Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

10 výhod pro zdraví, které přináší malování

Malování patří k nejstarším uměleckým směrům. A do dnešní doby je malování obrazů oblíbená zábava, a dokonce i uznávané povolání. Může jít o jeden z nejrozšířenějších a nejzábavnějších koníčků i v současnosti.

malování obrazu

Malování se však neomezuje pouze na umělecké úsilí, ale má také mnoho zdravotních výhod. Je to velmi efektivní terapeutický a uklidňující prostředek. Může pomoci zvýšit duševní a fyzické zdraví. Ve skutečnosti existuje mnoho důvodů, proč si vzít do ruky štětec a vyzkoušet si vlastní rukou namalovat nějaký obraz. My tu chceme zmínit 10 z nich.

  1. Vylepšuje koncentraci. Soustředěním se na předmět, který malujete, nebo soustředěním se na vylepšení detailů toho, co jste již namalovali, se zlepšuje dovednost koncentrace. Učíte se, jak se soustředit na specifika projektu, na kterém pracujete. Rozvíjet tak dovednosti, které se vám budou hodit při studiu či v zaměstnání. Studie provedená v roce 2008 odhalila, že studenti medicíny byli schopni pozorovat a vybavovat si více informací po absolvování osmi lekcí, na kterých se učili výtvarné umění a zlepšovali pozorovací techniky. Vynikajících výsledků dosahují osoby s ADHD a jinými poruchami soustředění.
  2. Zlepšení jemných motorických dovedností. Od širokého pozadí k jemným detailům – to je doporučený postup při malování. Nutnost pracovat na jemných detailech zlepšuje koordinaci ruka-oko a zvyšuje motorické schopnosti. To je užitečné při zlepšování jemných aktivit, jako je psaní, práce s malými součástkami, vedení nástrojů př operacích apod.
  3. Skvělý způsob relaxace. Naučit se správně relaxovat je dnes doslova životně důležité. Množství stresu okolo nás je enormní a stále roste. Stres je přímou příčnou mnoha předčasných úmrtí. Malování umožňuje mysli soustředit se pouze na obraz, který malujete a na nic jiného. Toto zaměření na jedno hlavní téma zmírňuje stres v mysli a uvolňuje tělo. Tato relaxace minimalizuje bolest svalů, bolesti kloubů, bolesti hlavy a další fyzické nemoci. Má podobné účinky jako meditace.
  4. Prohlubuje znalosti různých kultur. Strach z neznámého čili xenofobie ovládá dnes mnoho lidí. Strach vede k reakci bojuj nebo uteč. Proto je tolik konfliktů mezi národy nebo lidmi různých národností a etnik. Malování zvyšuje vaše uznání cizokrajného umění. Seznamte se s moderními a historickými uměleckými díly z jiných kultur. Vztahy s ostatními kulturami podporují vzájemná lidská pouta, odbourávají strach, zvyšují sociální dovednosti a vedou dokonce k vyšší úrovni štěstí.
  5. Zvyšuje kreativitu. Ať už je obraz abstraktní nebo realistický, minimalistický nebo kubisticky chaotický, obrazy jsou způsobem uměleckého vyjádření. Abstraktní umění vyžaduje, aby umělec vytvořil zajímavé netradiční kompozice, zatímco realistické umění vyžaduje, aby umělec vymyslel nápadité způsoby, jak oživit obraz. Umělci touží být inovativní, vytvořit něco s osobním zainteresováním, ukázat svůj vkus. Malování je o hledání cesty.
  6. Neverbální komunikační dovednosti. Malování vás inspiruje k tomu, abyste prostřednictvím svého umění komunikovali své nejhlubší myšlenky a pocity. I ty, které možná nebudete chtít vyjádřit verbálně. Říká se, že jeden obrázek vydá za 1 000 slov. Ne nadarmo je arteterapie pevně zakotvena v psychiatrických postupech. Schopnost komunikovat na neverbální úrovni může sloužit jako zdravé uvolnění emocí.
  7. Schopnost kritického myšlení. Výběrem správného druhu štětce, správné barvy, nebo rozhodnutím které barvy smíchat a vytvořit přesnou barvu, kterou potřebujete, se stanete rozhodnějším člověkem. I když se to může zdát jako rozhodnutí na naprosto minimální, či dokonce nevědomé úrovni, tyto typy rozhodnutí podporují dovednosti při řešení problémů. Učí malíře vyvíjet inovativní techniky pro přístup k novým situacím. Rozhodovací dovednosti zvyšují efektivitu vaší mysli a tato schopnost může zmírnit stres.
  8. Vytrvalost. I ty nejinovativnější nápady mají možnost být nekompromisně zamítnuty. Pokud se obraz nejeví tak, jak jste si představovali, zřejmě se rozhodnete jej namalovat znovu a lépe. A možná opakovaně, dokud se nebudete spokojeni. Tento cyklus pokusů a omylů se může občas zdát nekonečný, ale může z vás udělat schopnější, vytrvalejší a rozhodnější osobu. Když se pak setkáte se zklamáním v životě, přijmete představu, že s tvrdou prací se budete jistě zlepšovat, což vám umožní dále dosahovat vašich cílů v životě.
  9. Sebevědomí. Stejně jako tvrdá práce přináší dobré výsledky, dokončený se obraz, se kterým jste spokojeni, vám zvedá sebevědomí. Žádný učený samozřejmě z nebe nespadl, ale cvičení z vás udělá mistra. Pochvala a uznání od vašich vrstevníků také zvyšuje pocit sebevědomí.
  10. Pozitivní myšlení. Výtvarné umění vás učí, že všude okolo vás jsou krásné věci, díky kterým oceníte krásu a život. Získáte nové ocenění pro texturu stromové kůry, lesklým křídlům motýla nebo srsti psa, různých světel a stínů. Přijetí krásy kolem vás dává pozitivnější pohled na svět a může dokonce snížit riziko duševních chorob.

štětce a obraz

A co vy? Malujete? Pokud ještě ne, teď je čas objednat si jednu z našich sad pro malování podle čísel a začít.