Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malování proti stresu

Moderní svět je složitý. Ve skutečnosti jsme stvořili tak složitý svět, že děti musí chodit 10 let do školy, aby se naučily rozumět mu a žít v něm. A další roky věnují tomu, aby se naučili jak být soběstačné, “stát se někým” a “někam to dotáhnout”. Kdo to nedokáže, žije na okraji společnosti. To je obrovský tlak a strašlivá míra stresu.
Stres je definován jako nadměrné zatížení organismu a jeho reakce s cílem zabránit poškození organismu či dokonce smrti. Věděli jste, že stress je označován jako pátá nejčastější příčina smrti v západní společnosti? Ale i když třeba nejde o bezprostřední ohrožení života, způsobuje stres mnoho nemocí, zejména psychického rázu jako úzkost, deprese, hormonální nerovnováha a dokonce sebevražedné jednání.

blog_mandala_uvod


Jak stresu předcházet? Zejména odstraněním jeho příčin. To však mnohdy nejde, nebo jen v omezené míře. Ke slovu tedy přichází medikace a terapie ve formě fyzického cvičení, relaxačních technik, meditací atd.

Velké úspěchy v léčbě a předcházení stresu představují různé umělecké činnosti a z nich vyniká malování. Ne každý se může stát malířem, ale každý může malovat. V poslední době je to zejména malování podle čísel, se kterým se setkáváme na různých terapeutických sezeních a skupinách. Skvělým příkladem je malování mandal.

Mandaly jsou pravidelné geometrické obrazce, ve kterých se střídají tvary a barvy. Tradičně představují obraz vesmíru, nějaké božstvo, či stav mysli malíře. V náboženském smyslu se jim teď věnovat nechceme, ale jak mandaly pomáhají se stresem?

Malovat vlastní mandaly může být složité. Lepší je začít s předtištěnou předlohou. Pak už jen vzít barvičky a vymalovávat. Mandaly pravděpodobně nebudete chtít věšet jako dekoraci, ačkoli nic tomu nebrání. Vlastní kreativitu do malování mandal vnesete tak, že do námi předtištěné předlohy si volíte barvy sami.

Kruh, který je hlavním tvarem na všech mandalách, pozitivně působí na lidskou psychiku uklidňujícím způsobem. Navíc při malování mandal trénujete jak pravou, uměleckou část mozku, tak levou, analytickou část. Při malování si tedy odpočinete, soustředíte se na úplně jiný svět a tak aktivně odstraňujete následky stresu.

Stres samozřejmě zmírňujete jakýmkoliv malováním, takže si svobodně zvolte jakékoliv téma. Nicméně naše mandaly jsou k tomu přímo určeny.
Nevzdávejte to a proti stresu stůjte statečně. Malujte pro radost a potěšení a stres určitě ustoupí.