Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak nakreslit stylizovanou kočičku

Není každý umělec, ale když za Vámi přijde dcerka a řekne: „Tati, nakresli mi kočičku“, nemůžete se prostě jen tak vymluvit, že kreslit neumíte. Na druhou stranu je těžké snášet tázavé pohledy dítěte, které v našem obrázku nevidí ani kočičku, ani žádné příbuzné zvíře.

Naučte se pár jednoduchých tahů, získejte jistotu, a uvidíte, že kreslení není tak složité. Stačí se nebát. Dnes si tedy ukážeme, jak několika tahy nakreslit milou kočičku. Neočekávejte realistický obraz. Bude nám stačit jen stylizovaná kreslená kočka.

Připravte si kreslící potřeby – papír, sadu tužek či pastelky, případně voskovky, prostě co vám vyhovuje. Já mám nejraději tužku, případně uhel. Pro barevné obrázky používám raději techniku malování podle čísel. Například na https://www.zuty.cz/kocky/ jsou krásné kočky k vybarvení. Realistické, stylizované i abstraktní. 

Pokud ale máte ambice nakreslit či namalovat vlastní kočku, zkuste náš návod. Začneme náčrtem hlavy. Udělejte slabým tahem kružnici. Nakreslete obě uši. Navíc si načrtneme linii pro kresbu očí a nosu. Měl by to být oblouček v dolní třetině kružnice hlavy.

kocka-1

Druhým krokem je nakreslení očí a nosu. Zatím stačí ovály a trojúhelník. Později je dokreslíme, aby vypadaly živěji. Můžete už i zvýrazňovat obrysy hlavy.

kocka-2

S tělíčkem nám může opět pomoci kružnice, která bude představovat bříško. Samotné tělo si pak můžeme představit jako kuželku. Od hlavy tedy kreslíme krk a přecházíme k bříšku. Nejzajímavější na tomto postupu je to, že nemusíme dokončovat linie. Ve skutečnosti vlastně objekty také nemají žádné okraje a výplně. Spodní část kočky tedy necháme „otevřenou“.

kocka-3

Ke kočičce přidáme 4 končetiny a ocásek. Tím dokončíme kompletní obrys a už budeme jen vylepšovat kresbu či malbu.

kocka-4

Nesnažte se o pečlivost. Tajemství je v mírných nedokonalostech. Necháte trochu prostoru pro představivost toho, kdo se bude na obrázek dívat. Kružnice nemusí být přesné, nohy nemusí být stejné. Když nevíte, zatím nekreslete nic, nebo naznačte nějaký oblouček či čáru. Udržte si tvůrčí svobodu.

Když už máme základní črtu, můžeme se vrhnout na vylepšení detailů. U živých objektů je nejdůležitější mít zvýrazněné oči a obličej. Pohrajte si tedy s tvarem očí a duhovek. Kočky mají zúžené štěrbiny, ale u stylizovaných obrázků lépe působí kulatý lidský tvar duhovek.

kocka-5

Je na čase obrázek vystínovat. Tedy pokud kreslíte tužkou. V případě pastelek či voskovek vybarvujete. Tužkou je to o něco složitější – máte jen jeden odstín. Proto na tužku moc netlačte a jen tak lehce „mávejte“ tužkou naležato po papíru. 

Máte-li těrku, můžete ji použít pro rozetření čar, aby výsledkem byla šedivá plocha. Bez těrky lze použít vlastní prst a čáry jím prostě rozmazat.

kocka-6

Postupně můžete zvýraznit linie a obrysy kočičky a vyhrát si s tím stínováním. Na závěr doplníme detaily jako tmavší proužky a ještě si pohrajeme s obličejem.

kocka-7

Výsledek je na světě do 10 minut. Dodáme pár detailů a je to.

kocka-8

Na závěr pro odlehčení ještě ukážu stylizovanou kočičku, která má 2 základní výhody:

  1. Nepotřebujete řešit obličej.
  2. Své dítě pravděpodobně pobavíte.

kocka-9