Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Benefity odreagování během malování podle čísel

Malování podle čísel je příjemnou formou oddechu. Designový obraz ale není to jediné, co nám takové malování dá. Přináší totiž celou řadu benefitů pro naše tělo i mysl. Které to jsou? A proč bychom tedy měli dát malování podle čísel zelenou?

clanek_001

Malování je oblíbené od počátku věků. Sloužilo jako forma sebevyjádření i umění. Prošlo dlouhým vývojem a jeho historie je bohatá jako dějiny lidstva samy. Výtvarné umění se v naší společnosti těší popularitě a není divu, že se objevil nápad, jak ho přiblížit co nejvíce lidem.

Historie malování podle čísel

Ne každý je talentovaný umělec. I z toho důvodu si lidé často myslí, že malování je zábavou pro skutečně talentované jedince nebo malé děti. To ale není pravda. Rozhodně ne od doby, kdy světlo světa spatřily první sady malování podle čísel.

Výuka malby s Leonardem da Vinci

Když se ohlédneme zpět, zjistíme, že kořeny malování podle čísel sahají až do daleké minulosti, a to k samotnému Leonardu da Vinci. Říká se, že účastníky svých kurzů učil malovat právě podle očíslovaných polí. Někteří dokonce tvrdí, že na základě této techniky dokončovali jeho studenti jeho umělecká díla. Stačilo mu pouze rozdělit nevymalovanou část svého obrazu do očíslovaných segmentů a zbylá práce byla studenty dokonána. 

Leonardo da Vinci patří k jedněm z nejvýznamnějších umělců všech dob. Jeho ikonická díla si můžete prohlédnout v naší nabídce.

clanek_002

Boom malovacích sad v 50. letech

Zda se tato tvrzení opírají o skutečnost nebo nikoliv, o tom se nyní už jen stěží přesvědčíme. Víme ale, že se takové informace dostaly okolo roku 1950 i k Maxu Kleinovi, majiteli firmy Palmer Paint Company. Myšlenka malování podle čísel ho zaujala natolik, že požádal grafika Dana Robbinse, aby vytvořil malovací hobby sadu. Tím se malování přiblížilo mnoha lidem a sady si okamžitě získaly obrovskou oblibu.

Proč je malování podle čísel přínosnou formou odpočinku

Historický vývoj ukazuje, že malování podle čísel bylo už od svých počátků velmi oblíbené. Jeho benefity totiž ukazují, že rozhodně není záležitostí pouze pro děti. Dospělí z něj totiž těží hned v několika aspektech života. Kreativita zkrátka nezná věková omezení.

Není třeba ovládat žádné speciální techniky

Pokud uvažujete, proč u tolika lidí vítězí malování obrazů nad jinou rukodělnou činností, odpověď je snadná: Pro malování podle čísel nepotřebujete žádné speciální zkušenosti ani techniky. Rozhodnete-li se uplést šálu, je třeba vědět, jak ovládat jehlice a přízi, jak zvolit správný vzor a podobně. V případě malování nepotřebujete nic. Dorazí k Vám sada, ve které je vše potřebné:

  • Plátno s vybraným motivem rozděleným do očíslovaných polí
  • Kelímky s očíslovanými barvami
  • Set štětců
  • Barevná předloha

Jakmile si takovou sadu objednáte, můžete se bez předchozích zkušeností pustit do tvorby okouzlujících uměleckých děl. Při výběru ideální sady ale vždy vybírejte u renomovaných prodejců. Předejdete tak chybám v očíslování plátna, nedostatku barev nebo jiným problémům. U Zuty si s žádnou z těchto skutečností nemusíte lámat hlavu. A pokud přece jen narazíte na nějakou komplikaci, stačí se obrátit na zákaznickou podporu.

