Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malujte jako renesanční malíři! Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli

Také jste si vždy říkali, jak to jen ten malíř dokázal? Kéž bych tak uměl malovat jako on! A co kdybychom Vám řekli, že je to možné? Vyzkoušejte malování podle čísel a ponořte se s námi do období renesance. Přinášíme Vám největší mistry tohoto období – Leonarda, Michelangela a Botticelliho. 

Leonardo, Michelangelo a Botticelli – mistři italské renesance

Renesance (14. až 16. století) je důležitým kulturním mezníkem. Přinesla spoustu změn ve vědě, filozofii, náboženství a umění. Malířství během tohoto období udělalo obrovský krok kupředu. Znovuobjevilo krásu lidského těla a zapomenutou zálibu v pozemském životě, v porovnání s přísným středověkem. 

Není divu, že nejvíce se renesančnímu umění dařilo v Itálii. Zde byly totiž stále přítomné antické památky a vlastně se nikdy docela nepřerušila kontinuita se starým Římem. A tak se zdejší umělci inspirovali tím, co měli okolo sebe. 

Pro renesanční umění je typické uplatnění perspektivy, práce se světlem a až vědecky přesné rozvržení kompozice obrazu. Ač se to na první pohled nemusí zdát, vše podléhá perfekcionistickému řádu a měření. Nejen rozvržení prvků v obraze, ale i anatomie člověka. Přesto je renesanční malba lehká, pohyblivá, a především nádherná.

Renesanční umění přineslo ještě jednu velkou změnu. Zrodil se umělec jako osobnost. Malíři byli stále vnímání hlavně jako řemeslníci (malíř většinou neuměl jen malovat, ale byl zároveň i zlatník, sochař atd.), ale už měli mnohem větší svobodu coby individua. 

Dokonce začali podepisovat svá díla, což bylo do té doby nemyslitelné. Někteří ukrývali své autoportréty do fresek a obrazů. Už nebyli jen součástí cechu řemeslníků. Najednou se z nich stali téměř celebrity, o které měla zájem jak církev, tak šlechta a bohatí měšťané. Tři největší mistry italské renesance Vám nyní přinášíme na Zuty.cz. 

Leonardo da Vinci

Když se řekne renesance, každý si hned vybaví mistra Leonarda. Byl to geniální podivín a vizionář, který se kromě malby věnoval vynálezům a svou prací zaujal i francouzského krále, který ho pozval k sobě na dvůr. 

V jeho sešitu se našel návrh prvního létajícího stroje, tanku nebo kontaktních čoček. Své skicáře Leonardo opatřil poznámkami, které lze číst pouze pomocí zrcadla. Nejen, že uměl psát oběma rukama, ale navíc psal zrcadlově. Jaká tajemství asi skrýval?

clanek_001

Mezi jeho nejznámější díla patří Mona Lisa, Poslední večeře a Dáma s hranostajem. Mona Lisa budí senzace i dlouhá staletí poté, co byla dokončena. Dokonce už byla i několikrát ukradena. Její hodnota se odhaduje na stamiliony dolarů. 

Vlastně se pořádně neví, kdo na obrazu je. Někdo tvrdí, že milenka bohatého měšťana. Jiní zase, že je to Leonardův milenec, nebo dokonce Leonardo sám. Nekonečným zdrojem fascinace je také její záhadný úsměv.   

Kromě Mony Lisy je předmětem vášnivých diskusí Poslední večeře. Někteří věří, že je na obraze znázorněná Marie Magdalena (po Kristově pravici) a že malba skrývá tajné symboly, které mohou odhalit šokující pravdu o Ježíšovi a křesťanství. Tímto způsobem se s dílem pracuje například v románu Šifra mistra Leonarda.

Jiní badatelé zase tvrdí, že jsou v ní skrytě zakomponované noty melodie. Italský muzikant Giovanni Maria Pala se ji dokonce pokusil přivést k životu ve skladbě The Last Supper. Pravdou je, že obraz je velice zvláštní. Tak například Ježíš na něm nemá svatozář, což bylo do té doby v jeho zobrazování nemyslitelné. Je snad možné, že Leonardo nevěřil v Boha, ale v síly přírody? 

