Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Inferno pro naše mazlíčky

Vysoké teploty jsou pro domácí mazlíčky často náročné. Proto je třeba jim období horkých dnů zpříjemnit a usnadnit. Dnes Vám proto poradíme, co pro své čtyřnohé parťáky můžete udělat a čemu se naopak vyvarovat.

clanek_001

Když venku panují tropické teploty, sami někdy raději neopouštíme byt. Občas je totiž lepší odpočívat mimo sluneční paprsky a využít čas pro nějakou z klidových aktivit. Můžeme si pustit oblíbený film, číst si nebo malovat podle čísel

Úmorná horka neobtěžují pouze nás, ale také domácí mazlíčky. Zatímco my můžeme říct, že nám není dobře, oni to tak snadné nemají. Proto je třeba je vnímat a dělat maximum pro jejich pohodlí.

Největší chybou, když se snažíme svým mazlíčkům od horka ulevit, je, že postupujeme stejně jako u člověka. Je ale třeba mít na paměti, že se anatomie i způsoby chlazení u zvířat liší. To, co pomáhá člověku, může být u našeho čtyřnohého parťáka naprosto nevhodné. Některé metody mohou zvířeti dokonce ublížit.

Jak poznám, že se můj mazlíček přehřívá?

Poznat, že je Vašemu psovi nebo kočce už příliš velké horko, může být občas velmi náročné. Nicméně pokud své zvíře znáte, stačí se soustředit na jeho chování. Ve dnech, kdy venku panuje horko, svého mazlíčka sledujte a reagujte na případné změny ihned.

U psů je známo, že se chladí vyplazeným jazykem. Zpozorněte ale, pokud uvidíte, že pes dýchá rychleji než obvykle, nebo v případě, že mu dýchání činí obtíž. Docházet bude také ke zvýšenému slinění a změně chování. Pokud u psa dojde k přehřátí, bude nervózní a přestane reagovat na okolní podněty. Při nastupující malátnosti nebo nevolnosti je tedy nutno rychle jednat, protože začne postupně docházet ke kolabování organismu. 

U koček jsou příznaky přehřátí obdobné jako u psů. Ačkoliv to kočky běžně nedělají, začnou intenzivně dýchat s otevřenou tlamou a vyplazeným jazykem. Kromě toho začnou být neklidné a postupně může dojít k naprosté apatii vedoucí ke ztrátě vědomí. Stejně jako u psa i zde je třeba rychle zvířeti pomoci.

clanek_002

Co dělat, když dojde k přehřátí

Pokud se Vám nepodaří zvíře před přehřátím ochránit, je důležité vědět, jak mu pomoci. Zde platí několik základních věcí:

  • Přesuňte mazlíčka na chladné místo (kachličky, studená tráva, místo ve stínu).
  • Zvíře větrejte, ovívejte, případně do prostoru dostaňte čerstvý vzduch.
  • Dejte zvířeti přístup k vodě. Nikdy ale nevolte příliš ledovou vodu a podávejte ji postupně v malém množství.
  • Nikdy zvíře prudce nechlaďte. Zchlazení musí být pozvolné, proto svého mazlíčka nedávejte do ledové vody. Raději zvolte studenou podložku nebo chlaďte vodou tlapky, hlavu a břicho. Šok z náhlé změny teploty při ponoření do vody by mohl být fatální.
  • Kočku nikdy nepolévejte vodou a nebalte do studeného mokrého ručníku. Stáhnou se jí totiž krevní kapiláry a teplo, které by za normálních okolností opustilo tělo, se nebude mít jak dostat ven a kočka se začne ještě rychleji přehřívat.
  • Pokud uvidíte, že mazlíček reaguje zpomaleně a situace se nelepší, okamžitě vyhledejte veterináře. Nikdy nečekejte, že tento stav přejde sám od sebe.

Aby se ale Váš zvířecí parťák do takové situace nikdy nedostal, stačí pouze dodržovat pár základních pravidel. Zvířata se dokáží před teplým počasím bránit. Potřebují ale Vaši podporu a přizpůsobené podmínky.