Už si procházíte nabídku a stále váháte, zda se do malování pustit? Přesně z toho důvodu jsme si pro Vás nachystali seznam benefitů, které získáte spolu s malovací sadou. 

clanek_003

Benefity, které malování se Zuty přináší

Mezi benefity malování s námi patří jistota, že k Vám dorazí vysoce kvalitní lněné plátno, štětce i dostatek profesionálních akrylových barev. Kromě toho máte vždy možnost si dokoupit doplňkový sortiment a sdělit nám jakékoliv připomínky nebo dotazy. To ale zdaleka není vše. Malování podle čísel totiž působí terapeuticky na Vaše tělo i mysl!

Zlepšení pozornosti

Malování podle čísel zlepšuje koncentraci a pozornost. Díky potřebě soustředění se na malé plošky tak neustále trénujete cit pro detail. Tuto skutečnost ocení mladší i starší malíři. Lepší soustředění a vnímání detailů totiž oceníte jak na pracovišti, tak i ve škole.

Odpočinek s výsledkem

Aktivní nebo kreativní odpočinek je pro tělo vždy lepší než úplné nicnedělání. Pokud totiž máte velké plány a nakonec se jen převalujete u televize, často se dostaví výčitky svědomí. V případě malování podle čísel Vás ale výčitky rozhodně nedostihnou. Tento kreativní odpočinek totiž získá podobu uměleckého díla, na které budete moci být pyšní.

Lepší nálada

Lepší nálada přímo souvisí s předchozím bodem. Radost z odvedené práce a sebeocenění vedou k vyplavování hormonů štěstí. To má pak za následek lepší vnímání světa i větší přísun energie. Proces malování navíc odpoutá Vaše myšlenky od starostí všedních dní a osvobodí tak mysl od stresu nebo napětí.

clanek_004

Rozvíjení lásky k umění

Pokud chcete malovací sadu věnovat jako dárek dítěti nebo teenagerovi, rozhodně neuděláte chybu. Malování podle čísel totiž dítě naučí smysluplnému trávení volného času, ale také v něm může zažehnout umělecké cítění. Může se tak stát mezistupněm k malování vlastních obrazů nebo může vést k prohloubení zájmu o malířské umění.

Uvolnění těla

Napětí i stres mají velký vliv nejen na naši psychiku, ale také na naše fyzické zdraví. Nekomfortní rozpoložení totiž vede ke strnulosti svalů a odtud pramení i nejrůznější bolesti. Když upínáme svůj mozek ke starostem, podepisuje se to na našich kloubech, krční páteři nebo žvýkacích svalech. To může vést k dlouhodobým bolestem nebo migrénám. 

Malování podle čísel dokáže ale mozek a mysl zaměstnat natolik, že se hladina stresu rapidně sníží. Díky tomu pak dojde k uvolnění všech dlouhodobě zatěžovaných částí těla a jeho celkovému uvolnění.

Neustálý cvik mozku

Říká se, že pokud chcete předejít pozdějším degenerativním onemocněním mozku, je třeba ho celý život cvičit. K tomu pomáhá trénink paměti, studium jazyků, učení se nových věcí, luštění křížovek nebo právě malování podle čísel. Mozek je díky němu totiž neustále aktivizován a právě to vede k jeho tréninku a prevenci degenerativních poruch.

clanek_005

Cvičení jemné motoriky

Práce se štětcem a vybarvování těch nejdrobnějších polí procvičuje také jemnou práci a motoriku. Ačkoliv si to neuvědomujeme, malování podle čísel dokáže zlepšit naše výsledky i v jiných oblastech. 

Jemné ovládání ruky může přinést pozitivní změny do procvičování a zdokonalování psaní a může tvořit i základ pro vykonávání celé řady sportovních aktivit. Malování podle čísel se může také stát výchozím bodem pro objevení dalších kreativních činností.

Tvorba rovnováhy mezi tělem a myslí

Benefity malování podle čísel jsou často přirovnávány k výsledkům meditace. Propojováním mysli s fyzickou aktivitou dochází k jejich sjednocení a odpoutání se od vnějšího světa. Mozek se soustředí pouze na jednotlivá pole, která má před sebou. Tak dochází k redukci úzkosti a uvolnění celého těla.

