Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Den tance: Jak vznikl a proč byste ho měli slavit

Mezinárodní den tance je důvodem k oslavě pro každého, kdo rád tančí. Dělá Vám tanec radost a baví Vás? Pak byste se měli seznámit i s jeho svátkem, který je známý po celém světě. Přidejte se letos k Mezinárodnímu dni tance i Vy. Přečtěte si, jak vůbec vznikl a proč ho slavit. Na závěr jsme přidali i pár tipů na to, jak si ho můžete naplno užít. Uvidíte, že tanec a malování podle čísel se skvěle doplňují!

Jak vznikl Mezinárodní den tance

29. dubna v roce 1727 se ve Francii narodil Jean-Georges Noverre. Tento talentovaný baletní tanečník a divadelní herec odstartoval revoluci v baletním umění. Před jeho působením byl balet především přehlídkou kostýmů a impozantních scenérií. Hrál se pouze v rámci opery mezi jejími jednotlivými akty jako určitá forma rozptýlení. 

baletka s vlajícím šálem

Noverre byl geniální a odvážný průkopník. Toho si všímali již jeho současníci. Ředitel anglického královského divadla Drury Lane, David Garrick, ho nazval Shakespearem tance. Pracoval pro rakouský císařský dvůr a přátelil se i s pruským králem Fridrichem Velikým, který na svém dvoře rád hostil výjimečné osobnosti. Zajisté Vás nepřekvapí, že mezi jeho přátele patřil i Mozart nebo Voltaire. 

Na počest tohoto významného muže vyhlásil Mezinárodní divadelní ústav ve 20. století den jeho narození jako Mezinárodní den tance. Ač třeba nejste fanoušky baletu, Noverre byl významnou osobností, na kterou by se nemělo zapomenout. Zdaleka neovlivnil jen balet. Jeho život je důležitým milníkem v historii tance jako takového. Co takový Mezinárodní den tance znamená pro nás ve 21. století? Pojďme se na to podívat.

Proč slavit Mezinárodní den tance

Mezinárodní den tance je pro všechny, kdo rádi tančí. Ať už jste profesionálové, máte taneční vzdělání, nebo Vás prostě jen baví tančit do rytmu hudby, pak je tento významný den důvodem k oslavě i pro Vás. 

Mezinárodní den tance se slaví napříč celým světem. I u nás v republice každoročně najdete spoustu festivalů a akcí, které ho připomínají. Nejčastěji je pořádají taneční soubory nebo větší kulturní organizace. Pokud se ho zúčastníte, máte možnost shlédnout zajímavá a neobvyklá představení, na která byste jindy během roku jen tak nenarazili. 

Tanec je univerzální umělecká forma. Všichni jí rozumí a chápou. Díky tomu má schopnost spojovat lidi napříč kulturami. Nezáleží, jakým jazykem mluvíte. Odkud jste. Kolik Vám je let. Ani zda jste muž nebo žena. Pokud cítíte rytmus a tanec Vás činí šťastným, společně si porozumíte. A proto se den tance slaví po celém světě. Protože porozumění skrze tanec sdílíme úplně všichni.

A není to jen o porozumění jeden druhému. Ale i sám sobě. Skrze tanec vyjadřujete své emoce a touhy. Můžete se projevit, dát naplno průchod svým pocitům. Argentinský tanečník Julia Bocca přirovnává tanec k milování. Pohyb v rytmu hudby, ať už hlasité, nebo jen té uvnitř Vaší hlavy, Vám dává svobodu a přináší Vám radost

tančící žena se sluchátky

Tím, že budete slavit Mezinárodní den tance, budete vlastně oslavovat i sami sebe a svou radost ze života. Pokud ale z nějakého důvodu nemůžete vyrazit na festival, nebo se zúčastnit představení Vašeho tanečního souboru, nemusíte být o tento den oloupeni. Jsou totiž i jiné možnosti, jak si tento den užít.

Jak slavit Mezinárodní den tance

Letošek bohužel příliš nepřeje setkávání a veřejným akcím. Pojďme si tedy uspořádat takovou malou oslavu pěkně v pohodlí domova. Třeba i s dětmi nebo jen s partnerem. Udělejte si příjemný večer a pusťte si oblíbené taneční představení. Na YouTube najdete spoustu záznamů. Uvidíte, že budete překvapeni. Možná konečně najdete i záznam vystoupení, na které byly vždy beznadějně vyprodané lístky. Klidně se do rytmu hudby přidejte i Vy!

tančící pár v kuchyni

Zajímavé by určitě také bylo udělat si takové malé kulturní poznávání. Mezinárodní den tance je především o překonávání kulturních bariér a poznávání jeden druhého jen skrze tanec. Podívejte se na taneční představení z jiných zemí. Co takhle ohnivé španělské flamenco, veselý řecký syrtos nebo neposedný step dancing z Irska?

Máte rádi tanec? Vyzkoušejte malování podle čísel

Tanec je umělecké vyjádření. Můžete na to jít i trochu odjinud. Co takhle oslavit Mezinárodní den tance uměleckou tvorbou? V našem e-shopu najdete spoustu tanečních motivů malování podle čísel. Každý milovník tance si u nás vybere. Pokud tedy hledáte něco pro sebe, nebo pro Vaše blízké, kteří rádi tančí, určitě se do naší nabídky podívejte.

Pro příznivce klasiky máme v nabídce spoustu éterických baletek. Například princeznu Odettu z Labutího jezera.

labutí jezero - baletka v záklonu

Pokud jste propadli latinskoamerickým rytmům, rozhodně by Vám doma neměla chybět temperamentní tanečnice v rudých šatech.

tanečnice flamenga

Tančit můžete sami nebo s partnerem. Máte rádi plesy a společenské akce? V nabídce malování podle čísel máme i obrazy tančících párů. 

clanek_006

Tančete – vždy a všude!

Nakonec, tančit můžete i u Vás doma. Oslavte Mezinárodní den tance docela jednoduše – tancem. Pusťte si oblíbenou hudbu a dejte průchod emocím. Přidat se může i Váš partner nebo děti. Ve dvou je to přeci vždy větší zábava! A pokud neznáte kroky a rádi byste se něčemu novému naučili, opět doporučujeme podívat se na YouTube. Najdete tam spoustu tanečních lekcí zdarma. 

matka a dcera spolu tančí

Doufáme, že si 29. dubna užijete, jak se patří. A že se budete Vaší vášni, tanci, věnovat po celý rok. Nejen na tento významný den.