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo je hned po Leonardovi nejznámějším mistrem italské renesance. Kromě malby se proslavil také sochařstvím a architekturou. Oproti rozvážnému Leonardovi byl Michelangelo pěkný bouřlivák. V mládí si při rvačce zlomil nos tak, že už ho měl navždy křivý. 

Jeho první velký úspěch byl vlastně podvod. Učni se běžně učili tak, že kopírovali antická díla nebo díla svých mistrů. Jeho patron Lorenzo de Medici mladého Michelangela přesvědčil, aby společně prodali kardinálovi v Římě padělek antického kupida, kterého předtím na zkoušku vytvořil, coby nedávno vykopaný archeologický skvost. 

clanek_002

Kardinál na to samozřejmě časem přišel, ovšem byl tak okouzlený mladým talentem, že ho brzy vzal pod svá křídla. Při své práci v Římě vytvořil jednu z nejkrásnějších soch, Pietu. Panna Marie má údajně obličej Michelangelovy matky. Dnes je vystavená v římské svatopetrské bazilice, ovšem je za ochranným sklem. Není to tak dávno, co ji jakýsi fanatik urazil kus nosu.

Mezi největší husarské kousky Michelangelova génia patří David, kterého vytesal z jediného obřího kusu mramoru. A samozřejmě fresky Sixtinské kaple ve Vatikánském paláci včetně makabrózního Posledního soudu

Na fresce mimochodem najdete i mistrův skrytý autoportrét v nepříliš lichotivé pozici. Michelangelův obličej se nachází na stažené lidské kůži. Prý tím chtěl dát najevo opovržení, se kterým se jeho dílo setkalo. 

Ne každému se totiž líbilo, že se v papežském paláci nachází tolik obrazů nahých těl a postav z pohanské mytologie. Papež Pavel III. byl ale pravý milovník umění a malíře se zastal. Mistr mimochodem za svůj život pracoval pro devět papežů

Stejně jako Leonardo, ani on se nikdy neoženil a neměl žádné děti. A ač byl nesmírně bohatý, žil skromně, téměř se nekoupal, ani neměnil oblečení. Navíc byl celý život popudlivý a rád rozčiloval ostatní lidi. Zajímavým faktem je, že byl levák, ale musel tuto skutečnost tajit. Církev by ho totiž v souladu s dobovými pověrami mohla považovat za ďáblova spojence.

Sandro Botticelli

Dalším z legendárních mistrů italské renesance je Sandro Botticelli. Proslul obrazy jako Primavera, Zrození Venuše a Klanění Tří králů. Zatímco pro jeho dřívější tvorbu jsou typické odlehčené výjevy z pohanské mytologie, v pozdějším životě převládají závažná témata z Bible. Botticelli změnil styl pod vlivem fanatického mnicha Savonaroly, který byl i na církev příliš radikální a byl upálený jako kacíř.

Zrození Venuše je zaručeně jedním z jeho nejznámějších a nejkrásnějších obrazů. Tvář Venuše je údajně inspirovaná Botticelliho tajnou láskou, Simonettou Vespucci, které se přezdívalo Krásná Simonetta a Nesrovnatelná. Stejný obličej uvidíte i na dalších jeho dílech, a nejen u Botticelliho. Simonetta zřejmě opravdu byla nezapomenutelnou ženou a múzou mnoha umělců, ač zemřela velmi mladá. Botticelli se dokonce nechal pochovat blízko jejího hrobu.

Zrození Venuše bylo ale dlouhou dobu přijímáno s kontroverzí. Na tehdejší poměry je totiž malba poměrně erotická, a tak byla dlouho schovávaná za zavřenými dveřmi. Pro některé symbolizuje obrození (i samotné slovo renesance pochází ze slova znovuzrození) nové Evropy, která se vymanila z temnoty středověku a navrátila se k antickým kořenům. Proto se často Botticelliho Venuše vnímá jako takový vlajkový obraz období renesance.

Mimochodem, Botticelli má na kontě úctyhodný rekord. Jeho obraz na plátně Madona s dítětem a Janem Křtitelem se prodala za 10,4 milionů dolarů do soukromé sbírky. Botticelli vůbec téma Madony s dítětem miloval a během své kariéry jich vytvořil desítky. Možná se budete divit, ale tento mistr se na aukcích objevuje častěji než ostatní. Pokud byste tedy rádi investovali rodinné jmění do renesanční malby, máte možnost. 

