Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Co s obrazy po namalování? Vytvořte si doma jedinečnou galerii

Říká se, že cesta je mnohdy důležitější než cíl, a u kreativních koníčků to platí dvojnásob – právě čas strávený tvořením přináší vytouženou relaxaci. I přesto se však cílová rovinka musí jednou dostavit a s ní i rozhodování co udělat s výsledkem. A to bohužel může být frustrující. Pokud si totiž kreativní hobby dopřáváte pravidelně, dříve či později se Vám začnou kupit výsledné výtvory, a to zejména v šuplících, skříních, sklepě nebo na půdě. A protože o zaprášená umělecká díla stojí málokdo, může se tak stát, že se oblíbené kreativní činnosti raději přestanete věnovat. Jak se tomu u malování podle čísel vyhnout? Co dělat s hotovými obrazy, abyste je jen nehromadili někde v koutě? 

miniatura_FB

Dechberoucí domácí galerie obrazů od naší zákaznice

Inspirovat se můžeme u naší zákaznice. Podívejte se, jak si šikovně ozdobila svůj domov. Ačkoliv letos slaví už 75. narozeniny, pyšní se doma opravdu velkou sbírkou ZUTY obrazů. Přesto pro každý z nich dokázala najít to správné místo tak, aby pokoj působil decentně a nepřeplácaně. 

Jak to všechno začalo? Poměrně nevinně ji k malování přivedla její vnučka. Nenašla si na obrazy volnou chvíli, a tak dva přenechala babičce, aby si malování podle čísel vyzkoušela. Chtěla, aby si naplnila čas nějakou příjemnou činností, a také ji zajímalo, jestli ve všech těch barevných odstínech, štětcích a číslech najde podobné zalíbení. A nestačila se divit. 

Babička obrazy namalovala doslova jedním dechem a při další návštěvě vnučku prosila o objednání nových. Nová vášeň se zrodila. Jak sama seniorka říká: ”Malování podle čísel mě moc baví. Poslední půlrok ve volném čase nic jiného nedělám, místo koukání na televizi se věnuji jen tomuto. Nejen přes den ale i večer. Asi 20 let zpátky jsem vyšívala obrazy, ale tohle mě baví víc. I když je to velmi pečlivá práce.”

clanek_001

Ani obtížnější obrazce a menší políčka seniorku neodradí. Klíčový je pro ni při výběru daný motiv a zda ji něčím zaujme. S pílí se pak pouští do vybarvování jemných detailů a trpělivě postupuje až do finálních tahů. O tom, že i ve vyšším věku není malování podle čísel žádným problémem, svědčí 11 hotových obrazů. K nim se již brzy připojí dalších 5, které na ni zatím čekají nedočkavě v krabici. “Určitě bych to doporučila nejen mladším lidem, ale i starším důchodcům. Zvládne to každý, jen mít trpělivost," dodává.

Z tohoto příběhu vyplývá naše základní rada – Buďte připravení předem! Naplánujte si nejlépe už při objednávce, na které zdi či místě v domě byste si mohli udělat obrazovou galerii. A to i tehdy, když si objednáváte teprve svůj první obraz. Jak na ni si prozradíme dále v tomto článku. 

Proč jsou kreativní zájmy důležité

Naši zákaznici malování podle čísel uhranulo natolik, že jej vyměnila i za sledování televize. Taková kreativní činnost je mimořádně důležitým aspektem v životě každého z nás, a to zejména protože:

  • posiluje sebevědomí a sebereflexi,
  • pomáhá bojovat proti vnitřním strachům a při řešení obtížných situací,
  • má pozitivní vliv na sociální schopnosti
  • a podporuje intelektuální vývoj.

Ať už se tedy rozhodnete pro jakoukoliv tvůrčí činnost, můžete si být jistí, že Váš život obohatí a posune správným směrem.  

Malování podle čísel pomáhá budovat kreativitu

Jenže já nemám talent. Tahle kouzelná věta je častým úhybným manévrem, když se nám do tvůrčí činnosti zkrátka nechce. Možná Vás ale překvapí, že je to také lež – talent máme všichni. Tím samozřejmě neříkáme, že v každém z Vás je skrytý Picasso. Tvořivost jako taková je ovšem vrozená a je jen na Vás, do jaké míry ji rozvinete. Funguje totiž jako sval. Pokud ji budete dennodenně trénovat a používat, pocítíte její pozitivní vliv. 

Perfektním kreativním začátkem je právě malování podle čísel. Přestože je jeho podstatou pouhé vybarvování podle šablony, pomůže Vám nastartovat důležité vlastnosti, které jsou pro další rozvoj kreativity klíčové. Byla by totiž chyba, kdybyste se soustředili pouze na rozvoj fantazie a nápadů. Ty nestačí. Potřebujete také budovat svědomitost, vnitřní motivaci a sebedůvěru. A s tím Vám malování podle čísel skvěle pomůže. 

Malování podle čísel je speciální technikou malování, při které vybarvujete předtištěná a očíslovaná políčka na plátně. Zní to příliš jednoduše? Nebojte se, o zábavu budete mít vystaráno na několik dní až týdnů. Předtištěné motivy mají totiž několik stupňů náročnosti a je jen na Vás, na jak miniaturní políčka máte odvahu. Kromě široké nabídky motivů si můžete nechat vyrobit také obraz podle vlastní fotografie, který doslova vykreslí Vaši vzpomínku do detailu. 