Jak přehřátí domácích mazlíčků předcházet

Pokud svému čtyřnohému příteli nechcete připravit krušné chvíle, pak je důležité mu pomoci horko zvládat lépe, a to jak doma, tak venku. Pokud nevíte, jak na to, připravili jsme pro Vás několik tipů, na které je třeba v horkých dnech myslet.

Zpřístupněte místa v domě nebo bytě, kde se zvíře může chladit

S horkem se mazlíčci potýkají nejen venku, ale také v interiéru. Protože ale často není v našich silách teplotu domácnosti snížit, je třeba vytvořit zvířeti vyhovující podmínky.

Pokud máte doma dlažbu nebo chladnou podlahu, vždy nechte tato místa kočkám i psům přístupná. Dokáží totiž sami vyhodnotit, kdy je jim horko, a najít si místo, které jim poskytne úlevu. 

Jestliže se Vaše domácnost během léta přehřívá a Vy máte všude koberce, vytvořte chladivé místo pro zvíře sami. Stačí koupit chladicí podložku v potřebách pro domácí mazlíčky nebo sami takový pelíšek vytvořit. V případě koček můžete do stinného místa v bytě dát krabici, kterou podložíte chladicími polštářky nebo PET lahvemi se zmrzlou vodou

clanek_003

Zvíře nestříhejte ani neholte!

Mnoho lidí si myslí, že kožich u zvířat je v létě obrovská přítěž. Ale pozor! Ačkoliv se to může zdát nelogické, srst zvíře chrání nejen před zimou, ale také extrémním horkem. Ostříháním nebo oholením mazlíčka mu narušíte jeho přirozenou termoregulaci a ochranu před vysokými teplotami.

Pokud navíc zvířeti zkrátíte srst až příliš, může u něj dojít ke spálení kůže. Proto vždy pamatujte, že zvířeti je třeba pomáhat jinak, než tím, že jej ostříháte.

Mazlíčka nikdy nenechávejte v autě

I když si říkáte, že za pět minut budete zpátky, nikdy nezavírejte psa v autě. Když je venku horko, teplota v autě může šplhat až nad 50 °C, a to je pro zvířata fatální! Navíc plastové a kovové části interiéru vozu dosahují ještě vyšších teplot a mohou snadno způsobit popáleniny. Proto si pamatujte, že domácí mazlíčci do zaparkovaného auta v létě rozhodně nepatří. Pokud jim nemůžete zaručit chladné místo ve stínu pod stromem, raději je nechte doma, kde si mohou vyhledat místo k příjemnému odpočinku.

Venčete brzo ráno a pozdě večer

Neberte své zvíře ven, když vidíte, že teplota kulminuje. Pro venčení si zvolte brzké ranní hodiny nebo pozdní odpoledne. Vyhněte se přímému slunci a hledejte stinná místa. Pokud jsou teploty vysoké, nevystavujte Vašeho mazlíčka zvýšené aktivitě. Neplánujte tedy dlouhé túry nebo přílišné běhání.

clanek_004

Hledejte přírodu, vyhněte se asfaltu

V horkých letních dnech si pro venčení vyberte parky, lesy nebo pole. Procházkou v lese navíc neprokážete službu pouze Vašemu mazlíčkovi, ale také sobě. Klidný čas strávený v přírodě má totiž pozitivní vliv na psychiku a pomůže Vám urovnat myšlenky. Navíc zde nenajdete žádný rozžhavený asfalt, ale pouze trávu a listí. A právě tráva zvířecí tlapky přirozeně chladí. Absence budov a rozžhaveného betonu zase snižuje okolní teplotu. 

Pokud plánujete vyrazit na procházku někam po cestě, zjistěte nejdřív, zda má přijatelnou teplotu. Chodníky a cesty mohou v létě dosahovat až 70 °C. Chůze po takovém povrchu může vést k přehřátí zvířete a dokonce i k popálení tlapek. Pokud tedy chcete mít jistotu, že svému parťákovi neublížíte, otestujte si nejdříve teplotu cesty sami na sobě. Stačí na ni položit ruku nebo chodidlo. Pokud je na povrchu neudržíte déle než 15 vteřin, představuje pro zvíře závažné riziko.

