Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Mezinárodní den šachu

Mezinárodní den šachu je za dveřmi, znáte tuto hru dobře?

Někdo rád relaxuje při malování, jiný si raději dá partii šachu. Minulý rok seriál Dámský gambit přitáhl pozornost všech k šachovému světu. Jste i Vy fanoušci tohoto seriálu? V našem e-shopu najdete motivy, které jsou přesně pro vás. Víte, odkud šachy pochází a jak se dostaly do Evropy? Ku příležitosti Mezinárodního dne šachu, který připadá na 20.7., jsme si pro Vás připravili hned několik zajímavostí ze světa této královské hry.

Šachy jsou legenda deskových her. Každý je zná, i když ne všichni je umí. Přezdívá se jim hra králů, jelikož je k jejich hře potřeba inteligence, důvtip a schopnost předvídat protivníka. Rozvíjí strategické myšlení a umí pěkně potrápit naše mozkové buňky.

Šachy, které známe dnes, ušly dlouhou cestu a vůbec nejde o evropský vynález. Ještě dnes po světě najdete spoustu variant této hry, které jsou buď velmi staré, nebo naopak poměrně nové. A musíme Vás varovat, že některé verze jsou pěkně bláznivé.


Odkud šachy pochází a jak vznikly

Odkud přesně šachy pochází se s jistotou neví. Podobné deskové hry byste našli na různých místech světa již hluboko ve starověku. Někde se dočtete, že předchůdcem šachů byly vrhcáby, které jsou dodnes velmi oblíbené ve Střední Asii a východní Evropě. Ve středověku se hrály i u nás, v dnešní době už je ale moc Čechů neumí.

Oproti šachům jedna partička vrhcábů trvá jen pár minut a velkou roli hraje náhoda. Pravidla jsou jednoduchá a zvládnou je i malé děti. Pokud tedy hledáte zábavnou a rychlou deskovku, vřele Vám doporučujeme je vyzkoušet. Například v Řecku a dalších balkánských zemích pořídíte nádherné hrací desky, které budou zároveň i pěkným suvenýrem.

Další velmi starobylou hrou je tzv. senet. Ten pochází ze starověkého Egypta, kde si jím krátili čas všichni od velmožů na faraonově dvoře až po nejchudší rybáře, a to již od 4. tisíciletí před naším letopočtem. Také senet je jen o náhodě, se strategií byste při něm moc nepochodili, leda byste podváděli. V mnohém připomíná naše Člověče, nezlob se, akorát se místo kostkami házelo dřívky.

Ze všech těchto her je však šachům nejvíc blízká indická čaturanga. Ta je doložená od 6. st. našeho letopočtu. Považuje se za jejich přímého předchůdce. To byste zřejmě snadno odhadli, vzhledem jim je totiž velmi podobná. Hrací deska má stejné rozměry jako ta šachová, i stejný počet figurek.

Zvláštní je však v tom, že místo dvou hráčů proti sobě zápasí rovnou čtyři ve dvou týmech, přičemž každý hráč má svůj vlastní roh. Také pravidla jsou jiná. Cílem není paralyzovat krále (rádžu), ale zničit celou armádu rivalů. Ani u čaturangy se neobejdete bez kostky. Určuje to, jak se bude táhnout. Strategie tedy nehraje tak velkou roli jako u klasických šachů, ale stále do hry vstupuje i náhoda.

clanek_001


Od Indů převzali jejich hru Peršané, a tak během 6. a 7. století našeho letopočtu vznikl šatrandž (jen tak pro zajímavost, tento výraz zůstal i v moderní perštině a v Íránu pod ním dnes všichni rozumí klasické šachy). Ten byl velmi podobný dnešním šachům – utkání probíhalo jen mezi dvěma hráči a konečně zmizela kostka.

Najednou se z šatrandže stala hra, která závisela čistě na intelektu a strategickém myšlení. Co se pohybu kamenů týče, tak ten byl trochu jiný, než ho známe dnes. Tak například střelec mohl táhnout jen přes dvě pole, za to ale mohl skákat přes ostatní figurky, tak jako kůň. Nutno říct, že pokud dnes budete hrát v Íránu šachy, pravděpodobně Vás protihráč překvapí tahy, které neznáte. Zda je to pozůstatek původního šatrandže, nebo jejich vlastní invence, těžko říct.


