Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Ochlaďte se se Zuty a vymalujte si zmrzku!

Letní měsíce dokáží být někdy opravdu úmorné, alespoň co se horka týče. Někteří mají to štěstí a vyrazí k moři, jiní musí teplo zvládat ve městech. Máme pro Vás ale dobrou zprávu. I zde se můžete snadno ochladit. Stačí si jen zajít na zmrzlinu nebo si jednu vymalovat!

clanek_001

Zmrzlina je skvělá nejen v žaludku, ale také na obraze. Pokud chcete interiér Vaší domácnosti vyzdobit neotřelou dekorací, pak je obraz se zmrzlinou skvělou volbou. S malováním podle čísel bude navíc takové malování zábava a Zuty Vám k tomu poskytne vše podstatné. 

Než se ale pustíme do malování obrazů, podíváme se na zmrzlinu blíže. Je totiž bezesporu jedním ze symbolů léta a těší se popularitě po celém světě. V poslední době je často též skloňováno gelato a mnohdy je mylně považováno za italské označení pro zmrzlinu. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl? 

Zmrzlina jako oblíbená světová pochoutka 

Mnoho národů miluje zmrzlinu a v Česku tomu není jinak. Ročně totiž na našem území zkonzumujeme více než 40 miliónů litrů této ledové dobroty. Pokud si otevřete mrazák, je dost dobře možné, že tam nějaký ten nanuk nebo zmrzlinu ve vaničce najdete. Ale to není to jediné, co je na zmrzlině zajímavé. Víte třeba, proč se dává do kornoutku? Jaká je nejoblíbenější příchuť? Nebo kolikrát si musíte zmrzliny líznout, abyste snědli celý kopeček?

Zajímavá fakta o zmrzlině

Než se pustíme do porovnávání zmrzliny a gelata, seznamme se se zmrzlinou ještě trochu blíže. Ačkoliv se totiž na první pohled může zdát, že nás nemá čím překvapit, opak je pravdou.

  • Nejoblíbenější příchuť. Zmrzlina má více než 1000 různých příchutí a každý rok se objevují nové. Mezi nejoblíbenější příchutě přesto patří vanilka a hned za ní je čokoláda.

  • První recept na zmrzlinu. První zdokumentovaný recept na zmrzlinu pochází ze 17. století a obsahuje vodu z květů pomerančovníku, muškátový květ a tajemnou ingredienci ambra, která se údajně získává z velrybích vnitřností.

  • Jak dlouho trvá konzumace jednoho kopečku? Abyste zkonzumovali celý kopeček zmrzliny, čeká Vás okolo 50 líznutí.

  • Kde se vzaly kornoutky? Původně se zmrzlina podávala v kelímcích. Jednomu prodejci však jednou došly, a tak si odskočil do stánku s vaflemi a nechal si z nich vytvořit kornout, ve kterém zmrzlinu dál prodával. Dones můžete vaflové kornouty vidět. U nás je postupně nahradily populární oplatkové kornoutky.

  • Milovníci zmrzliny. I když v Česku zmrzlinu milujeme, mezi největší konzumenty patří i nadále USA, Austrálie a Norsko.

  • Zmrzlina a mozek. Máte pocit, že Vás bolí mozek pokaždé, když jíte zmrzlinu? Je to dost dobře možné. Jakmile se totiž něco ledového dotkne horního patra, krevní cévy se napnou a krev se zastaví právě v mozku. To pak může způsobit onu specifickou bolest. Existuje ale snadná pomoc. Stačí přilepit na patro jazyk a nepříjemný pocit brzy ustoupí.

clanek_002

Zmrzlina versus gelato: Jaký je mezi nimi rozdíl?

I když často uslyšíte, že gelato je pouze honosnější označení pro zmrzlinu, pamatujte, že tomu tak není. Ačkoliv se na první pohled podobají, liší se složením, výrobou, konzistencí, vzhledem i skladováním

Gelato pochází z Itálie a k jeho výrobě je použito menší množství tuku. Kromě toho se šlehá mnohem opatrněji a pomaleji. Obě tyto skutečnosti zaručují, že gelato neobsahuje tolik vzduchu, a tak je daleko krémovější a vyšlehanější. Nižší obsah tuku dělá z gelata také dietnější záležitost, než je tomu v případě zmrzliny.

Více než o polovinu méně tuku a krémovější konzistence ale nepatří mezi jediné rozdíly. Gelato není nikdy vyrobeno z rostlinného tuku a nejsou do něj přidávány dochucovadla a umělá barviva. Z toho důvodu jsou barvy gelata často méně výrazné a spíše přírodní.

Skladování gelata je také specifické. Pravé gelato nikdy nebude v plastových vaničkách. Vždy má být totiž v nerezových nádobách s rovným dnem. Často bývá také přikryté pokličkami, a to z důvodu, aby nepřišlo o své vlastnosti. 

clanek_003

Závěrem můžeme dodat ještě jeden rozdíl. Zatímco zmrzlina je opravdu ledová a ztuhlá, gelato je hutné, hebké a svým způsobem „teplejší“. Nicméně podle této indicie ale každý gelato nepozná. Závěrem si tedy připomeňme, čím se gelato od zmrzliny liší.

  • Gelato má méně tuku než zmrzlina (tuk navíc nikdy není rostlinný)
  • Je hebčí a krémovější, protože obsahuje méně vzduchu
  • Díky absenci dochucovadel a barviv má spíše přírodní a jemné barvy 
  • Uchovává se v nerezových nádobách, často je přikryto poklopem

Ať už ale vyrazíte na zmrzlinu nebo gelato, během letních měsíců neuděláte chybu ani jednou volbou. A pokud nemáte mlsání nikdy dost, pak se zmrzlinou doma obklopte po celý rok. A jak? Jednoduše. Vymalujte si jednu se Zuty!

