Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

20+ jednoduchých obrazů malování podle čísel

Každý začátek je těžký. Je tolik malířských stylů, možností a příležitostí! A tolik cest a způsobů, jak se je naučit. Ale kde je přání a touha, tam je i cesta. Jedno staré čínské moudro říká: „Když je žák připraven, učitel se vždy najde“. Jste připraveni? Pak se podívejte na seznam obrázků, které lze snadno namalovat technikou malování podle čísel.

shutterstock_1563205795_miniatura

Pracujete na zlepšení své techniky? Chcete se zdokonalit v kompozici? Nebo v kombinacích barev? Jde vám o lepší práci se štětcem? Malujete raději portréty, krajiny, nebo snad budovy? Je toho opravdu hodně, čemu se můžete věnovat a není univerzální návod pro všechny. Jde jen o to, co chcete malovat a jak to chcete malovat.

Jak již bylo řečeno, existuje několik tipů a triků, které vám pomohou začít a rozvíjet dovednosti, které využijete během své umělecké kariéry.

Čím se tedy naše tipy na malování podle čísel stávají „snadnými“? Může to být otázka složitosti tvaru (jablko je mnohem jednodušší tvar než drak) nebo úrovně detailu (realističtější obrazy vyžadují jinou sadu dovedností než karikatury nebo abstraktní obrazy).

Některé malířské techniky mohou být pro začátečníky obzvláště zastrašující. Naše sada akrylových barev a sklenice s vodou je mnohem přívětivější než nutnost práce s terpentýnem a různými dalšími chemikáliemi potřebnými k získání toho správného odstínu pro olejomalbu.

20 jednoduchých obrázků k namalování

Barevný lev

Začneme naprostou klasikou – barevný lev patří k našim nejoblíbenějším a nejprodávanějším obrazům. Přestože jde o abstraktní obrázek, lev vypadá opravdu velice živě. Díky převaze teplých barev se dobře vyjímá na stěně s hnědou barvou, případně v odstínech červené.

Barevný lev

Kočka

Lev výše je přeci jen exotická šelma. To kočky jsou nám přeci jen trochu blíž a jsou naší domácí variantou divoké Afriky. Kdo kočičky milujete, tuhle si namalujte. Jde opět o abstraktní obrázek a dost se podobá tomu lvovi výše. S pouhými 14 odstíny namalujete krásný obrázek milé kočičky.

Pokud si pořídíte i toho lva, pak na zdi tvoří krásný pár.

Kočka

Štěně krátkosrstého jezevčíka

Pokračujeme se zvířátky a na řadě je nejlepší přítel člověka. Tenhle obrázek je téměř kouzlo! Pouze s pomocí několika odstínů hnědé barvy s pomocí trocha černé, namalujete opravdu hodně realistické štěně. 

Pokud si chcete zlepšit malbu realistických postav, pak rozhodně doporučujeme tento obrázek. Uvidíte, že když si ho později zkusíte i bez čísel, výsledek vás potěší.

Štěně krátkosrstého jezevčíka

Hnědák v písku

A teď zvíře pro rytíře. Kůň je jedno z prvních domestikovaných zvířat a je tak průvodcem člověka už od pradávna. Mnozí jej popisují jako nejkrásnější zvíře v celém stvoření. A teď jednoho koně můžete mít i vy. Tedy na stěně jako obraz, ale i tak je to krása.

Při malování věnujte pozornost tomu, že většinou není potřeba malovat obrysy – v reálném světě nic takového neexistuje. Pochopíte, jak jednotlivé barevné plošky tvoří celou siluetu koně. Jednoduchým způsobem.

Hnědák v písku

Barevný papoušek

Posledním doporučeným zvířetem k malování podle čísel je oblíbený papoušek. Podle barev na obrázku konkrétně Ara arakanga. Papoušci jsou mezi chovateli oblíbení zejména pro své pestrobarevné peří. 

Náš obrázek s papouškem patří mezi velmi jednoduché, ale zároveň velmi oblíbené. Je veselý, barevný a krásně se hodí k vyzdobení dětského pokoje. Hodí se dokonce i k tomu, aby si je děti samy vymalovaly.

