Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Halloween: Jak vznikl a jak se slaví ve světě?

Kladete si otázku, kde se tento svátek vlastně vzal? Budete překvapení, vůbec totiž nepochází z Ameriky. Dnes je populární po celém světě, dokonce i v Česku. Zjistěte, jak vlastně vznikl a jak se slaví u nás i ve světě. Pokud patříte mezi jeho fanoušky a chcete si ho letos užít, pořiďte si motivy malování podle čísel a pusťte se do strašidelného malování s celou rodinou.

clanek_000

Jak vznikl Halloween

Žádná Amerika, Halloween původně pochází ze Skotska a Irska. Název tohoto svátku vznikl zkrácením skotského All Hallow´s Eve, který se odehrával v předvečer svátku Všech svatých 31. října. Na tento den vždy připadala dlouhá vigilie, během které se vzpomínalo na zemřelé mučedníky a světce, modlilo se k nim a přinášely se jim dary. Věřilo se totiž, že světci se mohou přimluvit u Boha za zemřelé příbuzné či známé a ulehčit jim tak na onom světě. 

Křesťanský svátek Všech svatých a s ním spojené oslavy All Hallow´s Eve neboli Halloweenu v mnohém vycházel z mnohem starších pohanských tradic. Keltové během noci z 31. října na 1. listopadu totiž slavili nový rok, Samhain. Ten se paradoxně vůbec v ničem nepodobal Novému roku tak, jak ho známe my dnes. 

Pohanský Samhain byl totiž spojený se smrtí a oslavoval konec vegetačního cyklu. Příroda okolo umírala a připravovala se na dlouhý zimní spánek. Keltové proto věřili, že i hranice mezi smrtí a životem je během této noci obzvlášť tenká. A mrtví se mohou vracet mezi živé. Často proto, aby buď pomohli, nebo naopak uškodili. To záleželo na tom, jak daný člověk zemřel a jakou měl povahu.

Pohanské kořeny Halloweenu a původní zvyky

Hlavním rozdílem mezi křesťanskou a pohanskou verzí je zřejmě to, že keltské oslavy vůbec nebyly truchlivé. Ba naopak – všude se slavilo, jako by to bylo naposled. Tento rys se některým katolíkům dodnes nelíbí. Katolický svátek Všech svatých je totiž velice vážný a spojený s Dušičkami – tedy se smutkem a návštěvou zemřelých na hřbitově.

Katolická církev se samozřejmě snažila staré pohanské svátky zrušit, což nebylo vůbec snadné. A tak to raději zaonačila tak, aby oslava Všech svatých a Samhain splynuly v jedno, a to jak časově (slaví se proto ve stejný den), tak i co se týče stylem oslav. 

Už za keltských časů totiž lidé nosili masky a vydlabávali dýně. Maskami měli splynout s davem umrlců, kteří kráčeli během této magické noci po zemi. Strašidla si myslela, že jsou lidé jedni z nich. A tak je nechala být. 

A nyní k druhému zvyku, který známe i dnes. Dýňové svícny s děsivými výrazy měly hned dva úkoly. Za prvé osvětlovaly cestu lidem. Ale jejich druhým, ještě důležitějším úkolem, bylo děsit duše zemřelých a odrazovat je od toho, aby ve vesnici pobývaly déle, než je potřeba. Kdy vzniklo koledování, nikdo neví. Je ale jisté, že říkanku Trick or Treat lidé používají již po dlouhé a dlouhé generace. 

Předáci církve si mohli o těchto lidových zvycích myslet své. Pravdou ale bylo, že se je nikdy vykořenit nepodařilo, a tak raději nechali své ovečky, ať v nich pokračují. Jen se jim snažili dát více křesťanské pozlátko. A tak vznikl skotský a irský Halloween. 

clanek_001

Kde se vzal americký Halloween

Halloween pochází z britských ostrovů a Irska. Jak je ale možné, že je tak populární právě v USA? Do Spojených států se dostal spolu s irskými a skotskými imigranty, kteří do Nového světa odešli za lepšími životními podmínkami a novými možnostmi, především v 19. století. Halloween se velmi rychle rozšířil po celých Státech, a to i mimo skotské a irské komunity. Netrvalo to dlouho a Halloween se stal masovou a komerční záležitostí, stejně jako třeba Vánoce nebo Den díkůvzdání. 