Zmrzlina na obraze jako neotřelá dekorace

Obrazy s květinami nebo zvířaty jsou poměrně často k vidění všude kolem nás. Viděli jste už ale někdy u někoho obraz se zmrzlinou? S velkou pravděpodobností ne! Přitom ji všichni milují, vypadá skvěle a přináší s sebou letní náboj. Tak proč ji nemít na obraze?

Nechte se vést Zuty

Pokud si berete pastelky, papír a chcete se pustit do malování, možná se zastavte. Vymyslet stylový obraz se zmrzlinou není zrovna jednoduché. My v Zuty jsme se Vám to ale rozhodli usnadnit. V naší nabídce malování podle čísel totiž najdete obrazů se zmrzlinou více a všechny tak mohou zdobit Váš interiér. 

A co že to malování podle čísel vlastně je? To si hned vysvětlíme, a pak už se vydáme do světa jedinečných zmrzlinových obrazů.

clanek_005

Co je malování podle čísel

Malování podle čísel udělá umělce z každého člověka. Stačí jen trochu trpělivosti a citu pro detail. Když si u Zuty objednáte takovou malovací sadu, najdete v ní vše potřebné pro vymalování vysněného obrazu. 

Obsah malovací sady

V sadě najdete sadu štětců, plátno s vybraným motivem a sadu barev. Motiv je na plátně rozdělen do různě velkých plošek, kdy každá z nich je označena určitým číslem. Toto číslo pak odpovídá určitému kelímku s barvou. 

Přizpůsobte obraz svým potřebám

Jedná se tedy o jakousi vyšší formu omalovánky, která Vás ale vede tak, abyste dokázali vytvořit skutečně jedinečné umělecké dílo. Vybírat můžete hned ze dvou velikostí obrazu a rozhodnout se, zda plátno chcete vypnout na rám nebo ne. 

Už máte představu, kam byste obraz chtěli umístit? Tak si pojďme představit originální zmrzlinové motivy!

TOP zmrzlinové motivy

Všechny tři zmrzlinové obrazy, které si představíme, se vyznačují nízkou náročností. Proto se do vymalování některých z nich můžete pustit i s dětmi. Velmi snadná náročnost je dána nejen nízkým počtem polí určených k vymalování, ale také relativně nízkým počtem potřebných barev.

Astronaut se zmrzlinou

Hledáte zajímavou dekoraci do dětského pokoje nebo výrazný obraz do obýváku? Pak jím bude jednoznačně Astronaut se zmrzlinou. Celý obraz je rozdělen do pouhých 147 polí a k vymalování poslouží 13 barev. Tím se stává skutečně skvělým motivem pro úplné začátečníky, a přesto do místnosti vnese originální nápad a hravost.

clanek_006

Žena se zmrzlinou

Chcete Vaši domácnost proměnit ve svěží a moderní místo? K tomu se skvěle hodí nějaký z našich pop-art obrazů. A který může být svěžejší než Žena se zmrzlinou! Svým vzhledem připomíná dílo nějakého z nejslavnějších malířů. Přitom autorem můžete být jen Vy sami. A co víc, nebude to stát ani mnoho úsilí. Přes jeho detailní propracovanost se jedná o jednoduchý obraz. Díky tomu tak může Váš domov zdobit už brzy! Obraz se skládá z 477 polí a 23 různých barev.

clanek_007

Zmrzlina

Pokud máte rádi řád a všechno hezky sladěné, pak si určitě zamilujete obraz Zmrzlina. Ten totiž skvěle rozzáří moderní i usedlejší interiér, a  to není to jediné, co nabízí. Pochází totiž ze štětce autorky Myroslavy Voloschuk a v naší nabídce najdete další její podobná díla. Pokud Vás tedy malování podle čísel nadchne, můžete sbírku rozšířit o další její obrazy s podobnou tematikou a vytvořit si tak v kuchyni nebo jídelně jedinečnou uměleckou galerii. Zmrzlinu skvěle doplní Tři makronky, Plněné donuty, Pohár s jahodami nebo třeba Lívance a další.

 

clanek_008

 

Na milovníky gelata čekají také motivy slunné Itálie

Pokud nemilujete zmrzlinu a gelato tolik jako samotnou Itálii, pak si můžete vybírat motivy z jejích nejrůznějších zákoutí. V nabídce najdete obrazy pěti různých náročností i mnoha stylů. 

Nenašli jste záběr, který hledáte, a jste si jistí, že jste Itálii lépe zachytili na nějaké vlastní fotografii? Pak nám ji zašlete a my Vám z ní uděláme jedinečný číselný obraz podle vlastní fotografie, který nebude mít nikdo jiný!

Schovejte se před horkým letním dnem a pusťte se do malování

Pokud bude nějaký z následujících dnů nesnesitelně horký, pak neváhejte a vyrazte na zmrzlinu. Hned potom se před dosahem slunce schovejte a pusťte se do další zmrzliny – tentokrát té malované. 

Malování podle čísel je jedinečný druh odpočinku, který Vás oprostí od okolních starostí a stimuluje Váš mozek. Malovací sady jsou velmi populární a objevit jich můžete spoustu. Pamatujte ale, že jen u Zuty máte záruku kvality štětců, lněného plátna, správného rozdělení obrazu do jednotlivých polí a dostatku potřebných barev. 

Navíc jsme tady pro Vás nejen při nákupu obrazu, ale i během jeho malování. Pokud narazíte na problém, můžete se na nás kdykoliv obrátit. Najdete u nás stovky motivů. Tak nečekejte a pusťte se do jejich objevování