Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Mandaly – proč si namalovat vlastní?

O mandalách je možné poslední dobou slyšet stále více. A jakkoli by se to někomu mohlo zdát, mandala není jen zajímavá omalovánka. Představuje nekonečno, vesmír, bytí, dokonalost, vyváženost, geometrii, meditaci, vědomí. 

Kruh je posvátný tvar. Většina mandal je právě kruhových. Ale kromě mystických a posvátných pramenů se i moderní medicína vyjadřuje v tom smyslu, že kreslení předmětů s kruhovým tvarem velice pozitivně působí na psychiku člověka.

Předměty ve tvaru kruhu vlastně vidíme všude kolem nás. Vlastně hned, když otevřeme oči po probuzení, díváme se na svět kruhem svých očí. A podívali jste se někdy zblízka na vlastní oční duhovku? To je pravá mandala!

Příroda je plná mandal – v květinách, hejnech ptáků či ryb, nebo v uspořádání hvězd v galaxiích. Není divu, že i lidé tuto uspořádanost napodobují v umění, architektuře, ve filozofii či bojovém umění. Rytíři krále Artuše, stejně jako dnešní politici sedí okolo kruhu. A na spoustu dalších příkladů jistě přijdete sami. Mandaly jsou zkrátka všude.

Zkuste si namalovat mandalu vlastní rukoumandala-cary

Proč byste to měli udělat alespoň jednou za život?

  • Mandaly snižují stres
    V době psaní tohoto článku jsou mnozí z nás v nucené izolaci kvůli celosvětové pandemii koronaviru. To je pořádný stres. Snižování stresu je poměrně těžká věc, a ne vždy se to podaří tak, jak bychom chtěli. Pokud hledáte ověřenou možnost, jsou to mandaly. Jeden z nejvýznamnějších efektů vybarvování mandal je právě jejich antistresové působení. Soustředíte se prostě na něco jiného a problémy, stres a nervozita mizí!

  • Jde o meditační techniku
    Naučit se meditovat může být pro někoho těžko dosažitelný cíl. Možná i Vy žijete v představě, že meditace musí probíhat vsedě naproti skále, zavřené oči, prázdná mysl. Tak to ale není. Meditovat lze i při běžných denních činnostech – chůze, vaření, poslouchání hudby, dokonce kouření, a samozřejmě při malování mandal. Jde o hlubokou relaxaci a odpočinek.

  • Procvičujete svůj mozek
    Mezi největší strašáky dnešní doby patří různá degenerativní onemocnění v čele s Alzheimerovou nemocí. Nikdo nechceme být plně závislí na pomoci ostatních, a přitom ani pořádně nevnímat svět okolo sebe. Důležité tedy je udržovat svůj mozek v kondici. Malování mandal je výborný pomocník pro lidi všeho věku. Jen málokteré omezení by mohlo někoho vyřadit z pokusu o malování mandal.

  • Radost z tvorby
    Ani tento význam nemůžeme opomenout. Málo co člověka tak naplní radostí, jako pohled na dílo, které vyrobil vlastníma rukama. Vždyť i samotný Stvořitel se na konci šestého dne ohlédl a zhodnotil své výtvory jako „velmi dobré“.


Jak na to?

Většina malých dětí ráda kreslí. Mají z toho potěšení a radost. Někdy jim dospělí říkají takové divné věci jako: „Sluníčko nemůže být modré“, „Takhle koníček nevypadá“, „Chobotnice nemůže mít 20 chapadel“ a podobně.

Když ale dětem necháte volnou ruku, mohou Vás překvapit svou fantazií a kreativitou. Jako dospělí se občas ptáme, kde se to v těch dětech bere. Měli bychom se ale ptát, kdy jsem já zapomněl takhle vidět svět?

Vrátit se do stavu absolutního bytí, přímočarého a prostého vidění světa je krásná představa. To byla doba, kdy jsme ještě uměli létat, svět byl plný víl, ale i strašidel, a nic nebylo nemožné. Mandaly nás k tomuto světu přibližují.

Mandala - vybarvená předloha

Stačí si tedy sednout k bílému papíru s pastelkami, nebo k plátnu s akrylovými barvami, naznačit si několik kružnic a začít pastelkami vymalovávat malé obrazce v kruhu. Pro někoho je možná obtížné začít s prázdným papírem, tak sáhne po nějaké předloze.