Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Zažijte pravý roadtrip

Plánujete dovolenou, ale zajet si do Chorvatska k moři Vám už připadá okoukané? Pak je načase se pustit do pravého dobrodružství, kterým je roadtrip. Co to ale přesně je? Jak se na takovou dovolenou správně připravit? Kam se vydat? A co vše k tomu bude potřeba? 

clanek_001

Pokud jste uvažovali o nákupu obrazu podle čísel, určitě jste na našich stránkách narazili na velké množství obrazů krásných měst i panenské přírody. A jestli se právě takové motivy staly inspirací pro Vaši dovolenou, pak nebuďte skromní a navštivte takových míst rovnou více – roadtrip Vám to umožní.

Říká se, že i cesta může být cíl. I to je jeden z důvodů, proč se roadtripy stávají stále populárnější a oblíbenější. Chtěli byste taky na takovou dovolenou vyrazit? Pak si přečtěte naše dnešní rady a tipy, jak na to!

Co je to roadtrip?

Roadtrip je taková forma výletu nebo dovolené, kdy velkou část času trávíme v autě. Cíl ani zastávky mnohdy nejsou pevně stanoveny, a tak můžeme vidět mnoho míst a současně spolu strávit spoustu času.

Roadtripy jsou populární především v USA, kde velikost země k dlouhým výletům přímo vyzývá. Nicméně se čím dál větší popularitě těší i tady u nás v Evropě a jsou skvělým způsobem, jak strávit léto. Jenže jak začít?

Proč nepodcenit přípravu

Vyrazit na cestu může být naprosto impulzivním rozhodnutím. Pokud ale chcete mít jistotu, že nenarazíte na problém hned za pár hodin od výjezdu, pak je dobré si určité věci promyslet a připravit. Osud je samozřejmě nevyzpytatelný a roadtrip s sebou vždycky nějaká ta rizika nese. Pokud ale nic nepodceníte, zvýšíte pravděpodobnost, že si výlet užijete bez jakékoliv komplikace!

clanek_002

Základní pravidla roadtripu: Na co před cestou nezapomenout?

Když si naplánujete dovolenou v nějakém zahraničním resortu, většinu problémů s Vámi vyřeší personál. Jakmile se ale pouštíte do cestování na vlastní pěst, pak si musíte s případnými kolizemi poradit sami. Pokud chcete rizika eliminovat na minimum, je dobré se před cestou zaměřit na následující věci.

Před cestou zkontrolujte stav vozu a uzavřete si cestovní pojištění

Nezáleží na tom, zda svému autu věříte. Před cestou je dobré ho nechat celé důkladně zkontrolovat. V pořádku by měly být pneumatiky, brzdy i další věci. Nikdy pak před odjezdem nezapomeňte zkontrolovat i stav oleje a vody do ostřikovačů.

Současně si nezapomeňte uzavřít pojištění, a to nejen pro Vás, ale i pro vůz. Díky tomu nebudete mít problém s asistenčními službami a případné komplikace snáze vyřešíte.

Promyslete si, s kým pojedete

Dřív, než se ale pustíte do balení, promyslete si, s kým skutečně chcete na výlet vyrazit. Nezapomeňte, že s vybranými lidmi budete trávit nejen dny, ale také noci. Je tedy dobré jet s někým, koho znáte, a víte, že za dva dny nebudete mít vzájemnou ponorku. 

Najděte si člověka nebo skupinu lidí, se kterými jste naladěni na stejnou vlnu nebo s nimi případně máte už nějakou společnou dovolenou za sebou.

