Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malování podle čísel pro seniory

Pravděpodobně jste jako děti strávili spoustu času různými hrami a zábavnými činnostmi. Velkou částí těchto her mohlo být oblíbené kreslení a malování. A ačkoli možná nešlo o žádnou vysloveně uměleckou činnost, vaše maminka by jistě přísahala, že krásnější obrázek by nenašla v žádné světové galerii.

Velmi oblíbené jsou dětské omalovánky. A velmi podobný princip je u malování podle čísel. To je v poslední době velmi oblíbené nejen u dětí, ale i u dospělých, či seniorů. Nemusíme se vzdávat dětských aktivit ani v dospělém a pokročilém věku.

seniorka-maluje-u-stojanu

Cožpak opravdu musíme vyrůst a být „dospělí“ jen proto, že stárneme a už dávno nejsme děti? Takový Petr Pan se rozhodl, že bude nastálo dítětem a nikdy z toho nevyroste. Samozřejmě, že nežijeme v pohádce, ale co je špatného na tom, občas si pohrát s omalovánkami.

Malování podle čísel je však víc než jen omalovánky. Maluje se totiž akrylovými barvami na plátno, takže si můžete oprávněně připadat jako opravdový umělec. Kromě toho být v důchodu znamená, že si můžeme do určité míry dělat, co chceme! Proč je malování podle čísel pro seniory tak skvělou aktivitou, a proč to není jen pro děti?

Jde o skvělou a nenáročnou fyzickou aktivitu

Jak stárneme, je jen přirozené, že se naše fyzické schopnosti mění. Mnoho seniorů čelí problémům, jako je ztráta síly nebo obratnost v rukou. Často se musí podvolit různým terapiím, aby si tyto schopnosti zachovali déle, případně je znovu vybudovali. Věřte tomu nebo ne, ale čas strávený malováním malby na plátně s čísly může být stejně účinný jako odborná terapie.

Pokud se malování podle čísel stane koníčkem, a senior se mu věnuje pravidelně, pomáhá obnovit sílu rukou a paží v prostředí, které je mnohem pohodlnější a příjemnější než ordinace lékaře či tělocvična. Nejen to, ale také podporuje jemnou motoriku rukou díky držení štětce a manipulaci s ním při malování plátna. Nejlepší na tom je, že všechny tyto skvělé účinky přicházejí nenásilnou, přirozenou cestou. Senior nemusí moc přemýšlet nad tím, aby nějak konkrétně pohnul rukou a natočil zápěstí. Vše plyne tak nějak samo a je to spíš zábava, než usilovná práce a cvičení, že?

Osvobozuje od stresu

Existuje ještě něco, o čem jste možná ve spojení s malováním podle čísel nepřemýšleli. Tvůrčí a umělecká činnost ladí náš mozek do jiných frekvencí a tím se odpoutáváme od běžného života plného stresu. Nemyslíte na to, co vás zrovna bolí, co všechno už nemůžete kvůli vysokému věku dělat, nebo že vám zrovna chybí společnost rodiny. Je prostě příjemné, být na chvíli tím, kdo stojí či sedí u plátna s paletou barev a štětcem a tvořit vlastní mistrovské dílo. Navíc nemusíte mít strach z toho, že malovat vlastně neumíte. Vyznačené plošky na plátně vás povedou, takže můžete být bez obav z toho, které barvy si vybrat nebo kam je na plátně umístit.

seniori-maluji

Ti, kdo malování či kreslení podle čísel zkusili, popisují až meditační relaxační zážitek. Může snížit úzkost, depresi a stres, a dokonce i zlepšit kognitivní funkce paměti. Arteterapie je už dlouho používána právě pro tyto blahodárné účinky. Existují studie, které ukazují, že malování dokonce může pomoci lidem, kteří trpí demencí. Při umělecké práci je totiž potřeba zapojit pravou hemisféru, která běžně nemá tolik možností se v praktickém světě prosadit. Malování nás tak nutí udržovat si mozek v kondici, což je nutná gymnastika hlavně v pokročilejším věku.

Většina ekonomicky aktivních lidí se na důchod těší. „Až budu v důchodu, konečně stihnu všechno, co teď nestíhám. Budu mít na všechno dost času“. Také jste to za mlada říkali? A jak je to teď, když už v důchodu jste? Času asi máte více, ale síly ubyly. Proto i důchodový život může být stresující, ačkoli často z jiných důvodů, než které řeší ti později narození. Strávit nějaký čas tvůrčím úsilím je vynikající způsob, jak tento stres zmírnit.

A protože malování podle čísel nevyžaduje roky praxe, abyste byli zdatní malíři, je to ideální volba pro dosažení krásných výsledků s velmi malým úsilím. Budete se cítit uvolněně a naplněně, dívat se na nádherné plátno před sebou, které jste sami vytvořili. Budete mít opravdu důvod být na sebe hrdí. Ono takové luštění křížovek mozek taky procvičí, ale ten pocit tvůrce vám asi nepřinese.

Probuďte v sobě dítě

Kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem. Toto přísloví je ke starším lidem trochu nelichotivé. Poukazuje totiž na to, že tak, jako dítě, i starší člověk potřebuje občas pomoc ostatních. Mnohdy je to tak, že ta pomoc musí být poskytována celodenně.

Co se dá dělat – takový život prostě je. Ale dokud máte ještě aspoň trochu sil, můžete si spoustu věcí krásně užít. Malování podle čísel jsme tu představili jako skvělou aktivitu. Probuďte tedy to dítě v sobě a užijte si příjemné chvíle s plátnem a barvami. A že u plátna nemůžete stát, že občas přetáhnete, jak se ruka zachvěje? To přeci není překážka, ale výzva!  Začněte. Stojí to za to.