Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Letní Bucket List

Léto je krásné a vybízí k mnoha aktivitám, které během roku nemůžete nebo nestíháte podniknout. Abyste si proto nezapomněli tohle léto ozvláštnit jedinečnými momenty, připravili jsme pro Vás seznam věcí, které zkrátka musíte stihnout.

clanek_001

Bucket list je seznam věcí, které by chtěl člověk za život stihnout. Existuje ale také mnoho aktivit, které byste měli stihnout za pouhé léto. Proto je dobré si sepsat letní bucket list, a pak jednu aktivitu po druhé odškrtávat. 

Protože se někdy hodí trocha té inspirace, rozhodli jsme se Vám malý letní bucket list vytvořit. A protože v létě mají volno děti i dospělí, vybrali jsme takové aktivity, které si můžete užít všichni společně. V horkých dnech můžete vyrazit k rybníku, v těch deštivých se zase pustit do malování podle čísel.

Pozn.: Bucket list vychází z anglické fráze „kick the bucket“, která se dá slangově přeložit do češtiny jako „natáhnout brka“.  A právě z této fráze vyšel Bucket List, neboli seznam věcí, které člověk musí před smrtí stihnout. 

Vyrazte na bazén nebo k rybníku

Koupání k létu zkrátka neodmyslitelně patří. Slunce je skvělým zdrojem vitamínu D, léčí pleť a dokáže člověku přivodit skvělou náladu. Kromě toho můžete čas strávený na slunci využít k odpočinku, poslechu oblíbené hudby, audioknihy nebo ke čtení oblíbeného časopisu.

Děti zase ocení zcela novou zábavu a pobyt na čerstvém vzduchu. Pokud si chcete užít vodní atrakce, můžete všichni společně vyrazit na bazén. V opačném případě můžete zvolit přírodní koupání. Tady mohou děti stavět přehrady z kamenů, házet žabky nebo s nimi můžete na chvíli zkoumat okolní přírodu a vyrábět třeba věnce do vlasů z pampelišek.

Pusťte si oblíbený film nebo seriál

Během roku si jen stěží najdeme souvislý čas na sledování nového seriálu nebo oblíbeného filmu. Pokud už dlouho nějakou tu novinku odkládáte, napište si ji na letní bucket list! K seriálu můžete pak zasednout každý večer, film si naopak můžete promítnout velkolepěji, a to ve vlastním letním kině!

Pokud máte zahradu, vytvořte si malé letní kino a pusťte si film na čerstvém vzduchu. Pro děti pak můžete naplánovat hromadné přespávání a pustit jim nějakou oblíbenou dětskou klasiku. Postačí jen projektor, deky, polštáře, popkorn a promítání může začít! Uvidíte, že na tento zážitek budete vzpomínat ještě dlouho.

clanek_002

Navštivte zoo a zjistěte něco nového o zvířatech

K létu patří také výlety. Pokud si nějaký plánujete sami, můžete vyrazit na track do hor nebo projít Šumavu a nocovat v nocležištích pod širým nebem. Jestli ale plánujete vyrazit na výlet i s dětmi, zvažte návštěvu zoo.

Děti zvířata milují a utužovat jejich vztah k přírodě je velmi důležité. Návštěvu můžete také spojit s nějakou hrou, kdy si děti budou postupně odškrtávat jednotlivá zvířata, které viděly nebo dají dohromady 5 největších zajímavostí, které se dozvěděly. Po stopách zvířat můžete vyrazit také do přírody.

Vymalujte si obraz podle čísel 

Malování obrazů dokáže zabrat spoustu času. Pokud se chystáte do většího díla, pak budete času potřebovat ještě více. V létě si ho ale určitě najít dokážete. Proto to neodkládejte a pusťte se do této kreativní aktivity hned.

Mnoho lidí by si přálo malovat a tvořit. Často si to ale rozmyslí, protože mají pocit, že jim chybí dostatek talentu. S malováním podle čísel se ale malířem stane skutečně každý. Nezáleží na talentu ani věku. Stačí si jen vybrat motiv a pustit se do toho.

Zatímco Vy se pustíte do malování nějakého z motivů, který může zdobit zdi Vašeho obývacího pokoje nebo kuchyně, dětem můžete vybrat jeden z dětských motivů, který nádherně oživí jejich pokoj. Vše se pak odvíjí od jejich věku, nicméně je dobré sáhnout po obrazu velmi snadné nebo snadné náročnosti.

Děti bude tato aktivita bavit, protože připomíná klasické omalovánky. Výsledkem bude ale dílo, na které mohou být opravdu pyšní. Kromě toho je tato činnost zabaví na dlouhé hodiny, pomůže jim s procvičováním čísel a navíc zdokonalí jejich přesnost a trpělivost.

clanek_003

Pusťte se do čtení

Jistě máte alespoň jednu knihu, kterou byste si chtěli přečíst nebo jste na ni dostali doporučení. Podzimní deštivé dny jsou pro tuto aktivitu také skvělé, ale v létě nemusíte číst knihu pouze doma.

Svůj vybraný titul si můžete číst u vody, na zahradě nebo při odpočinku v přírodě. Pokud se v létě rádi oddáváte procházkám nebo sportu, můžete také zvolit audioknihu, u které budete mít volné ruce. 

Čtení je také ideální pro děti. Zajímavé příběhy jim mohou dovolit prožít imaginární dobrodružství, procvičit si čtení a rozvíjet fantazii. Dětská literatura je na témata bohatá, a tak najdete ideální námět pro milovníky sci-fi, tajemných výprav i zamilovaných příběhů. 