Sbalte si základní věci na cestu

Je možné, že máte v plánu dělat pravidelné zastávky na jídlo a nákupy. Přesto si nezapomeňte zabalit alespoň pár základních věcí. Mezi ně patří lahve s čistou vodou, trvanlivé potraviny a pečlivě zabalená lékárnička. Jakákoliv kolize totiž může nastat i v místech, kde s tím nepočítáte. Být pak bez vody a jídla v rozpáleném autě může dovolenou naprosto zničit. Nepodceňujte proto rezervní zásoby.

clanek_003

Naplánujte si hrubý itinerář

Roadtrip má být především o cestě a svobodě, vždy je ale důležité si nastavit alespoň hrubý plán. Prozkoumat cesty, cílové destinace a určit si aspoň částečný itinerář. Chcete cestovat do Itálie? Kudy pojedete? A nevyplatí se prozkoumat případné zastávky ve Slovinsku?

Kromě toho si nezapomeňte pořídit knižní průvodce a papírovou mapu. Ačkoliv se takové věci mohou dnes zdát jako přežitek, pamatujte, že stále můžete narazit na mnoho míst, kde není mobilní signál. Navíc se Vám jednoduše může vybít baterie v telefonu na tom nejméně příhodném místě. Spoléhejte tedy na moderní technologie, ale nechte si v rezervě i klasické papírové průvodce a mapy.

Prozkoumejte možnosti noclehu a tankování

I když jste se možná rozhodli zbytečně neplánovat, je dobré zvážit možnosti noclehu. Pokud jedete obytným vozem nebo plánujete nocovat pod stanem, stačí si zajistit kvalitní spacáky a stan. Jestli ale po cestě chcete spát v normální posteli, je dobré prověřit možnosti.

Jestli jste se rozhodli zůstávat na noc v kempu, nejprve je obvolejte a zjistěte, jak jsou na tom s kapacitou. Pokud totiž vyrážíte v létě, je možné, že některé budou plně vytížené a hledat uprostřed noci náhradní ubytování může být vyčerpávající. Proto je dobré mít v záloze místa, která volné kapacity zaručeně mají.

Budete-li řešit ubytování přes nejrůznější portály, klidně počkejte do poslední chvíle a ubytování kupujte až v okamžiku, kdy budete mít jistotu, že na místo včas dorazíte. Vyhnete se tak případným storno poplatkům.

clanek_004

Stanovte si orientační délku roadtripu a rozpočet

Než se nadchnete pro desítky míst, které chcete vidět, zamyslete se nejprve nad tím, kolik času na dovolenou máte. I když máte pocit, že nesmíte nic vynechat a promeškat, zvolněte. V opačném případě se roadtrip stane nepříjemnou honičkou za místy, které si nakonec ani pořádně nevychutnáte.

Jakmile si vše dobře rozmyslíte, vytvořte si také nějaký orientační rozpočet. Do toho započítejte náklady na pohonné hmoty, ubytování, jídlo, vstupy, dálniční poplatky a další. Předejdete tak nepříjemnému překvapení, že Váš roadtrip stál nakonec více než luxusní exotická dovolená.

Myslete na detaily

Pokud se budete držet všech doporučení, Váš roadtrip se může stát nezapomenutelným zážitkem. Myslete ale také na malé detaily, jako jsou hry pro dlouhou chvíli, hudební podkres do auta, který všechny potěší, fotoaparáty, záložní zdroje elektrické energie pro dobití telefonů, systém pro zaznamenávání výdajů pro následné vyrovnání a dostatek hotovosti pro případ nouze. 

clanek_005

Najděte si informace o cílových zemích a naučte se základní fráze

Nikdy nepodceňujte ani komunikaci a návyky v navštívených destinacích. I když se může zdát, že anglicky dnes mluví každý, při výletech po odlehlých koutech Evropy náhle zjistíte, že to tak často není. Proto si nastudujte návyky a zákony dané země a naučte se aspoň základní fráze.