Malování podle čísel má kořeny v renesanci

Budete překvapení, ale malování podle čísel má s renesancí společného víc, než byste čekali. Techniku, kdy se obraz rozdělí na několik malých dílků a k těm se zase přiřadí určité barvy, jsme nevymysleli my. Používali ji totiž samotní renesanční mistři!

Mistr byl hlavou řemeslné dílny a pod sebou měl spoustu učňů a nějaké tovaryše. Čas byl vždycky drahý a nejefektivnějším způsobem, jak mladé žáky naučit poctivé malbě a kresbě bylo právě skrze tuto techniku. 

U Leonarda da Vinciho bývalo běžné, že obraz rozdělil na spoustu malých segmentů, které podle určitého klíče žáci vybarvovali. A tak je učil technice stínování, která byla v renesanci naprostým základem. 

Také Michelangelo měl vlastní dílnu. A ač to s ním jeho žáci nemohli mít vzhledem k jeho popudlivé povaze jednoduché, nechával je dokonce dodělávat svá díla. Když ho tlačil čas, sáhnul po ověřeném systému, rozdělil dílo na malé částečky a učni ho podle instrukcí dokončili. 

Jak vidíte, je to stará ověřená technika, která má své kořeny již v renesanci u takových géniů jako byli Leonardo a Michelangelo. Vyzkoušejte si ji na vlastní kůži i Vy! Dodáme Vám motiv podle Vašeho výběru. 

V balíčku od nás obdržíte také profesionální akrylové barvy, nylonové štětce a samozřejmě háčky pro zavěšení hotového obrazu. Můžete si vybrat, zda chcete variantu s vypnutím na rám nebo bez něj. Doporučujeme však obraz s vypnutím, bude se Vám lépe malovat. Ke každé objednávce navíc přidáme lupu zdarma, díky které si poradíte i s těmi nejmenšími detaily. Objednejte ještě dnes a využijte nabídku dopravy zdarma pro každou objednávku nad 1 100 Kč

Italská renesance na Zuty.cz

Jaké motivy italských renesančních mistrů v našem e-shopu najdete? Pojďme se na ně podívat!

Mona Lisa

Na Monu Lisu se stojí obrovské fronty do francouzského Louvru. Navíc obrázek je tak malý, že na něj přes hromadu lidí ani pořádně neuvidíte. Vychutnejte si záhadnou atmosféru tohoto legendárního obrazu u sebe doma. Nikdo Vás nebude rušit. A kdo ví, možná konečně odhalíte záhadu krásné dámy. Naučte se malovat jako legendární mistr. Nabízíme ji v nejjednodušší obtížnosti, a tak ji zvládne dokončit i úplný začátečník.

clanek_003

Dáma s hranostajem

Elegantní Dáma s hranostajem vnese do Vašeho domu noblesu. Obraz je namalovaný technikou chiaroscuro, která je typická výrazným kontrastem světel a stínů. Vyzkoušejte si, jak byste si s ní poradili Vy. Zvládli byste být Leonardovým učněm? Určitě ano! Dámu s hranostajem pro Vás připravíme v druhé nejjednodušší obtížnosti, která je vhodná i pro začátečníka. Nic to však neubírá na její kráse.

clanek_004

Stvoření Adama

Legendární freska ze stropu Sixtinské kaple ve Vatikánu, kterou namalovat Michelangelo. Zrození Adama se stalo jedním z oblíbených výjevů v popkultuře a narazíte na něj téměř dnes a denně. Chcete se stát součástí magického momentu, kdy Bůh vdechl život Adamovi? Obraz krásně zapadne do jakéhokoliv společenského prostoru či Vaší ložnice.

clanek_005

Zrození Venuše

Zrození Venuše se nyní může odehrát i u Vás doma. Pořiďte si tento nádherný obraz, který je plný energie a života. Důraz na krásu lidského těla Vám dodá sebevědomí a elán, ať už se chystáte na cokoliv.

clanek_006

Věříme, že si u nás vyberete a vydáte se s námi objevovat renesanci! Pokud byste měli jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat. Na telefonním čísle 555 333 579 jsme Vám k dispozici každý všední den. Nebo nám můžete napsat e-mail na adresu info@zuty.cz.