Jak se slaví Halloween v Americe

Američané, především děti a dospívající, Halloween milují. Přípravy a nákupy často probíhají už měsíce předem, úplně stejně jako u nás na Vánoce. Středobodem všeho je koledování a s ním spojené děsivé masky. Všechny maminky a tatínkové proto již v říjnu řeší, co si jejich ratolesti vezmou na sebe. Kostýmy si buď vyrobí sami, nebo je koupí v obchodech. 

Koledování se odehrává v rodině, nebo mezi sousedy a přáteli. Děti se oblečou a po setmění, až se rozsvítí všechny svícny, vyrazí ven. Koledníci se u každého domu, který navštíví, ohlašují formulkou Trick or Treat. Ta se překládá jako fráze Koledu, nebo něco provedu. Hlava domácnosti je musí odměnit, nejčastěji se rozdávají čokolády a další sladkosti. 

Pokud ale koledníci nic nedostanou, vyvedou u domu nějakou neplechu. Velmi často ho například zahází toaletním papírem nebo natřou venkovní kliky zubní pastou. Děti mají v zásobě vždy spoustu rošťáren, a proto je lepší být připravený. Nebo dělat, že nejste doma. Lakota se totiž na Halloween rozhodně nevyplácí. 

Dalším oblíbeným zvykem je vydlabávání dýní. To děti dělají jak doma s rodinou, tak ve škole. Z dýní se vyrábí lucerny s děsivými obličeji, tzv. Jackovy lucerny. Kromě keltského původu se k těmto lucernám váže ještě jedna legenda, a to o Hrozném Jackovi. 

Ten ve skutečnosti nebyl ani tak zlý, jako spíše vychytralý. Snažil se vyzrát na ďábla, a to se mu nevyplatilo. Jako ve většině irských příběhů, i zde figuruje alkohol – Jack totiž za skleničku prodal duši čertovi. Vymyslel ale plán, jak ji získat zpět. Pekelníka přelstil a vymohl si na něm novou smlouvu ve které stálo, že do pekla nikdy nevkročí.  

Jenže když zemřel, nechtěli ho ani v nebi. Paktoval se s ďáblem, a to se Bohu nelíbilo. Jack si stále myslel, že v pekle to má jisté. Ale pozor – peklo smlouvy vždy plní. A tak jeho duše zůstala už navěky uvězněná mezi nebem a peklem. Některé verze říkají, že má za trest místo hlavy vydlabanou dýni. Jinde se zase dočtete, že se nad ním během jeho posmrtného trmácení ďábel slitoval a dal mu uhlík, aby ho hřál a svítil si s ním na cestu. Jack ho vložil do svícnu z vydlabané dýně a nosí ho všude s sebou. 

Koledování a vydlabávání ale není to jediné, jak se Američané (ale také například Australané a další anglicky mluvící národy) baví. Populární jsou halloweenské párty s kostýmy a strašidelným programem. V některých městech se pořádají průvody v maskách a soutěží se o tu nejděsivější. A kdo se tento svátek rozhodne strávit komorněji hezky doma v teple, pustí si alespoň nějaký hororový film. Tradice se zkrátka nesmí porušit. 

clanek_002

Jak se slaví Halloween ve světě

Halloween je dnes už komerční záležitost a narazíte na něj prakticky po celém světě. Pojďme se podívat na to, jaké různé podoby může mít.