Tipy na destinace po Evropě

Kam vyrazíte, záleží čistě jen na Vás. Můžete prostě jen cestovat prstem po mapě a na základě toho si své zastávky zvolit. Dále záleží, jaké počasí a vyžití vyhledáváte. Mezi oblíbené Evropské destinace bezesporu patří:

  • Lotyšsko, Litva, Estonsko,
  • Slovinsko, 
  • Chorvatsko,
  • Itálie,
  • Švýcarsko, 
  • Rakousko,
  • Španělsko,
  • Portugalsko,
  • Rumunsko,
  • Albánie,
  • Bělorusko,
  • Skandinávie.

Ve zkratce lze říci, že celá Evropa je kouzelná a mnohá místa teprve čekají na to, až je objevíte. Je tedy dobré se rozhodnout, zda Vás zajímá moře, města, historie nebo panenská příroda.

clanek_006

Vymalujte si své vzpomínky na cesty

Roadtrip zůstane ve Vašem srdci ještě dlouho po návratu. Pokud si chcete ty nejkrásnější okamžiky připomínat věčně, pak si pořiďte obraz podle čísel Vaší zamilované destinace.

V naší nabídce najdete obrazy oblíbených měst, ikonických míst i památek a staveb. Kromě toho si můžete prostřednictvím obrazu zachytit krásu té nejpůvabnější panenské přírody.

Itálie a Slovinsko

Pokud jste se na cestách zamilovali do Itálie, můžete si na plátně zachytit noční Benátky. Jestli Vás zaujala spíše její kouzelná příroda, pak si zamilujete jezerní krajinu v Lago di Braies. Na milovníky Slovinska tady pak čeká Bledské jezero.

clanek_007

Oblíbené metropole

Pokud raději objevujete architekturu, pak si vymalujte záběry Barcelony, Dubrovníku nebo městečka Bergen v Norsku. Evropa je zkrátka nádherná a její zákoutí mohou navždy zdobit Váš interiér. A co víc, autory těchto obrazů budete jen Vy sami. Stačí si jen objednat jeden z obrazů podle čísel a pustit se do vymalování.

clanek_008

Nechte si vyrobit číselný obraz podle oblíbené fotky z roadtripu

Pokud Vám na obrazech chybí nějaké z míst, které se Vám líbilo nejvíce, nevěšte hlavu. Jestli jste si totiž nějakou z krásných scenérií zachytili fotoaparátem, můžeme Vám zhotovit obraz podle čísel přesně podle Vašeho oblíbeného záběru.

Číselný obraz podle Vaší fotografie se tak stane nádhernou upomínkou na milovaná místa. Navíc budete mít jistotu, že obdobné výtvarné dílo jinde nenajdete. Na Vámi vybrané fotografii ale nemusí být pouze příroda nebo architektura. Můžete vybrat nějakou oblíbenou fotku z cest, na které jste s partnerem nebo skupinou přátel. Obraz Vám zkrátka zhotovíme podle jakékoliv oblíbené fotky. 

clanek_009

Zpříjemněte si návrat domů

Návraty domů z dovolené nejsou nikdy příliš příjemné. Z jedné strany se sice těšíme na rodinu a pohodlí, na druhou stranu ale nastává návrat do reality, a to člověku na náladě nepřidá. Pokud si ale cestou domů objednáte sadu malování podle čísel, Vaše přistání do tvrdé reality si zpříjemníte.

Sada malování podle čísel obsahuje plátno s vybraným motivem, štětce a barvy. Díky unikátnímu systému rozdělení obrazu do očíslovaných polí jej snadno vymalujete. Brzy se tak stanete autory uměleckého díla, na které byste si normálně netroufli.

Malování Vás osvobodí od stresu, napětí a pomůže Vám utišit svět kolem Vás. A to se po návratu domů rozhodně bude hodit! Proto si vyberte nějaký z motivů a vymalujte si vzpomínku na Váš nezapomenutelný roadtrip

Když budete při výběru nějakého motivu nebo nahrávání fotografie potřebovat s něčím poradit, jsme tady pro Vás. Stačí se nám ozvat na info@zuty.cz nebo na telefonní číslo 555 333 579.