Je asi jasné, že tento styl malování nerozvine Vaši fantazii, snad jedině v případě, že budete vybarvovat políčka nehledě na číslování. Má však mnohem důležitější funkci. Pomůže Vám rozvinout pečlivost a trpělivost, posílit koncentraci a koordinaci a zvýšit sebevědomí. Díky těmto důležitým vlastnostem bude pro Vás snazší uplatnit v běžném životě kreativní myšlení. Protože chaotická, nahodilá a neřízená kreativita Vás nikam neposune. Koneckonců dobrý nápad nestačí, musíte kvůli němu také vstát z gauče. 

clanek_002

Malování podle čísel je ovšem přesně tím kreativním koníčkem, u kterého dříve či později začnete řešit dilema – kam s tím? Malujete přece jenom větší obrazy, které nejsou příliš skladné, a pokud je budete nahodile věšet na zeď, zajistíte si spíše chaotický bytový design. Jak si tedy užít tohle hobby bez nepříjemného řešení, co dělat s výsledkem?

Jak si vytvořit doma obrazovou galerii

Malování podle čísel je opravdu návykové, je tedy dobré myslet i do budoucnosti. Co si ale přesně představit pod obrazovou galerií? Jak věšet či stavět obrazy, aby vypadaly esteticky? Způsobů existuje hned několik, při výběru záleží zejména na Vašich preferencích a samozřejmě prostorových možnostech. 

Jedna velikost rámu v pravidelné řadě

Základní a patrně nejsnazší možností je poskládání obrazů do pravidelné řady. Pokud máte obrazy ve stejné velikosti, je jejich zarovnávání velmi snadné – stačí, když je pověsíte v jedné rovině a s pravidelnými mezerami. Můžete samozřejmě pokračovat v několika řadách. Takovéto uspořádání vypadá velmi dobře nad sedací soupravou, případně na chodbě, kde můžete obrazy zaplnit až celou zeď. 

clnaek_003

Různé velikosti rámu v pravidelné řadě

Nechcete se vázat na jedinou velikost? Nevadí! Obrazy můžete ve stejném duchu uspořádat i v případě, že mají rozdílné rozměry. Pamatujte si pouze pravidlo, že byste měli obrazy zarovnávat do jedné linie. To znamená pověsit například vedle velkého obrazu v rovině dvě řady menších obrazů. Snažte se zejména o to, aby výsledná galerie vytvořila jeden velký a pravidelný čtvercový či obdélníkový útvar. 

clanek_004

Středové uspořádání

Obrazy ovšem nemusíte stavět pouze do čtverců a obdélníků, velmi hezkou variantou je také středové uspořádání. Při něm byste však měli mít stejné rozměry obrazů, případně alespoň sudý počet obrazů ve stejných rozměrech (například 2 kusy 30x40 cm, 4 kusy 40x50 cm atd.). První obraz, tedy středobod tohoto uspořádání, umístěte nejlépe do úrovně očí. Pokud si nejste jistí, v jaké výšce tato úroveň je, použijte jednoduchou pomůcku – sečtěte polovinu výšky obrazu s 1,45 m od podlahy. K tomuto středu postupně přidávejte ze všech stran další obrazy, přičemž dodržujte velikostní symetrii a stejné mezery. 

clanek_005

Police na obrázky

Nechce se Vám vrtat každý obraz na zeď? Pak pro Vás máme skvělou alternativu. Pořiďte si speciální obrazové poličky (seženete je například v IKEA), které jsou díky zarážce vzadu i vpředu speciálně uzpůsobené na pokládání obrazů, aniž byste se museli obávat jejich pádu. Vedle obrazů můžete na polici umístit také knížky, květiny a další předměty, které je vhodně designově doplní. Poličku na obrázky nemusíte věšet pouze samostatně. Můžete ji obklopit dalšími policemi, nebo dokonce několika pověšenými obrazy. Snažte se ovšem opět dodržet určitou symetrii. 

clanek_006

Opřené obrazy

Další možností, při které nemusíte obrazy věšet, je jejich pouhé opření o zeď. Takto je můžete umístit na jakoukoliv komodu, případně je opřít o zeď přímo na zemi. Nebojte se kombinovat i více obrazů různého rozměru, které se mírně překrývají. Tento způsob je zejména vhodný pro obrazy větších rozměrů. 

clanek_007

TIP od Zuty: Jak se říká – dvakrát měř, jednou řež. Pokud nechcete riskovat zbytečné díry ve zdi, vyzkoušejte si výšku a uspořádání obrazů ještě před samotným vrtáním. Nastříhejte si balicí papír v rozměrech obrazů a pomocí lepicí pásky si je připevněte na zdi. Jakmile budete spokojeni s tímto pomyslným uspořádáním, můžete se pustit do toho reálného. Tento jednoduchý trik Vám ušetří nervy, čas i zeď. 

Výhody obrazů od Zuty

Na závěr si ještě připomeňme, proč jsou právě obrazy od Zuty skvělou volbou, pokud si chcete udělat obrazovou galerii:

  1. Každé plátno s předtištěným motivem můžete zakoupit již vypnuté na rámu. To Vám značně usnadní práci, ať už budete chtít obraz pověsit, postavit na poličku, nebo jen opřít o zeď. 
  2. Na Zuty můžete snadno vybírat obrazy podle rozměrů. Můžete tak jednoduše obrazy kombinovat, aniž byste se museli bát, že Vám při věšení nebudou k sobě sedět.
  3. Vybírat můžete také z připravených setů obrazů. Ty k sobě sedí nejen rozměrem, ale také motivem. 
  4. Se Zuty si můžete namalovat i obraz podle vlastní předlohy. Vaše obrazová galerie tak může být tvořena z osobních fotografií. 
  5. Nesedí Vám obraz svou barevností do Vaší galerie? Zuty nabízí jedinečnou službu – změnu barev u daného motivu