Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Světový den polibku

Věděli jste, že i polibek má svůj svátek? Je to každoročně 6. července. Je to den, který oslavuje polibek jako přirozený a krásný projev náklonnosti. Je námětem mnoha uměleckých děl, z nichž některá si i můžete namalovat pomocí malování podle čísel s předlohami od ZUTY.

clanek_001

Proč se vlastně líbáme?

Kdybychom tuto otázku položili v nějakém průzkumu, nejspíš by hodně odpovědí obsahovalo vyjádření jako: z lásky jeden k druhému, jako projev citů, při přátelském pozdravu nebo při loučení. To by do toho ale nesměli zasahovat vědci a psychologové, kteří i tak krásnou věc, jako je polibek, podrobili vědeckému zkoumání.

Vznik polibku podle Sigmunda Freuda

Tento slavný psychoanalytik tvrdil, že polibek odkazuje na libé pocity, které jsme měli jako kojenci při tom, když nás maminka krmila svým mlékem. Je jisté, že u sání mateřského mléka se silně zapojují rty, stejně jako u vášnivého líbání.

Teorie polibku podle Ingelore Ebbefedové

Oproti Freudovi stojí německá vědkyně Ingelore Ebbefedová, podle které vznik příjemného zvyku líbání souvisí s chováním zvířat, která se vzájemně očichávají. Jakmile se člověk vzpřímil, bylo přirozenější, že se soustředil při očichávání na stejně vysoko položenou hlavu a obličej partner.

Nevíme tedy k jaké teorii se kloníte Vy, či snad jestli nemáte svou vlastní teorii, ale za nás je zkoumání antropologických základů polibku plýtvání potenciálem. Když se chystáte k polibku s přítelem, se svými dětmi, s manželkou či rodičem, určitě nepřemýšlíte nad tím, jak bylo fajn, když vás maminka kojila, nebo jak to mají zvířata skvěle zařízené s tím očicháváním.

Odpověď na otázku, proč se líbáme, je mnohem prostší: protože se máme rádi a milujeme se. Takhle jednoduché to je. A líbat bychom se měli často, nejen o Světovém dnu polibku. Proč?

Polibek – příjemný a prospěšný

Lidé, kteří se rádi a často líbají, z toho mají značný prospěch. Jak konkrétně polibky zkvalitňují život?

clanek_002

  • Při líbání se spouští produkce hormonu dopaminu. Ten počítáme mezi takzvané hormony štěstí. Jeho nedostatek v těle musí dokonce řešit endokrinolog a většinou tak, že nasadí medikamenty. Jinak člověk propadá depresím, panickým atakám a dalším nežádoucím stavům. Líbání tedy doplňuje hladinu dopaminu a funguje vlastně jako pohádkový elixír štěstí.
  • Líbání posiluje společenské kontakty. V některých kulturách je polibek součástí obyčejného pozdravu. Jsme moc rádi, že tento trend už dorazil i do naší země. Není vůbec neobvyklé vidět, jak se při pozdravu dva přátelé i stejného pohlaví pozdraví letmým políbením na tvář. Pohoršeným mravokárcům vzkazujeme, že nejde o vyjádření homosexuálních pocitů.
  • Při polibku zapojíme až 30 obličejových svalů. Jistěže to nelze vydávat za náhradu tělesného cvičení, jelikož tam jde většinou o protažení a posílení většího množství svalových skupin, ale jistě se to počítá.
  • Spalujete kalorie. Kalorie jsou spalovány při jakékoliv činnosti. Dokonce i když jen usilovně přemýšlíte nad nějakým problémem. Při minutě líbání můžete spálit až 20 kalorií. Není to tedy recept přímo na zhubnutí, ale zase jde o velmi příjemný způsob pálení kategorií.
  • Předcházíte infekcím ústní dutiny a zubním kazům. Při líbání, zejména francouzském líbání, si s partnerem vyměňujete tisíce bakterií. Tělo se učí na ně reagovat a v některých případech je i využít v boji proti svým vlastním škodlivým bakteriím.

Možná, že jsme nevyjmenovali všechny prospěšné vlivy polibku, ale všechno převáží to, že líbání je prostě příjemné.

Polibky v pohádkách, podvědomí i v umění

Polibkům je přisuzována úplně magická moc. Vždyť v pohádkách je často jedinou možností, jak zlomit kletbu, právě polibek. A jak že se to ty žabky mění v princezny? Opět polibkem!

Žádná svatba se také neobejde bez polibku. Je to tak důležitý moment, že pokud jej fotograf nestihne pořádně zachytit, klidně požádá o jeho zopakování.

Líbání je natolik inspirativní, že je námětem mnoha slavných uměleckých děl. Písně a básně, sochy a plastiky, obrazy, fotografie, filmy i lidové pověsti a pohádky, to vše oslavuje polibek jako nádherný projev lásky a důvěrnosti. Také na ZUTY nabízíme obrazy, které si můžete vymalovat podle čísel. Můžete tak mít na stěně téměř originál.

Polibek od Gustava Klimta

Co jiného si pořídit, než nejznámější obraz Gustava Klimta. Polibek je nádherný obraz, který definuje styl secese. Toto klasické dílo nyní může zdobit i stěny Vašeho pokoje.

clanek_003

 

Užijte si tedy den plný polibků, možná i s romantickými obrázky od ZUTY. A hlavně – nezapomeňte dnes někoho políbit!