Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Letní kino z pohodlí domova

Léto, teplo, kulturní akce a festivaly pod širým nebem – tak přesně na tyhle věci se celou dlouhou zimu těšíme. Někdy ale není třeba za nimi vyrážet daleko. Takové letní kino si totiž můžete udělat i u sebe na zahradě. A jak na to?

clanek_001

I když si filmy a seriály necháváme většinou na podzim a deštivé dny, v létě pod širým nebem si je užijeme možná ještě více. Stačí si jen na zahradě zřídit malé letní kino. A až pak nějaký ten deštivý nebo mrazivý den dorazí, můžete se pustit do malování obrazů se svými oblíbenými filmovými hrdiny!

Teď se ale pojďme zaměřit na to krásné počasí, které panuje za okny, a řekněme si, co vše je pro zbudování pohodlného domácího kina potřeba.

Najděte si vhodné místo na zahradě

Pokud máte v zahradě ovocný sad, jen těžko se Vám bude hledat místo na plátno. K promítání tedy hledejte nějaký menší rovný plácek. Nezáleží na tom, zda bude promítání probíhat na trávě nebo verandě. Hlavní je myslet na to, ať se sem vše pohodlně vejde.

Ujistěte se, jestli je v daném prostoru kam umístit plátno a projektor. Současně promyslete, kolik se Vás bude na film dívat a zda je zde dost místa pro všechny. 

Myslete i na déšť

Pokud máte tu možnost, myslete i na to, že může začít lehce mrholit. Mít pro takový případ kino v pergole, pod slunečníky nebo jakoukoliv stříškou, není vůbec špatné. Nemusíte se pak bát, že Vás nejasná předpověď počasí připraví o filmové zážitky a hezký večer s rodinou nebo přáteli. 

Zajistěte posezení

Jak má vypadat správné filmové posezení, se říct nedá. Každý totiž preferuje něco jiného. Na promítání tedy můžete připravit židle, lehátka, sedací vaky, velké polštáře nebo pohodlné deky. Je dobré, když Vaši hosté budou mít na výběr.

Jestli jste si myšlenku letního kina zamilovali a máte dostatečně velkou zahradu, můžete si ho tam nechat po celou sezónu. V takovém případě je dobré zvážit nákup pohodlného nábytku přímo na míru Vašeho letního kina. 

Ačkoliv je třeba u promítání zajistit komfort, vždy vybírejte praktický nábytek, který se dá snadno omýt. Pro pohodlí zajistěte podušky, které se dají jednoduše vyprat. Domácí kutilové si mohou ideální nábytek na míru vyrobit klidně sami.  

clanek_002

Vytvořte koutek pro nejmenší 

Pokud si s přáteli naplánujete večerní promítání, často přijdou už dříve, abyste si před filmem mohli popovídat. Jestli ale dorazí i s dětmi, je třeba je nějak zabavit, protože se jinak brzy začnou nudit. Je tedy dobré jim vytvořit malý koutek, kde budou mít přichystanou zábavu. 

Pokud se jedná o starší děti, určitě můžete vyzkoušet malování podle čísel. To je zabaví na dlouhou dobu a ještě si mohou odnést krásný suvenýr s sebou domů. Na Zuty najdete dětských motivů celou řadu.

Malování podle čísel je nejen kreativní činnost, ale také u dětí rozvíjí spoustu dovedností. Kromě trpělivosti a soustředění naučí děti přesným a jemným pohybům. A pokud nevíte, jaký motiv je zaujme, vyberte si jich rovnou více!

Vychytejte detaily a obstarejte slavnostní atmosféru

Máte místo a máte i židle? Pak přichází ta skutečně kreativní část – proměnit kus trávníku s nesourodými židličkami ve skutečné letní kino! K tomu není potřeba velkých investic. Stačí jen prostor hezky osvětlit a sjednotit.

Myslete na odkládací plochy i osvětlení

Ať už jste zvolili židle nebo deky, v obou případech je třeba myslet na odkládací plochy. Krása letního kina spočívá také v tom, že si můžete dát něco dobrého k pití nebo jídlu. A odkládání věcí do trávy může občas skončit nějakou tou nehodou. Proto prostor doplňte o stolky, bytelnější dřevěné špalky nebo bedny, které jako odkládací plocha poslouží úplně stejně.

Pro promítání filmu je dobré počkat do setmění, ale naprostá tma není zase úplně ideální. Letní kino proto rozjasněte malými žárovkovými řetězy nebo lucerničkami. Vhodný je zkrátka jakýkoliv malý zdroj tlumeného světla.

Nezapomeňte ani na maximální pohodlí. Pro to se skvěle hodí mít v zásobě polštářky a teplé deky. Díky tomu si nenecháte promítání zkazit ani náhlým ochlazením. 

clanek_003

Najděte si plátno a také místo, kam ho pověsíte

Abyste si mohli film užít naplno, je třeba řádně promyslet, kam budete film promítat. Můžete si zakoupit projekční plátno, použít pevné bílé prostěradlo nebo třeba bílou roletu s vysokou gramáží látky. Posloužit může i bílá stěna domu. 

Udělejte testovací promítání

Pokud se rozhodnete pro plátno, najděte si místo, kam jej můžete pověsit a napnout. Současně si i vyzkoušejte sednout na jednotlivá místa. Můžete totiž zjistit, že odněkud nejde na plátno dostatečně vidět nebo že budou někteří účastníci nuceni příliš zaklánět hlavu.

