery. Na listy naneste štětcem barvu, doporučujeme využít jejich hladkou stranu. Poté ho přitlačte na papír, obtiskněte a počkejte, až barva zaschne. Je možné, že se na některých místech list dokonale neotiskne. 

Pokud se Vám něco takového stane, jednoduše prázdná místa jemně vytečkujte štětcem. Jakmile bude tempera zaschlá, vezměte si tmavý odstín a doplňte strašidlu také oči, pusu, popř. nos, zuby a další části, bez kterých se neobejde.

Ozdobičky na záclony

Na tuto podzimní dekoraci budete výjimečně potřebovat usušené listí. Můžete ho buď vylisovat v knize, nebo dát na noviny/pečicí papír a nechat uschnout u topení. Nezapomeňte ho však něčím zatížit, aby listy zůstaly rovné a nekroutily se. Nasbírejte si raději menší kousky, aby se Vám na ozdobičku vešly. Tu si vyrobíte ze slaného těsta. Budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek soli
  • ¾ hrnku studené vody

Vše pečlivě promíchejte. Těsto nechte chvíli odpočinout ve folii v ledničce. Poté ho vyválejte na pomoučené lince, aby se nelepilo. Nyní z něj vykrájejte kolečka. Použít se dají větší a kulatá vánoční vykrajovátka na linecké. Pokud nemáte žádné po ruce, sáhněte po sklence s menším průměrem. Popř. si vykrajovátka sežeňte v domácích potřebách. U okraje nezapomeňte špejlí udělat dírku, abyste si mohli ozdobu ve finále pověsit.

Vykrájené těsto dejte na pečicí papír a dejte ho do trouby, kterou jste předehřáli na 50 stupňů. Víc není potřeba, těsto by se mohlo spálit. Sušit se bude něco okolo 4 hodin. Pokud nechcete troubu zapínat na tak dlouho, dá se sušit i na vzduchu. Dejte ho na teplé a suché místo, ideálně vedle zapnutého topení. Tento způsob ale zabere několik dní. Jak poznáte, že je těsto suché? Má pěknou bílou barvu, je tvrdé, a především nelepí. 

Až budou ozdobičky z těsta hotové, ozdobte je listy. Tekuté lepidlo naneste na kolečko a listy přitiskněte. Nechte zaschnout. Pokud chcete, aby Vám dekorace déle vydržela, nalakujte ji. Lak koupíte v drogerii. Jinak Vám časem navlhne a zničí se. 

Postavičky a zvířátka z kaštanů

Zvířátka z kaštanů v dětství vyráběl snad každý. Aleje jsou jich na podzim plné. Stačí jít na procházku, vzít s sebou plátěnou tašku a nechat děti, ať si jich dostatek nasbírají. Kromě kaštanů budete potřebovat také špejle. Párátka se dají využít na menší dekorování. Ale pokud jimi chcete jednotlivé kuličky spojovat, pozor, moc váhy neudrží.

Do kaštanu udělejte dírku něčím tenkým a ostrým, například nůžkami na manikúru. Do díry strčíte kousek špejle a je to. Tímto způsobem lze spojovat i více kaštanů k sobě a tvořit např. housenku. Mladším dětem díry raději dělejte sami, aby si neublížily. A na nich už bude samotné skládání kaštanů k sobě. Je dobré jim nejprve nějaké jednoduché zvířátko ukázat, například ježka (1 kaštan, do kterého zapícháte více špejlí jako bodlinky) nebo žirafu.

clanek_006

Kromě příslušníků zvířecí říše takto vyrobíte i veselé panáčky. Z barevných papírů všem nachystejte oči, ústa, popř. čepičky, čumáčky nebo třeba parohy. Čepičky se dají vyrobit i z kaštanové slupky. Rázem vytvoříte originální dekoraci, kterou si rádi vystavíte nejen v dětském pokoji, ale například i v kuchyni za oknem.

clanek_007

Papírový drak

Vyrobte si společně vlastní podzimní draky. Na létání to zrovna nebude, ale domácnost Vám ozdobí pěkně. Malým dětem pomozte a trochu je veďte. Ty větší to ale celé zvládnou bez problémů zcela samy. Budete potřebovat:

  • Karton
  • Barevné papíry
  • Fixy
  • Lepidlo
  • Krepový papír

Z kartonu vystřihněte základ pro draka. Barevný papír upravte tak, aby byl stejný jako základ z kartonu. Nastříhejte krepák na fáborky a udělejte mu z nich uši. Přilepte je na karton. Vypadá lépe, když nějaké fáborky nalepíte i zespodu – jako ocas. 

Nalepte fáborky na karton ještě předtím, než základ polepíte papírem. Bude to vypadat lépe a také to lépe vydrží na místě. Nezapomeňte, že potřebujete materiál (barevný papír) na obě strany kartonu. Papír nalepte na karton. Dozdobte, opět nejlépe barevnými papíry. Vytvořte mu oči, pusu, nos, dokreslete zuby – to už je na fantazii Vašich nejmenších.

Ruličky od toaletního papíru xkrát jinak

Ruličky od toaletního papíru jsou vděčný materiál. Začněte je schovávat a za pár týdnů si můžete vytvořit hotovou kavalkádu postaviček. K ruce si připravte:

  • Ruličky od toaletního papíru
  • Barevné papíry
  • Nůžky
  • Lepidlo
  • Fix

My jsme si jako první vyrobili Halloweenská strašidla. Vystřihněte si hlavy strašidýlek a pomocí barevných papírů je ozdobte (vytvořte oči, pusu, nos, uši). Z ruličky od toaletního papíru uděláte trup. Po celé její délce ji polepte barevným papírem. Dále vystřihněte ruce, nohy, popř. ocas. Vše přilepte. Pokud chcete, detaily jako zuby atd. dokreslete fixem.

Další možnost je vyrobit zvířátka z lesa. Začněte ježkem. Po celé délce opět nalepte papír, ideálně hnědý, ale nechte ho, ať je o něco delší než samotná rulička. Tento konec papíru nastříhejte na malinkaté proužky. Neustřihněte ho úplně, cílem je vytvořit efekt bodlinek. Druhý konec ruličky ozdobte, aby vypadala jako hlava. Tu můžete opět nalepit, např. z černého papíru. A detaily zase z jiné barvy. Podobně se dá vyrobit třeba i sova nebo jelen.

Vyzkoušejte některou z našich dekorací. Samotný proces je zábava, a co teprve když je dílo hotovo a Vy se z něj můžete potěšit! Přejeme Vám krásný a barevný podzim.