Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Evropský den jazyků

„Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem.“ Tento výrok nám připomíná, že znalost rozmanitých jazyků dokáže bořit bariéry a pomůže nám snáze porozumět jiným kulturám. Jazyk je tak fascinující, že má dokonce i svůj den. Kdy přesně to je? A jak takový den vypadá?

clanek_001

Abychom pochopili význam Evropského dne jazyků, je třeba se na něj podívat z více úhlů. Dnes si proto nejenže řekneme, kdy se takový den slaví, ale také si prozradíme celou řadu zajímavostí o nejpopulárnějších jazycích. Kromě toho jednotlivé země a jejich metropole navštívíme prostřednictvím obrazů podle čísel.

Evropská jazyková pestrost

Jazyk je nástrojem komunikace. Vyvíjel se po velmi dlouhou dobu a odráží v sobě společnost, která jím hovoří. Je velmi živou a dynamickou záležitostí. Stále se do něj dostávají nová slova, některá zase naopak zanikají nebo na sebe berou jiný význam. Jazyk je žijící organismus a jeho vývoj je ve všech koutech světa jiný. Samostatnou kapitolu představuje také Evropa.

Na světě existuje okolo 7000 jazyků. Určení jejich přesného počtu je ale náročné. Některé jazyky jsou si totiž natolik podobné, že nelze určit, zda se skutečně jedná o dva různé jazyky či pouze dialekty. Když se lupou přiblížíme k Evropě, zjistíme, že se zde hovoří zhruba 225 rozlišnými jazyky. Jak je to možné, když má Evropa pouze 46 států? Snadno! V každém státě se jich může používat hned několik. 

Pokud si myslíte, že evropské jazyky znáte všechny a stejně jich ani vzdáleně nenapočítáte 200, pak je třeba si uvědomit, že existují i takové jako bretonština, manština, sicilština, faerština nebo baskičtina.

Pokud byste hledali stát, který je rekordmanem v počtu úředních jazyků, pak je to Zimbabwe. Uznaných jazyků je zde totiž celkem 16.

clanek_002

Oslava rozmanitosti

Jazyk je jednou z věcí, která se stará o rozmanitost Evropy. Už v roce 2001 byl proto Radou Evropy stanoven Evropský den jazyků. Oslavuje se 26. září a jeho cílem není pouze jazyky oslavovat, ale také motivovat lidi k jejich učení. 

Prostřednictvím učení se cizích jazyků totiž porozumíme nejen cizí řeči, ale také nové kultuře. Poznáváme reálie, osobnosti i charakteristiky daných zemí a celková znalost Evropy se tak prohloubí. Tím pak vzniká porozumění mezi jednotlivými kulturami a vícejazyčnost vede k odstraňování bariér.

Evropské jazyky v datech a číslech

Než se podíváme blíže na konkrétní jazyky, zaměříme se na evropské jazyky obecně. A to půjde nejlépe s trochou statistiky.

  • Na světě je zhruba 6000-7000 jazyků. Evropských je okolo 225.
  • Evropské jazyky tvoří zhruba 2,5-3 % ze všech světových jazyků.
  • Lidé se oddávají nejvíce studiu angličtiny. Za ní následuje němčina.
  • Více než polovina Evropanů mluví dvěma jazyky.
  • Většina evropských jazyků je indoevropských. Několik jich je však ugrofinských (maďarština, finština), semitských (maltština) nebo turkických (kazaština).
  • Jazyk má obvykle okolo 50 000 slov. My jich ovšem používáme maximálně 20 000.
  • Jedno z nejhůře vyslovitelných písmen (a to nejen v Evropě, ale celém světě) je české písmeno Ř.
  • Na území Ruska se hovoří více než 100 jazyky.
  • Nejhojněji se v Evropě hovoří ruštinou. Denně má v Evropě přes 150 miliónů mluvčích.
  • Mezi další nejrozšířenější jazyky patří němčina, angličtina, francouzština a italština, a to v tomto pořadí.
  • Učením jazyků rozvíjíte nejen svou osobnost, ale také chráníte svůj mozek. Výzkumy ukazují, že učení se novému jazyku Vás ochrání před rozvojem demence.

clanek_003

Cíle Evropského dne jazyků

Hlavním cílem je podpořit lidi v učení jazyků a poukázat na důležitost takového počínání. Optikou Rady Evropy není jazyk jen prostředek ke komunikaci uvnitř státu. Vícejazyčnost nám totiž umožní snáze fungovat v globalizovaném světě. Můžeme díky ní cestovat i hledat práci za hranicemi své země.