Umožněte přístup k vodě

Pokud máte zahradu, pořiďte mazlíčkům zvířecí bazén nebo je občas vezměte k přírodní nádrži nebo řece. Zvíře se půjde automaticky samo zchladit a předejde případnému přehřátí.

Pomáhejte s chlazením

Existují chladicí podložky i hračky pro zvířata. Pokud tedy Váš mazlíček zvládá horka obtížně, pořiďte mu tyto pomocníky. Posloužit mohou také ručníky zchlazené v mrazáku, stlačené PET lahve se zmrzlou vodou nebo speciální chladicí vesty pro psy. Pokud máte zahradu, můžete svého mazlíčka také lehce pokropit vodou nebo na verandu nainstalovat vodní mlhu. Vždy mu zde zajistěte také stinné místo k odpočinku.

Pokud se rozhodnete od horka ulevit morčeti nebo králíkovi, vždy na trávě vyberte stinné místo a zajistěte mu dostatek vody.

clanek_005

Unikněte horku se Zuty

Obecně platí, že bychom v horku neměli plánovat žádné náročné aktivity a věnovat více času odpočinku. Pokud i Vy plánujete zvolnit a jste majiteli nějakého toho zvířátka, máme pro Vás dobrou zprávu.

Vymalujte si zvířecí motiv

Protože věříme, že kreativní odpočinek prospívá mysli i tělu, a také proto, že milujeme zvířata, připravili jsme si pro Vás širokou nabídku zvířecích obrazů podle čísel. Díky nim se ukryjete před horkými dny, můžete si pročistit hlavu a při tom vytvořit umělecké dílo, které Vám udělá radost.

Ty nejkrásnější obrazy u nás najdou milovníci koček, psů, morčat, králíků i koňů. Tím to ale nekončí. Krásné obrazy tady totiž čekají i na milovníky divoké přírody.

clanek_006

Záběry divoké přírody Joe Hautmana

Pokud byste svůj interiér raději doplnili o obrazy divočejších a exotičtějších zvířat v jejich přirozeném prostředí, určitě by Vám neměly ujít obrazy Joe Hautmana. Tento umělec pochází z Minnesoty a ve svých dílech zachytává krásu, barevnost a autenticitu divoké přírody

Ať už patříte mezi milovníky lesů nebo fascinujícího safari, v nabídce motivů tohoto umělce najdete opravdu vše. Pokud si neumíte vybrat, nemusíte zůstat u jednoho motivu. Díky těmto obrazům totiž můžete svůj domov proměnit v malou galerii přírody

clanek_007

Obraz podle vlastní fotografie

Pokud nejvíc ze všeho toužíte po obraze Vašeho zvířecího parťáka, potěšíme Vás. Protože víme, že mnoho fotografií domácích mazlíčků by mohlo sloužit jako předloha k jedinečnému dílu, rádi Vám zhotovíme obraz přímo na míru.

Stačí, když si vyberete rozměr obrazu, variantu s rámem nebo bez něj a nahrajete svou vybranou fotografii. Pokud máte strach, zda je fotografie pro vytvoření obrazu podle čísel ideální, buďte bez obav. Předtím, než obraz vytvoříme a zašleme, zkontaktuje Vás náš grafik s návrhem.

Ideální fotografie by ale měla být dostatečně ostrá, světlá a Váš mazlíček by neměl být focen příliš z dálky. Pokud ale vyberete nějaký ze svých oblíbených povedených záběrů, pak se určitě můžete těšit na jedinečný obraz.

V Zuty máme zvířata rádi. Proto jsme si pro Vás dnes připravili několik tipů, jak jim v létě zpříjemnit a usnadnit horké dny. Zároveň Vaši domácnost o pár zvířat rádi rozšíříme. Stačí si jen vybrat ten nejhezčí motiv a pustit se do malování!

clanek_008