Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Evropský den koupání v řekách – připojte se letos i Vy

Pro všechny milovníky vody máme dobrou zprávu. V červenci se totiž slaví den spojený s koupáním, který si nesmíte nechat ujít. Zapojte se do něj i Vy, rovnou s celou rodinou! V článku najdete informace o této slavnosti a tipy na vodní hry, které jsou určené pro malé i dospělé. A pokud jste opravdu velcí fandové vodního živlu, díky malování podle čísel si můžete vytvořit doslova osvěžující dekorace do domácnosti s vodní tématikou.

Evropský den koupání v řekách

Evropský den koupání v řekách se slaví druhou červencovou neděli. Během tohoto dne se lidé po celé Evropě vydávají ke břehům řek a užívají si koupání v přírodě. Tento svátek si získává stále více příznivců i v České republice. Pojďte do toho s námi letos i Vy.

Od roku 2002 se této akce zúčastnilo téměř půl milionu lidí a uspořádalo se na 2000 akcí ve 34 zemích Evropy. Tento rok se doufá v rekordní účast. Spousta z nás se nedostane na dovolenou, tak jak bychom si představovali. Ale koupání si můžeme užít i v našich krásných řekách. Nenechte koronavirus, aby Vám zkazil prázdniny. Vždyť prvotřídní koupačku můžete zažít i kousek od domova.

clanek_001

Cílem akce je upozornit na nutnost ochrany přírody

V cizině se tato akce nazývá Big Jump, českou verzi již znáte. Evropský den koupání v řekách byl založen v roce 2002 celoevropskou organizací, která se zabývá správou říčních toků. Cílem je připomenout lidem, proč a jak mocmilujeme naše řeky. A nejen řeky. Ale také jezera, mokřady, zkrátka všechny vodní plochy. Protože na všech záleží. Zakladatelé a organizátoři chtějí ukázat, jak je důležité pečovat o vodní ekosystém, protož bez nich by nebyl život. 

Není tomu tak dávno, kdy řeky byly v havarijním stavu a často připomínaly stoky. Tak například ještě ve 20. st. bylo běžné, že se do nich házely odpadky a sváděla kanalizace. Nemluvě o vypouštění škodlivin z výroby z továren a chemiček. Řeky byly nebezpečným místem, kam se lidé raději neodvažovali chodit. Využívaly se pouze pro dopravu a výrobu energie. Spousta míst, kam se dříve chodilo koupat, odpočívat a slunit se, dočista zmizelo.

Dnes už tomu tak ve většině případů naštěstí není. Od 90. let se po celé Evropě vyvíjí iniciativa za očištění a ochranu řek. Přesto však najdete vodní plochy, které nejsou vhodné k plavání, a ani v nich nenajdete původní obyvatele, například raky nebo vydry. Jak vidíte, stále máme co napravovat. 

clanek_002

Všechny vodní plochy potřebují naši pozornost, a tím máme na mysli i ty, které nejsou vyloženě znečištěné. I čisté řeky jsou dnes ohrožoványtovárnami, které vypouštějí chemikálie do svého okolí, přehradami a dalšími umělými zásahy člověka ve jménu budování infrastruktury. Ničí se tak nejen život v nich a okolo nich. 

Pokud bude voda všude okolo nás znečištěná, ohrožujeme tím i naše vlastní zdraví. A navíc je to škoda. Protože i naše řeky jsou krásným místem ke koupání. Pokud se rozhodnete vyrazit vykoupat do řeky, nezapomeňte si zkontrolovat, zda je ke koupání vhodná.

Jak se slaví Evropský den koupání v řekách

Během tohoto dne se po celé republice pořádají větší i menší akce, které nejčastěji organizují občanské iniciativy. Součástí je hudební doprovod, grilování, hry pro malé i starší děti a dospělé a samozřejmě hlavní hřeb programu – velký skok do vln řek. Ten se naplánuje vždy na určitý konkrétní čas. A právě ve stanovenou hodinu naskákají do řek úplně všichni účastníci této akce po celé Evropě. Jak už asi tušíte, odsud se vzal anglický název Big Jump.

Ač jsme si my, Češi, na plavání v řekách odvykli, letos máte skvělou příležitost tuto aktivitu znovu objevit. Věděli jste, že v Paříži a v Berlíně se v řece koupají téměř celoročně? V zimních měsících jen pár odvážlivců, ale přesto. Za to u nás řeky zejí prázdnotou (pokud nepočítáme lodě nebo sportovce), a to i během léta. Vyzkoušejte vodu v řekách i Vy! Koupání v nich má spoustu benefitů.

Výhody plavání v přírodě

Posílíte imunitní systém. Pokud Vás trápí alergie nebo slabá imunita, začněte plavat v jezerech, řekách či jiných vodních plochách namísto chemických bomb, jakými jsou bazény. Přírodní vodní plochy jsou plné života a biologické energie od rostlin a zvířat, které v ní žijí. A nejen to. Najdete v nich spoustu enzymů, minerálů a dalších prospěšných látek. 

Tělo začne tvořit více endorfinů. Díky těmto hormonům se cítíme šťastní, spokojení a naplnění. Je to způsobeno hned dvěma důvody. Za prvé, pokud jste v přírodě, cítíte se mnohem lépe. Asi ten pocit znáte, že? To proto, že lidský mozek reaguje pozitivně na pobyt na čerstvém vzduchu a začne vytvářet více endorfinů. 