Barevný papoušek

McGregor Connor UFC

Tak, a jsme u portrétů. A portrét Conora McGregora je krásný příklad toho, že snadné nemusí znamenat nudné. Konec konců samotný život a kariéra tohoto irského bojovníka také nejsou žádná nuda. Hlavně díky němu ví i obyčejní lidé bez zájmu o bojová umění, co je UFC nebo MMA.

Když ho sledujete při zápase, může se vám zdát bojové umění celkem snadné, ale věřte, že mnohem snadnější bude namalovat si jeho portrét.

McGregor Connor UFC

Černobílá Marilyn

Portrtování slavných osobností má jedno úskalí – každá nepřesnost je ihned viditelná. Marilyn Monroe je jednou z neportrétovanějších celebrit. Co takhle si natrénovat, jak docílit realistického vzhledu portrétované osoby? Pokud to toho proniknete, uvidíte, že to časem dokážete i bez předlohy s čísly.

Černobílá Marylin

Africká kráska

Třetí portrét patří kráse tajuplné Africky. Jeho výhodou je kromě velmi snadné úrovně náročnosti i to, že jde o anonymní tvář. Nikdo tedy nebude hodnotit shodu s originálem. Pokud máte rádi exotickou krásu černého kontinentu, pak by ve výběru obrazů neměl tento portrét chybět. Do obývacího pokoje se bude spolu s odpovídající dekorací krásně hodit.

Africká kráska

Barevný portrét ženy

Opět abstraktní barvy ve skice ženského obličeje. Krása moderního umění spojena s ženskou krásou, tou věčnou inspirací mnoha umělců všech generací. Při malování si uvědomíte, že není třeba se držet zaběhlých „pravidel“.

Nemusíte ctít přesné kontury obličeje, není potřeba dokončovat a navazovat všechny tahy, výplně a stíny mohou mít překvapivé odstíny a klidně mohou přesahovat vymezené plochy. Tento obrázek vás jednoduše naučí zachovat si tvůrčí svobodu.

Barevný portrét ženy

Malování po těle

Trocha mládeži přístupné erotiky doplněné o veselé barvy. Jak asi musel vypadat ten mejdan, na kterém si ta krásná dívka takhle pomalovala tělo? Nebo maloval někdo jiný? Při malování tohoto obrazu se představivosti meze nekladou.

Svým námětem se hodí spíše do neveřejných prostor bytu, jako třeba ložnice. K čemu vás pak inspiruje, to už necháme na vás.

Malování po těle

Tulipány v pruhované váze

Květiny jsou jednou z nejoblíbenějších předloh k malování pro začátečníky. Učíte se práci s barvami, zatímco předloha se nehýbe, můžete si ji prohlédnout zblízka a drobné nepřesnosti nevadí. Tak je tomu i s tímto pruhovaným květináčem s pugétem tulipánů.

Že jsou jednoduché na nakreslení? No o to právě jde! Naučte se namalovat tulipán jednoduše, ale tak, aby vypadal jako čerstvě nařezaný.

Tulipány v pruhované váze

Růžovo bílé kosatce

Kosatce už jsou o něco náročnější na namalování než tulipán. Složitější tvar okvětních lístků by asi zpaměti namaloval málokdo. Bez malování podle čísel by to byla výzva, ale s naší předlohou je to snadné. 

S trochou trpělivosti vyrobíte záhon kosatců, na který vám budou sedat i motýli. No, možná.

Růžovo bílé kosatce

Velká slunečnice

Jedním z nejznámějších obrazů od Vincenta van Gogha budou asi jeho slunečnice. I k nim se dá najít předloha pro malování podle čísel. My však začínáme, tak to zkusme zatím jen s jednou slunečnicí, a ne s celým pugétem.

A kdo ví? Třeba se vám malování květin zalíbí natolik, že časem budou vaše obrazy tak ceněné, jako díla slavných mistrů. Všechno je možné.