Jak se šachy dostaly do Evropy

Perský šatrandž se rozšířil v islámském světě. Přes arabský transfer se poté dostal i do Evropy, kde se ustálila finální pravidla, která používáme i my dnes. Konečné úpravy dostaly šachy někdy okolo 15. století a od té doby se téměř nezměnily.


Šachy dál na východě

  • Nejstarší obdobou šachů na Dálném východě jsou čínské siang-čchi. Inspirace patrně pochází z indické čaturangy. Někteří badatelé se ale domnívají, že je tomu naopak a Indové okoukali hru od Číňanů.

  • V Japonsku mají šógi. Pravidla jsou velmi podobná, avšak kameny jsou ploché a hodnost je na nich napsaná japonským písmem. Pro Evropana tedy téměř nerozluštitelné. Jméno šógi znamená hra generálů a pochází od slova šógun.

  • V Thajsku hrají makruk, který má svou khmerskou variantu (v Kambodže), ouk. Pravidla jsou stejná jako v šachu, avšak pěšci jsou seřazeni ještě o jednu řadu výš, než jsme zvyklí. Mezi pěšci a ostatními kameny tak vznikne jedna prázdná řada.


clanek_002


Moderní verze šachů

Cesta šachů se rozhodně nezastavila v 15. st. Žijí vlastním životem, a tak můžete narazit i na novější a poměrně odvážné verze této hry králů. Vyzkoušet je můžete i Vy, pravidla nejsou nijak komplikovaná.

  • Blázinec (crazyhouse): Pokud protihráči vyhodíte figurku z desky, můžete ji vrátit zpět na šachovnici na své straně. Příslušné místo ale musí být prázdné, nemůžete mít dvě totožné figurky ve výchozí pozici.

  • Jezdcové šachy: Pokud jezdec kryje některou z Vašich figurek, krytá figurka převezme vlastnosti jezdce. Můžete s ní tedy táhnout do písmene L a zároveň přeskočit kohokoliv v cestě. Jezdci samotní mají imunitu – nemohou být z desky vyhozeni. Na druhou stranu ani oni nesmí žádnou figurku vyhodit.

  • Fischerovy šachy: Fischerovy šachy vymyslel mistr světa Robert „Bobby“ Fischer na konci
    20. st. Do této verze šachů se opět plete náhoda. Hrací kameny se totiž rozmisťují naprosto náhodně. Díky tomu mají hráči výchozí pozice pokaždé jiné a nemohou uplatnit základní taktiky a strategie, které se naučili.


clanek_003



Šachový box

Šachový box je nejzvláštnější odnoží této tradiční hry. Během utkání soupeři měří síly jak v šachu, tak v ringu. Šachbox má celkem 11 kol, přičemž každé trvá pouhé 3 minuty. Tento sport vznikl díky komiksu Chladný rovník z roku 1992, kde se objevil vůbec poprvé. Nizozemec Iepe Rubingh byl hrou fascinován, a tak zorganizoval první skutečný zápas.

Hráči musí být schopni rychle reagovat na změny situací. Jen si to představte, jednu chvíli jste ve víru akce a rychlých úderů a záhy se musíte uklidnit, posadit se a začít uvažovat s chladnou hlavou. Ač to zpočátku nikdo nečekal, šachbox si našel spoustu příznivců. Od roku 2003 má dokonce vlastní světový šampionát.


Zajímavosti ze světa šachu

  • Nejdelší šachová partie v historii trvala 20 hodin a 15 minut. Odehrála se v Bělehradě mezi hráči Nikoličem a Arsovičem. Hra skončila remízou.

  • Nejdelší šachová hra bez ztráty jediné figurky se odehrála v Menšenu v roce 1994 v souboji mezi Nuberem a Keckeisenem. Trvalo 31 tahů, než se Keckeisen vzdal, jelikož mu hrotil mat.

  • Nejkratší šachová hra se udála během mistrovství v Bele Crkvě v roce 1984. Na mat přišlo už ve třetím tahu v souboji Dordeviče a Kovačeviče. Bleskový mat se můžete naučit i Vy. Říká se mu mat bláznů nebo také mat hlupáků. Lze ho uskutečnit na dva tahy s černými (1. f3 e5 2. g4 Dh4 mat) a na tři s bílými figurkami (1. e4 g5 2. d4 f6 3. Dh5 mat).

