Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Proč malovat mandaly

Mandaly jsou velmi estetické a každý v nich vidí něco jiného. Znázorňují nekonečnost a pohled na ně dokáže člověka uklidnit. Dnes si řekneme, kam všude se v interiéru hodí a jak si můžete mandalu snadno namalovat i Vy sami.

miniatura_FB-proc-mandaly

Mandaly jsou kruhové obrazce nebo ornamenty. Pro východní náboženství ztělesňují vesmír. V západní kultuře jsou též chápány jako symbol jednoty a rovnováhy. Mandaly jsou zdobné, nesou v sobě skrytou energii a jsou i estetickou dekorací do interiéru. S malováním podle čísel bude navíc jejich malování hračka.

Co je mandala a jaký je její význam

Mandaly jsou populární pro svou barevnost a symetrii. Jejich malování dokáže člověka uklidnit a dobít potřebnou energií. A není na tom nic zvláštního. Mandala nevznikla pouze pro potěchu oka. Její význam je daleko hlubší.

Mandaly k nám přišly z východu a východního náboženství. V sanskrtu znamená mandala kruh. I když na sebe někdy může brát podobu jiných geometrických tvarů, v zásadě stále hovoříme o kruhu nebo kruhovém uspořádání. Kruh má v sobě totiž podle indických náboženství ukrývat harmonii, řád a duchovní energii.

S mandalami se nejčastěji setkáme v hinduismu nebo buddhismu. Obě tato náboženství v nich spatřují silně rituální symbol a nezřídka jsou mandaly prostředkem meditace. Skrze ně se praktikující mohou setkávat s rozmanitými bohy a postupně prostupovat harmonií vesmíru. 

clanek_001

Mandala jako cesta k lepší psychické kondici

Jistě jste si všimli, jak jsou dnes omalovánky s mandalami populární. Lidé si je kupují a malují ve vypjatých momentech. Jsou totiž prostředkem k uvolnění. Že je to nesmysl? Rozhodně není!

V západních končinách mandaly zpopularizoval Carl Gustav Jung. Při svých terapiích totiž zjistil, že pacienti malující tyto kruhové ornamenty vykazovali známky psychického zlepšení. I z toho důvodu se pak z mandal staly nejen duchovní symboly, ale také prostředek k získání vnitřní rovnováhy.

Vymalujte si mandalu se Zuty

Náboženství i psychologie nám tedy postupně ukázaly, jak pozitivní vliv mají mandaly na člověka. Nejvíc fascinující na nich ovšem je, že na nás nepůsobí svou energií pouze v okamžiku, kdy je tvoříme, ale také po jejich dokončení. Pohled na mandalu – symbol vesmíru, nekonečna a cyklického životního koloběhu – dokáže člověka ovlivnit a pokaždé uklidnit. Proto jsou skvělé i jako dekorace v interiéru. A kde takovou mandalu vzít?

Jak si vybrat mandalu

Abyste mohli sílu mandaly prožít skutečně naplno, je dobré, abyste si ji namalovali sami. Nebo alespoň vymalovali. Přesně proto jich na Vás v naší nabídce čeká hned několik. Vybírat můžete podle barev, tvarů nebo náročnosti. Nejlepší je ale volit podle toho, jaká z mandal Vás osloví nejvíce.

Mandaly pro nesmělé začátečníky

Pokud s malováním začínáte a nechcete se mu věnovat celé hodiny, je dobré začít méně náročnými motivy. Rozhodně se ale nemusíte bát, že byste byli ochuzeni o ty nejhezčí mandaly. I mezi těmi nejsnadnějšími totiž najdete ty, které vyzařují energii a harmonii. 

Vybírat můžete třeba podle barev. I ty mají totiž u mandal velký význam.