Pokud chcete zabavit i ty nejmenší, můžete se o předčítání postarat Vy sami. Předčítání je skvělou aktivitou a v dětech postupně upevní a posílí vztah k literatuře.

Udělejte si piknik

Léto otevírá dveře mnoha oblíbeným aktivitám a jednou z nich je i piknik v přírodě. Kromě pohodlných dek si nezapomeňte zabalit dobré jídlo, pití i další zábavu. Po jídle si totiž můžete užít krásné odpoledne v přírodě.

Na pikniku se domluvte s přáteli a zatímco si děti mohou hrát v přírodě, Vy si užijete společné setkání v netradičním prostředí. Jen si nezapomeňte repelent. Hmyz dokáže skvělou atmosféru občas otrávit.

clanek_004

Jeďte stanovat

Pokud si chcete užít všechny typicky letní aktivity, pak vyrazte pod stan nebo do kempu. Atmosféra těchto míst je neopakovatelná. A co víc, pár dnů pod stanem není ani finančně náročných. 

Pro trampský zážitek nemusíte ani cestovat příliš daleko. V Česku si můžete vybírat z mnoha kempů. Některé se nachází i přímo u vody, a tak zde najdete vyžití nejen Vy, ale také děti. Pokud jste příznivci vodních sportů, zkuste nějaký, po kterém už dlouho toužíte.

Uspořádejte karneval

Řekněme si upřímně, kdo by na jeden den nechtěl být někým jiným? Kostýmová párty je pro tohle jako dělaná. Pokud máte zahradu, můžete pozvat přátele a užít si jedinečné odpoledne.

Karneval je skvělou zábavou také pro děti. Můžete pro ně navíc naplánovat různé soutěže a aktivity, které je zabaví i unaví, a Vy si pak s přáteli můžete udělat hezký letní večer a pustit se třeba do opékání

Pokud nevíte, jak děti během celého odpoledne zabavit, můžete je nechat hledat schované předměty, vymyslet nějakou bojovku nebo objednat několik sad malování podle čísel. Obrázky zvířat nebo superhrdinů ke karnevalu prostě patří!

clanek_005

Navštivte festival

Pokud nemáte rádi, když se musíte s lidmi mačkat v uzavřeném prostoru, léto je pro Vás určitě oblíbeným obdobím. Nejrůznější venkovní festivaly totiž zajistí, že se vyhnete věcem, jako je vydýchaný vzduch a omezený prostor. 

Festivalů pod širým nebem je v létě celá řada. Můžete navštívit jeden z těch hudebních, kulinářských nebo třeba divadelních. Když navíc zvolíte nějakou z menších a lokálních událostí, máte jistotu, že se neztratíte v chumlu lidí a podpoříte tím menší pořadatele a kulturu v menších vesnicích a městech.

Běžte na houby nebo sbírejte ovoce

Jestli jste se celý rok těšili, až si vyrazíte do lesa na hřiby, je ideální čas vyrazit. K této zábavě navíc můžete přizvat i ty nejmenší. Les Vám nabídne nejen klid, ale také mnoho podnětů, které děti zabaví. Navíc poznávání hub podle atlasu může být skvělou zábavou samo o sobě. 

Pokud zjistíte, že letošní houbařská sezóna ve Vašem okolí za nic nestojí, můžete vyrazit na sběr nejrůznějších plodů, a pak se pustit do výroby zavařenin nebo kompotů. Ačkoliv děti se zavařováním možná příliš nepomohou, můžete jim svěřit výrobu etiket na jednotlivé zavařovací sklenice. 

U vaření navíc můžete zůstat. Další skvělou položkou na bucket list je putovní večeře s přáteli. Stačí, když každý večer uvaří jeden ze skupiny a pohostí ostatní.

clanek_006

Vyrazte do letního kina

Návštěva letního kina by na Vašem bucket listu rozhodně chybět neměla. I když nejste filmovými fanoušky, letní kino Vám toho přinese mnohem více. 

Vybírat můžete z klasických letní kin, přes projekce v zahradních restauracích nebo parcích. Ať už si vyberete jakékoliv místo, pár věcí budou mít všechna z nich společné: čerstvý vzduch, více prostoru a větší pohodlí. K promítání si můžete dát něco dobrého k pití a jídlu, vzít si pohodlnou deku nebo polštář na sezení a až Vás bude někdo rušit, snadno můžete změnit místo.

Oživte své léto se Zuty

Léto je úžasné období, ale dost často uteče jako voda a ze všech plánů nic nezbyde. Abyste tomu předešli, je třeba si stanovit jasné cíle a zážitky, které chcete během léta podniknout. K tomu Vám poslouží takzvaný bucket list, s jehož pomocí budete mít stále na očích, co vše chcete stihnout a kolik Vám toho stále zbývá.

Protože víme, že zábavných letních činností je nespočet, napadlo nás pomoci těm, kteří se neumí rozhodnout. Připravili jsme pro Vás proto 11 takových aktivit, které si můžete užít sami, s přáteli i dětmi. Jednou z nich je i malování podle čísel a právě s tím můžete Váš letní bucket list odstartovat. Stačí si jen vybrat ideální námět a za pár dnů už si budete moci odškrtnout první položku ze seznamu. 

Pokud nevíte, pro jaký motiv se rozhodnout, nechte se inspirovat našimi nejoblíbenějšími obrazy nebo prozkoumejte naše novinky. Ať už se nakonec rozhodnete pro cokoliv, jedno je jisté. Uděláte první krok ke splnění svého letního bucket listu.

clanek_007