Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Batman – tak trochu temný superhrdina

Pocit spravedlnosti a touha potrestat zlo je zřejmě v každém z nás zakotvena už od dětství. Už děti na pískovišti vědí, že když někdo schválně rozšlápne bábovičku, zaslouží trest. S věkem takových případů přibývá a nejde vždy jen o bábovičky z písku. To by člověk chtěl být superhrdina, aby tu spravedlnost prosadil. Třeba jako Batman, který potírá zlo ve velkém, a kterého si teď můžete i nakreslit s některou z našich exkluzivních předloh malování podle čísel.

clanek_001

Exkluzivní motivy Batmana na ZUTY

S radostí uvádíme několik desítek obrazů s Batmanem a jeho spolupracovníky či zlotřilými padouchy. 

Milovníci komiksů o superhrdinech se mohou těšit na obrazy různých úrovní obtížnosti se svým oblíbeným superhrdinou, zobrazující jej v různých akčních situacích. I ti, kteří nemají žádnou zkušenost s malováním, mohou díky technice malování podle čísel vytvořit opravdový obraz malovaný akrylovými barvami na malířské plátno.

Plakát na stěně? To může mít každý. Představte si ale, jak bude Váš potomek nadšený, když se po vymalování obrazu bude moct pochlubit svým kamarádům, že to byla jeho vlastní ruka, která stvořila obraz Batmana v bojové póze!

clanek_002

Batman – temný rytíř spravedlnosti

Batman je ve světě superhrdinů tak trochu výjimka. Nic ho nekouslo, aby získal nějaké nadlidské schopnosti, neprošel si žádným ozářením, co by pozměnilo jeho DNA, nedotkl se žádného základného meteoritu, co by mu propůjčil neviditelnost nebo superrychlost, ani se nevykoupal v odpadu z tajného vládního experimentu, aby přežil vlastní smrt a zrodil se jako nadčlověk. Nic takového.

Je to vlastně člověk jako my, jen využívá masku a převlek. A samozřejmě spousty technických vychytávek, které mu umožňují provádět nevídané kousky při chytání zločinců.

Čtenáři komiksu a později i diváci vědí, že pod netopýří maskou se skrývá Bruce Wayne, syn bohatých a vlivných občanů města Gotham. Vyrůstal v rodinné vile a nic mu nechybělo. Až do chvíle, kdy byli jeho rodiče zavražděni. Bruce tehdy přísahal, že jejich smrt pomstí a vymýtí zločin v celém Gothamu.

Využil tedy svého zděděného bohatství a začal studovat bojová umění, kriminalistiku a příbuzné obory. Pochopil ale, že oficiální cestou zločin potřít nemůže. Proto si zvolil převlek a masku netopýra, ze kterých měl jako dítě sám strach, aby podobný strach zasel do srdcí zločinců.

Zajímavostí na Batmanovi je, že už v několika prvních číslech komiksových sešitů se objevila myšlenka, že Batman své protivníky nikdy nezabíjí. To je poprvé, kdy se taková myšlenka spojuje se superhrdinou. Na druhou stranu působí opravdu zastrašujícím dojmem – svou masku neodkládá, mluví hlubokým chraplavým hlasem a je vždy v černém.

Batmanovi spolupracovníci

Robin

Ve svém boji se zločinem není osamocen ani Batman. Ujímá se například malého chlapce z cirkusové rodiny, jehož rodiče také zemřeli násilnou smrtí. Vychová jej a vycvičí, aby jej jako Robina představil světu coby svého pomocníka v boji za bezpečnější město.

clanek_003

Alfréd

Velmi významnou postavou, kterou má Batman vždy po boku, je jeho majordomus Alfréd. Ten náhodou objeví totožnost Batmana a rozhodne se mu pomáhat.

Jeho celé jméno zní Alfred Thaddeus Crane Pennyworth. V průběhu let se Alfredův vzhled měnil, ale charakter zůstal stejný – moudrý, chápající, ale také nesmlouvavý k Waynovým chybám, zbrklosti či špatnému úsudku.

Na veřejnosti působil jako hrdinův tajemník a komorník, zatímco v soukromí pak se svým pánem plánoval většinu akcí a nezřídka se stal i jejich součástí. Mnohokrát temnému rytíři zachránil život.