  • Modrá barva podněcuje intuici a je barvou vody. Tmavě modrá barva symbolizuje vodní hlubiny, tyrkysová zase horská jezera. Pokud bude ve Vaší mandale převládat modrá, pak před sebou budete mít obraz, který bude poskytovat pocit klidu a míru. Mezi snadnými modrými mandalami u nás najdete obrazy Modrá mandala a Mandala II.

clanek_002

  • Červená a zelená barva mohou na první pohled působit protikladně, v mandale však vytváří jednotu. Červená barva je barvou silné energie, vášní a života, zelená naopak ztělesňuje tišivou sílu a dokáže urovnat a utřídit myšlenky. Mandala kombinující tyto barvy tedy skrývá dvě zdánlivě protichůdné síly, které naopak v prostoru vytváří neopakovatelnou energii. Skvělým příkladem je Mandala VI.

clanek_003

  • Oranžová barva dokáže prozářit místnost. V případě mandaly to platí dvojnásob. Vaši mysl dokáže chránit před pocity opuštění, izolovanosti nebo deprese. Je skutečným energetickým nakopnutím a ocení ji všichni, kteří občas bojují s pochybnostmi nebo emočními propady. V kombinaci s veselou žlutou a zklidňující modrou ji najdete na našem obraze Mandala III.

clanek_004

  • Fialová a růžová barva vytváří v Mandale VII dokonalou souhru. Zatímco růžová vyzařuje něžnost, lásku a pochopení, fialová do ní přináší mystickou duchovní sílu a sjednocuje působení duše a těla. Díky tomu můžete lépe pracovat se svou emocionální stránkou a prohlubovat své vnitřní prožitky. 

clanek_005

Mandaly pro odhodlané jedince

Mandaly snadné a střední náročnosti jsou zde i pro začátečníky. Technika malování podle čísel totiž promění každého člověka v umělce. Potřebovat budete jen odhodlání a trpělivost. Odměna v podobě finálního obrazu za to však rozhodně stojí.

Hledáte-li mandalu, která Vás doslova osvítí svou pozitivní energií, pak můžete zkusit motiv Barevné mandaly nebo Zářivá mandala

clanek_006

Jestli v sobě máte energie a vášní až příliš a občas potřebujete trochu zvolnit a uzemnit, pak se dejte cestou klidnějších a tlumenějších barev. Ty skrývají hloubavost, mystičnost a budou na Vás působit příjemným, uklidňujícím dojmem. Skvělou volbou je pak obraz Vesmírné mandaly nebo Modré mandaly.

clanek_007

Mandaly představující výzvu

Pokud si nechcete malování usnadnit a samotný proces tvorby považujete za terapeutický a léčivý, pak můžete zkusit abstraktnější a bohatší mandalové obrazy. Ty totiž pracují nejen s centrálním motivem, ale také s dalšími doplňujícími prvky. Mezi ně dozajista patří Abstraktní mandala nebo Mandala plná barev.

clanek_008

Kam vymalovanou mandalu v interiéru umístit

Mandaly se do prostoru dají vnést mnoha způsoby. Mohou zdobit polštáře, závěsy nebo jiné textilie. Pokud jste milovníci duchovna a východního náboženství, pak už doma možná nějakou máte. Chcete-li si ale vymalovat první mandalu a bojíte se, ať do prostoru zapadne, máme pro Vás pár snadných rad.

