Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malování podle čísel v seniorském věku

Že je malování aktivita pouze pro děti? Rozhodně ne! Dokáže být také skvělou zábavou pro seniory. Navíc s sebou malování podle čísel přináší i mnohé zdravotní benefity. Jaké to jsou? A jaké další aktivity jsou pro seniory vhodné?

clanek_001

Malování podle čísel dokáže zabavit umělecké duše všech generací. U dětí trénuje trpělivost a jemnou motoriku, dospělé zbavuje stresu a úzkosti a u seniorů je skvělou prevencí degenerativních onemocnění mozku. A nejen to! Dokáže je rozvíjet hned v několika ohledech.

Mozek bychom měli stále aktivizovat a cvičit. Spolu s postupujícím věkem tato skutečnost nabývá na důležitosti. Abychom si totiž zachovali vitalitu, je třeba trénovat paměť a zařadit do svého programu více kreativních aktivit. Teď si proto řekneme, proč je malování podle čísel správnou volbou a jaké další činnosti jsou v seniorském věku ideální.

Malování podle čísel trénuje mozek, zlepšuje náladu a ulevuje od stresu

V seniorském věku je třeba dbát o své fyzické, ale také duševní zdraví. A jak si svou vitalitu co nejdéle zachovat? Jednou z možností je zvolit nějakou z kreativních činností. Tou může být právě malování podle čísel.

Co je malování podle čísel?

Když si objednáte sadu malování podle čísel, obdržíte bílé plátno plné očíslovaných políček. Zatímco se bude na první pohled zdát, že se jedná o nelogickou sněť čar a čísel, jejich postupným vybarvováním začne pod Vašima rukama vznikat originální umělecké dílo.

Malování podle čísel připomíná omalovánky. Ovšem barvu, kterou pro vymalování jednotlivých polí zvolíte, Vám udává vepsaná číslice. Tu najdete na víčku konkrétní barvy, a postupně pak plátno zaplňujete.

clanek_002

Proč malování podle čísel v seniorském věku zkusit?

Jednou z hlavních předností této aktivity je, že ačkoliv neumíte malovat, můžete se stát malířem. Pokud plánujete sadu malování podle čísel věnovat jako dárek, pak můžete zvolit motiv přímo na míru. Dokážeme totiž vytvořit obraz přímo podle Vámi vybrané fotografie. Pokud tedy Vaši rodiče nebo prarodiče mají své oblíbené místo nebo životní moment, nechte je, aby si ho zvěčnili na plátně.

Kromě toho, že tato kreativní aktivita udělá umělce úplně z každého, lidé v seniorském věku ji ocení i v dalších ohledech:

  • Snižuje stres a pocity úzkosti. Díky malování podle čísel dochází k redukci stresu a napětí. To napomáhá k udržení klidu, který je klíčový pro správný dech, činnost srdce i psychiku.
  • Zlepšuje jemnou motoriku. V seniorském věku je třeba myslet nejen na cvik mozku, ale také těla. Malování podle čísel je manuální činností, která pomáhá s lepší koordinací pohybů. 
  • Přináší pocit uspokojení. Pro zdraví je velmi důležitá dobrá nálada. Výsledky malování podle čísel se dokáží postarat o přirozené vyplavení hormonů štěstí. Kromě toho za sebou uvidíte výsledky svého úsilí a zavěšením obrazu si to můžete opakovaně připomínat.
  • Chrání mozek před degenerativními změnami. Lidé v seniorském věku by měli dbát na pravidelné cvičení mozku. Jednou z možností je provozování kreativní činnosti, kterou může být právě malování podle čísel. Cvičení mozku nás může v pozdějším věku ochránit před demencí a Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. 

 

 

Pravidelné zaměstnávání mozku s sebou tedy přináší celou řadu benefitů a malování podle čísel je jednou z možností, jak toho přirozeně docílit. 

Zvolte si optimální náročnost a oblíbený motiv

Výhodou nákupu sady malování podle čísel u Zuty je, že si můžete vybrat až z pěti stupňů náročnosti. Díky tomu jsou naše obrazy vhodné pro všechny věkové kategorie a výběr můžete snadno přizpůsobit schopnostem.

Pokud chcete malování podle čísel vyzkoušet poprvé, je vhodné začít obrazy velmi snadné nebo snadné náročnosti. Pokročilejší malíři pak mohou zkusit vymalovat motivy střední, složité nebo velmi složité. Obrazy různých úrovní náročnosti se liší počtem políček, do kterých je obraz rozdělen. Kromě přiměřené složitosti je ale třeba vybrat také vhodný motiv.

Obrazy se inspirují klasickými uměleckými díly, ale nabízí také zcela originální motivy. Vybírat je tedy možné podle osobních preferencí a podle toho, jaký obraz do Vaší domácnosti zapadne nejlépe. V naší nabídce najdete stovky motivů hned v několika kategoriích, jako jsou například:

Tematicky si tak u nás vyberou mladí malíři i umělci seniorského věku. Rozdíly v náročnosti pak zajistí, že obraz bude odpovídat schopnostem zkušených i méně zkušených malířů. 

Pokud nahlédneme například do kategorie květin, najdeme zde obrazy všech stupňů náročnosti. Pro začátečníky můžete zvolit například obraz Položená růže, který je rozdělen do 567 políček a řadí se tak mezi ty nejsnadnější. Naopak velkou výzvu představuje Dům v květinové zahradě, který je rozložen do 2743 plošek

clanek_003

Obrazy se nejenže postarají o prospěšnou aktivitu mozku, ale také se stanou okouzlující dekorací. Vybírejte proto nejen s ohledem na náročnost, ale také na to, jaké místo bude daný obraz zdobit.