Velká slunečnice

Růžové růže

Růže jsou královnami květin. Všichni je milují. Pokud váháte, jakou květinou potěšit ženu, s růžemi byste nikdy neměli šlápnout vedle. Růžová barva je právě proto růžová, že dostala své jméno po této omamně vonící květině.

Trik pro namalování květu růže je začít zprostředka a nesnažit se malovat celý okvětní plátek. Jen to, co je viditelné. Zní to logicky, ale bez zjednodušení díky technice malování podle čísel, to napoprvé většinou nevyjde.

Růžové růže

Položená růže

Růžová je sice původní pravá barva růží, ale červená, ta vede. Červená růže je vyjádřením lásky, a chcete-li i vášně, k milované ženě. Tak jako nelze přehlédnou dámu v červených šatech, nelze ignorovat ani krvavě červenou růži jako vyjádření náklonnosti.

Naše předloha je navíc jednoduchá. Krásně vynikne kontrast růže a pozadí.

Položená růže

Loďky při západu slunce

A jsme u krajinek a zátiší. To je široký záběr témat – lesy, hory, řeky, jezera, moře. Lodě s sebou nesou určitou dávku nostalgie. Navíc při západu slunce se tento pocit ještě násobí. Kdo milujete moře a jeho krásu, můžete zatoužit po možnosti mít ho kousek doma. S malováním podle čísel je to snadné.

Loďky při západu slunce

Ohniště pod horami

Nemůže každý bydlet uprostřed přírody ve vlastním domě. Ale být obklopen přírodou, majestátními horami a lesy, tu touhu nelze potlačit. Možná i proto jsou obrázky s přírodními motivy vidět téměř v každém bytě. Trocha romantiky a dobrodružství – to na vás dýchne z obrázku ohniště pod horami.

A malý trik – čím dál jsou objekty od našich očí, tím světlejší a „řidší“ barvy mají. Myslete na to, až tento obrázek budete malovat.

Ohniště pod horami

Krásné nebe nad jezerem

I v místech, kde není moře či velehory, lze najít kus krásné přírody. Takové polední slunce, jež se odráží v klidné hladině horského jezera spolu se zelenými stromy, to je scenerie, která vnáší do života klid a vybízí až k hluboké meditaci.

Opět si všímejte detailů. Například není nutné, aby objekty, které se zrcadlí na hladině, měly přesně stejný tvar, jako originál.

Krásné nebe nad jezerem

Západ slunce na pláži

Jedna z nejtěžších disciplín v malování je voda. Cože jsme se to učili ve škole? Voda je kapalina bez barvy a zápachu. Jak ji tedy namalovat? Jak zařídit, aby na obraze bylo jezero, sklenice s vodou, nebo jako u tohoto obrazu voda v moři při západu slunce?

Hlavním trikem je nemalovat vodu, ale to, co ji pokrývá, obklopuje, odráží se v ní, nebo jí prosvítá. To si u tohoto obrázku jednoduchým způsobem dobře procvičíte.

Západ slunce na pláži

Slunce a pastvina

Část krajinek a zátiší bychom měli zakončit pohledem na tuzemsko. A pohled na louku za dřevěným kůlovým plotem je nám dobře znám. Pocit klidu, pohody a domova, to je přesně to, co z tohoto obrázku dýchá. Navíc zjistíte, že namalovat louku není vůbec složité.

Při malování si možná uvědomíte, že malování přírody vůbec nevyžaduje lpění na detailech. Klidně ať je v obrázku jistý stupeň neuspořádanosti.

Slunce a pastvina

Jeden tip navíc

A jsme u konce – 20 tipů na jednoduché obrázky metodou malování podle čísel. Proč se tedy článek jmenuje 20+ jednoduchých obrazů? Máme jeden tip navíc: můžete si namalovat obraz podle vlastní fotografie. Stačí, když najdete fotografii, ze které byste chtěli mít obraz a zašlete nám ji. My připravíme předlohu, kterou si pak můžete vymalovat.

Bližší podrobnosti hledejte na stránce „Obraz podle vlastní fotografie