A za druhé, pohyb léčí. Jakákoliv sportovní aktivita má za následek vyplavování hormonu štěstí v obrovském měřítku. Díky této dvojité kombinaci se po koupeli venku budete cítit jako vyměnění. Pokud Vás tedy trápí deprese, úzkosti nebo i obyčejná špatná nálada, vezměte do ruky osušku a vyrazte se vykoupat do nejbližšího jezera nebo řeky. 

clanek_003

Rozproudí se Vám krevní oběh. Plavání v přírodních vodních plochách má téměř zázračné účinky na celý kardiovaskulární systém. Voda v přírodě je totiž trochu studenější, než jsme běžně zvyklí z bazénu. A studená voda stimuluje buňky pod kůží, které snímají teplotu. Pokud dojde k jejich aktivaci, pošlou signál přímo do srdce, a to začne pracovat o poznání rychleji. 

Tento proces nejen procvičí Váš krevní oběh, ale navíc Vás nabije energií a vitalitou. Do těla se začne vyplavovat adrenalin a Vy se budete cítit jako znovuzrození. Díky tomuto jevu plavání v přírodě funguje i jako přírodní prášek proti bolesti. Vyšší hladina adrenalinu totiž odvede pozornost od jakékoliv bolesti.

Zapojte i děti, vyzkoušejte 7 zábavných vodních her

Voda je ideální místo pro hraní. Využijte Evropský den koupání k tomu, abyste utužili vztah se svými dětmi. Vyrazte s celou rodinou a užijte si příjemný den u vody. Hraní her je důležité nejen pro děti, ale i pro dospělé. Přináší dobrou náladu, optimismus, stimuluje kreativitu, a co teprve hraní ve vodě! Kromě klasického plavání se můžete potápět, vznášet se na hladině, zvedat nohy do vzduchu a samozřejmě cákat jeden na druhého – aktivita, kterou má rád snad každý. 

Důležité je vybrat místo, kde řeka plyne velmi zvolna a proud není silný. Raději se také vybavte botami, které vydrží pobyt ve vodě. Dno řeky může být kamenité, a proto je lepší si nohy chránit. Navíc se Vám pak bude lépe vylézat ven. 

Pojďme se podívat na sedm zábavných her, které musíte vyzkoušet:

  1. Hra na žábu: Budete se pohybovat po kamenech, které vykukují nad hladinou. Hráči mají povoleno skákat i přelézat. Kdo spadne do vody, prohrál.
  2. Bezrucí ve vodě: Ač to zní trochu strašidelně, jde o zábavnou aktivitu. Je však potřeba vybrat trochu hlubší místo. Jakmile zavelíte, plavci se musí udržet nad hladinou jen pomocí šlapání vody. Ruce musí mít zdvihnuté nad hlavou, aby bylo vidět, že nepodvádí. Kdo vydrží nejdéle, vyhrál.
  3. Boj o míč: Tuto hru můžete hrát v řece, kde je mírný proud a voda alespoň po pás. Na vodní plochu se hodí míč a každý protihráč se ho snaží ukořistit pro sebe. Mohou se o něj silou přetahovat, avšak nesmí se topit, ani se jinak prát. Kdo uloví míč a donese ho na břeh, vyhrál.
  4. Jezdci: Hráči utvoří dvojice koní a jezdců. Jezdec si vleze koni na záda. Na znamení se jezdec snaží shodit do vody jezdce protihráče. Kdo spadne do vody, prohrál.
  5. Vodník ve vodě: Hráči utvoří kruh ve vodě po pás. V jejich středu je vodník. Ten se vždy potopí a jakmile je pod vodou, někdo ho plácne po zádech. Vodník se hned vynoří, hádá, kdo to byl a snaží se ho plácnout na oplátku. Hráči se před vodníkem ochrání tak, že se potopí. Ten, koho vodník plácne, si s ním musí vyměnit místo.
  6. Plavání bez rukou: Plavejte bez použití rukou. Kdo doplave nejdál, má vyhráno.
  7. Zoologická zahrada: Hráči ve vodě napodobují pohybem a zvukem zvířata, jak by vypadala, kdyby byla ve vodě. Například to, jak plave pes, jak plave kachna, jak se slon polévá vodou atd. Úkolem protihráčů je uhodnout, jaké zvíře předvádí. Jak asi plave tygr?

 

clanek_004

Máte rádi vodu? Ozdobte si s ní Vaši domácnost!

Ať už jste nenapravitelný milovník vody či vodní tvor, který by se nejraději koupal od rána do večera, nebo na Vás má voda uklidňující vliv, máme pro Vás skvělý nápad na vyzdobení domácnosti. Sáhněte po některém motivu malování podle čísel a pozvěte životodárný živel do Vaší domácnosti.

clanek_005

Dívka a moře je obraz plný tajemství a nespoutané energie moře. Pokud Vám chybí procházky podél pláže, kdy se hladina vzdouvá vlnami, ozdobte si obývací pokoj nebo ložnici tímto obrazem. Tak už budete mít moře napořád na očích a jeho kus bude patřit jen Vám.  

Letní pohodou a koupáním u moře je plný veselý obraz Veslice na pláži. Při malování budete sahat po samých veselých barvičkách, které Vám vykouzlí úsměv na tváři. A ten se Vám na ní vrátí pokaždé, když se na obraz podíváte. Hoďte stres za hlavu a vychutnejte si sluníčko a mořský vzduch ve vlasech.

clanek_006

Žena ve vlnách je svůdný designový obraz, který ve Vaší domácnosti udělá velkou parádu. Kompozice je vymalována v harmonických barvách, které spolu dokonale ladí. Světlo se ve vodě láme a dokonale podtrhuje ženskou krásu. Vyzdobte si s ním obývací pokoj a ponořte se díky němu do chladivé vody, kdykoliv se Vám bude chtít.

clanek_007

Zapojte se letos do Evropského dne koupání a poznejte s Vaší rodinou něco nového!