Snižování stresu, úzkosti a souvisejících poruch

Jak již víme, upření pozornosti mozku směrem ke kreativní činnosti vede k jeho uvolnění a pročištění. Zatímco jsme v běžném životě vystavováni stresovým situacím, které vedou k ukládání napětí, během malování naopak dochází k jeho redukci.

Za tuto skutečnost může fakt, že mozek vnímá pouze to, co má před sebou a nezůstává v něm prostor pro úzkost a stres. To tedy uvolní nejen mysl, ale také celé tělo. Dojde k redukci nejrůznějších bolestí, svalové tenze nebo třesu

Obdobnou pomoc mohou poskytnout i jiné rukodělné činnosti jako je pletení, vyšívání nebo nejrůznější kutilské projekty. Malování podle čísel však mezi nimi vyniká tím, že pro jeho realizaci nepotřebujete předchozí zkušenosti ani jiné znalosti a dovednosti. 

clanek_006

Schopnost řešit problémové situace

Malování podle čísel zlepšuje naši schopnost řešit komplikované situace. Během malování totiž narazíte na celou řadu polí, k jejichž vymalování bude třeba koncentrace a trocha přemýšlení. To Vás naučí řešit složité momenty čím dál rychleji

Vybírejte z mnoha motivů i úrovní náročnosti 

Malování podle čísel má nejen přímý vliv na naši duševní rovnováhu. Jedná se totiž také o kreativní koníček s hmotným výsledkem, který si ihned oblíbíte. Vše začíná výběrem ideálního motivu. Protože víme, že se preference malířů liší, zařadili jsme do naší nabídky co nejpestřejší výběr motivů. Vysněný obraz tak u nás najdou děti, milovníci filmů, celebrit, přírody, cestování, abstrakce i klasického umění.

Jednotlivé obrazy můžete malovat v rozmezí dnů i týdnů. Záleží na tom, jakou náročnost si zvolíte. Na začátek je dobré vybrat nějaký z velmi snadných nebo snadných obrazů. Díky tomu si celou techniku malování podle čísel postupně osaháte a budete mít jistotu, že cesta k prvnímu vysněnému obrazu nebude příliš trnitá. Poté už se nebojte pustit do složitějších motivů. Náročnost je u každého obrazu vždy uvedena.

Mezi velmi snadné a snadné obrazy patří například Freddie na pódiu, okouzlující Španělská ulička nebo romantický dětský motiv Kotě v kopretinách

clanek_007

Zkušenější malíři a ti, kteří milují výzvy, se pak mohou pustit do složitějších motivů. Ačkoliv si na výsledek možná počkají déle, rozhodně nebudou litovat. Svou propracovaností jsou totiž složité motivy často nerozeznatelné od skutečných obrazů. Skvělou ukázkou jsou obrazy jako Pár u kavárny, Hvězdný Buddha nebo Podzimní jezero.

clanek_008

Věnujte benefity kreativního koníčku jako dárek sobě i blízkým

Dnes jsme se na malování podle čísel nepodívali pouze jako na způsob, jak získat krásný obraz, ale také jako na činnost, která dokáže našemu tělu i mysli přinést celou řadu benefitů.

Pokud si chcete udělat čas jen sami pro sebe, malování podle čísel je tou nejvhodnější aktivitou. Nejenže uvidíte neustálé pokroky, ale nakonec se Váš oblíbený motiv stane také krásnou dekorací ve Vašem domě nebo bytě.

Stejně jako malování nadchne Vás, zaujme i ostatní. Proto se nebojte sadu malování podle čísel věnovat někomu jako dárek. Lámete-li si hlavu s vhodným motivem, můžete si vybrat jeden z našich bestsellerů nebo nechat rozhodnutí na obdarovaném a věnovat mu dárkový poukaz.