  • Nejmladším velmistrem šachu se stal Sergej Karjakin z Ruska. V době vítězství mu bylo pouhých 12 let. Překonal tak Roberta „Bobbyho“ Fischera, který se stal velmistrem v 15 letech. Mezi ženami je dosud nejmladší velmistryní Judit Polgárová. Judit rovněž zvítězila, když jí bylo 15.

  • Nejvíce simultánních šachových partií má na kontě Peršan Ehsan Ghaeim Maghami. Ten na exhibici v Teheránu v roce 2011 hrál najednou na 604 šachovnicích. A pozor – z toho 580 her vyhrál, 16 remizoval a pouhých 8 prohrál.

  • Na největšího šachistu v historii máme hned několik adeptů. Záleží na tom, jaká si stanovíte kritéria. Tak například José Raúl Capablanca je nejdéle neporaženým. Gary Kasparov zase patří mezi ty z nejznámějších. Jeho impozantní skóre ze závodů však překonal Magnus Carlsen. Pokud chcete hodnotit podle celkového počtu mistrovských titulů, pak těch má nejvíc Emanuel Lasker. Hned za ním jsou Rusové Kasparov a Karpov.

  • Nejstarší dochovaná kniha, která se věnuje modernímu šachu je Göttingenský rukopis. Byl napsaný okolo roku 1471, autor je však neznámý. Najdete v něm několik šachových zahájení a problémů. Právě v tomto rukopise je vůbec první zmínka o populárním dámském gambitu.


clanek_004



Šachy jsou sport jako každý jiný

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou vlastně šachy sportem? Ač se u nich nevyvíjí fyzická námaha, neběhá se, ani neskáče, přesto mají se sportovními aktivitami mnoho společného a právem se řadí mezi ně.

  • V šachu bojujete proti soupeři.

  • Musíte být v dobré fyzické kondici. Vydržet maximální tlak a dokázat se maximálně soustředit hodiny v kuse není něco, co se naučíte během odpoledne. Není proto divu, že špičkoví hráči trénují s fitness trenéry a hlídají si jídelníček, aby si udrželi tu nejlepší formu.

  • Šachy jsou oblíbené po celém světě. Pořádají se šampionáty a soutěže. Šachy hrají také handicapovaní a nemocní.

  • Na soutěžích v šachu se hráči hodnotí podle zavedeného systému. Ten samý systém převzali i jiné sporty, například americký fotbal, hokej, golf nebo baseball.


clanek_005

 

Nejlepší filmy a seriály o šachu

  • Velkou senzaci minulý rok způsobil seriál The Queens Gambit neboli Dámský gambit. Hlavní herečka za svůj výkon získala ocenění Zlatého glóbu a my Vám seriál vřele doporučujeme. Jmenuje se podle jednoho z nejoblíbenějších šachových zahájení hry a vypráví o mladé dívce, která dobyla šachový svět, který tehdy patřil výhradně mužům.

  • Tah pěšcem z roku 1972 vypráví příběh Bobbyho Fischera, jednoho z nejmladších šachových velmistrů v historii.

  • Lužinova obrana je film natočený roku 2000 podle románu Vladimíra Nabokova, což už je samo o sobě zárukou kvality. Vypráví o nadaném šachistovi, který komunikuje s ostatními pouze skrze figurky. Jakmile však potká osudovou lásku, jeho svět se obrátí naruby.

  • Královna z Katwe z roku 2016 opět vypráví o nadané šachové hráčce z Ugandy, která to navzdory osudu dotáhla díky svému talentu až na vrchol.

 

Něco pro fanoušky Dámského gambitu

Pokud se i Vy letos zapojíte do Mezinárodního dne šachu, po náročné partii si můžete odpočinout a zarelaxovat při malování podle čísel. V naší nabídce najdete motivy s šachy, které jsou jako vystřižené z populárního Dámského gambitu. Tak například obraz Svůdná šachistka.

clanek_006

 

Nebo například Šachistka v modrém. Všechny šachové motivy najdete na našem e-shopu pod heslem “ŠACH”.

clanek_007

 

Přejeme Vám příjemný Mezinárodní den šachu, oslavte ho partií nebo malováním obrazu s šachovou tematikou!