  • Objednejte si plátno s rámem. Pokud chcete, aby mandala zdobila Váš interiér, nechte si plátno s vybraným motivem před vymalováním natáhnout na rám.
  • Zvolte optimální velikost obrazu. Řádně si změřte prostor, do kterého chcete mandalu zavěsit. Podle toho si pak vyberte i optimální velikost obrazu. Vyhnete se tak tomu, že bude obraz příliš blízko nábytku nebo jiným obrazům.
  • Buďte umírnění. Do každé místnosti dejte maximálně jednu mandalu nebo je alespoň umístěte dostatečně daleko od sebe. Vzhledem ke své povaze jsou mandaly velmi barevné a příliš mnoho barev by mohlo harmonii interiéru trochu nabourat. Navíc každá barva v sobě nese jinou energii a je dobré, aby mandaly působily na Vaši mysl odděleně.
  • Vybírejte správné barvy. Pokud nevíte, jakou barvu mandaly pro jakou místnost zvolit, pak vycházejte z jejich psychologie. V místnosti, kde spíte nebo pracujete, nevolte příliš energické a vášnivé barvy. Mohly by Vás příliš rozptylovat. Sáhněte naopak po klidných nebo přírodních tónech. V případě obývacího pokoje se naopak nebojte veselých a živých barev.
  • Nebojte se změny. Že může mít mandala pouze kruhovitý tvar? To rozhodně není pravda. Nebojte se proto do prostoru umístit třeba květinovou nebo zvířecí mandalu. Budou nejen skvěle vypadat, ale mohou také propojit svou energii s nějakou další, která vychází ze zvířat. Proto u nás najdete mandalu vlka, medvěda, kočky, kohouta nebo třeba sovy.  

clanek_009

Návod: Jak si namalovat vlastní mandalu

Tvorba mandaly se může zdát na první pohled složitá. Někdy to vypadá, že všechny ty ornamenty a kudrlinky přece potřebují spoustu talentu. A možná to tak i je. Nicméně nikdo neříká, že existuje pouze jediná a dokonalá mandala. Proto malujte přesně to, co cítíte.

Krok č. 1: Udělejte si pohodlí

Na začátku všeho stojí příjemné a pohodlné místo. Udělejte si na malování prostor, zajistěte si klid, případně si pusťte meditační hudbu. S uvolněním těla se uvolní i mysl a Vaše malování získá ten správný rozměr.

Krok č. 2: Udělejte si základní náčrt

Při malování mandaly se rozhodně nenechte svazovat konvencemi. Dejte průchod tvořivosti a fantazii. Na začátku si ale udělejte hrubý náčrt. Díky němu bude ve Vaší mysli panovat klid, malování bude mít systém a bude působit pozitivně na Vaši mysl.

Udělejte si proto na papír nebo plátno bod, kolem kterého vytvoříte jednu či více různě velkých kružnic. Ty pak rozdělte na menší úseky a malujte.

clanek_010

Krok č. 3: Malujte a nesvazujte se přemýšlením

Zvolit světlé barvy? Nebo spíše tmavé? Nemaluji příliš mnoho detailů? Nebo není jich naopak málo? Všechny tyhle otázky zapuďte a řiďte se pocitem. Máte chuť na zdobnost? Pusťte se do ní. Nemáte rádi oranžovou, ale teď byste ji nejradši použili? Udělejte to. Malování mandal je terapie, a pokud k Vám něco uvnitř promlouvá, nechte to vyjít na plátno.

Krok č. 4: Odstupte a prohlédněte si mandalu

Jakmile své dílo dokončíte, zjistěte, jak na Vás působí. Kromě toho se ale zamyslete nad tím, jak se změnilo Vaše rozpoložení a co Vám tvorba konkrétní mandaly dala.

clanek_011

Malování dokáže člověka uvolnit a oprostit od běžných starostí. Pozitivně ovlivňuje mysl a dokáže navodit rovnováhu. Kapitolou samo o sobě je pak malování mandal. Dnes jsme se proletěli jejich historií, řekli si o tom, jak na nás působí a také jsme si řekli, jak by měl vypadat proces jejich tvorby.

Pokud ale nepatříte k těm nejzručnějším jedincům a na malování vlastní mandaly si netroufáte, pak si vyberte jednu z těch našich. Postupným vymalováním podle čísel pak získáte podmanivé obrazy mandal, které mohou postupně ozdobit všechny místnosti Vaší domácnosti. 

K malování mandal Vám zašleme nejen plátno s vybraným motivem, ale také kvalitní akrylové barvy a štětce různých velikostí, pro malování větších ploch i drobných detailů.