Další aktivity vhodné pro seniory

Malování podle čísel je tedy jednou z aktivit, která je pro lidi v seniorském věku vhodná. Dokáže totiž poskytnout nejen smysluplné trávení času, ale stará se také o neustálou aktivizaci mozku. Není ale jedinou vhodnou činností. 

Život v pozdějším věku by měl být co nejvíce pestrý v otázce tvůrčích i pohybových aktivit. Pokud chcete zlepšit kvalitu života sobě samým nebo svým rodičům či prarodičům, zkuste zařadit do programu následující činnosti. Skladba dne se pak odvíjí od věku a možností daného jedince.

Procházky v přírodě

Problémy s pohybovým aparátem se dříve či později objeví v životě každého jedince. To, jak pečujeme o své tělo, do jisté míry předurčuje, jaký bude jeho budoucí stav. Pokud tedy hledáte nějakou z vhodných aktivit pro seniory, jsou jí bezesporu procházky. 

Okysličení mozku a přirozený pohyb prospívají celkovému zdraví a změna prostředí jedincům v seniorském věku přinese potřebnou pestrost. Příroda je skvělým zdrojem odpočinku. Proto si její kousek můžete přinést i domů na plátně prostřednictvím obrazu Krajina kopce a stromy. Ten patří mezi ty velmi snadné a stane se příjemným oživením jakékoliv domácnosti.

clanek_004

Případná omezení v pohybu se dají řešit pomocí vycházkových holí nebo chodítek, které jedinci poskytnou i místo pro potřebný odpočinek.

Práce na zahradě

Zvelebování zahrady je také jednou z možností, jak docílit přirozeného pohybu. Úpravy navíc přispějí k viditelným změnám, a to navodí pocit z dobře odvedené práce. Pokud zahradu nemáte, můžete jednu získat alespoň na obraze. Na zkušenější malíře u nás čeká obraz Brána do zahrady, který zachycuje klid a rozmanité barvy.

clanek_005

Ruční práce

Pletení, vyšívání nebo háčkování. Všechny tyto aktivity dokáží aktivizovat mozek a starat se o jeho procvičování. Kromě toho zajišťují u seniorů pocit užitečnosti a přináší moment sebeuznání. Pletení zlepšuje paměť, motorické schopnosti, trénuje představivost a zajišťuje optimální tep.

Rozhovor

Slova jsou velmi mocný nástroj a rozhovor se seniory jim ulevuje od sociální izolace a samoty. Sdílení vzpomínek navíc cvičí paměť, a proto je rozhovor jednou z nejpřirozenějších a nejlepších forem aktivizace. Skvělé je také rozhovor proložit prohlížením starých fotografií.

Luštění křížovek nebo sudoku

Už víme, že pravidelné a důsledné procvičování mozku je pro zdraví klíčové. Funguje totiž jako ochrana před neurodegenerativními onemocněními. Mezi nejvhodnější aktivity nepatří pouze malování podle čísel nebo rukodělné práce, ale také luštění křížovek nebo sudoku. Pravidelný trénink mozku a paměti v této podobě dokáže být jedinečnou prevencí proti vzniku Alzheimerovy choroby.

clanek_006

Sledování televize

I když se může zdát, že sledování televize s sebou nemůže žádné benefity přinášet, opak je pravdou. Důležitá je ale volba správného programu. Sledování televize totiž může podpořit obohacování se o nové informace. To úzce souvisí s pamětí i aktivizací mozku. Dobrou volbou jsou pak vědomostní nebo naučné pořady o cestování, přírodě nebo historii. Sledování kvalitních filmů je též správnou volbou.

Čtení nebo předčítání

Knihy v sobě ukrývají fascinující příběhy, ale také velký potenciál pro zlepšení psychického zdraví. Čtení nás totiž dokáže odpoutat od okolního světa a zajistit správnou tepovou frekvenci. Kromě toho snižuje stres, trénuje koncentraci, paměť a přináší nám mnoho nových informací.

Stejnou funkci plní také předčítání. Obdobně jako čtení totiž rozvíjí představivost, paměť a pomáhá se soustředit. Pokud kolem sebe nějakého milovníka knih máte, můžete mu věnovat jeho vášeň také na obraze. Milovníci zvířat a veselých obrazů si oblíbí motiv Pes s knihou. Zastánce tradičnějších motivů pak dozajista potěší obraz Kniha života. Oba obrazy se vyznačují snadnou náročností a stanou se nejen příjemným zdrojem zábavy, ale také krásnou dekorací.

clanek_007

Zpříjemněte si život se Zuty

Malování podle čísel je tady pro všechny, kteří mají chuť tvořit, ale na volnou malbu si netroufnou. Tato kreativní činnost je odpočinková, příjemná a zůstane za ní trvalý výsledek. To ovšem není ten jediný důvod, proč si sadu malování podle čísel v seniorském věku pořídit. Dnes jsme si totiž ukázali, že malování má několik skutečně významných benefitů a dokáže nejen zlepšit náladu, ale chránit také naše zdraví.

Trénink mozku a soustředěnost se pozitivně podepisuje na jeho vitalitě a zdraví. Malování podle čísel je tak vhodnou formou prevence degenerativních onemocnění mozku. Kromě toho dokáže mírnit stres a zajišťovat správnou činnost srdce.

Když malování podle čísel v seniorském věku doplníte o další přínosné aktivity, jako je pohyb, setkávání se s přáteli nebo čtení knih, můžete svou kvalitu života pozvednout na zcela jinou úroveň. Pokud se tedy Vy sami chystáte začít se změnou nebo máte ve svém okolí někoho, koho chcete sadou potěšit, můžete udělat první krok, a tím je výběr ideálního motivu