Pamatujte, že vícejazyčností se nemyslí to, že musíte každý z jazyků ovládat jako rodilý mluvčí. Naprosto stačí znát základní fráze a pobývat ve zvolené zemi bez narážení na rozsáhlé jazykové bariéry.

Evropská Rada podporuje učení jazyků a tím i celoživotní vzdělávání. Jde jí o kontinentální jednotu a proniknutí do ostatních kultur. To bude vždy snadnější, pokud budeme ovládat více než pouze svůj mateřský jazyk.

Zajímavosti evropských jazyků

Protože už víme, že je evropských jazyků více než 200, není možné se věnovat každému zvlášť. Přitom je každý z nich velmi zajímavý a jeho historie je opravdu bohatá. Podíváme se proto alespoň na ty, které jsou nejrozšířenější a k nimž se váží mnohá zajímavá fakta.

  • Anglický jazyk je oficiálním jazykem v téměř 70 zemích.
  • Nejvíce užívaným slovem v angličtině je the, tedy člen určitý. 
  • William Shakespeare se podílel na vývoji anglického jazyka a obohatil jej o 420 nových slov, z nichž většina je dnes běžně užívaná.
  • Francouzsky hovoří více než 220 milionů lidí na světě.
  • Francouzština má obrovské množství homofonních slov. Jedná se o slova, která mají stejnou výslovnost, ale jejich význam se liší.
  • Více než třetina slov současné angličtiny má francouzský původ.
  • Největší frankofonní město nenajdeme ve Francii ani Kanadě, ale v Kongu.
  • V němčině podstatná jména začínají velkými písmeny.
  • Němčina je po ruštině druhý nejrozšířenější evropský jazyk.
  • Italská abeceda nezná písmena jako J, K, W, X.
  • V době, kdy se sjednotila Itálie (1861), umělo italsky jen něco málo přes 2 % místní populace.
  • Většina anglických slov přejatých z polštiny souvisí s jídlem.
  • Španělština obsahuje slova, která nelze doslovně přeložit do jiných jazyků.
  • Litevština se podobá starověkému sanskrtu a její původ není dodnes zcela znám.
  • Baskičtina je jedním z nejzáhadnějších jazyků vůbec. Mluví se jí na území Španělska i Francie, nicméně její původ je neznámý a neexistuje žádná souvislost mezi ní a jakýmkoliv jiným světovým jazykem.

clanek_004

Procestujte Evropu se Zuty

Vícejazyčnost je skvělým způsobem, jak si usnadnit návštěvu okolních států a jejich metropolí. Pokud je Vaší překážkou spíše nedostatek času než neznalost jazyků, pak můžete významná místa navštívit prostřednictvím našich obrazů. S malováním podle čísel totiž dokážete namalovat jakoukoliv pamětihodnost. 

I když je nejrozšířenějším jazykem v Evropě ruština, popularitou rozhodně vítězí angličtina. Její velkou výhodou je totiž skutečnost, že se s ní domluvíte po celém světě. Pokud máte angličtinu rádi a lákají Vás anglicky mluvící země, pak se do nich s námi vydejte. Můžete navštívit Irsko, Anglii nebo vyjet za hranice Evropy a zavítat třeba do San Francisca

clanek_005

Francouzština je opravdu oblíbeným a důležitým jazykem. Důkazem je i skutečnost, že vedle angličtiny je druhým oficiálním jazykem olympijských her. Chcete-li trochu francouzského půvabu dostat i do Vašeho interiéru, zkuste to prostřednictvím obrazu Tamaris Francie, Barevná Paříž nebo Sacre Coeur.

clanek_006

Španělsko je krásné. Je zemí nádherné architektury, horkokrevných tanců a dokonce je i kolébkou jazyka, který na světě nemá obdoby. Jmenuje se Silbo Gomero a sestává se výhradně z pískání a pískavých zvuků.

