Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Proč je malování skvělé pro Vaše duševní zdraví

Malování je neuvěřitelně uspokojující. Nejen, že Vás naplňuje a baví. Zbaví Vás i stresu. To ale není všechno. Věděli jste, že je skvělé i pro Vaše duševní zdraví? Tato kreativní činnost působí jako terapie. Pokud se do činnosti ponoříte a oddáte se jí, uvidíte, že zapomenete na trable a starosti. Pojďme se společně podívat na to, v jakých ohledech Vám prospěje a jaké jsou jeho zázračné účinky na lidskou psychiku. Nepovažujete se za umělce? Nevadí! Můžete zkusit malování podle čísel.

Proč je stres špatný

Stres se na nás neustále valí ze všech stran. Někdy nás může vybičovat k lepším výsledkům. V naprosté většině případů je to ale naopak. Stres se nejčastěji podepíše na naší náladě. Pociťujeme například:

  • úzkost
  • smutek
  • vztek
  • frustraci

Nejsou to ale jen emoce. U některých z nás se stres projevuje i po fyzické stránce. Cítíme nevolnost, bolest břicha či hlavy. Spousta lidí se domnívá, že stres odezní, a tím to pro ně končí. Pokud jste mu ale vystavování příliš často a intenzivně, zaděláváte si na problém. Může odstartovat nespavost, poruchy příjmu potravy, či chronické onemocnění trávicího traktu a srdce. Jak sami vidíte, není dobré ho brát na lehkou váhu.

Co můžete udělat pro to, abyste se stresu zbavili? Vystavte si okolo sebe hradbu, přes kterou nepronikne. Naučte se, jak s ním efektivně bojovat a zahnat ho. Budete překvapeni, ale není to vůbec těžké. Stačí si jen vybrat činnost, která Vás přivede na jiné myšlenky a bude Vás bavit. Vyzkoušejte malování podle čísel. Je totiž vědecky dokázáno, že malování odbourává stres

clanek_001

Malování Vás zbaví stresu

Vědci z Drexelovy univerzity v americké Filadelfii zjistili, že po 45 minutách kreativní činnosti, jako je malování, Vám klesnou příznaky stresu v těle. Studie se účastnilo 39 dospělých ve věku od 18 do 59 let. Po uplynutí experimentu naměřili výrazný pokles stresových hormonů v těle u 75 % účastníků. To jsou velmi příznivá čísla. Proč to tedy nevyzkoušet také?

Malování podle čísel je skvělým pomocníkem v boji proti stresu. Vymalovávání plošek je anistresové. Necháváme se vést políčky a čísly. Tato zábavná a zároveň nenáročná činnost odbourává stres z rozhodování či uzávěrek v práci.

clanek_002

 

Pokud se obáváte toho, že nemáte dostatečné zkušenosti nebo talent a malování by Vám nešlo, pak jste na omylu. Člověk nemusí být Picasso, aby ho tato kreativní činnost uspokojovala a uklidňovala. Lze malovat i bez toho, abyste měli předchozí průpravu nebo umělecké vzdělání. A i tak pocítíte, jak stres pomalu mizí a Vám se mnohem lépe dýchá. Oblíbené jsou například mandaly – malování proti stresu, které mají silné terapeutické účinky. 

clanek_003

clanek_004

Ať už se připravujete na zkoušky na vysoké nebo na poradu s kolegy, kreativní činnost Vás nejen skvěle uklidní, ale navíc Vás připraví i na překážky, které musíte překonávat. S chladnou hlavou jde přeci všechno lépe, než když Vám hrdlo svírá pocit strachu.

Účinkuje proti depresím

Stres je jedním ze spouštěčů depresí. Ty ale mohou mít spoustu dalších příčin, které je velmi těžké odhalit. Průzkumy ukazují na to, že čím dál tím víc lidí ze západní společnosti trápí deprese. Tato duševní choroba nemocného zcela ochromuje a bere mu radost ze života. Dá se s tím vůbec něco kromě pravidelného braní léků dělat? Opět jsme si vypomohli studií, tentokrát z vědeckého časopisu Healthy Technology Assasment.

Tato studie se uskutečnila v roce 2015. Badatelé si pozvali poměrně velké množství lidí s depresemi, aby vyzkoušeli, jaký na ně má kreativní činnost účinek. 6 z 9 pacientů uvedlo, že malování napomohlo ke zlepšení jejich zdravotního stavu.

clanek_005

Na tento fakt ale neukazuje pouze tato jedna studie. Malování se dlouhodobě používá jako podpůrná léčba a terapie při depresích. Lidé s depresemi uvádí, že jim dodává energii, kterou roky postrádali. Pomáhá jim navrátit pohodu do jejich životů a oni díky němu pociťují něco, co už dlouho nezažívali. Malování prokazatelně snižuje úzkost a strach. Získáte díky němu:

  • sebevědomí
  • náladu
  • kvalitnější a plnější život

Zvyšuje empatii a toleranci

Umění a kreativita mají pozitivní vliv také na děti a jejich vývoj. Badatelé zjistili, že hodinový výlet do muzea dokáže změnit pohled dětí na svět. Tuto skutečnost zkoumali na vzorku o počtu 10 000 studentů. A výsledky? Opravdu překvapivé. 

U dětí se zvýšila schopnost kritického myšlení a také empatie. Staly se pozornější. Začaly si více všímat detailů a přemýšlet nad nimi. Další pozoruhodnou věcí bylo, že se u nich zvýšila tolerance vůči lidem, kteří s nimi nesouhlasí.

Pokud se děti budou věnovat kreativním činnostem, jejich osobnost a duch se značně posílí. Kritické myšlení je v životě velmi důležité. K čemu by ale bylo, pokud by člověk nebyl empatický a tolerantní? Podpořte Vaše potomky tím, že je budete vést a podporovat v tom, aby byly kreativní. 

Pro mnohé děti může být klasické malování trochu obtížné. Zpočátku je nemusí příliš oslovit. Proto byste měli vyzkoušet malování podle čísel. V našem sortimentu najdete spoustu dětských motivů, které je zaujmou. Malé princezny si zajisté rády vymalují obraz z ledového království.

clanek_006

Fanouškům počítačových her zase uděláte radost obrazem z populární hry Minecraft

clanek_007

Malování podle čísel myslí i na příznivce světa Star Wars. Mandalorian je teď velký hit! Ať si Vaši nejmenší vybarví roztomilého Baby Yodu a neohroženého pistolníka Din Djarina. Kupte jim obraz Mandalorian a Baby Yoda

clanek_008

Jak vidíte, malování má spoustu skvělých účinků na lidskou psychiku. Začněte s ním i Vy a Vaše děti! Uvidíte, že se Váš život změní k lepšímu.