Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malování podle čísel: aktivita vhodná (nejen) pro děti

Zabavit děti na delší dobu, to je pořádně náročný úkol. Každé dítě je totiž jiné, má jiné preference a záliby. My vám však přinášíme doporučení na aktivitu, která dokáže každé dítě zabavit i na delší dobu, a tou je malování podle čísel.

clanek_005

Co to vlastně malování podle čísel je? Obecně platí, že jde o aktivitu, která je mimořádně oblíbená, nejen u dětí, ale i u dospělých. Nemusíte být umělcem, abyste mohli dělat malování podle čísel. A to je jedna z mnoha výhod. Pojďme však hezky postupně a nejprve si řekneme něco o tom, co je malování podle čísel. Pokud jste o tom ještě neslyšeli, pravděpodobně si tuto činnost nedokážete úplně představit.

Jak už z názvu vyplývá, jde o malování políček, která jsou označena jednotlivými čísly. Vždy máte k dispozici určitou předlohu, které byste se při malování měli držet. Na předloze jsou zobrazena čísla, která odpovídají konkrétním barevným odstínům. Stačí, když pak správnými barvami vybarvujete jednotlivá políčka.

Akrylové barvy vám postačí

Co všechno potřebujete pro malování podle čísel? Akrylové barvy, předlohu, štětce a chuť něco kreativně vytvořit. Žádné speciální vybavení pro to tedy nepotřebujete, takže ve skutečnosti jde i o velmi cenově dostupnou možnost pro všechny. Často si lidé k obrazu zakoupí i lak na akrylové barvy, dekorativní rám či sadu štětců. To vše se vám při malování uměleckého díla zaručeně hodí.

Pokud si však zařídíte malování podle čísel na e-shopu Zuty, v balení obdržíte vše, co budete k malování potřebovat. Dostatečné množství akrylových barev, štětce, napnuté plátno na rámečku a také i háčky, které slouží k zavěšení.

Malování čísel podle vlastní fotografie!

Chcete dopřát dětem z malování ještě větší zážitek? V tom případě neváhejte a pořiďte jim obraz podle vlastní fotografie. Je to originálně řešené malování, které si vaše děti zaručeně zamiluje. Malovat obraz podle vlastní fotografie totiž ještě zesílí zážitek z tvorby obrazu. Tato forma malování je vhodná i jako inspirace na dárek – vznikne z toho totiž originální, jedinečný a moderní dárek.

Rozvíjí dětskou kreativitu

Pokud chcete vymyslet dětem plnohodnotnou aktivitu, která je zabaví a která jim zároveň přinese i další benefity, je malování podle čísel to správné řešení. O této činnosti je totiž známo, že dokáže rozvíjet dětskou kreativitu naplno. A to je pro děti mimořádně klíčové. 

Zároveň je malování podle čísel učí i trpělivosti a koncentraci. To budou moci využít v každodenním životě, například ve škole. Budou se umět déle soustředit na důležité věci a podpoří to jejich myšlení. Malování podle čísel tak má rozhodně obrovský význam i u těch nejmenších.

clanek_004

Možná, že úplně malé děti nebudou respektovat vyznačené hranice na plátně, použijí jen 3 barvy místo celé palety, která se k dané šabloně dodává, ale to vůbec nevadí. Hlavní je zážitek. A ten bude stoprocentní a silný.

Relaxační účinek

V každodenním životě je toho na nás prostě moc. Často musíme čelit mnoha problémům a pokud si právě říkáte, že děti žádné problémy nemají, jste na omylu. Velmi často je na ně vyvíjen tlak, kterému musí čelit, a proto se často setkávají i se stresem či napětím. Jednoduše řečeno, také si potřebují někdy od všeho odpočinout. 

V tomto případě přichází na řadu opět malování podle čísel. Přináší totiž relaxační a uklidňující účinek. Když se děti pustí do malování, nebudou myslet na nic jiného. Naprosto je to pohltí a zapomenou na všechny starosti a na 100 % se budou věnovat jen malování podle čísel.

Začátky nemusí být těžké

Malování podle čísel je vhodné pro každého, proto ani první pokusy nebývají nijak náročné. Jelikož je tato činnost vhodná i pro děti, zvládne to skutečně každý. Na prvním místě je důležité vybrat si vhodnou úroveň malování podle čísel, tedy náročnost. S malováním podle čísel se díky tomu seznámíte efektivněji. Dětem zřejmě pořídíte úplně tu nejlehčí úroveň, která je pro první pokusy a seznámení se s touto malířskou technikou ideální. 

S tím, jak děti rostou a získávají zkušenosti a jistotu, může růst postupně i náročnost obrazů. Komunikujte s nimi, zjišťujte, jak se jim daná náročnost maluje a postupně, pokud budou chtít, jim zvyšujte úroveň. Po pár týdnech či měsících se z nich stanou hotoví umělci.

Jaké existují náročnosti?

Z jakých stupňů náročnosti si vůbec můžete vybírat? Přinášíme vám stručný přehled, který vám usnadní rozhodování při výběru malování podle čísel.

