Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Svátek práce: Proč bychom ho měli slavit i v dnešní době

Svátek práce má mnoho z nás spojený s povinnými pochody na prvního máje za socialismu. Této době už ale dávno odzvonilo. Nyní máme tento den jen pro sebe. Můžeme si odpočinout a věnovat ho činnostem, které nás baví. Využijte den volna na maximum! Malování podle čísel Vám přinese tu správnou dávku relaxace, kterou si v tento výjimečný den zasloužíte.

Proč se slaví Svátek práce

Svátek práce byl zaveden již v roce 1889, aby připomínal stávku amerických dělníků. Ti v Chicagu 1. května 1886 protestovali za zlepšení pracovních podmínek, konkrétně za osmihodinové pracovní směny. 

clanek_001

Právě na památku hrdinných dělníků, kteří se nebáli postavit za férovější podmínky, se začal připomínat 1. máj jako dělnický svátek. V Čechách se slavil již od roku 1890, tehdy poprvé na Střeleckém ostrově. 

Po pádu komunistického režimu v roce 1989 se již s tak masivními oslavami, jako byly prvomájové průvody, nesetkáváme. Stále nám ale zůstal den volna. Vnímáme ho jako den odpočinku, který můžeme strávit v pohodlí domova. Na nějakou práci paradoxně vůbec nemyslíme. Můžeme si příjemně oddychnout a soustředit se na něco pozitivního, co nám dělá radost. Jak se Svátkem práce naložit a užít si ho i v dnešní době?

clanek_002

Jak můžeme slavit Svátek práce

1. máj je vnímaný hlavně jako svátek zamilovaných. Milenci se schází a hubičkují pod rozkvetlými stromy. Jak ale víte, není tento den jen o zamilovaných. Díky Svátku práce máte celý den volno a můžete si ho naplno užít. Pojďme se podívat na několik možností, jak si odpočinout a zároveň tento den zcela nepromarnit. Vyzkoušejte například:

  • Kreativní činnost
  • Aktivní relaxaci

Kreativní činnost odbourává stres a zlepšuje odolnost

Podle vědeckých studií kreativní činnost pomáhá bojovat se stresem. Pokud se Vám zdá, že je toho na Vás v práci nebo doma příliš, pak byste ji rozhodně měli vyzkoušet. Možná si říkáte, že nemáte žádnou průpravu a určitě Vám to nepůjde. Nenechte pochybnosti, aby Vás připravily o radost z tvoření. Máme pro Vás ideální řešení. Vyzkoušejte malování podle čísel.

Koncept malování podle čísel je postavený na tom, aby ho zvládl opravdu každý. Při vybarvování jednotlivých políček se oprostíte od okolí a hned zapomenete na vše, co Vás poslední dobou tížilo. Na výběr máte ze spousty motivů a obtížností. Vybere si tedy každý, i člověk malováním nepolíbený.

Máte rádi zvířata? V naší nabídce najdete jak domácí mazlíčky, tak divoké šelmy. Vneste do Vašeho domova trochu exotiky a originality. Například s barevným lvem, který se bude ve Vašem obývacím pokoji dokonale vyjímat.

clanek_003

Hledáte ideální dekoraci do Vaší kuchyně nebo jídelny? Vytvořte si vlastníma rukama něco, co Vám bude dělat radost. Oko každé návštěvy zajisté upoutají šálky kávy a cukrovinky. Modrá a hnědá spolu dokonale kontrastují a navodí tu správnou atmosféru pohody.

clanek_004

Pokud se na Svátek práce odreagujete při malování, nejen, že si vylepšíte náladu. Navíc posílíte Vaši odolnost. Vracejte se k této činnosti častěji. Po čase na sobě poznáte, že už Vás jen tak něco nerozhodí. 

Chybí Vám cestování? Už jste znudění z městské šedi? Díky malování se můžete jednoduše přenést na zcela jiné místo. Třeba do tiché přírody. Namalujte si srub ukrytý v horách a neprostupných lesích.

clanek_005

A pokud Vás to táhne spíše k moři, vyjděte si k němu. Stačí vzít jen štětec do ruky a připravit si barvy. Procházka kolem moře je blíž, než si myslíte!

clanek_006

Aktivní odpočinek je lepší než nicnedělání

Zapomeňte na lenošení doma. Proti stresu a únavě z práce či povinností okolo domácnosti se dá skvěle bojovat také aktivní relaxací. Vyjděte si do přírody. Meditujte nebo si zacvičte jógu. Na internetu najdete spoustu videí, která Vám ukážou, jak na to.

clanek_007

Tělo se nabudí a dostane příliv nové energie. A tu opět můžete směřovat do kreativní činnosti. Uvidíte, že pokud skloubíte tyto dvě věci dohromady, budete se den poté cítit jako vyměnění. Kdo ví, možná se Svátek práce letos stane Vaším oblíbeným dnem v roce. Dejte mu šanci! Nakonec, kdo říká, že si dopoledne nemůžete vyrazit do parku u domu a odpoledne třeba na gondolu? Díky malování podle čísel je možné úplně vše.

clanek_008

Zkuste si s námi letos vyzkoušet něco nového. Něco, co Vás bude bavit a naplňovat po celý rok! Ať už se rozhodnete Svátek práce strávit jakkoliv, přejeme Vám, abyste si ho naplno užili a pěkně si odpočinuli.