  • V Kanadě se domy zdobí suchým kukuřičným listím. Jinak oslavy probíhají úplně stejně jako v USA. To samé platí v Austrálii, na Novém Zélandu či v Jihoafrické republice. Zkrátka ve všech bývalých državách britského impéria, kde se mluví anglicky a kde převládají potomci osadníků z britských ostrovů, se setkáte s Halloweenem.
  • Ve Francii se k Halloweenu stavěli nejprve odmítavě. Především proto, že to není tradičně francouzských svátek a také proto, že pochází z anglosaského prostředí. Nicméně dnes už v každém větším obchodním domě uvidíte spoustu masek a kostýmů. Francouzi si Halloween oblíbili, pořádají se tematické párty a udělali si z tohoto svátku ideální příležitost, jak se setkávat s přáteli. Koledování se tu ale neujalo. Takto ostatně Halloween prožívá většina zemí v Evropě například Švédsko, Německo nebo Maďarsko.
  • V Číně slaví něco velmi podobného Halloweenu. Rozsvěcují svíčky a zapalují ohně, které svítí na cestu duchům. Věří, že lidé, kteří zemřeli násilně nebo nehodou, nemají klid a vrací se mezi živé, aby škodili. Svíčky je mají uchlácholit a ukázat jim cestu ve tmě, aby mohli odejít. Vlivem globalizace ale tyto dva svátky začínají splývat, už i Číňané našli zálibu v netradičních maskách a kostýmech. 
  • Halloween se dostal až na Srí Lanku. I zde si můžete zajít na pořádně strašidelnou party v restauraci nebo klubu. Oblíbené jsou také kuchařská klání o nejnápaditější halloweenský recept a soutěže v nejděsivějších maskách.

Halloween v České republice

Halloween je často odsuzovaný jako cizí svátek, který k nám nepatří. Přitom je to ale perfektní příležitost k tomu strávit příjemný čas s rodinou a přáteli. Vydlabávání dýni už se ujalo i u nás. A ač koledovat tu nikdo nechodí, halloweenské párty tu mají slušnou tradici. Stejně jako strašidelné kostýmy, které se dají buď koupit, nebo vyrobit doma vlastními silami. 

Ať už se rozhodnete vyrazit na halloweenskou párty, nebo si jen pěkně vyzdobíte domov a na Halloween si se svými nejbližšími uděláte pěkný večer, to už je jen na Vás. Určitě by ale byla škoda tento svátek propásnout a neužít si ho.

Malování podle čísel pro správnou halloweenskou atmosféru

Máme pro Vás tip na to, jak si užít Halloween. Začněte s malováním některého z našich strašidelných či podzimních motivů. Malování podle čísel zajistí nejen skvělou zábavu, ale i odreagování od každodenního shonu.

clanek_003

Do malování podle čísel se můžete pustit sami nebo s celou rodinou. Je totiž vhodné i pro děti. Obrazy jsou k dostání v několika obtížnostech, a proto se do toho může pustit opravdu každý. Vůbec nezáleží na tom, zda máte nějaké zkušenosti s tvorbou obrazů. Díky malování podle čísel v sobě objevíte skrytého umělce, o kterém jste ani nevěděli, že ve Vás je. 

clanek_004

Malování podle čísel funguje na podobném principu jako omalovánky. Obraz je rozdělený do několika menších dílků. Každý má své číslo. K číslu zase patří konkrétní barva. Budete postupovat plíšek po plíšku a pomalu Vám pod rukama bude vznikat originální obraz, který Vám bude dělat radost vždy, když se na něj podíváte. Více informací si přečtěte v našem článku Jak začít malovat. Připravili jsme pro Vás i krátké video, na kterém Vám vše ukážeme.

Kromě obrazu Vám doručíme také profesionální akrylové barvy a štětce, takže si malování užijete o to víc. Naše barvy navíc vydrží zářit i dlouho po zaschnutí a nevyblednou. Obraz proto bude stejně krásný i léta poté, co ho dokončíte.

clanek_005

Na našem e-shopu najdete spoustu kategorií, ale speciálně pro Halloween jsme připravili motivy, které perfektně sedí na atmosféru tohoto svátku a celého říjnového a listopadového období. Objednejte si některý z obrazů a za pár dní bude u Vás. Express odeslání probíhá dokonce do 24 hodin, a tak to do Halloweenu bez obav stihnete. 

Přejeme Vám strašidelný Halloween a spoustu zábavy!