Zkusit si promítání nanečisto je důležité i v dalších ohledech. Zavčasu alespoň odhalíte, zda je vše správně nastaveno a plátno je využito v celé jeho velikosti.

Sežeňte si projektor

Projektor je základem celého filmového večera. Pokud nějaký máte doma, zvažte, zda se pro venkovní promítání hodí. Jestli totiž doma promítáte v úplné tmě, nezapomeňte, že na zahradě budete mít světýlka a možná i západ slunce. 

Svítivost projektoru

Svítivost projektorů se pohybuje mezi 2000 a 3000 lumeny. Spodní hranice je ideální pro úplnou tmu, ta horní zase zvládne i promítání v denním světle. Na tuto věc při případném nákupu myslete nebo se poraďte s prodejcem.

Možnosti připojení

Kromě svítivosti se zajímejte také o to, jak projektor filmy promítá. Pokud hodláte streamovat z DVD nebo internetu, je třeba brát ohled na to, že musíte propojit s projektorem počítač. Projektor by tedy měl mít bluetooth, wifi nebo možnost propojení HDMI kabelem. Jestliže plánujete pouštět film přímo z USB flash disku, pak je dobré zjistit, zda jde do projektoru přímo napojit.

Nakonec platí zlaté pravidlo, že je třeba vše vyzkoušet. Jedině tak se Vám podaří včas vychytat všechny mouchy. I když totiž víte, že je projektor funkční, může se stát, že to bude prodlužovačka nebo HDMI kabel, co Vám zrovna vypoví službu. A buďme upřímní, elektronika nás dokáže zradit vždy v tu nejméně potřebnou chvíli.

clanek_004

Zvažte, co budete pouštět

Nejdůležitější je samozřejmě zvolit konkrétní film. V úvahu berte nejen své preference, ale preference všech. Jestli si budete pouštět nějakou starou prověřenou klasiku nebo nový film, už záleží jen na Vás. Jen myslete na to, že když se u sledování filmu strhne nějaká ta diskuze nebo zábava, nemusíte pak mít na sledování děje dostatečný klid. A to se s partou přátel a spoustou dobrého jídla a pití občas stát může. Přece jen má jít v prvé řadě o zábavu.

Soukromé nebo veřejné promítání?

Pokud si film promítáte pouze s rodinou nebo přáteli, není třeba cokoliv řešit. Jedná se totiž o soukromé promítání, a tak si můžete v klidu přehrát svůj uložený film nebo cokoliv z produkce Netflix, HBO Max nebo Disney+. 

Jestliže se ale rozhodnete přizvat veřejnost nebo si ze zahrady udělat malé kino pro lidi z okolí, pak počítejte s poplatky, které s veřejným promítáním souvisí. Pokud se Vás ale bude scházet mnoho, o zakoupení filmu se snadno podělíte.

Nachystejte občerstvení

Sledování filmu se prostě neobejde bez jídla. Proto nepodceňte přípravu občerstvení. Ke kinu neodmyslitelně patří popcorn. Ten uděláte snadno v mikrovlnce. Pokud ho ale milujete, klidně si můžete pořídit stroj na jeho výrobu. Stejně jako popcorn pak Vaši návštěvě přijde vhod i nachos.

Chcete-li své hosty potěšit větším jídlem, pak nezapomeňte, že ho musí být schopni sníst bez příborů a možná i stolu. Skvělým řešením jsou tak tortilly, hotdogy nebo burgery. Pokud máte poblíž ohniště, můžete si během filmu třeba opéct špekáček nebo ugrilovat zeleninu, sýry a maso. Zkrátka záleží jen na Vás, jak velkolepě chcete celý večer pojmout. 

Chraňte své nádobí

Kromě toho myslete i na ideální nádobí. I když jste stále na zahradě, piknik na zemi si občas může vyžádat pár obětí z řad Vašich skleniček nebo talířků. Hledat pak na dece střepy není nic příjemného. 

Plastové nádobí je naprosto bezpečným a ideálním řešením. Navíc není třeba kupovat jednorázové plasty. Seženete i takové sety, které můžete použít opakovaně. Mezi nimi najdete i velmi elegantní poháry na víno.

clanek_005

Užijte si výjimečný filmový zážitek

Pokud jste si všechny věci řádně promysleli a připravili, můžete si užít jedinečný zážitek, který Vám kino na Vaší zahradě rozhodně přinese. Díky filmům si totiž můžete na své zahradě vytvořit jakoukoliv atmosféru. 

Komedie přinese smích, drama zase zamyšlení. A stejně tak tomu může být i doma. Jakmile se totiž na film dodíváte a celý večer nenávratně skončí, můžete si vytvořit vlastní filmový plakát, který Vám atmosféru daného večera bude připomínat!

Vymalujte si vzpomínku 

Pokud si na spontánní malování Harryho Pottera nebo Batmana zrovna netroufáte, nevadí. V naší nabídce obrazů podle čísel totiž najdete tyto a mnoho filmových motivů a plakátů, které dokážete vymalovat i bez předchozí zkušenosti. A pokud Vám filmový plakát jako upomínka na letní kino nestačí, můžete si zachytit atmosféru tohoto zahradního posezení na fotce a my Vám podle ní jedinečný obraz podle čísel vytvoříme!

Vytvoříte-li si na své zahradě malé kino, Vaše rodina i přátelé si ho rychle zamilují. Jen je třeba vše pořádně promyslet a vyzkoušet. S volbou ideálního filmu Vám sice neporadíme, ale rádi připravíme zábavu mladším účastníkům. Stačí jim jen vybrat nějaký z oblíbených motivů.