Batmanovi nepřátelé

Joker

Tohoto padoucha snad není třeba představovat ani těm, kteří se o Batmanův příběh nijak zvlášť nezajímají. Od chvíle, kdy ho svět spatřil poprvé, což bylo před 70 lety, si Joker drží první příčku na žebříčku popularity Batmanových nepřátel. Jako většina superhrdinů i superpadouchů používá masku ke skrytí své identity. V případě Jokera je to opravdu maska klauna z karty žolík.

clanek_004

Joker je šílený psychopatický génius. Vidí svět pokřiveně a vše je mu naprosto k smíchu. S lehkou elegancí své oběti zabíjí, aniž by se nad tím nějak pozastavoval. Ačkoliv neváhá použít jakoukoliv zbraň, kterou má zrovna po ruce, jeho oblíbený způsob je jedovatý plyn, který jeho obětem před smrtí zkřiví tvář do nepřirozeného šklebu.

Jokerova šílenost je vidět i v situacích, kdy na svou oběť namíří revolver, ale po stisknutí spouště vyletí jen praporek s nápisem „Bang“. Někteří ale zemřou hrůzou i tak, jiné zabije hned poté, co si s úlevou oddychnou, jiným způsobem.

Hlavním cílem Jokerova počínání není zabít Batmana, ale kompromitovat jej a prozradit jeho pravou totožnost. Také se snaží ukázat temnému rytíři svět ze svého pohledu, jako nepochopitelný, zmatený a k smíchu. V neposlední řadě se Joker snaží, aby Batman porušil svou zásadu nikdy nezabíjet, a vystavuje Batmana opakovaně pokušením, aby to byl právě Joker, kterého Batman zabije.

Harley Quin

Tato postava je snad ještě více šílená než samotný Joker, kterým je posedlá. Původně lékařka, psychiatrička, jménem Dr. Harleen Quinzel, se měla věnovat Jokerovi jako pacientovi. Toho Batman jednou opravdu chytil, aby byl umístěn v Arkhamském vězení pro zločince toho nejtěžšího kalibru.

Joker však Harley časem zcela ovládl, a ta mu pomohla k útěku. Sama zešílela a začala se oblékat podobně jako sám Joker – do klaunského obleku s čepičkou. Tomu konec konců odpovídá i její pozměněné jméno – Harley Quin čili Harlekýn.

I ona prošla v komiksu o Batmanovi určitým vývojem. Od dob, kdy byla jako neřízená střela, stavěla na momentálních náladách a šílenosti ji vedly k bláznivým činům, je nyní sice psychopatka dál, ale už chladně vypočítavá a vždy s promyšleným plánem. Její posedlost Jokerem je ale stálým rysem.

clanek_005

A ti další

V Batmanových příbězích se někteří padouši objevují opakovaně, jiní zmizí po prvním uvedení, ale jisté je, že Gotham je jich plný. A tak se seznamujeme s Penguinem, kterého jako chlapce spíše přijali ptáci než jeho vrstevníci, a který s oblibou zabíjel deštníky, ve kterých se skrývaly kulomety nebo plamenomet.

Je tu i Poison Ivy. Mladá studentka biologie, která neuváženě kritizovala svého nadřízeného za nelegální aktivity, a tak byla otrávena. Svou smrt ale přežila a získala imunitu vůči všem jedům.

clanek_006

Nebo obávaný Mr. Freeze, který jako zbraň používal mráz. Sám při nehodě v laboratoři utrpěl nevratné poškození a od té doby mohl žít jen v mrazu, který mu pomáhal udržet jeho speciální oblek.

Padouchů se prostě vždy najde dost na to, aby měl Batman dost práce na dlouhé roky dopředu. Zdá se, že jeho boj neustává a cíl vymýtit zločin z Gothamu je stále ještě daleko.

Buďte součástí světa superhrdinů

Kdo by si nepřál přispět k prosazení spravedlnosti a obnově pořádku! Batman je pro mnohé velkým příkladem odvážného muže, který se staví na odpor proti útlaku a bezpráví, aniž by k tomu potřeboval nadlidské superschopnosti.

Milovníci komiksů považují Batmana za jednu z nejdůležitějších postav z řad superhrdinů. Pokud k nim patříte, můžete si nyní namalovat portrét Batmana stejně tak, jak je uveden v kreslených komiksových příbězích, nebo v některém z filmů o Vašem oblíbeném hrdinovi.

Na našem e-shopu najdete množství obrazů a předloh pro malování podle čísel. Batman je tu zobrazen v dynamických pozicích v boji s nepřáteli. Moc pěkně se bude vyjímat na zdi v dětském pokoji. Ovšem i komiksové obrázky jsou považovány za opravdové umění. Není tedy nic divného, když takový obraz Batmana budete mít u sebe doma na zdi.