Pokud chcete pestrost a jedinečnost Španělska promítnout na plátno, pak můžete zkusit Barevnou Barcelonu

clanek_007

Pokud Vás více než krása měst lákají taková evropská místa, která omývá moře, pak se s námi můžete vydat do řeckého přístavu, na Corfu nebo rybářskou loď v Itálii

clanek_008

Obraz Kola v Amsterodamu zase zachycuje vše, co je pro toto město tolik typické. Řeku, nádhernou architekturu i cyklistická kola, kterých zde všude najdete spoustu. K dopravě po městě se totiž využívají naprosto běžně.

clanek_009

Za krásami Evropy ale není třeba vždy vyrážet příliš daleko. Rakousko, Německo i Švýcarsko jsou neuvěřitelně bohaté na přírodní památky i krásná historická města, kterým může být třeba Vídeň. Pokud navíc mluvíte německy, po cestě do těchto míst nenarazíte na jazykovou bariéru. 

clanek_010

Krásy Evropy ale nemusí vždy ztělesňovat pouze zahraniční města. Náš venkov i hlavní město nabízejí také mnoho krás a pamětihodností. Proto je také naše země oblíbenou turistickou destinací.

clanek_011

Jazyky Vám otevírají svět. Jejich role je nenahraditelná a umožní Vám snáze poznávat nejrůznější zákoutí světa. Proto letošní Den evropských jazyků oslavte s námi a navštivte nejrůznější zákoutí Evropy. Pokud si nemůžete dovolit cestovat, podívejte se na tato místa alespoň prostřednictvím obrazů.

Malování podle čísel je jedinečná technika, která Vám umožní tvořit krásné obrazy bez nutnosti ovládat profesionální malířské techniky. Stačí si pouze vybrat motiv a objednat si jednu z našich malovacích sad. Domů Vám dorazí plátno, na kterém najdete vybraný obraz rozdělen do větších a menších očíslovaných polí. Tato čísla pak odkazují na barvu, kterou plošku vymalujete. Kelímky s očíslovanými akrylovými barvami i štětce jsou samozřejmě součástí sady.

Procvičte svůj mozek

Stejně jako učení jazyků i malování podle čísel je prospěšné pro mozek. Díky němu se totiž zbavíte zbytečných starostí a postaráte se o jeho přirozený a příjemný trénink. Kromě toho přispívá malování podle čísel k ochraně mozku před degenerativními onemocněními. Je tak ideální pro malíře všech generací. Odměnou Vám pak bude obraz, kterým můžete ozdobit Vás domov. 

clanek_012

Jak obraz vybírat

Evropská města, jejich památky i příroda jsou nekonečným zdrojem inspirace. Proto se staly předlohou pro celou řadu našich obrazů. Pokud s volbou váháte, pak se můžete řídit třemi faktory:

  • barevné ladění obrazu
  • jak Vás daný motiv osloví
  • náročnost obrazu

První možnost je ideální v případě, že chcete svůj domov oživit obrazem, ale nemáte žádného favorita. Barevné ladění obrazu pak totiž může korespondovat s místností, kam jej budete chtít zavěsit, a půjde tak především o designovou záležitost.

Druhý způsob výběru je vhodný pro ty, pro které má být obraz v místnosti zdrojem inspirace a odpočinku. Pokud Vás totiž obraz zaujme svou atmosférou, při každém pohledu na něj se jí pak můžete nechat unášet. Jeho náročnost pak vždy najdete v popisu obrazu.

Pokud hledáte nový koníček a chcete si deštivé podzimní dny užít naplno, pak zkuste malování podle čísel. U Zuty máte navíc jistotu, že Vaše malířská sada obsahuje skutečně profesionální výbavu.