  • Velmi snadná úroveň: Tato náročnost je ideální pro začátečníky a děti. Velmi lehkou úroveň vystihují především, velká čísla a velmi malý počet barev.
  • Snadná úroveň: Tak, jak už z názvu vyplývá, i tato úroveň je vhodná pro začátečníky jako jsou předškolní děti a školáci. Na takové předloze nenajdete skutečně nic zákeřného. Všechny tvary jsou pravidelné, dost velké a čísla jasně čitelná. Při této úrovni si dokonale odpočinete a zároveň se i zabavíte.
  • Střední úroveň: Pokud vaše děti nemají problém s motorikou, střední náročnost je jako stvořená pro ně. Čísla jsou menší než v předchozích úrovních a některé tvary se mohou i překrývat. Nicméně právě děti tuto úroveň zvládají někdy i lépe než dospělí díky tomu, že lépe vidí drobné věci i bez brýlí. Tato úroveň se ale nedoporučuje pro ty úplně nejmenší. Zuty malování podle čísel vás však v ničem neomezuje, a svoji kreativitu tak můžete použít naplno. Pokud se i v nějaké barvě dítě zmýlí, absolutně to nevadí, obraz bude o to více originální.
  • Složitá úroveň: Složitá úroveň je ideální pro ty, kteří nemají problém namalovat i něco náročnějšího. Vyžaduje se však maximální soustředění, protože jednotlivé plošky budou výrazně menší a naroste také i množství barev, které budete muset použít. Pokud však chcete dát dětem vyzkoušet něco náročnějšího a předchozí úrovně už mají zvládnuté, složitá úroveň je pro ně zaručeně vhodná.
  • Velmi složitá úroveň: Nutné střídání velikosti štětců, věnování více času a střídání malířských technik – to vše si vyžaduje velmi složitá úroveň. Plošky v této náročnosti jsou přímo milimetrové. Není úplně snadné udržet konkrétní barvu ve vyznačené plošce, aniž by jste přesáhly její hranici. Ale není to ani úplně nutné. Klidně svobodně přetáhněte a překrývejte jeden odstín přes druhý. Hotový obraz už působí celkem realisticky. Výsledek sice stojí za to, ale je to vhodné spíše pro zdatnější lidi, kteří mají perfektní motoriku. U dětí se tato úroveň nedoporučuje.

Vyhraďte si více času

Malování podle čísel je záležitost, kterou nemusíte vy ani vaše dítě namalovat během jednoho dne. U náročnějších obrazů to snad ani nejde stihnout. Vyhraďte si na to klidně více času. Tolik, kolik jen budete potřebovat. Ať už budete malovat týden, dva, měsíc nebo i více, je to jen na vás. Nemusíte nikam pospíchat. Důležité je, abyste si to dokázali maximálně užít a odpočinout si přitom. Proto vždy, když budete mít volný čas, věnujte se malování podle čísel. Určitě tuto činnost nedělejte ve stresu a v napětí.

I děti mohou být umělci

Udělejte vašim dětem radost a udělejte z nich opravdové umělce! Nemusí chodit na kroužky výtvarné výchovy, aby to dokázali. Malování podle čísel je něco, díky čemu budou moci dosáhnout skvělých výsledků během krátké doby. Naučí se trpělivosti, zlepší si svoji motoriku a objeví kreativitu, o které možná ani nevěděli, že ji v sobě dosud měli.

Bavte se společně s dětmi

Pokud chcete trávit svůj čas společně s dětmi, doporučujeme vám malovat podle čísel spolu s nimi. Můžete pracovat na jednom společném obraze, půjde vám to rychleji a společně se zabavíte. Každý však může mít i svůj vlastní obraz, díky čemuž budete mít ve výsledku dvě rozdílná umělecká díla. Určitě vám ale doporučujeme vykonávat tuto činnost společně s vašimi dětmi. Ony budou mít z toho větší radost a vy v neposlední řadě přijdete na jiné myšlenky.

clanek_001

Cenově dostupné řešení

Malování podle čísel je zábava, která je cenově dostupná. To znamená, že si tuto radost jednoduše může dovolit každý. Navíc jde o drobnou investici, která se vyplatí i z dlouhodobého hlediska ve více ohledech. Přináší totiž hned několik výše zmíněných benefitů a hotový obraz vám už zůstane navždy jako památka.

I děti si mohou obraz, který namalovali, pověsit v dětském pokoji a mohou ho tak obdivovat každý jeden den. Možná se budou chtít i pochlubit svým kamarádům, co dokázaly stvořit vlastníma rukama. Na e-shopu Zuty si můžete vybrat z několika rozměrů a úrovní náročnosti. Doporučujeme však začít menšími rozměry a postupně je navyšovat.

Součást vyučování

Jelikož malování podle čísel přináší několik benefitů, které souvisí hlavně s psychickou pohodou dětí, čím dál častěji se uvažuje o tom, že malování podle čísel bude součástí výtvarné výchovy. Rozhodně jde o skvělý nápad, jelikož je to činnost, která dětem rozvíjí jejich kreativní myšlení a podporuje do vysoké míry i jejich motoriku. 

Kromě toho, v dnešní době čím dál více dětí trpí i psychickými poruchami, a proto je malování podle čísel ideální právě v takovém případě. Dokáže snížit riziko vzniku a rozvoje těchto poruch a v případě jejich výskytu zase zmírňuje projevy. To však neplatí jen u dětí, ale stejně tak i u dospělých lidí. Snižuje výskyt depresí a úzkostných stavů.

Pár slov na závěr

V dnešní moderní době děti preferují hlavně digitální zařízení – mobilní telefony, tablety či počítače. Zkuste je trochu vytrhnout z této digitální a uspěchané doby a navrhněte jim malování podle čísel. Možná budou ze začátku proti a nebude se jim do toho chtít, ale hned jak se do toho vrhnou, okouzlí je to a budou se tomu věnovat během svého volného času. 

Určitě je to lepší, než kdyby měli celý čas jen koukat do telefonu. Takovýmto způsobem si zaručeně více posílí své kreativní myšlení. Zároveň se přitom i zabaví. Proto neváhejte malování podle čísel použít například i v rámci dětské oslavy. Všechny děti se tak společně zabaví a vymalují si obraz, který budou mít už navždy jako společnou památku.